Av Andreas (#Reseintervju)

RESEINTERVJU

Kort om dig - vem är du?
Andreas – eller Andy, som jag brukar säga utomlands. Jag är en 22-årig egenföretagande tekniker och montör baserad i Århus – men mitt hem är där jag har min packning!

Jag är väldigt nyfiken på nya ställen och kulturer och vill gärna lära mig att förstå hur saker och ting hänger ihop, så det använder jag mycket av min tid till under mina resor.
Egentligen var det meningen att jag bara kvickt skulle ut och smaka lite på världen, detta var 2014. Nu är det fyra år sedan jag tog studenten och jag har ännu inte kommit igång med min utbildning. Det ska vi nog få på plats, det med – en dag. Under tiden och i gengäld så har jag lärt mig en massa om världen och livet, och om mig själv! Jag har inte bråttom ta mig genom systemet i “normal“ takt, däremot är det viktigt för mig att avsätta tid till att göra meningsfulla saker och sådant som gör mig glad. Jag driver en egen liten firma som håller mig precis lagom sysselsatt, men det är resorna som verkligen håller mig vid liv. Lyckligtvis är jag bortskämd, har fått massor av uppbackning och uppmuntran från kunder, familj, vänner och kollegor som bara tycker att det är positivt när jag drar iväg på mina äventyr. Vilket jag knappast kunde vara gladare för!

Har du några planer på en utbildning?
Ärligt talat vet jag inte riktigt, och inte heller exakt vad det skulle vara. Just nu planerar jag en vistelse på Grönland, där jag ska arbeta som snickare i ett halvår på Thule-basen. Sen får vi se hur landet ligger när jag kommer hem.

Vilka länder har du besökt och vem reste du ihop med?
Som barn och tonåring släpade min far och hans fru med mig runt hela världen och det är jag klart glad för idag. Vi har rest som familj i bland annat USA, Thailand, Kuba och stora delar av Europa, samt på otaliga bilresor till Kroatien och skidresor till Frankrike och Österrike.
Sedan som vuxen har jag gett mig ut på soloresor, om än man ju faktiskt aldrig är helt ensam.

Då har jag rest till Australiens Red Center, Stora barriärrevet, den transsibiriska järnvägen genom Ryssland, Mongoliet och Kina och vidare till Everest Base Camp i Himalaya i Nepal. Jag har vandrat på isen i norra Grönland och en massa annat.

Hur länge är du vanligtvis borta och hur ofta reser du?
Mina resor ligger på allt mellan tre dagar och ett halvår. Jag var nyss i England för att vandra under en långweekend men hela min “karriär“ som soloresenär kickade igång 2014 med en Australien-resa som varade i ett drygt halvår.
Jag reser i princip så ofta jag kommer undan med det. Det är lätt att fastna i rutiner som bara tuffar på och då är det superviktigt, tycker jag, att känna efter i magen, dra i nödbromsen och själv ta kontrollen över tåget.

Jag fastnar själv ganska så lätt, så det blir för det mesta rätt så spontant när jag drar iväg. Senast jag var borta en längre period var när det gick upp för mig att jag skulle jobba som skidlärare i en hel säsong – sex dagar senare satt jag i bilen på väg mot fem månader i Österrike. Tjoff!

Vad inspirerade dig att resa iväg i ryggsäck?
Min närmaste familj är ju äventyrslysten men det är framför allt mina farföräldrar som ska ha äran för att jag har kommit iväg. Under hela sitt liv har de rest ihop och väl varit jorden runt två eller tre gånger! 1986-87 tog de med min far och hans två systrar på en jorden runt-resa där det togs mycket bilder som jag som liten växte upp med. Här var Madagaskar, Sri Lanka, Peru, Nepal, Australien med mera som vi såg som diabilder hemma på väggen. Så min längtan ut dit och min nyfikenhet på världen föddes tidigt. Idag är farfar en av mina absoluta superhjältar och inspirationer. Han är för övrigt snart på väg ut till Sri Lanka för att jobba som reseledare, 70 plus. Ganska coolt, eller hur?

Bästa tips/råd till förstagångsbackpackern?
Jag tror att det är enormt viktigt att inte tänka för mycket. Börjar man tänka för mycket över vad man faktiskt är på väg att ge sig in på och hur galet och farligt det verkar så...
Men sannigen är att världen inte är farlig. Jag har ännu aldrig stött på en utmaning jag inte har kunnat reda ut. Jag har stått mitt ute i en håla i Australien med all packning stulen, inklusive pass, kläder, iPad – allt! Eller i Himalaya med stukad vrist, tre dagsmarscher från närmaste flygplats och utan telefonsignal. Men bägge gångerna, liksom många andra, så har jag ändå kommit ut i ett stycke på andra sidan. Och starkare på köpet, med en liten läxa i bagaget. Så just därför: du har inget att förlora. Men allt att vinna.

Hur förbereder du vanligtvis din resa?
Normalt är jag lite kaotisk, som sagt blir det som regel ganska spontant.
Och därför är min förberedelsetid också relativt kort. Lite googling på sevärdheterna på ställena man ska till. Jag är själv inte så mycket för reseböcker som Lonely Planet och sådant. Visst, de fungerar fint att luta sig lite mot men jag skulle aldrig planera en hel resa efter dem. Så i det stora hela är jag väldigt ”lös” i mina förberedelser – hugget i sten är inte min grej, istället frågar jag mig runt på plats, stämmer av med läget och bara upplever där och då. Jag ser också till att ha mig ett par lunka runt-dagar där man inte ska något särskilt. Dagar då man bara kan gå runt i stan och se på folk, ta en kaffe och luta sig tillbaka.

Varför är det så häftigt att resa med ryggsäck?
Därför att det ger en så helt genial frihet som bara inte kan jämföras med någonting annat!
Plus att det är ganska dumt att komma dragande med hjulväska genom Himalaya. (Vilket alltså vissa gör… jo, faktiskt.)

Ryggsäcksresandet är också ett sätt att komma lite ”back to basics” och lite enkelt och på lågbudget – men man är på ett eller annat sätt i ögonhöjd med allting omkring sig. Och det tycker jag väldigt mycket om.

Hur finansierar du dessa drömmar?
Genom prioritering. Precis som med allt annat.
Jag träffar många människor som säger saker i stil med ”Tänk om jag också hade kunnat hitta på detta” eller ”Om jag bara kunde…”. Men det kan man, alltså. Det handlar bara om att vilja tillräckligt mycket.

Själv tänker jag i alla fall inte stå där om 20 år och gräma mig över att jag inte provade på det.
Och alltså… Jag är ju faktiskt inte så annorlunda från någon annan – jag tycker också att det är svårt att ge sig hän, att hoppa fram och tillbaka ut och in ur ”verkligheten” och jag tvivlar faktiskt ofta på ifall jag gör det rätta. Om jag prioriterar min tid och energi ”rätt och riktigt” – vad som nu i grunden är ”riktigt”…

Vilket är ditt bästa eller roligaste reseminne från alla dina resor?
Hmm… Den var lite svår. Men jag skulle vid ett tillfälle från Darwin till Alice Springs i Australien och hade fixat lift med en kille som bodde på samma vandrarhem. Jag hade ju ingen aning vad han var för en men han verkade okay – jag tänkte att det nog skulle gå att överleva de 150 milen ihop. Han visade sig vara en toppenperson, Gordon, ursprungligen från Tyskland men bosatt i Australien. På sin fritid byggde han didgeridooer och hade studerat aboriginsk healing och medicin och visste massor om deras kultur. Han kunde körsträckan ganska väl och tog sig tid till att visa mig flera spännande aboriginplatser längs vägen.
När det blev kväll tog vi nattstopp inne i bushen, där vi spelade didgeridoo vid bålet och sov i swags under stjärnorna! Fullständigt legendariskt!

Vad reser du aldrig utan?
MERINOULL!(högt utropat!)
Jag har under det gångna året blivit tilltagande förtjust i merinoull. Jag har med det överallt. Mössa, sockor, kalsonger, t-shirts, termounderkläder. Merinoull har några helt geniala kvaliteter för oss resenärer – skönt att ha på, det andas, det torkar snabbt, det värmer i kalla temperaturer även om det blir blött. Och så luktar det inte! Du kan ha samma t-shirt i en vecka utan att den varken stinker eller blir sunkig. Jepp, jag har testat!
Med ett gott ”bas-kit” kan man klara det mesta utan att behöva bekymra sig särkilt mycket. Vandringsskor, sneakers, sockor (i merinoull – geniala både vid vandring och vid alla småkalla situationer), huvjacka, fleece, ett multiverktyg, en pannlampa, en vattenflaska. Allt detta packar jag VARJE gång.

Vilka är länderna på din ”bucket list” och vad är viktigt för dig när du väljer destination?
Jag är nog fasen något av en hopplös romantiker – så det får nog bli ett eller annat äventyrsaktigt över det hela, som att ge sig ut på expedition! Haha.
Även om det i själva verket bara är jag själv i Fjällräven och kängor som går ombord på den billigaste flygavgången jag kan få tag i.

Jag attraheras enormt av kyla och snö – Arktis, norra Skandinavien. En tur med hundsläde från Nordnorge genom Sverige och Finland till den ryska gränsen ligger ju någonstans på den yppersta önskelistan och surrar. Nästa halvår kommer för mig att bjuda på bitande kyla och dygnet-runt-mörker norr om polcirkeln – det ska ju bara bli så skithäftigt!
En road trip genom Afrika, speciellt Etiopien och Kenya, vill jag oerhört gärna uppleva. Sydamerika är också helt klart något jag drömmer om. Jag vill bara väldigt gärna se det hela!

Något annat du gärna vill dela med dig av från livet med ryggsäck?
Din ryggsäck är ditt hem medan du är ute så köp en fin och ordentlig modell och behandla den väl, så håller den i många år. Och om du inte orkar bära din packning så finns det en förklaring: du har packat för mycket!

Det är helt OK att resa ensam. Där finns så många fantastiska människor därute i världen – och de reser ensamma, precis som du! Det är så enkelt att få kontakt med en massa sköna människor man vanligtvis aldrig skulle ha mött. Jag har träffat så många av dem på min väg och jag har fortfarande kontakt med några och vi har även åkt och hälsat på varandra. Så det är bara att ge sig ut i allt detta fantastiska!

Avslutningsvis så vill jag citera en klok man, Asger Aamund, som en gång sa detta:
”Vi är en nation av vikingar, så hoppa ner i långskeppet och kom iväg!"

Tack till Andreas för att du delade med dig av din resglädje till oss andra!

Se alla våra jorden runt-resor här!
Interview Andreas
Interview AndreasInterview AndreasInterview Andreas
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: