Av Louise (#reseintervju)

RESEINTERVJU

Var har du haft din bästa naturupplevelse och dykupplevelse i Indonesien?
Helt klart på Sumatra. Att komma ut till Gunung Leuser National Park och bo i ”primitive shelters”, att komma ut på hiking bland vilda orangutanger och massor av annat djurliv är helt fantastiskt att få uppleva.

Vilken var din häftigaste trekking?
Hela Indonesien är fullt av underbara trekking-turer av varierad svårighetsgrad så det är svårt för mig att välja. Mount Ijen och Mount Bromo på Java gjorde bägge mycket starka intryck. Att få uppleva att befinna sig på en aktiv vulkan där man verkligen märker vilka krafter som verkar under jorden är helt otroligt.

Var har du haft dina bästa strand- och dykstunder i Indonesien?
Utan tvekan på Giliöarna. Du kan dyka och snorkla nästan överallt och här är fullt av sköldpaddor. Jag ska inte heller glömma när jag fick se mantarays på mellan tre och fyra meter ute vid Nusa Lembongan.

Vad skulle du annars rekommendera att man ser till att uppleva under en resa till Indonesien?

Indonesien har väldigt mycket olika saker att erbjuda, så det kan mycket väl bli att man återvänder för att uppleva mera. Själv tycker jag att landets östra delar, från ön Lombok och vidare därutefter, är väldigt spännande och fulla av orörda platser. Utöver det kan man uppleva en helt unik kultur på en ö som Sulawesi, som också är en av de minst turistiga öarna i hela landet. Men i stort som smått – detta är en destination som har något för alla.

Vi bad även Pernille Smidt-Kjærby och Line Schacht Nathan, bägge från Jysk Rejsebureaus Commercial Team, att berätta lite om deras erfarenheter av att resa med barn i Indonesien.

Pernille: Indonesien inbjuder till aktiva upplevelser och här är massor av möjligheter, också med barn. Ska jag framhäva något som alla i familjen hade stor glädje av så måste det bli Mount Bromo på Java. Vi gick tre kilometer från byn Cemoro Lawang till foten av Mount Bromo med barnen, som då var tre och sex år. Största delen av sträckan går genom det unika ökenlandskapet, känt som ”sandhavet”, som består av mörk asksand från vulkanen. Barnen var bara så uthålliga och fina. De klarade av hela vandringen, inklusive den ganska branta uppförsbacken (2329 meter) utan minsta gnäll (minstingen fick lift på pappas arm en liten bit). Väl på toppen intog vi den helt fantastiska utsikten och kom även så tätt på vulkanens inre att vi omsveptes av den vita röken och fick den kraftiga svaveldoften helt in i näsan. Mycket dramatiskt.

Indonesien bjuder på stora djurupplevelser och det går till exempel att se både orangutanger och varaner. Det känns kanske inte omedelbart som en god idé att ta med sina små till ett ställe som Komodo National Park, men vi hade hört att man utan problem kunde titta på varanerna med barn och vi for dit. Pelle på sex år var mycket riktigt mycket spänd, de här ödlorna var nog det närmaste han kunde komma en levande dinosaurie och han gladde sig mycket. Och så bar det iväg mot varanerna! Att få se dem på ön Rinca var rätt oslagbart. En erfaren guide går med en och vi fick en tur på två kilometer och såg även rådjur, vildsvin, bufflar och tolv olika ormarter! Och varanerna dök upp både här och där, till stor glädje för alla närvarande åldersgrupper.

Line: Vi var tre och en halv vecka i Indonesien förra sommaren under en sjuveckorstur då vi även hann med norra Australien. För barnen – och även de vuxna, faktiskt – var baden, snorklingen och lekarna på Giliöarna det bästa. Vi bodde på Gili Air och på Gili Meno som är de två mest familjevänliga av de tre öarna. Man kan snorkla direkt från stranden och vi såg alla fyra massor av havssköldpaddor, färgrika fiskar och flotta koraller. Och öarna är så små att man gå hela ön runt och se hur lokalbefolkningen bor. Här är massor av små restauranger och maten är både god och billig. Tempot är på låg nivå och man kan verkligen varva ner härute, vilket är mycket sunt för både barn och vuxna.

En av våra bästa snorkelupplevelser var på ön Nusa Lembongan cirka en halv timmas båtresa från Sanur på Bali. Här tog vi en privat båttur till Manta Bay utanför grannön Penida. Och här såg vi genom cyklopögat vår första enorma djävulsrocka – en helt fantastisk upplevelse för oss alla fyra.

På Bali var höjdpunkten att åka flotte i Ubud och att köpa vackra handsnidade träfigurer – samtidigt som vi såg dem snidas! Vi har många figurer stående hemma nu och killarna tycker de är supertuffa, särskilt drakarna!
Indonesien
Gili TrawanganGili IslandsBali & Java, Indonesien
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: