Av Charlotte och Stefan (#Reseintervju)

RESEINTERVJU

Vilka är ni?
Vi är en familj på fem, bestående av två vuxna, Stefan (årgång 1974) och Charlotte (årgång 1975), och våra tre barn Magnus (född 2008) och tvillingarna Anna och Agnes (födda 2010). Vi arbetar båda som pedagogiska handledare åt ungdomar och vuxna med autismspektrumstörning. Barnen går i skolan.

Vår vardag styrs av logistik, planering och en del jäkt och vi uppskattar verkligen de dagar då vi bara är tillsammans som en familj. Vår stora passion är resor och vi har nästan alltid en resa inlagd i den framtida planeringen. Det är här, bort från vardagen, vi kan vara hundra procent familj.

Vilka länder har ni besökt och vem åkte ni med?
Vi kan dela in vårt reseliv i perioderna före och efter vi hade barn.
2004: Innan vi hade barn började vårt reseäventyr i Thailand, där vi reste i ryggsäck i fyra veckor.
2005: Fyra veckor i Venezuela.
2006: Vi var borta i tre månader och reste till Ecuador (Galapagos), Peru, Bolivia, Argentina och Brasilien.
2007: Sista resan innan vi bestämde oss för att bli föräldrar gick till Indien. Den här gången reste vi med Charlottes familj (föräldrar, farbror, moster och moster). Resan slutade på Charlottes kusins bröllopsfest i Sydindien, där han gifte sig med en indisk tjej.
Med barn i familjen blev det en paus i vårt reseäventyr under perioden 2007-2011.
2011: När Anna och Agnes var drygt ett år åkte vi till Kreta en vecka och bestämde vi oss också för att enbart resa i Europa de kommande åren.
2012: Kroatien i tre veckor i bil.
2013: Spanien i tre veckor med flyg.
2014: Sydtyskland, Schweiz och Österrike i bil.
2015: Italien i 14 dagar, kombinerad bil- och tågresa.
2016: Costa Rica och Panama i ryggsäck i fem veckor (februari och mars).
2016: Thailand och Kambodja i ryggsäck i fyra veckor (juli).
2017: Singapore, Bali och Lombok i ryggsäck i fyra veckor.

Hur länge är ni vanligtvis borta och hur ofta reser ni?
Vi ger oss alltid ut under vår sommarsemester så mycket som möjligt, ofta blir det nästan fyra veckor. Vår resa till Costa Rica och Panama var i fem veckor och vårt drömscenario under de kommande åren är att kunna resa i tre månader per år.

Vår utgångspunkt är en längre resa per år, oftast under sommarsemestern. Men om vi hittar några billiga flygbiljetter så är vi inte svårövertalade – även om vi redan helt nyligen har varit iväg tidigare under året.

Vad inspirerade er till att resa i ryggsäck?
Vi har alltid funnit en stor tillfredsställelse i den frihet som det är att resa. Att kunna ställa vardagen på parkeringsplats därhemma, strunta i väckarklockan och leva från dag till dag. Det har en enormt avslappnande effekt på oss och det ger oss energi för många månader framåt. Samtidigt är vi mycket intresserade av utländska kulturer och att få komma till platser där vi inte möter charterturister och mera skandinaver än lokalbefolkning. Vi tycker om att få vara herre över vår egen situation, att få planera vår egen rutt och inte låsa oss i paketresor. Allt detta upplevde vi tillsammans innan vi fick barn och vi har alltid varit överens om att detta fantastiska universum av erfarenheter vill vi nu föra vidare till dem.

Era bästa resetips till den som ger sig ut som backpacker för första gången?
Vi bokar alltid in en första hotellnatt hemifrån innan avresa. Då vet vi att vi har en plats att sova efter att ha rest i många timmar.
Vårt bästa tips för resenärer med barn är att ha ryggsäck och inte resväska. Med ryggsäck har man båda händerna fria att hålla barnen i handen. Vi vuxna har en ryggsäck var och barnen har varsin liten ryggsäck till sina leksaker.

Vilka förberedelser gör ni normalt innan avresan?
Vi läser alltid om de länder vi ska besöka i Lonely Planet och andra reseböcker eller på webbplatser. Det ger oss en uppfattning om färdvägen och om de platser där vi ska bo . Innan vi hade barn hade vi bara en lös plan om vart vi åkte och så hittade vi boende när vi kom fram. Men med tre små i ledband har vi insett att den här formen inte fungerar – det är svårt för alla att trampa runt med en ryggsäck i 30 graders hetta i flera timmar. Därför har vi alltid bokat boende hemifrån på booking.com eller direkt via hotellet. Vi väljer övernattning med gratis avbokning så att vi kan ändra planen undervägs.
Vi gör oss en del generella tankar om vad vi vill uppleva redan innan avresa, men det är först på plats som vi bestämmer oss för specifika aktiviteter.

Varför är det så härligt att resa med en ryggsäck?
Frihet, frihet, frihet – det är ju nog det viktigaste. Så snart vi får på oss ryggsäcken öppnas möjligheterna. Vi kan flyga, åka båt, ta bussen, eller en tuk-tuk, passera en riksgräns till fots, åka tåg. Vi är inte bundna av en förutbestämd tur och om stället vi kommer till inte är så roligt som vi hoppats så är det bara att packa igen och kvickt sticka vidare.

Hur finansierar ni era drömmar?
Vi skulle aldrig resa för lånande pengar.
Varje månad får vi ett litet överskott på våra konton som går in i vår reskassa, pengar från våra löner ihop med en del vikariat som Stefan tar ibland. I övrigt är vi högst prismedvetna i vardagskonsumtionen, passar på när där är erbjudanden och slösar inte på dyr mat och dryck. Samma tänker vi runt både våra egna och barnens kläder, som vi helst köper på rea.

Kan vi få ett riktigt bra eller roligt reseminne?
Vi har ju upplevt så många skruvade och galna grejer. I Kambodja hände den ena roliga saken efter den andra – alla rejält långt ifrån vår egen hemmavardag. Bland annat var vi på en långtur med egen tuk-tuk inklusive chaufför. Efter två timmar på riktigt dåliga vägar genom olika små byar så kom vi fram till ett väldigt flott tempel. När vi sedan skulle tillbaka till Siem Reap, där vi bodde, var tuk-tuken stendöd. Då kom det snabbt ett helt gäng med andra tuk-tukchaufförer med gaffatejp som de lappade ihop lite kablar med och sedan puffade de allihop igång bilen – med oss fem i – på den mycket gropiga vägen. Vi skumpade snart vidare och när vi till slut såg en mekanikerverkstad stannade vi till och fick en mera permanent reparation – igen med gaffatejp! På det sättet kom vi hem.

Bästa packningstipset och vad reser ni aldrig utan?
Packa ”lätt”. När vår familj på fem reser i ryggsäck bär vi vuxna på vardera 12-13 kg plus en liten ryggsäck var till handbagage. Barnen har varsin liten ryggsäck till sina leksaker och sina iPads.

Vi köper alltid vår solkräm hemma. Vi har alltid med oss våtservetter, handsprit, aktuell Lonely Planet-bok och iPads.

Vilka länder ligger på er ”bucket list” och var får er att välja en viss destination?
Där är många länder vi gärna vill till:
Japan
Filippinerna
Vietnam
Kina
Kuba
USA
Australien
Och många fler…..

Vi drömmer om att få resa runt i Sydamerika igen. Sydamerika har en stor plats i våra hjärtan och denna fantastiska världsdel måste vi bara få uppleva med våra barn.
När vi väljer en resa finns det flera saker som påverkar vårt val. På en del ställen ser vi på klimatsäsonger, till exempel ifall det är regnperiod. Vi ser också på vilka länder vi kan få de billigaste biljetterna till, så i slutändan kan det bli biljettpris i kombination med klimatsäsong som kan bestämma vår destination. Så om vi nu inte kommer iväg till ett visst favoritställe i år så gör vi det kanske nästa år – vi är ju verkligen inga ”en gång i livet”-resenärer.
Vi tycker om att resa till platser med stora naturupplevelser och med traditioner som skiljer sig från våra egna.

Något annat ni vill dela med er av från ryggsäckslivet?
Ta gärna ett steg tillbaka och sänk även tempot. Hellre en planerad aktivitet för lite än en för mycket och därmed stressigt schema.

Varför tror ni att allt fler tar med sina barn på backpacking?
Jag tror det beror på att vår egen generation verkligen har utforskat denna väg och att vi nu vill dela med oss av detta speciella universum till våra barn. Vi vill berika dem med allt det som främmande kultirer kan ge oss.
När vi reser ut i världen och packar våra liv i en ryggsäck så släpper vi taget om strukturer, planering och jäktig vardag och kan vara tillsammans som familj utan att bli störda. Det är värdefullt och något som många längtar efter.

Vad får barnen ut av det, och vad får man som en familj ut av det?
Om vi frågar våra barn om vad som är bäst så är det att vi har tid att vara tillsammans. Att vi vaknar varje morgon och det enda vi ska göra idag är att vara tillsammans.
Våra barn lär sig också att inte alla i denna värld är lika privilegierade som vi i norra Europa. De får en bred kunskap om djur, natur, utländska kulturer och en god grundläggande kunskap om de länder vi reser till. Detta tar de med sig tillbaka till skolan, där de kan berätta om alla underbara saker de har upplevt där ute.

Vad är det viktigaste att tänka på när man planerar att ha med barn på resor som dessa?
Takten! Skruva ner, skruva ner och sedan kan du gott skruva ner lite till. Under våra resor väljer vi av erfarenhet att inte flytta runt utan hellre att ha en bas som vi tar dagsutflykter från. Lägg ner alla projekt om att hinna se allt. Se lite mindre, det kommer alla att få mer ut av.
Vi ser alltid till att ha ett par hotelldagar på varje resa. Vi väljer alltid hotell med pool.
Och så ett gott råd: Var inte rädd för att dina barn inte kommer att kunna sitta stilla i flygplanet och att det kommer att bli för långt för småbarn. Vi och även andra med småbarn vet av erfarenhet att det är vi föräldrar som har det värst under flyg- och resedagar. Barnen njuter av upplevelsen och av filmer och annat roligt. När de sedan är trötta så rullar de bara ihop sig på sätet och sover.

Vad är den största skillnaden när man reser med små respektive stora barn?
Vi har själva bara rest med barn under åtta år men vi känner att det är bra med lite mer ”planerad” planering och lite mera ”luft” mellan upplevelserna. Små barn smälter inte intrycken lika lätt som lite större barn och behöver en extra paus lite då och då.
Snart är de större, i alla fall. Då blir det trekking och äventyr, må ni tro!

Tack till Charlotte och Stefan med familj för er reseglädje!
Stefan og Charlotte, Rejseinterview
Stefan og Charlotte, RejseinterviewStefan og Charlotte, RejseinterviewStefan og Charlotte, Rejseinterview
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: