Av Thomas (#Reseintervju)

RESEINTERVJU

Kort om dig/er - Vem är du/ni?
Vi är mamma Betina och pappa Thomas (årgång -75 och -76) samt tjejerna Laura (-05) och Mathilde (-09) och mormor (-51) och vi bor alla i Søndersø på norra Fyn
Betina arbetar hos en tandläkare, Thomas arbetar på en bank - tjejerna går i femte respektive första klass och mormor är pensionerad.
Vi är alla intresserade av aktiva semestrar - vare sig med husvagnen i Danmark eller i södra Europa eller när vi har sparat ihop till större resor till avlägsna områden för att uppleva andra kulturer och snoka upp något unikt och enastående.

Vilka länder har ni besökt och vem reste ni med?
Februari 2013: Fyra veckor i Thailand med Bangkok, Lake House-safari, Koh Chang och Koh Kood
Februari 2015: Fyra veckor i Costa Rica med överväldigande natur och upplevelser i samband med nationalparker, vulkaner, zip-lining, regnskog, strand och trähyddor vid Finca Bellavista
I juli 2017 väntar fyra veckor i Indonesien och Malaysia)med storstad i Kuala Lumpur, orangutanger och nationalpark på Sumatra med tempel, vulkaner, kultur och sköldpaddor på Java, samt risfält, vandring och cykling och avkoppling på Bali.
Alla resor inklusive Farmor!
Och under de mellanliggande åren har det varit husvagn till Italien, Österrike eller i Danmark.

Hur länge är ni vanligtvis borta och hur ofta reser ni?
Stora resor, cirka fyra veckor. Vi försöker verkligen spara ihop så att det blir till en stor resa vartannat år. Annars njuter vi av husvagnen och drömmer vidare.

Vad inspirerade er till att ge er ut med ryggsäcken?
Innan vi fick barn for vi – Betina och Thomas – till Australien 2002 och till Borneo 2004. Inspirationen kan ha kommit från många håll. Vi letar efter upplevelser utöver det vanliga, som vissa platser och upplevelser som kräver en insats innan du kan njuta av utsikten eller erfarenheten och att bocka av platsen på bucket-listan... som ständigt utvecklas.
Världen blir inte mindre och mindre men däremot större och större eftersom det finns fler och fler ställen att resa till och uppleva.

Era bästa resetips/råd om man ska ge sig ut som backpacker för första gången?
Välj ett land som är lätt att resa i. Tyvärr är Australien ganska dyrt men så otroligt lätt att resa i. Överallt är människor redo att hjälpa till och de är så stolta över sitt land som de vill dela med sig av – det gjorde de i alla fall för 15 år sedan och jag tror inte att mentaliteten har förändrats.
Tänker du dig för, men med öppet sinne, nyfikenhet och intresse för de platser du kommer till, så kommer många dörrar att vara öppna och de goda upplevelserna står på rad till att ta del av.

Varför är det så roligt att resa med en ryggsäck?
Vi är inte budgetbackpackare - vi är "lyxbackpackers" som vi ofta kallar oss själva. Vi är ute i fyra veckor, vilket innebär att du kommer ut och upplever, men också inom en tidsram så att på delar av resan kan vi välja den lilla extra upplevelsen – den lite bättre guiden, det något skönare hotellet och liknande.
Med detta sagt är det känslan av frihet och samvaro - friheten att inte träffa herr och fru Hansen hemma på gatan, som har köpt ett all inclusive-paket. Samvaron mellan tre generationer som tillsammans ser, upplever och känna samma värld är speciell. Den där bra.

Hur finner/fann ni tid och pengar för att förverkliga drömmen?
Under åren har vi haft möjlighet att göra en aktiebesparing som från början har öronmärkts för resor. Dessutom avsätter vi fasta belopp varje månad. Ett kalkylblad har skapats som visar frisättningstiderna för aktierna och de pågående besparingarna. De första två gångerna reste vi i februari och sparade semester och outnyttjad föräldraledighet så att vi fick ihop vår restid.

Bästa personliga resminne eller roligaste historia från resorna?
Lake House safari på de stora sjöarna i västra Thailand på gränsen till Burma står för mig som något speciellt.
Och så är det mötet med Tree Top Community Finca Bellavista i östra Costa Rica, där du bara får riktningar efter bokning och betalning i stil med ”Kör 4 km. Efter en liten stad finns en lokal skola på vänstra sidan av vägen. Där vänder ni in, fortsätter genom vattendraget och följer hjulspåren i ungefär 35 minuter upp genom regnskogen. På gatan följer ni skyltarna mot receptionen.
Att bo där - i mitten av regnskogen i en hydda utan el 4-5 meter över marken och med den lokala mångfalden av djur strax utanför och ovanför oss var en unik upplevelse.

Bästa packningstipsen och vad reser ni aldrig utan?
Fickkniv, strålkastare, Imodium, våtservetter, handdesinfektion, iPad, kamera och familj.

Vilka länder finns på er bucket list och vad lägger ni mest vikt på när ni väljer resmål?
Indonesien - i sommar
Peru
Argentina
Vietnam
Laos
Kambodja
Kanada
Columbia
Nya Zeeland
Och många fler...
Vi lägger vikt på natur, aktivitet och mångfald i form av kultur och särprägel.
Dessutom försöker vi vara medvetna turister och undvika de platser som tjänar på att undertrycka djur, till exempel.

Något annat ni vill dela från livet som backpacker?
Förbered dig på de platser du ska resa till - använd tid på att kommunicera med hotell och guider så att du vid avresa har koll på de stora planerna och lämna sedan rum och tid för att uppleva själva platserna. När vi reser med farmor och barn är vi något mer välplanerade än kanske önskvärt, men vi försöker samtidigt hitta plats för de upplevelser som uppstår när du minst förväntar dem. Ytterligare frågor om man reser med barn

Varför tror du att fler och fler väljer att resa på backpacking med barnen?
Utan tvekan på grund av friheten att ha tid för barnen långt borta från vardag, matpaket, plikter och jobb.

Vad får barnen ut av det och vad får man som en familj ut av det?
Barnen ser andra saker och upplever världen på ett annat sätt så att de berikar oss vuxnas resor genom sin blotta närvaro och genom sina observationer.
Som tre generationer som reser tillsammans upplever vi ett särskilt band mellan barnen och farmor. Vi tror att barnen upplever att de är privilegierade och att inte alla människor i denna värld är födda med samma möjligheter som vi i väst med EU-pass och allt annat.
Barnen öppnar en del dörrar och speciellt två ljusa tjejer märks i regnskogen i Costa Rica eller bland byborna på Coconut Island i Thailand.
Vad är det viktigaste att tänka på när man planerar att backpacka med barn?
Min erfarenhet är att barnen vanligtvis klarar av mycket mer än vi tänker och tror. De kan leva länge på en strand och en gammal kokosnöt som plötsligt flyter i land.

Vad är den största skillnaden i att resa med små respektive stora barn?
Vi har nu snart rest med barn i åldern 3, 6, 7, 8, 9 och 11 år. De grundläggande behoven är samma - helst ställen med en pool så att det kan bada, men annars ger den tilltagande åldern tilltagande tillfällen att vandra, trekka, cykla och därigenom ökar aktiviteten på vad vi kan hitta på. Behovet att shoppa ökar också – tyvärr, säger pappa – tjohoo, säger mamma och mormor :-)

Tack till Thomas för att du har delat er resglädje med oss andra!


Se alla våra familjeresor här

Thomas - interview (må ikke bruges)
Thomas - interview (må ikke bruges)Thomas - interview (må ikke bruges)Thomas - interview (må ikke bruges)Thomas - interview (må ikke bruges)
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: