På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Thailand.


Praktisk information om att resa i Thailand

Klimat och bästa restid
Du kan besöka Thailand året runt, men bästa perioden är mellan november och mars, då det är torrt och temperaturen är behaglig. Ta med en varm tröja eftersom det kan bli svalt på kvällarna i de nordligaste och bergiga regionerna som Chiang Mai, Mae Hong Son och Nan. I april och maj kan hettan vara ansträngande och temperaturen kan nå upp till 40 grader.
Regnperioden varar från juni till oktober och augusti–september är i allmänhet de regnigaste månaderna. Tänk på att vädret kan skilja sig mellan öst- och västkusten. Den bästa perioden att besöka östkusten är mellan maj till oktober. Västkusten är däremot bäst mellan oktober och april.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa i Thailand baseras på hur klimatet har varit föregående år. Vädret i Thailand kan vara mycket ombytligt och oförutsägbart och därför är våra rekommendationer endast vägledande.

Pengar
Den thailändska valutan heter baht (THB), och den går att växla till sig på alla svenska växlingskontor. I Thailand används ofta kreditkort och det finns bankomater i städerna och på de mest besökta öarna Det är en bra idé att ha lite extra US-dollar i kontanter med som reserv. Kom ihåg att ta ut gott om kontanter innan du reser ut på landsbygden och ut till de små öarna.
Kontrollera aktuell valutakurs på: www.xe.com.

Villkor för visum
Svenska medborgare får ett gratis 30-dagars turistvisum vid ankomsten till Thailand om de kommer med flyg. Observera att ditt pass måste vara giltigt minst sex månader efter avresa.
När du flyger från Sverige direkt till Thailand måste du söka visum hemifrån om du vill stanna längre än 30 dagar i landet. Läs mer om Thailands visumregler på svenska UD.
Visumreglerna kan ändras med kort varsel så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad eller på UD:s hemsida.

Transport
Observera att i Thailand kör man på vänster sida av vägen.

Buss
Standarden på bussar varierar mycket. Från utslitna femtiotalsbilar som våndas på halsbrytande bergsvägar till 24-sitsiga superVIP-bussar, med sovplatser och måltider längs vägen. Fördelen med att använda lokalbussarna istället för VIP-bussar, förutom det lägre priset, är att du stannar på många ställen och får därmed möjlighet att träffa en större del av befolkningen. På många sträckor är lokalbussar det enda alternativet. Lyxbussarna som finns i flera varianter, kör direkt från Bangkok till destinationer i både norr och söder, med matpauser längs vägen, förfriskningar och luftkonditionering, så att man kommer fram utvilad.

Songthaew
En Songthaew är de mest perifera regionernas och grusvägarnas okrönta drottning som förbinder även de minsta byarna. En Songthaew är en liten pickup som med små justeringar och lite järnsmide har omvandlats till ett användbart transportmedel. Här sitter man vända mot varandra på två bänkar med hårda säten och ofta med grönsaker, frukter och små djur mellan benen. Det går långsamt med en SONGTHAEW som gör ovanliga många stopp, men det är billigt.

Tåg
Thailands tåg är utmärkta och särskilt sovkupéerna är en bra lösning om man vill resa på natten. Sovkupéerna i andra klass, särskilt de nedersta, är idealiska om du har barn med eller vill ligga bekvämt, eftersom sovplatserna är ganska rymliga. Järnvägsnätet har sin knutpunkt i Bangkok. Härifrån går en västlig sträckning mot Kanchanaburi och Myanmars gräns, en nordlig går upp till Chiang Mai, en nordöstlig till Nong Khai och en sydlig via Surat Thani till den malaysiska gränsen.
Om du vill åka från Bangkok till stranden kan du köpa en så kallad joint ticket, där du åker tåg till Surat Thani, buss till kusten och sedan tar båten ut tilll exempelvis Ko Samui till ett mycket rimligt pris. I Bangkok tar man sig lättast fram med skytrain eller tunnelbana.

Flyg
Flyg är lösningen om man har begränsat med tid och skulle vilja se fler delar av Thailand på kort tid. Det är naturligtvis dyrare än att åka buss eller tåg men ändå billigt jämfört med svenska priser. Men Winberg Travel rekommenderar att man åtminstone en gång under sin Thailandsresa försöker åka tåg eller lokalbuss, för att lära känna landet, även om man har begränsat med tid. Det finns dagliga flygförbindelser mellan Bangkok och de flesta större städerna i landet. Inrikesflyg kan köpas på Winberg Travel.

Båt
Thailand är omgärdat av hav och längs den södra stranden ligger en mängd mindre öar som vanligtvis bara nås med båt. Båtarna varierar i storlek och standard från små bullriga longtailbåtar med propellern på en lång stång som sticker ut från båtens akter, till större bärplansbåtar. Båt är ett bekvämt och svalt transportmedel när värmen blir för hög, men undvik de snabba motorbåtarna om du har lätt för att bli sjösjuk.

Tuk tuk och motorcykeltaxi
Om du har bråttom, eller om bara vill ha lite spänning hittar du tuk tuk:er (trehjuliga taxibilar) och motorcykeltaxi i de flesta städer. Med en motorcykel kommer du snabbt fram, vilket verkligen kan vara en fördel speciellt i Bangkok, där man ofta sitter fast i långa köer med taxi. En tuk tuk är charmigare men kommer i gengäld inte så snabbt fram som en motorcykeltaxi. Tuk tuk:erna går inte att ta miste på och motorcykeltaxichaufförerna har enhetliga västar, så de går att skilja från den övriga motorcykeltrafiken. Priserna på motorcykeltaxi och tuk tuk är ungefär samma, lite billigare än vanliga taxibilar.

Hyra cyklar och motorcyklar
Det är billigt att hyra skotrar och motorcyklar i Thailand. Det brukar kosta cirka 50 kronor för en dag. Motorcyklar kan hyras var som helst i Thailand och är ofta det bästa transportmedlet för att uppleva landsbygden, medan det kan vara en halsbrytande affär i Bangkok. För många blir det ofta för mycket av det goda och slutar riktigt illa. Så det är bättre att ta det lite lugnt eller hyra en vanlig cykel vilket också går bra på de flesta platser. Det är både billigare och betydligt säkrare.

Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar om din reseförsäkring gäller hyra av motorfordon, eftersom du inte kan vara säker på om, till exempel, kasko- och ansvarsförsäkring är inkluderad.

Thailand för barnfamiljer:
Det är lätt att resa med barn i Thailand. Thailändarna är en mycket gästvänliga och öppna och de älskar barn. Det är mycket billigt att leva i Thailand. För en familj med två vuxna och två barn kostar det ca 1 000-1 200 SEK per dag. Dessutom finns det gott om spännande aktiviteter och områden som är perfekta för barnfamiljer, där man kommer "off the beaten track" och njuter av egendomliga och roliga upplevelserna längs vägen – de som ger dig unika och oförglömliga reseminnen.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Länkar
www.tourismthailand.org – den thailändska turistbyrås officiella hemsida innehåller en omfattande översiktsguide med attraktioner och aktiviteter i Thailands olika delar samt reserelaterade artiklar och nyheter.

www.bangkokpost.com – Thailands största engelskspråkiga tidning är en pålitlig källa för nyheter om det thailändska samhället. Internetutgåvan innehåller också en hel del bra researtiklar som du kan använda som inspiration inför planeringen av din resa.

Diverse
Ett flertal typer av eluttag förekommer, men på hotell för internationella gäster är uttagen nästa alltid kompatibla med svensk standard. Därför behöver du oftast inte någon adapter, och i så fall kan det köpas eller hyras på plats.


Fakta

Huvudstad: Bangkok
Befolkning: Runt 64 milj.
Språk: Thai
Klimat: Tropiskt
Valuta: Baht
Religion: Buddhism, islam och andra
Tidsskillnad: Vintertid ligger Thailand 6 timmar före Sverige och sommartid är det 5 timmars tidsskillnad.


Information Thailand

Thailand – Leendenas land
Thailändarnas stolta ödmjukhet och sociala etikett är rotad i buddhismens traditioner och den varma och gästfria thailändaren lever på många sätt enligt buddhismens religiösa mantra. Huvudstaden Bangkok är verkligen bullrig och förorenad, men också helt fantastiskt. Känn till exempel stadens puls i de legendariska tuk-tukerna eller ta en cykeltur i Bangkoks grönområde. Upptäck Chinatown som har en unik atmosfär och goda tilltugg som gräshoppor och kackerlackor och njut av lugna morgnar i Lumpini Park, där thailändarna utövar dagens Tai Chi, aerobics eller badminton.

Mjuk och vänlig kultur och natur
Thailands natur är som befolkningen – otroligt välkomnande. I norra Thailand ligger bland annat Umphang National Park som med sin frodiga och vackra natur är utgångspunkten för några av de mest intressanta och vackra vandringarna i Thailand. Segla på de vackra floderna på bambuflottar, upplev Thailands högsta vattenfall och rid på en elefant genom regnskogen. Och om du letar efter vackra naturupplevelser till sjöss, så finns det både Lake House Adventure i nordvästra Thailands storslagna natur och Sea Safari i östra Thailands vackra skärgård. Du kan också åka till Sukhothai, en otroligt spännande UNESCO-skyddad stad, omgiven av vackra tempel, munkar och enorma Buddhastatyer. Utforska de små byarna i området kring Ayutaya där du kan få en unik insikt i den traditionella thailändska kulturen. Njut av lugnet medan solen sakta går ner.

Tropiska Thailand
I Thailand kan man alltid hitta en strand som passar med resplaner, humör och tempo. För avkoppling är ön Koh Kood ett utmärkt val. Här finns vackra vattenfall, lekfulla delfiner och fantastiska möjligheter till att snorkla, dyka och gå på dykkurser. Koh Kood är också en bra utgångspunkt för att ta en öluff i Koh Chang National Marine Park som bjuder på ett pärlband av små öar och vackra resorter. Om du gillar avlägsna paradis och orörda, folktomma stränder så är mini-ön Koh Lipe precis rätt för dig. Om du hellre söker fest och underhållning kan du åka till Koh Pha Ngan, känd för sitt Full Moon Party. För barnfamiljer finns det många underbara platser. En plats med massor av aktiviteter och bra stränder är Krabi, men Krabi är också en mycket välbesökt plats, så om du hellre vill söka dig lite utanför turistströmmen med familjen är Koh Kood och Koh Chang också underbara oaser, med aktiviteter för alla åldrar.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Fanny Hedin

Travel Consultant

info|wt.se

Jenna Gärdh

Travel Consultant

info|wt.se

Servicecenter i Thailand

Vi hjälper dig när du är ute och reser

Thailand, Bangkok

Winberg Travels Servicecenter Bangkok hittar man i lobbyn på Jysk Rejsebureaus fina backpackerhotell New Road Guesthouse. Här sitter våra danska kollegors serviceguider redo att svara på frågor och dela med sig av sin omfattande erfarenhet av resor och fjärran länder så du kan få ut det där lilla extra av din resa i Asien.

Läs mer

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: