Här finner du praktisk information och fakta om Spanien.


Praktisk information om att resa i Spanien

Väder och bästa tid att resa
Sydspaniens sommarvärme töar upp den kallaste svensk. Norra delarna av landet har ett mer tempererat klimat med varma somrar och milda vintrar tack vare sin närhet till Atlanten. I landets centrala delar är det inlandsklimat med mycket varma somrar och kalla, torra vintrar. Här ligger Madrid och steker sig under sommarmånaderna och ett besök här är som mest behagligt under vinter, vår och höst. Östkusten och de populära städerna Barcelona och Valencia har ett subtropiskt klimat med milda vintrar och läckert varma somrar. Allra varmast och torrast är de södra delarna som får extra värme av de nordafrikanska vindarna. Vintern här är som varma vårmånader i Sverige, vill man sola & bada under vintern är Kanarieöarna det bästa alternativet.

Se vädertabell för Spanien här

Pengar
I Spanien använder man euro (EUR). Kreditkort fungerar på många ställen men ta ut lite extra kontanter då inte alla restauranger ute på landsbygden tar kort. Det finns gott om bankomater i städerna. Se den aktuella kursen här.
Generellt så är priserna lägre här än i Sverige så passa på att äta och dricka gott!

Visum
Det behövs inget visum för att resa in i Spanien.

Transport
Tåg:
Tågtrafiken i Spanien är vidsträckt och fungerar mycket bra. Den statliga järnvägen heter Renfe och har ett väl utbyggt och effektivt nät av tågliner. Spanien och Renfe är känt för sina höghastighetståg och har Europast mest utbyggda linjenät för dessa som gör att man kan resa oerhört snabbt mellan de större städerna. Du kan åka de 600 kilometerna mellan Madrid och Barcelona på bara 150 minuter! Från de större städerna kan man också ta de långsammare regionaltågen som i gengäld erbjuder möjlighet att njuta av den vackra utsikten.

Buss:
De många privata bussbolagen täcker väl in hela landet. det största bussbolaget heter Alsa och har långdistansbussar runt om i nästan hela landet. de har också regionala rutter så fråga på det lokala biljettkontoret så hjälper de dig.

Bil:
Det behövs inget internationellt körkort för att köra bil i Spanien.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Diverse
I Spanien har de samma eluttag som i Sverige, så det behövs ingen adapter.


Fakta

Huvudstad: Madrid
Språk: Spanska
Klimat: Till största delen subtropiskt
Valuta: Euro
Religion: Majoriteten är katoliker
Tidsskillnad: Samma tid som Sverige


Information om Spanien

En förtjusande kultur
Spanien är ett stort land så du kommer oundvikligen att göra två olika resor om du reser till Mallorca eller till Madrid. Men den spanska kulturen är underbar var du än åker. Här kan du få spansk flamenco och klassisk gitarrspel och moriska palats men även er charmerende, hvor end du er. Her får du spansk guitarspil, flamenco-dans og mauriske slotte, men även en hård historia med krig, fattigdom och diktatur. Det spanska språket är ett nöje att lyssna på och det är inte heller alla spanjorer som är så förtjusta i att tala något annat.
Det beroendeframkallande spanska köket
Saftiga tomater, söta apelsiner, len olivolja, starka ostar och stora vitlökar. Med de läckra ingredienserna är det inte oväntat att det spanska köket bjuder på stora matupplevelser. Börja dagen med en kopp varm choklad att doppa din ”churro” i eller en bit rostat bröd med vitlök, olivolja och solmogna tomater. Senare på dagen står en läcker paella med skaldjur, kyckling eller kanske kanin på menyn. Och så har man förstås tapas, denna underbara spanska företeelse som har något för alla smaker. Till maten njuter man ett gott vin eller varför inte en iskall ”cerveza”, med eller utan alkohol.

Spanien vaknar till liv på kvällen
Du får inte tro att Spanien är trist och tyst bara för att gatorna ligger tysta och tomma på eftermiddagen och tidig kväll. Man håller fortfarande siesta under de varmaste timmarna på dagen och äter sedan middag betydligt senare på kvällen än vad vi svenska gör. Det är inte förrän sent på kvällen man träffar lokalbefolkningen på restaurangerna, barer eller stadens parker.

Fiestor
Spanjorer älskar festligheter och kalas. Redan i början av januari firar man Trettondag jul i stor stil. Den katolska kyrkan firar också påsk i långt större skala än man gör i Sverige. Speciellt i Andalusien ser man långa processioner huvförsedda deltagare, stora helgonfigurer och massiva guldtroner burna på axlarna av de många deltagarna. Resten av året firar städerna mängder av olika festivaler. Allt från tjurrusning i Pamplona till Fallas i Valencia eller de olika byfester i södra Spanien.

Travel consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: