8 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 22 450:-
Ett enormt nätverk av Camino-rutter sträcker sig över Europa. Många tänker på den Franska Caminon när man pratar om 'att gå Camino', och det är just den här du ska pröva dina krafter på. Dock får din Camino en twist när tar dig fram på leden på cykel. Se fram emot en veckas cykeläventyr som tar dig från Ponferrada i Castilla y León till Santiago de Compostela i Galicien. I Ponferrada får du din cykel utlämnad, varefter du på egen hand och i din egen takt tar dig fram längs med leden. Etappernas längd varierar dag för dag – den kortaste är cirka 20 km och den längsta är cirka 47 km.

På etapperna kan du uppleva mysiga, galiciska byar, vackra kyrkor och ikoniska statyer. I Galicien väntar också storslagen natur, som höga eukalyptusskogar och kuperade bergslandskap. Den underbara doften av eukalyptus följer med dig hela vägen till Santiago de Compostela, där du kan andas ut framför den enorma katedralen och njuta av den unika stämningen som skapas av hundratals pilgrimer som har samlats för att fira att de ha nått målet. Hämta ditt La Compostela, som är ditt bevis på att du har genomfört Caminon, och delta i en pilgrimsmässa innan du beger dig till flygplatsen och flyger tillbaka hem till Skandinavien.
Caminoen är tydligt markerad och lätt att navigera på, och hotell är bokade åt dig varje natt längs vägen. Redan innan avresa kommer du att få en digital guidebok och vägbeskrivningar som kan laddas ner till din telefon. Här kommer det att finnas interaktiva kartor som visar dig detaljer inför dagens rutt samt information om varje cykeldag med antal kilometer, uppskattad cykeltid, information om det du ser längs vägen med mera. Observera att vi rekommenderar att du är en någorlunda erfaren cyklist för att genomföra denna resa.

Det här reseförslaget är ett exempel på hur din resa längs Caminon kan se ut. Vi kan arrangera många olika rutter och reseformer – du kan till exempel välja att gå istället för att cykla, samtidigt som du också kan välja att förkorta eller förlänga de olika etapperna. Du kan också välja att börja tidigare längs leden. På alla Camino-leder kan du välja tillval som elcykel, middagar, bagagetransport mellan dina boenden eller en guidad tur i Santiago de Compostela.

Winberg Travel erbjuder också vandringar på Caminon i grupp med svensk reseledare. Läs mer om våra aktiva gruppresor här

Se alla våra andra fantastiska reseförslag till Spanien här
Läs mer om Spanien här

Bästa reseperiod

Norra och centrala Spanien är bäst att besöka mellan april och oktober. Det är varmast under sommarmånaderna juni till augusti med temperaturer från 25 till 30 grader. I landets centrala delar kan det bli mycket varmt under sommarmånaderna med temperaturer på cirka 35 grader. Våren från april till maj och hösten från september till oktober har vanligtvis temperaturer mellan 18 och 25 grader.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Ankomst till Spanien och transfer till Ponferrada
Du flyger från Skandinavien till Santiago de Compostela. Från flygplatsen finns en arrangerad transfer till ditt hotell i Ponferrada. Din hyrcykel kommer att levereras till ditt hotell så att du är redo för morgondagens etapp. Efter ankomsten till Ponferrada kan du njuta av en måltid och vila efter resan.
Dag 2: Från Ponferrada till Villafranca del Bierzo
Efter en god natts sömn är du redo för din första dag på Caminoe. Dagens cykeletapp tar dig genom El Bierzo-regionens frodiga och bergiga landskap utan att erbjuda alltför många höjdmeter. Ta dig tid den här dagen att smaka på regionens specialiteter, såsom lufttorkad skinka och söta körsbär under sommarsäsongen. Eventuellt kan du leta efter en pilgrimsmussla som kan pryda din ryggsäck – musselskalet är nämligen den klassiska symbolen för Caminon. Dagens etapp slutar i Villafranca del Bierzo, som har fått smeknamnet 'lilla Compostela'. Här kan du besöka trädgården vid Santiago-kyrkan. Kyrkan har en 'förlåtelsesport' som bara öppnas under heliga år. (F) Dagens cykeldistans: cirka 24 km.
Dag 3: Från Villafranca del Bierzo till O Cebreiro
Du börjar dagen i relativt platt terräng, men i takt med att dagen fortskrider kommer det uppförsbackar på din resa, och du kommer framför allt att uppleva en intensiv stigning på den sista kilometern av etappen. De vackra landskapen och spektakulära vyerna du passerar på din väg kommer att göra cykelturen mödan värd. Efter ankomsten till O Cebreiro kan du vila efter dagens ansträngningar och njuta av en bit mat i den lilla, högt belägna byn. (F) Dagens cykeldistans: cirka 30 km.
Dag 4: Från O Cebreiro till Sarria
Tröttheten kan börja kännas i benen, men Caminon är så förtrollande att du fortsätter oförtröttat. Du börjar dagen på toppen av bergen, där du bland annat kan hälsa på pilgrimsstatyn vid Alto do Poio och insupa en fantastisk panoramautsikt från samma plats. Därifrån kan du se fram emot en del nedförsbackar på etappens sista del. I Samos kan du med fördel göra en paus för att besöka det imponerande klostret. Du avslutar din etapp i Sarria, som är en större stad och här tillbringar du natten. (F) Dagens cykeldistans: cirka 40 km.
Dag 5: Från Sarria till Palas de Rei
Dagens etapp går från Sarria till Palas de Rei via lugna landsvägar. På vägen kan du hålla utkik efter de traditionella, galiciska byggnaderna - hórreos - som är byggda av sten eller trä och upphöjda från marken med hjälp av pålar. Dessa ikoniska byggnader används för lagring av spannmål och är mycket karaktäristiska för det galiciska landskapet. Du kommer också att passera floden Miño som är Galiciens längsta flod. Därefter fortsätter resan uppför mot Serra de Ligonde. Idag kan du se fram emot att passera flera mysiga och charmiga byar och speciellt Gonzar och Ventas de Narón är värda ett stopp. Dessutom kan du göra en paus vid Santa María-kyrkan i Castromaior och den romanska kyrkan i Eirexe. Kyrkorna längs med Caminon är bra platser att pusta ut en stund och njuta av friden innan resan fortsätter. (F) Dagens cykeldistans: cirka 44 km.
Dag 6: Från Palas de Rei till Rua Pedrouzo
En längre etapp väntar dig idag, och det finns mycket att glädja sig över. Bland annat kan du se fram emot att uppleva fantastiska städer som Casanova och Leboreiro, medan Melide lockar med ett inbjudande marknadsliv. Melide är också välkänd för sin tillagning av bläckfisk, som med fördel kan utgöra dagens lunch. Efter en god spansk måltid kan du fortsätta etappen genom doftande, galiciska skogar, sömniga byar och över porlande bäckar. I Arzúa kan du stanna för att smaka på den lokala osten som staden är så känd för, samtidigt som du också bör besöka Santa María-kyrkan och A Magdalena-kyrkan. I Rua Pedrouzo stannar du för natten. Ät en måltid ute, dela historier från vägen med andra pilgrimer och gör dig mentalt redo att nå Santiago de Compostela. (F) Dagens cykeldistans: cirka 47 km.
Dag 7: Från Rua Pedrouzo till Santiago de Compostela
Ledens sista etapp är kort - för att du ska komma fram till Santiago de Compostela i tid för att närvara vid pilgrimsmässan i den ikoniska katedralen vid lunchtid. Innan du kommer fram bör du stanna i Lavacolla, där pilgrimer brukade tvätta sig i floden innan de anlände till Santiago de Compostela. Från Lavacolla fortsätter du genom höga eukalyptusskogar till Monte do Gozo, där du från en utsiktspunkt får de första glimtarna av katedralen i Santiago de Compostela. Det är en helt speciell känsla förknippad med att se katedralen för första gången! Inom kort har du nått ditt mål, och efter ankomsten till Santiago de Compostela kan du vila ut framför katedralen och närvara vid pilgrimsmässan. Därefter kan du besöka pilgrimskontoret och få ut din La Compostela, som är beviset på att du har genomfört Caminon. Under din resa kan du samla stämplar, och det är dessa stämplar du visar upp på kontoret så att de kan se att du har tillryggalagt rätt antal kilometer. Checka sedan in på ditt hotell där du kan lämna din hyrcykel - den kommer sen att hämtas upp på hotellet. Gå sedan ut på stadens livliga gator där du kan fira att du har genomfört din Camino. (F) Dagens cykeldistans: cirka 20 km.
Dag 8: Hemresa från Santiago de Compostela
Din resa längs Camino Frances har nått sitt slut. Njut av din sista tid i Santiago de Compostela innan du beger dig till flygplatsen och sätter dig på ett flyg tillbaka till Skandinavien. Du har självklart möjlighet att lägga till några extra dagar i Santiago de Compostela om du inte är redo att åka hem. Din resekonsult kan hjälpa dig att boka extra nätter. (F)

Övernattningar

1 övernattning i Ponferrada
1 övernattning i Villafranca del Bierzo
1 övernattning i O Cebreiro
1 övernattning i Sarria
1 övernattning i Palas de Rei
1 övernattning i Rua Pedrouzo
1 övernattning i Santiago de Compostela

Alla övernattningar är i dubbelrum med privat badrum på små hotell och guesthouses. Standarden är vanligtvis 2- till 3-stjärnig och hotellen ligger centralt i små byar och städer längs din cykelled. Frukost ingår i alla övernattningar.

Kommentarer

Information om din hyrcykel:
Tillrättalägg Camino del Norte på en solid 27-växlars mountainbike med skivbromar och 27,5 tums hjul som passar väl till terrängen på Camino del Norte. Bagageförvaring, vattenhållare, reflexer, lås, reparationskit och cykelhjälm ingår. Har du egen utrustning som du vill ta med får du gärna informera oss om detta innan.

Innan du får din cykel ska du uppge din längd, så att du får en modell som passar dina mått. Små justeringar kan vara nödvändiga efter att du har tagit emot cykeln. Instruktioner för detta medföljer. Se också till att allt funkar innan du ger dig iväg. Ifall något inte fungerar som det ska behöver du informera cykeluthyrningsfirman om detta omgående. Du betalar en deposition på 100 euro som du får tillbaka när cykeln lämnas tillbaka, i samma skick som du hämtade den. För ett extra tillägg kan du uppgradera till en elcykel.

Det rekommenderas att du är en rutinerad cyklist för att kunna genomföra den här resan. Caminon bjuder på utmanande landskap längs vägen, och vissa dagar har du långa distanser i cykelsadeln. Under vissa sträckor finns det möjlighet att välja andra och mer cykelvänliga alternativ till vägar. Så småningom går de lederna ihop igen. Dessutom rekommenderar vi att du känner dig trygg med enklare underhåll av en cykel, så att du vet vad du ska göra om exempelvis kedjan hoppar av eller du får punktering. Ditt reparationskit innehåller delar för att du själv ska kunna göra enklare reparationer. Om du behöver hjälp så inkluderar resan även en dygnet runt-öppet jourtelefon på din resa. Här kan du få hjälp och råd kring underhåll och du kan också få hjälp att beställa transfer eller en taxi om du får behov av det under vägen. Bokning av extra transport betalar du själv.

Notera att deltagande i cykelresor är på eget ansvar, så kom ihåg att teckna reseförsäkring hemifrån. Vi rekommenderar Gouda reseförsäkring, som täcker den här typen av aktiviteter.

Information

Vad betyder frånpris?

Priset på en resa beror på i vilken period man reser, hur många man är, om man reser med barn och kan variera från dag till dag beroende på flygens platssituation. Priset du ser på denna resa är ett frånpris per person i delat dubbelrum. Kontakta oss för ett exakt pris på just din resa.

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Självklart - bara säg hur länge du vill vara borta, hur du vill bo, vilka utflykter du vill ha med etc. så är vi redo att ändra resan så den blir exakt som du drömmer om.

Avresedatum

Den här resan kan påbörjas varje dag.

Gruppstorlek

Resan genomförs individuellt.

april - oktober

Packlista

 • Elektronisk guidebok
 • Solkräm
 • Solglasögon
 • Solhatt eller keps
 • Snacks
 • Vattentät dagsryggsäck och/eller sadelväska
 • Funktionskläder för cykling
 • Lätt regnjacka eller skaljacka
 • Vattentäta packningspåsar
 • Vattenflaska
 • Ficklampa/pannlampa
 • Badkläder
 • Eventuellt egen cykelutrustning såso handskar, cykelhjälm etc. Det rekommenderas varmt att använda cykelhjälm.

I priset ingår

 • Flyg Skandinavien - Santiago de Compostela t/r, inkl. bagage
 • Ankomst- och avresetransfer
 • Cykelhyra
 • Övernattningar enligt program
 • Måltider enligt program
 • Digital guidebok
 • Lokal service dygnet runt
 • Trygghet på resan – nödtelefon bemannad dygnet runt
 • Täckning av paketreselagen och Resegarantifonden

I priset ingår inte

 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Utflykter som inte nämns i programmet
 • Måltider och dryck som inte nämns i programmet. Det finns möjlighet att köpa till middagar innan avresa.
 • Dricks
 • Bagagetransport. Detta går att lägga till innan avresa.

Kommentarer till pris

Priset gäller för resor i lågsäsong med flyg i ekonomiklass och i mån av plats. Reser man andra tider på året ligger priserna högre, speciellt i högsäsong såsom jul och nyår eller om man bokar sin resa tätt inpå avresa. Ring oss på 040-645 04 90 så ger vi dig en offert på exakt de datum du vill resa. Reseförslagen är tänkta som inspiration. Du kan alltid ändra hotellstandard, antal dagar och vilka utflykter du vill skall ingå. Vi skräddarsyr din resa så att den blir exakt som du tänkt dig.

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: