Funderar du på att resa söderöver för att få dig en välbehövlig dos med värme så är Thailand ett givet val. Detta är landet med vänlig befolkning, vackra stränder, fantastisk mat, samt, inte minst, en del unika nationella festivaler. Ta bara det väldigt speciella nyårsfirandet – Songkran.

Att bara befinna sig i Thailand känns ju som en fest i sig men utöver de sommarvarma nätterna fulla av liv och de sköna ljusa dagarna, de glada färgerna och den kalla ölen, så firas årligen 15 officiella och ett otal inofficiella festivaler och helgdagar i Thailand. De varierar mellan allt från religiösa helger till de famösa fullmånefesterna på Ko Pha-Ngan och kan vara lite av ett virrvarr att navigera sig genom eftersom de ibland relaterar till vår egen gregorianska kalender, ibland till den kinesiska kalendern, ibland till den thailändska solkalendern och ibland till den buddhistiska månkalendern. De flesta, emellertid och tack och lov, hålls samma datum varje år, eller i förbindelse med fullmånen.

Songkran-festivalen
Songkran, det thailändska nyåret, är antagligen den största och säkerligen den mest minnesvärda vattenfestivalen du någonsin kommer att få uppleva. Songkran äger rum 13-15 april varje år och är en av Thailands populäraste festivaler.

Det thailändska nyåret innebär släktträffar, tempelbesök och storstädning. Framför allt ser thailändarna till att vara tillsammans med familj och vänner. Under Songkran är de flesta kontor, banker och familjeföretag helt stängda medan större shoppingcenter som regel är öppna. Bangkok genomgår en massflykt och säkert halva stan töms plötsligt på sina invånare som nu reser hem till sina födelsebyar. In i deras ställe väller istället massor av turister, som valt att tillbringa sin tid i Bangkok under denna så färgglada och festliga period på året.

Dag ett under Songkran brukar traditionellt ägnas åt den ritual som kallas ”Rod Nam Dum Hua” och som tillägnas de äldre. Under ritualen häller de yngre väldoftande vatten i de äldres handflator i en gest av ödmjukhet och för att be om välsignelse. På det hela taget tillbringar thailändarna en stor del av Songkran-festen med att spruta vatten på sina familjemedlemmar, särskilt de äldre, i syfte att skaffa sig tur och lycka. De hyllar även sin högt älskade Buddha genom att ”bada” honom, genom att hälla det väldoftande vattnet över Buddha-statyer, både i tempel och hemma.

Det stora vattenkriget
Songkran idag är något ganska annorlunda än begivenhetens ursprungliga tanke och är numera förvandlad till en vild vattenlek, eller hellre vattenkrig med hinkar, slangar och vattenpistoler som föredragna vapen. Positivt med denna blöta festival är att den äger rum på årets absolut varmaste tidpunkt, ett så gott skäl som något att bli lite barn på nytt och ge sig hän. Bli i alla fall inte överraskad ifall du går på gatan och plötsligt finner dig helt genomblöt efter att ha fått en spann vatten över dig – det är på skoj, det är en del av nyårsfirandet och av festligheterna. Och thailändarna kastar inte vattnet utan anledning, utan för att symboliskt tvätta bort all olycka från det gångna året och för att välkomna det nya med en ren och frisk start.

I alla fall, reser du i Thailand under Songkran, så förbered dig på att bli genomblöt!
Och viktigast av allt: kom ihåg att det är fest, skratt och att ha skoj!
'Sah wah dee pee mai!' (Gott nytt år!)

Fem fantastiska festivaler

Vattenfestivalen Songkran
När: 13 april*
Var: Överallt i Thailand - speciellt i Chiang Mai
Songkran är för alla som älskar att bra vattenkrig. Det thailändska nyåret den 13 april firas nämligen med en fullfjädrad vattenfestival som varar i flera dagar. Är du inte helt sugen på allt detta våta så är det bara att stanna inomhus under denna period, för väl ute på gatan är där vattenballonger och tjocka strålar från olika vattenskjutvapen. Vattnat symboliserar rening inför det nya året så se till att fylla upp med riklig ammunition – allt för att välsigna dina medmänniskor!

* Songkran ligger officiellt 13-15 april varje år men beroende på var i landet du befinner dig kan datumen variera något. De tre första dagarna är nationella helgdagar men i verkligheten varar festligheterna ofta hela veckan!

Spökfestivalen Phi Ta Khon
När: juni eller juli
Var: Isaan-regionen nordöstra Thailand
Phi Ta Khon är Thailands svar på Halloween och en extra färgstark festival. Männen klär ut sig som spöken och andar i färgrika dräkter och masker och drar genom gatorna med dans och oväsen. Festivalen är ett sätt att tillbe byarnas skyddsandar, bland annat genom att försäkra sig om regn inför den kommande skördeperioden. Buddhisterna använder den även för att ära Vessendara, Buddhas inkarnation. Festivalen varar flera dagar och på flera platser kan man på dag två även få tillfälle att uppleva den lite farliga raketfestivalen, då hemmagjorda fyrverkerier fyller skyn.

Ubon Ratchathani ljusfestival
När: juli eller augusti
Var: Ubon Ratchathani i östra Thailand
En av de mera estetiska festivalerna bjuder på gigantiska vaxljus i olika utformningar – ofta drakar. Ljusen används i anslutning till buddhistiska helgdagar som offergåvor inför starten på regnperioden. De många enorma ljusen bärs runt i procession omgiven av vackra kvinnor som representerar änglar.

Loi Krathong
När: 13 november 2019 omkring midnatt, då det är fullmåne i den tolfte månaden.
Varför: Thailändarna firar vattnets godhet. ”Loi” betyder att flyta och ’krathong’ är namnet på de små båtarna gjorda av bananblad som sätts ut på floder, i sjöar, åmynningar och kanaler.
Hur: De små båtarna av bananblad innehåller tända ljus, blommor, mynt och rökelsepinnar och i takt med att de driver ut på det öppna vattnet sägs de ta med sig potentielle olyckor för det kommande året.

Kung Bhumibols födelsedag
När: 5 december eller efterföljande måndag ifall den 5 infaller under veckoslutet
Var: Överallt i Thailand, speciellt Bangkok
Thailändarna älskar sin kungafamilj och firar naturligtvis kung Bhumibol Adulyadejs födelsedag med pomp och ståt, även efter dennes bortgång 2016. För att visa sitt stöd till kungahuset klär man sig i gult och guld och här är både parader och fyrverkeri. På gatorna syns tusen och åter tusentals thailändare med bilder av kungen, med tända ljus och med lotusblommor gjorda av papper. Kung Bhumibols födelsedag är även Fars dag i Thailand.
Songkran
SongkranSpøgelsesfestivalen Phi Ta KhonThailand, Ubon Ratchathani Candle FestivalThailand, Loi kratong festivalThailand, festival - kongens fødselsdagSongkranThailand, Spøgelsesfestivalen Phi Ta KhonUbon Ratchathani Candle FestivalLoi Krathong lysfestival, ThailandThailand festival, kongens fødselsdag

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Servicecenter i Thailand

Vi hjälper dig när du är ute och reser

Thailand, Bangkok

Winberg Travels Servicecenter Bangkok hittar man i lobbyn på Jysk Rejsebureaus fina backpackerhotell New Road Guesthouse. Här sitter våra danska kollegors serviceguider redo att svara på frågor och dela med sig av sin omfattande erfarenhet av resor och fjärran länder så du kan få ut det där lilla extra av din resa i Asien.

Läs mer

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: