Av Helle (#Reseintervju)

RESEINTERVJU

Ett roligt resminne från Colombia
Colombia har gjort särskilt intryck på Helle trots att hon först var en smula orolig över vad som skulle kunna hända här. ”Jag är smått gränslöst förtjust i Colombia. Först hade jag, som många med mig, en lätt nervös inställning om obehagliga överraskningar med mera. Låt mig därför bara klart och tydligt tala om att jag tog helt och hållet fel. Colombia är utan den minsta tvekan ett av de länder jag har rest i – och de har varit många! – som har berett mig den största gästfriheten och den rakt genom allra skönaste atmosfären.”

Helle har många fantastiska reseminnen från södra och centrala Amerika, men från Colombia kommer hon ihåg en särskild upplevelse som hon tänker tillbaka med ett stort leende. ”Min väninna och jag låg en dag vid stranden uppe i norra Colombia. En lokal familj bestående av barn, föräldrar, farföräldrar, farbröder och mostrar låg bredvid oss och sprang emellanåt fram till oss för att dela med sig av sina läckra matpaket. Plötsligt kommer en äldre herre med en säck som han samlar tomflaskor i ute på stranden. Han går och sjunger lite för sig själv och när han närmar sig den colombianska familjen intill oss så sätter pappan där igång ett litet ”song battle” med herren med säcken. Innan vi vet ordet av så har massor av folk på stranden samlat sig i en ring omkring de två männen och en efter en börjar även de att brista ut i sång, klappanden och även dans. Totalt skön stämning! Landet och människorna här ska helt enkelt bara upplevas!”

Varför har det så speciellt blivit Syd- och Centralamerika för dig?
"Det är viktigt att komma ihåg att Syd- och Centralamerika är ett stort område och att länderna sinsemellan är mycket olika. I stort sett alla kan resa omkring där, men man ska vara beredd på långa bussresor i många av länderna och lite mer ”självservice” än i till exempel Asien. Här ligger liksom inte en researrangör i vart och vartannat gathörn.

Men om man gillar klangen i talesättet ”att resa är att leva” så ska man lugnt resa till Syd- och Centralamerika, en kontinent som jag själv mera förbinder med att resa runt och uppleva snarare än att ha semester på. Här är också mycket färre turister än i de flesta andra världsdelar, vilket för mig gör det mera äkta och ofördärvat.

Man kan faktiskt resa runt i Syd- och Centralamerika utan att kunna tala spanska (I did it) men det blir klart lättare ifall man kan ett par glosor så ta gärna med en spansk ordbok.

Det jag gillar mest med Syd- och Centralamerika är kulturen med sin avslappnade atmosfär och sin suveräna gästfrihet och sitt varma tillmötesgående. Naturen är också helt fantastisk och bjuder på en väldig variation, från de mäktiga Anderna och den djupa Amazondjungeln i Peru och Ecuador, de utsträckta ökenområdena vid Atacama i Chile och de kritvita sandstränderna med turkosfärgat vatten vid den karibiska kustlinjen i Colombia och på Kuba. I Bolivia finns det helt fantastiska saltsjöområdet Salar De Uyuni, som för mig tillhör den vackraste natur jag har sett. Gruvorna i Potosi i Bolivia, där du upplever gruvarbetarnas hårda vardag var också något som gjorde stort intryck på mig.”

Tips och goda råd inför din resa i Syd- och Centralamerika
”Syd- och Centralamerika är en jättestor kontinent där du behöver riktigt gott om tid för att ta dig från A till Ö, speciellt ifall du reser på egen hand utan ett fast reseprogram som planlagts hemifrån. Så vid resor på en månad eller kortare, lägg då en plan redan innan avresa. Vissa upplevelser i Sydamerika, till exempel Inka-leden i Peru eller Galápagos-kryssningarna i Ecuador kan nämligen vara utsålda för länge sedan och därför är det nödvändigt att göra en del förbeställningar och gärna i god tid om man vill vara säker på att komma med. Det finns också en risk att en viss aktivitet kan vara stängd just under den period som man tänkte vara på plats. De flesta skulle absolut ha nytta av en del rådgivning och inspiration, vilket vi på Jysk Rejsebureau kan ge dig med i bagaget innan du reser.

Vare sig du vill vandra eller bada eller kanske båda två eller något helt tredje så kan vi hjälpa till med råd om vilka länder i Syd- och Centralamerika som är bäst att besöka i förhållande till just dina önskemål.


Sydamerika On A ShoestringSydamerikas 2. største vådområde efter Pantanal i Brasilien. Det mere end 1 mio. hektar store område består af både laguner, maskland og sumpområder og områdets flora og fauna er helt uforligneligtMaté kommer fra bladene af det sydamerikanske træ
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: