Av Elsebeth och Margit (#Reseintervju)

RESEINTERVJU

Kort om dig/er - Vem är du/ni?
Hej – vi heter Elsebeth Mølleskov och Margit Dam. Vi är bägge studerande, 22 år gamla, och gillar att fotografera, att utforska naturen och att få en adrenalinkick då och då.

Vilka länder har ni besökt och vem reste ni med?
Det är nu två år sedan vi kom hem från vår resa som täckte in Nepal, Thailand, Myanmar, Laos, Indonesien och Nya Zeeland.
Hur länge är ni vanligtvis ute och hur ofta reser ni?
Vi var ute i fyra månader på denna vår första resa. Någon ny är ännu inte inplanerad men vi har bägge drömmen om att dra ur kontakten och känna världen på nytt. Att det är bra att tillbringa tre till fyra veckor i varje land, särskilt om man reser långt, är nog en bra tumregel vi har skaffat oss på vägen.

Vad inspirerade er till att ge er ut med ryggsäcken?
Till att börja med satt vi där med världskartan och det var bara fantasin som satte gränserna. Senare var vi på en föreläsning på Winberg Travel där vi inspirerades av föredraget "Jorden runt”, som verkligen satte fräs på våra aspirationer. Sedan bokade vi in en träff med er… Och så småningom var plötsligt drömmen verklighet!

Era bästa resetips/råd om man ska ge sig ut som backpacker för första gången?
Vi är glada att vi passade på att få lite expertråd inför vår första backpacker-resa, det var en stor hjälp när det gäller det praktiska med att boka flygbiljetter, försäkring, de första nätterna i varje land och liknande. Dessutom är det också trevligt att ha en livlina i bakfickan om det uppstår problem under resan.
Första gången du ger dig ut så vill du uppleva så mycket som möjligt. Men ha i bakhuvudet att det också är viktigt att stanna upp och smälta de många intrycken. Res med öppet sinne och var nyfiken. Utmana dig själv, både på personliga och fysiska plan.
Vilka förberedelser gör ni normalt innan ni reser/vill ni rekommendera att man gör?
Det är smart att först bestämma vilka länder du vill besöka. Det skiljer sig från land till land vilken tid på året som är idealiskt att resa, till exempel i förhållande till klimat och festivaler. Vi tyckte att det var trevligt att undvika den värsta regnperioden i Indonesien och Thailand och vi ville komma till Nya Zeeland på sommaren, som ju är i januari och februari.
Och så måste man sätta ihop en budget. Här var vi glada att få hjälp från Winberg Travel som gav oss riktmärken för den dagliga budgeten med ett minimum av vad vi behövde innan vi gav oss ut. Det är nog alltid bra att ta med lite extra utöver det, så budgeten inte blir för tight. Annars är ju Sydostasien en härlig region att backpacka i eftersom man verkligen får mycket för sina pengar här.
Vi var glada över att vi alltid hade en ut- och en hemresebiljett så att vi visste när vi kom hem och att vi kom hem, ifall pengarna nu skulle ta slut. ;-)

Varför är det så roligt att resa med en ryggsäck?
Det ger så mycket frihet och du kan planera din resa längs vägen.
Vår erfarenhet är att om du prioriterar upplevelser där du vill möta kulturen och lokalbefolkningen så får du mycket mer ut av att söka dig till platser som inte är så turistiga. Och genom att resa i ryggsäck så lär man sig att begränsa sig och uppskatta vad man har, där och då, eftersom ryggsäcken är ens hem på resan.

Hur finner/fann ni tid och pengar för att förverkliga drömmen?
Efter att vi hade skaffat oss en översikt över budgeten började vi skrapa ihop pengar tillsammans. Vi hade ett sabbatsår efter gymnasiet och så snart vi tog studenten och fram till att vi gav oss av så gick all vår tid åt att arbeta. Varje krona skulle sparas.
Som studerande tar det längre tid att spara pengar tillsammans, men det handlar ju därför bara om att spara under en lång tid. Förr eller senare ska vi nog se till att förverkliga drömmen och ge oss ut igen.

Bästa personliga resminne eller roligaste historia från resorna?
Oj, det finns så många efter fyra månaders resa med nya upplevelser nästan varje dag med dykning, fallskärmshoppning, bungy jump, canyon swing, forsränning, rappelling, vandring på vulkaner, varaner och orangutanger och… ja, mycket mer!
Det går inte riktigt att lyfta fram en specifik upplevelse som sitter extra fast på näthinnan. Men något som verkligen ger suget att komma iväg igen är att få uppleva andra kulturer och se en annan natur.

Bästa packningstipsen och vad reser ni aldrig utan?
Det är viktigt att packa lätt. Många kläder kan köpas billigt på plats och du behöver inte så mycket som du tror. Vi hade ett sidenlakan och en liten sovsäck som vi fick ut mycket av.
Om man köper för många souvenirer så är det ofta enkelt och billigt i många länder att skicka dem hem med posten.

Vilka länder finns på er bucket list och vad lägger ni mest vikt på när ni väljer resmål?
Elsebeth: För mig kan det vara svårt att begränsa en sådan lista eftersom jag lätt blir alltför upphetsad och inspirerad. Jag har en dröm om att komma till USA, Australien och Kanada och länder med bra dykning.
Men en prioritet just nu är att komma till länder som ger mig nya intryck. Det vore roligt en dag att kunna säga att jag har rest på alla kontinenter!
Margit: Jag har ett land i taget på sin lista. Just nu är det USA som drar och vad som händer därefter vet jag för stunden inte. När jag väljer en destination så är det viktigt att den skiljer sig från platser jag tidigare har besökt.

Något annat ni vill dela från livet som backpacker?
Om du bara brinner det minsta lilla för att ge dig av så gör allt för att förverkliga drömmen. Du kommer inte att ångra dig!

Tack till Elsebeth och Margit för att ni har dela er resglädje med oss andra!

Se alla våra jorden runt-resor här!
Elsebeth og Margit, rejseinterview
Elsebeth og Margit, rejseinterviewElsebeth og Margit, rejseinterviewElsebeth og Margit, rejseinterviewElsebeth og Margit, rejseinterview
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: