12 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 19 450:-
Ordet camino betyder “väg” eller “stig” på spanska och Camino de Santiago är en av världens mest kända och klassiska pilgrimsvandringar. Just detta förslag är ungefär 240 kilometer långt och är de sista etapperna på Camino Francés - och lite till.

På vägen från Sarria till Muxia vandrar du genom ett omväxlande landskap, på stigar och vägar, uppför och nerför, förbi kyrkor och sandstränder med massor av möjligheter att äta god, spansk mat. I själva Santiago de Compostela står man ödmjukt framför katedralen och gläds åt att ha vandrat hela vägen hit. Staden är både imponerande och charmig och ett UNESCO:s världsarv. Men äventyret är inte slut utan du fortsätter mot havet och "världens ände" - Cabo Finisterre och Muxia som är slutdestinationen på denna vandring.Vad krävs för att kunna göra vandringen?
Du går i genomsnitt ca 23 kilometer om dagen. Den längsta vandringen du gör är 28 kilometer och den kortaste 16 kilometer. Underlaget skiftar mellan sand, grus, asfalt och kullersten. Det finns både uppförs- och nedförsbackar på vägen. Då du skickar bagaget behövs bara en lättare dagsryggsäck. Detta tillsammans med väl ingångna vandringskängor och gott humör underlättar vandringen och man behöver inte vara en atlet för att både klara av och njuta av vandringen.

Bästa reseperiod

Man kan vandra Camino de Santiago året runt men vi rekommenderar vår och höst. Man kan gå sommartid men då finns risken att det blir extremt varmt.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa från Skandinavien till utgångspunkten för din vandring – den lilla byn Sarria
Du flyger till Santiago de Compostela där du möts av en transfer som tar dig till byn Sarria där vandringen startar nästa dag.
Dag 2: Sarria till Portomarín – bokskog, medeltida broar och bäckar
Du startar dagen med att få pilgrimspasset stämplat. Detta gör man på i kyrkor, på vissa hotell, restauranger, turistkontor och på stadshusen. När man är i Galicien så skall man ha två stämplar per dag för att sedan kunna kvittera ut sitt pilgrimsbevis. Idag går vandringen genom små byar och efter 14 kilometer har du kommit till den kända 100-kilometersstenen som visar att det är 10 mil kvar till Santiago de Compostela. Vandringen avslutas i Portomarín där du, efter att ha korsat den 350 meter långa bron över Miño-floden kan njuta av en kall öl (det finns väldigt god alkoholfri sådan i Spanien) i gott sällskap. Portomarín har ett spännande förflutet. 1960 flyttades den lilla staden från flodstranden upp till höjden där den befinner sig idag då man byggde fördämningar till Miño-floden som översvämmade hela staden. Flera byggnader flyttades sten för sten, bland annat den vackra kyrkan San Nicolas från 1100-talet och den romerska fasaden till San Pedrokyrkan. När vattenståndet är lågt kan man fortfarande se stenmurarna från de gamla husen. Är du osäker på vilken efterrätt du skall välja ikväll rekommenderar vi den klassiska mandelkakan! Dagens vandring: Ca 6-7 timmar i behagligt tempo. 22 kilometer. (F)
Dag 3: Portomarín till Palas de Rei - bra backar som tar dig till vandringens högsta punkt
Dagens vandring börjar med en jämn och ibland lite tuff stigning vilket präglar första halvan av dagens vandring. Det är idag du skall gå till och förbi den högsta punkten på hela vandringen; 772 meter över havet i Ligondebergskedjan. Innan du når passet kan du göra en avstickare till en forntida stenåldersboplats och fästning - Castro de Castromaior. Den imponerande byn ligger vid sidan av leden men är tydligt utmärkt och härifrån har man dessutom en vidunderlig utsikt. Strax innan byn Ligonde står stenkorset Crucero de Lameiros från 1670 och härifrån följer man Caminostenarna till Palas de Rei där du sover i natt. Ibland håller dessutom kyrkan San Tirso mitt inne i byn pilgrimsmässa. Dagens vandring: Ca 6-7 timmar i behagligt tempo, 25 kilometer. (F)
Dag 4: Palas de Rei till Arzúa - kyrkor, skogsstigar och vattendrag
I dag vandrar du resans tuffaste etapp med mycket upp och ner. Men det finns många vackra vyer att njuta av och du går lugnt i din egen takt. Du passerar många medeltida broar och vandrar genom de sömniga små byarna Casanova och Leboreiro på väg mot Melide och då har du avverkaat halva sträckan. Passa på att äta en god lunch här, Melide är könt för den lokala delikatessen Pulpo á feira - bläckfisk. Efter Melida korsar du flera vattendrag och medeltidsbyn Ribadiso innan du når dagens mål; Arzúa. Dagens vandring: Ca 7-8 timmar, 28 kilometer (F)
Dag 5: Arzúa till Amenal - kyrkor och och lugna vägar
Du vandrar delar av dagen under höga träd, vacker skog och längs bäckar och floder förbi byar och mindre städer. Om dagen är varm passa på att göra ett stopp och titta in i Santa Irena-kapellet för att se den vackra Santiagostatyn och njuta av den svala luften. Efter Santa Irena går du de resterande 5 kilometerna på lugna vägar och stigar. Ju närmare man kommer Santiago de Compostela desto större och livligare blir städerna men dagens mål är en fortsatt liten och lugn plats, knappt en by utan mer som en korsning och samlingsplats för pilgrimer på väg. Varför inte äta en traditionell pilgrimsmeny till middag idag? Ett gott och prisvärt alternativ som gör under för trötta kroppar och tomma magar. Dagens vandring: Ca 6-7 timmar, 23 kilometer (F)
Dag 6: Amenal till Santiago de Compostela - Lavacolla och utsikt från Glädjens berg
Du lämnar Amenal på morgonen och passerar byn Lavacolla där det var tradition för pilgrimer att bada i floden som förberedelse inför ankomsten till Santiago. Du vandrar under höga eukalyptusträd och 5 kilometer från Santiago står Monte de Gozo – Glädjens berg. Ta en paus vid de stora skulpturerna som pryder höjden. Härifrån ser man vid klart väder tornen på katedralen i Santiago för första gången – nu är du nästan framme! Vid ankomst till den heliga staden går man till katedralen för att glädja sig tillsammans med andra ”peregrinos”, fotografera och kanske bara sätta sig på marken och riktigt njuta av sin bedrift. Vill du ha ditt pilgrimsbevis går du till Pilgrimskontoret för att hämta en digital kölapp för att sedan hämta ut ditt pilgrimsbevis. Under medeltiden delades det ut musselskal vid ankomst och det är därför detta är symbolen för pilgrimer. Nu används skalen som en symbol och vägvisare på själva caminon och man ser dem på alla skyltar som visar vägen. Många pilgrimer köper också ett skal och bär på ryggsäcken som tecken på att man är på pilgrimsvandring. Varje dag är det sedan pilgrimsmässa då man tillsammans med andra pilgrimer kontemplerar över sin vandring och känner glädjen över att ha slutfört sin vandring och nått sitt mål. Tider för dessa mässor finns på en skylt utanför ingången till katedralen, i skrivande stund var tiderna 07.30, 09.30, 12.00 och 19.00 – de är alla på spanska just nu men väl värda ett besök ändå. Man behöver dock vara ute i god tid, bäst plats är på morgonen. Inne i katedralen kan man förutom aposteln Jakobs grav se världens största rökelsekar som väger 50 kilo utan rökelse och upp mot 80 kilo när den är fylld. Dagens vandring: Ca 4-5 timmar, 16 kilometer (F)
Dag 7: Santiago de Compostela ut mot kusten och medeltidsstaden Negreira
För en del slutar pilgrimsvandringen här i Santiago medan andra fortsätter sin vandring vidare mot Finisterre ”världens ände” – och du är en av dem! Vandringen går ut mot havet till Finisterre och sedan vidare längs kusten till fiskebyn Muxia. Idag kanske du väljer att besöka katedralen och vara med på den tidiga mässan innan du fortsätter. Dagens vandring tar dig vidare över medeltida broar och genom små byar och städer. Slutmålet är staden Negreira där kan passa på att besöka Cotónfamiljens barockpalats och kapellet vid sidan om som är dedicerat till St. Mauro. Dagens vandring: Ca 5-6 timmar, 21 kilometer (F)
Dag 8: Negreria till Abeleiroas
Camino Finisterre fortsätter förbi berg och över floden Barcala. På Monte Aro kan du njuta av den storslagna utsikten över Fervenzasdammen innan du går vidare till Serra de Castelo och Xallasdalen. Små backar och grönskande fält välkomnar dig till Abeleiroas. Dagens vandring: Ca 7-8 timmar, 28 kilometer (F)
Dag 9: Abeleiroas till kuststaden Cee
Från Abeleiroas fortsätter din vandring till Olveiroa. Därifrån följer caminon floden till Logoso och sedan vidare förbi Nosa Señorakapellet. Efter kapellet fortsätter vägen nedåt, förbi barrträden i Alto do Cruceiro da Armada och nu får du en första glimt av havet. Kuststaden Cee är dagens slutmål och här finns vackra Santa María da Xunqueirakyrkan man kan besöka eller spatsera på Paseo de la Alameda om du har några kilometer kvar i benen. Dagens vandring: Ca 6-7 timmar, 25 kilometer (F)
Dag 10: Från Cee till Finisterre och "världens ände"
Dagens vandring är vacker och följer kustlinjen med utsikt över klippor och hav. Dagens mål är Cabo Finisterre och dess imponerande fyrtorn längst ut på klipporna. Njut av solnedgngen här vid "världens ände". Själva Finisterre är en gemytlig liten fiskeby med en fin och bred sandstrand, små trånga gränder och gamla traditioner. En tradition sedan medelåldern är att bränna sina kläder här vid "världens ände" för att symboliskt återfödas på nytt. Vi rekommenderar inte att du följer denna tradition. Dagens vandring: Ca 4-5 timmar, 16 kilometer (F)
Dag 11: Från Finisterre längs kusten till Muxia - sista etappen på din vandring
Havsutsikten på denna delen av caminon är fantastisk. På vägen går du även förbi byn Lires med vackra, orörda sandstränder. Passa på att ta ett dopp vid stranden Praira de Lourido om vädret tillåter. Den pittoreska byn Muxia kommer att charma dig med sin blandning av hedniska och kristna traditioner, passa på att besöka Virxe da Barcakyrkan med dess unika runkesten Pedra dos Cadris. Enligt traditionen skall du gå nio gånger under den för att lindra bland annat ryggbesvär. Kom också ihåg att äta massor av ortens specialitet; färsk fisk och skaldjur. Dagens vandring: Ca 8-9 timmar, 29 kilometer (F)
Dag 12: Hemresa
Idag är det så dags att åka hemåt. Transfern från hotellet i Muxia går i god tid före avresa och snart är du hemma i Sverige igen. (F)

Övernattningar

En natt i dubbelrum inklusive frukost i Sarria
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Portomarín
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Palas de Rei
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Arzúa
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Amenal
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Santiago de Compostela
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Negreira
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Abeleiroas
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Cee
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Finisterre
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Muxia

Information

Vad betyder frånpris?

Priset på en resa beror på i vilken period man reser, hur många man är, om man reser med barn och kan variera från dag till dag beroende på flygens platssituation. Priset du ser på denna resa är ett frånpris per person i delat dubbelrum. Kontakta oss för ett exakt pris på just din resa.

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Självklart - bara säg hur länge du vill vara borta, hur du vill bo, vilka utflykter du vill ha med etc. så är vi redo att ändra resan så den blir exakt som du drömmer om.

Packlista

 • Kläder för väder
 • Regnkappa eller poncho
 • Minst ett par stadiga skor - gärna två - man behöver inte vandrarkängor,ordentliga gymnastikskor fungerar bra
 • Hatt, solkräm & myggspray
 • Vattenflaska
 • Bekväm, mindre ryggsäck för dagspackningen
 • Skavsårsplåster
 • En powerbank till mobilen är alltid bra att ha
 • Äventyrslystnad

I priset ingår

 • Flyg Skandinavien - Santiago de Compostela t/r i ekonomiklass.
 • 11 övernattningar med del i dubbelrum på turisklasshotell inklusive frukost
 • Transfer mellan flygplats och hotell t/r
 • Bagagetransfer mellan hotellen
 • Trygghet på resan – nödtelefon bemannad dygnet runt
 • Täckning av paketreselagen och Resegarantifonden

I priset ingår inte

 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Turistskatt på 2,5 EUR per person/natt som måste betalas på plats
 • Utflykter som ej omnämns i programmet
 • Måltider och dryck som ej omnämns i programmet
 • Visum
 • Dricks

Kommentarer till pris

Priset gäller för resor i lågsäsong med flyg i ekonomiklass och i mån av plats. Reser man andra tider på året ligger priserna högre, speciellt i högsäsong såsom jul och nyår eller om man bokar sin resa tätt inpå avresa. Ring oss på 040-645 04 90 så ger vi dig en offert på exakt de datum du vill resa. Reseförslagen är tänkta som inspiration. Du kan alltid ändra hotellstandard, antal dagar och vilka utflykter du vill skall ingå. Vi skräddarsyr din resa så att den blir exakt som du tänkt dig.

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: