7 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 22 450:-
West Highland Way är en vandringsled i hjärtat av det skotska höglandet. Leden invigdes 1980 som en av de första officiella vandringslederna i Skottland och är ansedd som en av de finaste vandringarna i hela Skottland.

Vi flyger till Glasgow och körs sedan till Inverarnan. West Highland Way börjar officiellt i staden Milngavie, strax norr om Glasgow, men vi har valt att inleda vår vandring i Inverarnan där det skotska höglandet börjar.
Härifrån vandrar vi genom den vackra och mäktiga skotska naturen. Först längs floder på små skogsstigar och genom frodiga mossbeklädda skogar. Här och var passerar vi ljunghedar och forsar innan vi plötsligt omsveps av högländernas mäktiga berg. Vi går ömsom på militärtransportvägar från slutet av 1700-talet och ömsom på gamla boskapsfösarvägar. När vi passerat den vackra bron Bridge of Orchy bär det rejält uppåt och vi belönas med en magnifik utsikt över västra högländerna.
Vandringen fortsätter in i den historiska dalgången Glencoe och uppför ”the Devil’s Staircase”. Vi övernattar i byn Kinlochleven, innan sista etappen tar oss via Larigmor fram till staden Fort William som är vårt slutmål. Här kan de som vill (och orkar) vandra upp- och nerför Storbritanniens högsta berg Ben Nevis. Fort William är även utgångspunkten för det fina ångtåget The Jacobite Steam Train – också känt som Hogwarts Express från filmerna om Harry Potter. Vill du avsluta resan med en vilodag istället för att vandra uppför Ben Nevis kan vi rekommendera att boka biljett i en restaurangvagn och åka den vackra West Highland Railway ändå ut till Mallaig vid kusten.

Vårt bagage skickas mellan hotellen och inför varje ny vandringsdag finns det möjlighet att köpa matsäck till nästa dags lunch, som vi äter längs med vandringen. Hotellrummen har vattenkokare så fyll din termos med hett vatten inför dagen, så du kan göra te, kaffe eller soppa. Middag äter de som vill på hotellet eller på någon av byns pubar eller restauranger.

Bästa reseperiod

Bästa tiden att vandra i Skottland är vår (april-maj) och höst (september-oktober).

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa mot Skottland
Vi flyger till Glasgow. En transfer tar oss till Inverarnan där vår vandring börjar nästkommande dag. När vi har checkat in på vårt hotell finns det tid för en liten rundvandring och sen samlas de som vill för en gemensam middag på hotellet.
Dag 2: Inverarnan till Tyndrum - vandring utmed floderna Falloch och Fillan
Dagens vandring går inledningsvis utmed floden Falloch. Den kända West Highland Railway går alldeles i närheten och vi ser dess åldrande brofundament här och var. Vägen tar oss vidare över ljunghedar, förbi brusande forsar och genom mossbeklädda skogar till utkanten av Crianlarich. Härifrån följer vi floden Fillan. Innan vi anländer till Tyndrum, möts vi av en strålande utsikt mot bergen Munros Ben More och Stob Binnein. (F) Dagens vandring: 22 kilometer och totalt 1 185 höjdmeter upp- och nedför (cirka 6–7 timmar)
Dag 3: Tyndrum till Kingshouse – hjärtat av det skotska höglandet
Vi går idag inledningsvis via Thomas Telfords militärtransportväg i en grönskande dalgång fram till den lilla orten Bridge of Orchy med sin karaktäristiska valvbro över River Orchy. Här finns en trevlig pub som bjuder in till en välförtjänt vila för fötterna. Sedan bär det uppför och vi får lön för mödan genom en magnifik utsikt över sjön Tulla och 360 grader runt det omgivande bergslandskapet. Vägen tar oss sedan över Rannoch Moors vidsträckta vildmark fram till randen av dalgången Glencoe, själva hjärtat av det skotska höglandet. Vi checkar in på dagens hotell och sen finns tid för att utforska omgivningarna på egen hand. Varför inte belöna dig med att prova någon av de lokala whiskysorterna? (F) Dagens vandring: 31 kilometer och totalt 1 306 höjdmeter upp- och nedför (cirka 9–10 timmar) Notera: Detta är en krävande vandringsdag. Vi vandrar nästan uteslutande på steniga stigar i uppför- och nedförslutning, så se till att ha ordentliga vandringskängor på. Möjlighet finns att korta ner etappen med cirka 10 km genom att ta lokalbussen från Tyndrum till Bridge of Orchy.
Dag 4: Kingshouse till Kinlochleven: Bergspasset The Devil’s Staircase
Idag fortsätter vi in i dalgången Glencoe och vandrar upp över bergspasset ’The Devil’s Staircase’, som visserligen är en utmaning men kanske inte riktigt så illa som namnet antyder. Väl uppe på krönet väntar en imponerande utsikt över Glencoe. Vandringen fortsätter sedan mestadels nedför, längs bergssidan till den lilla staden Kinlochleven där vi övernattar. De som vill äter middag på ortens pub. (F) Dagens vandring: 14,5 kilometer och totalt 1 075 höjdmeter upp- och nedför (cirka 5 timmar).
Dag 5: Kinlochleven till Fort William: Genom skog, över hed och utsikt mot Ben Nevis
Från Kinlochleven leder en smal stig oss stadigt uppför en god stund. Snart kan vi blicka bakåt och långt där nere ser vi den lilla byn och sjön Loch Leven. Vi kommer in i dalgången Larigmor, där verklighetens kung Macbeth lär ha levt på 1100-talet. När det så småningom bär nedför mot Fort William så följs vi åt av utsikten över Storbritanniens högsta berg Ben Nevis. Väl inne i Fort William hör det till ritualen att fortsätta hela vägen fram till målet vid statyn ”Sore Feet” (ömma fötter). Den föreställer en vänlig man som sitter på en bänk och masserar sin fot. Att fotografera sig tillsammans med bronsmannen är en del av ankomstritualen. Varför inte också inta något stärkande i baren strax bakom statyn, där vi kan betrakta strömmen av andra glada vandrare som når målet. (F) Dagens vandring: 24 kilometer och totalt 1 448 höjdmeter upp- och nedför (7–8 timmar)
Dag 6: En dag i Fort William – bestig Ben Nevis eller tid på egen hand
Ben Nevis är Storbritanniens högsta berg med sina 1344 meter. De som vill kan ägna dagen åt att vandra upp till toppen och ner igen. Vandringen sker på egen hand och tar cirka fyra timmar upp och tre timmar ner. Vid 800 meters höjd passerar vi trädgränsen och vi vandrar sedan i ett stenigt månlandskap ända upp till toppen. Vädret kan vara oberäkneligt och det är ofta dimma eller växlande molnighet. Vid klart väder ser vi ända till ön Skye i den skotska skärgården. Här finns också en gammal väderstation från 1881. De som hellre stannar i Fort William kan se fram emot en dag med butiker, pubar, restauranger, museer och möjlighet till båtfärd. Eller varför inte en tågresa på West Highland Railway genom det vackra skotska landskapet med The Jacobite Steam Train, också känt som Hogwarts Express från filmerna om Harry Potter. Det går även att vandra i dalgången Glen Nevis. (F) Dagens vandring för den som bestiger Ben Nevis: 17 kilometer (ca 7–9 timmar). Ansträngande. Konstant uppför- respektive nedförslutning på ojämnt, stenigt underlag. Det krävs bra ork och friska knän att ta sig an Ben Nevis. Stigarna är relativt branta, steniga och består till stor del av trappsteg gjorda av ojämna, eroderade stenblock. Ordentliga kängor behövs också samt regnkläder i bagaget. Inga fordon kan ta sig upp på berget.
Dag 7: Hemresa
Idag vänder vi hemåt igen. En transfer tar oss tillbaka till Glasgow varifrån vi flyger tillbaka till Sverige.

Övernattningar

En natt i Inverarnan
En natt i Tyndrum
En natt i Kingshouse
En natt i Kinlochleven
Två nätter i Fort William

Kommentarer

Vad krävs för att kunna genomföra vandringen?
Du går i genomsnitt 22 kilometer om dagen. Den längsta etappen är 30 kilometer och den kortaste 14,5 kilometer. Underlaget består omväxlande av grus, asfalt och grovhuggen sten. Bitvis är det även blött underlag så det är en stark rekommendation att du vandrar i väl ingångna, stabila och vattentäta kängor.
Det är gott om såväl uppförs- som nedförsbackar på vägen och några av dem är branta och tämligen långa. Du behöver inte vara någon atlet för att klara vägen, men för den bästa upplevelsen rekommenderar vi att du har vana av längre vandringar i varierande landskap, samt att du har god kondition. Allra bäst blir upplevelsen av din vandring om du inte fokuserar på avstånd och höjd, utan istället låter dig bli ett med det storslagna landskapet, och låter vägen ta den tid det tar.
Då vi skickar bagaget mellan hotellen så behövs bara en lättare ryggsäck, med plats för regnkläder, extra strumpor, en termos och matsäck.

Vandringen sker i egen takt under dagarna, du behöver alltså inte hålla ihop med gruppen eller reseledaren under de olika vandringarna. Du behöver inte anpassa ditt tempo till varken andra resenärer eller till reseledaren. Därför är det också svårt att ange exakt hur lång tid varje etapp tar för just dig.
Reseledaren går vanligtvis först i sällskapet för att finnas på plats vid dagens vandringsmål när alla vandrare kommer fram till boendet för dagen. Guiden håller vanligtvis ett vandringstempo på cirka 13-20 minuter / km, vilket är ett lagom tempo att hålla för att klara vandringsdagarna på en rimlig tid.

Information

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Denna resa säljs som ett paket och om man vill göra ändringar kan vi inte återbetala de delar av paketet som ej utnyttjas. Vi kan i de flesta fall, beroende på platstillgång, ordna med förlängning av resan eller ändra hemresan mot ett tillägg.

Gruppstorlek

Min 10 personer Max 16 personer

Nästa: 27-04-2025

Packlista

 • Kläder för väder
 • Regnkappa eller poncho
 • Ett par väl ingångna vandringskängor
 • Vandringsstavar
 • Hatt, solkräm & myggspray
 • Vattenflaska
 • Bekväm, mindre ryggsäck för dagspackningen
 • Skavsårsplåster
 • En powerbank till mobilen är alltid bra att ha
 • Äventyrslystnad

Avresedatum

Status Reseperiod Boka senast Reseledare Pris
Lediga platser Reseperiod27.04.25 - 03.05.25 Boka senast27-02-2025
23 450:-
Prisförslag
Lediga platser Reseperiod01.06.25 - 07.06.25 Boka senast01-04-2025
23 450:-
Prisförslag
Lediga platser Reseperiod31.08.25 - 06.09.25 Boka senast30-06-2025
23 450:-
Prisförslag

I priset ingår

 • Flyg Köpenhamn/Stockholm/Göteborg - Glasgow t/r
 • För andra avreseorter kontakta oss på Winberg Travel
 • 6 övernattningar med del i dubbelrum på hotell, inklusive frukost
 • Transfer mellan flygplats och hotell t/r
 • Bagagetransfer mellan hotellen
 • Svensk reseledare
 • Digitalt informationsmöte innan avresa
 • Trygghet på resan – nödtelefon bemannad dygnet runt
 • Täckning av paketreselagen och Resegarantifonden

I priset ingår inte

 • Enkelrumstillägg, 4950 kr. Reser du själv kan du välja att dela rum med en annan resenär av samma kön som också reser själv, för att undvika enkelrumstillägg. Finns ingen att dela med tillkommer enkelrumstillägg som betalas innan avresa.
 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Eventuella turistskatter som måste betalas på plats
 • Utflykter som ej omnämns i programmet
 • Måltider och dryck som ej omnämns i programmet
 • Visum
 • Dricks

Kommentarer till pris

Priset ovan gäller per person med del i dubbelrum med flyg i ekonomiklass. Vill du flyga i Premium Economy, Business Class eller lägga till extradagar före eller efter resan på egen hand kontakta oss för prisförslag och bokning. Vill du göra denna resa men på andra datum på egen hand kan vi skräddarsy en resa med samma innehåll. Du kan då också lägga till utflykter, ändra reslängd eller byta hotell så resan blir exakt som du vill. Kontakta oss på Winberg Travel på 040-645 04 90 och hör mer om priser

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: