Av Greta (#Reseintervju)

RESEINTERVJU

Vem är du?
Jag är 54 år, arbetar som sjuksköterska, är gift och har tre vuxna barn varav ett hemmaboende. Som ung reste jag mycket, mestadels i Latinamerika, och eftersom jag pratar lite spanska fick jag många fina möten och upplevelser ihop med härliga människor där.

Vilka länder har du besökt och vem åkte du med?
Under senare år har jag varit på några fina resor till Sydostasien, i år till Kambodja och förra året till Myanmar och innan dess Vietnam och Thailand. Myanmar är förmodligen favoriten och det är också därifrån de bifogade bilderna kommer.

Hur länge är du vanligtvis borta och hur ofta reser du?
Jag har en kusin som bor i Vietnam och hon är också mycket resglad men har bara möjlighet att vara hemifrån cirka en vecka i taget. Det är därför som vi under de senaste åren har gjort så att jag först reser ensam ett tag och sedan hakar hon på en vecka senare. Sedan har vi varit tillsammans i en vecka och därefter har jag rest ensam igen sista veckan. Det har inte varit något problem alls att resa ensam – jag har hela tiden träffat snälla och hjälpsamma människor.

Vad inspirerade dig till att resa med ryggsäck?
Min fascination för resor har alltid funnits men mitt Asien-äventyr började på allvar när jag första gången besökte min kusin och fick vandra i Sa Pa och bodde hos olika människor i de vietnamesiska bergen.

Era bästa resetips till den som ger sig ut som backpacker för första gången?
Vi bokar alltid in en första hotellnatt hemifrån innan avresa. Då vet vi att vi har en plats att sova efter att ha rest i många timmar.
Vårt bästa tips för resenärer med barn är att ha ryggsäck och inte resväska. Med ryggsäck har man båda händerna fria att hålla barnen i handen. Vi vuxna har en ryggsäck var och barnen har varsin liten ryggsäck till sina leksaker.

Vilka förberedelser gör du normalt innan avresan?
Som råd till alla resenärer skulle jag säga: sätt er in i landets skick och traditioner och observera dem. Det är inte alls trevligt att se turister som går runt i korta shorts och en liten topp intill ruiner som är mycket heliga för buddhister som till exempel Bagan eller Angkor Wat. Enligt min åsikt är det inte att visa respekt och det ger inte god kontakt med lokalbefolkningen. Därför reser jag alltid med kläder som kan täcka knän och armbågar.

Varför är det så härligt att resa med en ryggsäck?
Frihet, frihet, frihet – det är ju nog det viktigaste. Så snart vi får på oss ryggsäcken öppnas möjligheterna. Vi kan flyga, åka båt, ta bussen, eller en tuk-tuk, passera en riksgräns till fots, åka tåg. Vi är inte bundna av en förutbestämd tur och om stället vi kommer till inte är så roligt som vi hoppats så är det bara att packa igen och kvickt sticka vidare.

Hur finansierardu dina drömmar?
Och hur har man råd att resa? Ja, det måste helt klart prioriteras och jag reser billigt, bor inte lyxigt och ordnar det mesta på egen hand. Jag har dock lagt pengar på bra lokala guider eftersom det utan jämförelse ger den bästa upplevelsen - och stöder också lokalbefolkningen. I mitt jobb på sjukhuset har vi bara möjlighet att få två veckors sommarsemester, men under de veckorna är min man och barn lediga och jag har valt att få ut det mesta och sparar därför min semester till januari.

Vad är ditt bästa eller roligaste reseminne?
Vad jag uppskattar mest när jag reser är när jag kommer i kontakt med de bofasta människorna, vilket var extra enkelt och givande i Myanmar. Folk var så vänliga och tillmötesgående – överallt hälsades du av ett leende ansikte och ett "Mingalabar!” av både barn och äldre. Vid ett tillfälle träffade jag några kvinnor i en by och försökte fråga dem vad de gjorde här på torget med sina grönsaker. Ingen kunde tala ett ord engelska och de tycker ofta att jag är så oerhört rolig med mina långbyxor och solbrända hud. Det blev många skratt och gester och de klämde mig i sidan, kanske för att se om jag var för tunn! Det var det mest hjärtliga mötet och det har glatt mig att tänka tillbaka på.

Vilka länder finns på din ”bucket list”?
På den listan finns många drömmar, men den största är att få komma till Indien och se landet där min mor har vuxit upp. Nästa bäst och kanske lättare att resa i vore Sri Lanka.

Tack till Greta för att du delade med dig av din reseglädje!
Grith, Rejseinterview
Grith, RejseinterviewGrith, RejseinterviewGrith, Rejseinterview
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: