Resan går med expeditionsfartyget M/S Serenissima, som på denna tur kommer att korsa den 80:e norra breddgraden och även ta dig i land för att utforska den arktiska vildmarken. Både ombord på fartyget och på de olika landstigningarna, kommer du att guidas av ett professionellt, engelsktalande expeditionsteam - ett internationellt, handplockat team av högutbildade experter. Det kommer till och med att bjudas på djupgående vetenskapliga föreläsningar om historia, biologi, geografi, geologi och kultur under kryssningen.
På de guidade landstigningarna får du många spännande och inspirerande berättelser om Svalbards historia och kultur. Dessutom kan du njuta av det fantastiska landskapet och de olika vilda djur som har sin hemvist här såsom isbjörnar, valrossar, sälar, fåglar och valar.
På denna expedition ligger fokus på att uppleva den arktiska vildmarken. Det innebär att du måste ta med kläder för alla väder- och temperaturförhållanden. Winberg Travel erbjuder ett brett utbud av expeditioner på Svalbard, så kontakta gärna en av våra reserådgivare för att höra mer om dina möjligheter.
Vill du spendera mer tid på Svalbard före eller efter expeditionen kan detta göras i Longyearbyen, där du kan åka på en mängd olika dagsutflykter, såsom hundspann, båttur med fokus på djurlivet, kajakturer, vandring med mera). Det finns också andra expeditionskryssningar med andra reslängder. Kontakta en av våra reseexperter för att få veta mer om våra resor till Svalbard.
Se alla våra andra fantastiska reseförslag till Svalbard här
Läs mer om Svalbard här
Svalbard har ett arktiskt klimat, men med högre temperaturer och lägre luftfuktighet än andra områden på samma breddgrad. Under sommaren är temperaturen vanligtvis över nollstrecket, med en medeltemperatur på över 6 grader i juli. Du ska också vara uppmärksam att det råder midnattssol under den här tiden på året.
Vädret på Svalbard kan vara väldigt skiftande och oförutsägbart, och våra rekommendationer kring bästa restid är därför endast vägledande.
Dag 1: Avresa från Skandinavien och ankomst till Svalbard
Med flyg anländer du till Longyearbyen, huvudorten på Spetsbergen som är Svalbards största ö. Här hämtas du på flygplatsen och körs till ditt guesthouse i staden. Resten av dagen har du tid att på egen hand promenera runt och upptäcka denna tidigare gruvstad, vars sockenkyrka och Svalbard Museum ger fascinerande insikter i Svalbards historia och kultur. Om du behöver komplettera din utrustning och dina kläder för kommande utomhusäventyr finns det gott om välutrustade friluftsbutiker i Longyearbyen. Avsluta dagen med att äta en god middag på en av stadens fantastiska restauranger – vill du ha en riktig gourmetupplevelse så ska du boka bord på restaurang "Huset" eller "Gruvelageret".
Dag 2: Stadsrundtur i Longyearbyen
Börja dagen på Svalbard på det perfekta sättet - med en stadsrundtur. Första stoppet är vid den ikoniska isbjörnsskylten, innan du fortsätter in i Adventsdalen där du kan se stadens hundgårdar. Härifrån kör du upp till Mine 7 och Norrskensobservatoriet, och fortsätter sen till Mine 3 och vidare till ett kort stopp vid Seed Vault som är världens största lager av frön från lantbruksgrödor och träd. En lokal guide kommer sedan visa dig runt i Longyearbyens centrum, och stannar gärna till lite extra ifall ni möter renar på vägen. Det finns också möjlighet att vänta med stadsrundturen till dagen efter och istället följa med på kajakpaddling, vandringar, båtturer för att upptäcka djurlivet, ATV-turer m.m. (
F)
Dag 3: Expeditionskryssning med MS Serenissima
Efter frukost finns det tid till att koppla av och utforska mer av den mysiga Longyearbyen. Kanske stöter du på några av Svalbards renar som ofta vandrar runt på gatorna. Även om de är vilda kommer du upptäcka att de är både nyfikna och till viss grad tama.
Under eftermiddagen går du ombord på båten MS Serenissima. När du har gjort dig hemmastadd ombord kan du börja njuta av de fantastiska naturscenerna längs Isfjorden.
Fjorden, som förgrenar sig i många mindre fjordar, skapar ett frodigt ekosystem som är rikt på både djurliv och vegetation. I detta område kommer du kunna uppleva polarrävar, Svalbard-renar och stora fågelkolonier. Du kommer också kunna se de imponerande glaciärer och enorma dalar som skapades för omkring 10 000 år sedan. I fjordens norra del kan du spana efter ett av områdets stora kännetecken - bergstoppen Alkhornet som med sin karaktäristiska form påminner om ett horn. (
F,
M)
Dag 4: Magdalenefjorden och de nordvästra Spetsbergen
Det nordvästra hörnet av Spetsbergen bjuder på kuperad och helt orörd, arktisk natur. Här kan du uppleva branta berg, vackra glaciärer och små öar. Under sommarmånaderna är området ett paradis för fågelskådare, och om du har tur kan du få se en isbjörn som letar efter fågelägg i närheten. Om det finns en plats som verkligen representerar essensen av vad Svalbard kan erbjuda, så är det Magdalenefjorden. Den storslagna fjorden ligger långt mot nordväst och bjuder på en spektakulär utsikt över taggiga bergstoppar och glaciärer.
Du ankommer till fjorden under morgonen, och om vädret tillåter så kan du gå iland för att utforska det vackra, arktiska vildmarksområdet. Det kommer finnas möjlighet att gå iland på en ö med en spännande expeditionshistoria. Magdalenefjorden har lockat polarforskare i århundraden, och redan år 1596 kom William Barents hit och döpte området till Tusk Bay på grund av de många valrosständer han hittade här.
Detta natursköna område är fullt med lämningar från en valfångststation som uppfördes på 1600-talet. Du kommer kunna se späckugnar, en kyrkogård och ett minnesmärke över de valfångare som arbetade här. Långt före upptäcktsresande nådde till Magdalenefjorden var området reserverat för djurlivet. Idag är sluttningarna boplats för en stor koloni med alkekungar, och du kan även upptäcka rödnäbbade tärnor, måsar, ejdrar och vitkindade gäss. Under sommarmånaderna simmar sälar, vikvalar och vitvalar runt i området, och med lite tur kan du även upptäcka en isbjörn. (
F,
L,
M)
Dag 5: Woodfjorden, Liefdefjorden, Moffen och 80 grader nord
I Woodfjorden kommer Svalbards kontrastfulla sidor verkligen till sin rätt. Här kan du uppleva ett varierat och unikt landskap med markanta, röda sandstensberg från devontiden, kägelformade rester av tre vulkaner och varma källor. Den vackra tundran omkring Woodfjorden bjuder på en mångfaldig flora. En vandring här är en sann fröjd för ögat, då det färggranna landskapet är dekorerat med små, blommande växter. Den imponerande naturen fortsätter in i Liefdefjorden, som betyder 'kärleksfjorden'. Röda backar leder mot snöklädda berg längre in i landet. Som alltid kommer vädret och isen bestämma var det finns möjlighet för landgång, samt vilka aktiviteter du kan delta i. Om förhållandena tillåter så är planen att korsa den 80:e norra breddgraden, där du kommer vara mindre än 600 sjömil från Nordpolen. Så långt norrut skiner solen dygnet runt.
Under den vackra midnattssolen kan du ta dig tid att njuta av den fantastiska utsikten från däcket. Strax ovanför den 80:e breddgraden ligger Moffen, en öde ö med ett gruslandskap som är känt för sitt stora bestånd av valrossar. Valrossarna samlas i stora flockar på öns södra spets. Båten kommer närma sig ön med respekt för körförbudet och hålla ett avstånd på minst 300 meter från kusten för att inte störa djuren. (
F,
L,
M)
Dag 6: Kongsfjord och Ny-Ålesund
Kongsfjorden är den största fjorden på Spetsbergens nordvästkust. Vid inseglingen till fjorden kommer två stora glaciärer synas: Kongsvegen och Kongsbreen. Under den lugna seglatsen hit kommer du kanske höra glaciären knaka och knäckas. Det är en varning om att glaciären håller på att kalva. Området är inramat av vackra klippformationer och är utan tvekan en av Svalbards vackraste platser. En vandring över den frodiga tundran kommer ta dig närmare inpå fåglarna i den orörda naturen. I hjärtat av fjorden ligger ett fågelreservat, där du kan hitta kolonier med hotade arter som kortnäbbad gås och ejder.
Senare anländer fartyget till Ny-Ålesund, som ligger på 78:e breddgraden och är ett av världens nordligaste året-runt-samhälle. Ny-Ålesund har ett internationellt forskningscenter där det forskas i glaciologi, djurliv och klimatförändringar. Området runt byn har en hög koncentration av skyddade byggnaden och kulturmärkningar som är lämningar efter Svalbards första bosättare, och denna lilla bebyggelse är tätt förknippad med historiska försök att nå Nordpolen. Du kan lära dig med om de upptäcktsresandes historia på byns museum. I utkanten av byn kan du se den berömda ankarmasten som hjälpte luftskeppet "N1 Norge", med Roald Amundsen i spetsen, på den första flygningen över Nordpolen till Alaska 1926. (
F,
L,
M)
Dag 7: På äventyr i Isfjorden och tillbaka till Longyearbyen
Isfjorden är Svalbards mest imponerande fjordsystem. Här kör båten till ett område i fjorden där tusentals havsfåglar har sina häckningsplatser och där du kan njuta av utsikten över de vackra dalarna. Vid ankomsten till Longyearbyen tar du avsked av besättningen och körs till ditt hotell i staden. Det finns tid att utforska staden lite mer på egen hand, eller koppla av på hotellet efter en händelserik båtresa. (
F,
L,
M)
Dag 8: Avresa från Svalbard och ankomst till Skandinavien
Varje äventyr, oavsett hur magnifikt det är, har ett slut. Full med minnen av fantastiska upplevelser körs du till flygplatsen i Longyearbyen och påbörjar din hemresa. (
F)
Väg- och snöförhållandena påverkar både aktiviteter och rutt under expeditionskryssningen. Programmet beror på många faktorer, och det är alltid expeditionsledaren och kaptenen som bestämmer den slutliga rutten och avgör vilka landningsställen och aktiviteter som erbjuds på Svalbard. Detta betyder att vi aldrig kan garantera ett fast program för expeditionen, men istället kommer varje resa till Svalbard vara unik, och det finns tack och lov så många fantastiska platser att det alltid finns bra alternativ.
Vandringskängor
Du måste ta med egna vandringskängor för resan som ska vara vattentäta - helst med Gore-Tex.
Jackor
En varm vind- och vattentät jacka är ett måste. Ta gärna också med en tunnare vind- och vattentät jacka.
Handskar
Att hålla händerna varma och torra kan vara en utmaning. Det är en bra idé att ha tunna handskar (polypropen/polyamid) under varmare, tjocka handskar. Detta ger dig ett visst skydd mot kylan när du tar bort ytterhandskarna för att använda din kamera. Vi föreslår att du tar med extra handskar om det dina handskar blir blöta eller försvinner.
Hatt/mössa och halsduk
Ta med en varm (ylle)hatt/mössa för att skydda dina öron samt en halsduk eller krage för att skydda ditt ansikte.
Byxor
Vattentäta byxor, eller ännu bättre, Gore-Tex byxor. De tas på utanför dina vanliga kläder och håller dig torr och varm. Gore-Tex eller liknande material är bra för att hålla vind och vatten ute samtidigt som överskottsvärme inte släpps ut. Regntäta kläder och Gore-Tex-produkter kan köpas i sport- och scoutbutiker. Skidbyxor kan vara bra att ha under de vattentäta byxorna.
Strumpor
Varma och långa ull- eller bomullsstrumpor att bära på utanpå ett par silkes- eller polypropen/polyamidstrumpor, kommer att ge skön värme och isolering för fötterna. Ta med fler par strumpor.
Andra kläder
Ull, stickat, fleece eller bomullströjor (gärna långärmade T-shirts och polotröjor).
Långkalsonger/skidunderkläder
Återigen är polypropen- eller polyamidmaterial ett bra val, men annars ull eller silke.