21 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 69 960:-
Du kommer att vara med om ett utmanande cykeläventyr på cirka 225 kilometer på Ugandas landsvägar och uppleva ett god handfull äventyr i Ugandas nationalparker. Resan är inte för alla och kräver en del god cykelvana och god fysisk form.

Resförslaget börjar i Kampala. Här kommer du att uppleva staden på ett otraditionellt sätt från baksätet till en motorcykel. Efter ditt besök i Ugandas huvudstad tar turen dig vidare genom ett av Afrikas vackraste och kontrastrikaste länder. Under resan kommer det att förekomma transfer med transportmedel som ersätter cyklingen, detta för att få ut det mesta av tiden och ge dig den bästa upplevelsen.

Du cyklar genom landets natursköna omgivningar och stöter på flera små byar längs vägen och besöker några av landets mest kända nationalparker. Se också fram emot cykelupplevelser vid Lake Mburo National Park och Lake Bunyonyi samt ett äventyrligt besök hos Batwa-pygméerna. Efter ditt besök hos dessa ”skogens väktare” väntar en av de absoluta höjdpunkterna på resan - ett besök på Bwindi National Park, som har en av världens högsta bestånd av hotade bergsgorillor.

Efter besöket hos gorillorna cyklar du vidare genom en del av Bwindi National Park, varefter en klassisk safari väntar dig i Isasha-området i Queen Elizabeth National Park. Efter denna safari upplever du en spännande och inte minst utmanande tredagars-trekking i Rwenzori-bergen. Bergskedjan som följer gränsen mot Kongo består av en magnifik och varierad natur. Därefter avslutar du ditt cykeläventyr på kratersjöarna intill Kibale National Park. Härifrån kör du till äventyrsstaden Jinja, en körning på cirka 8-9 timmar. Staden ligger vid Nilens utlopp ur Victoriasjön. Här kan du prova på forsränning eller kajakpaddling på Nilen eller ta ett bungyjump från 44 meters höjd över floden. Du kan utforska området till häst eller på mountainbike. Landskapet längs den vackra Nilen är unikt och fantastiskt och staden ligger vackert och är därför också perfekt för några dagars avkoppling innan du reser vidare.

Se alla våra andra fantastiska reseförslag i Uganda här.
Läs mer om Uganda här.


Bästa reseperiod

Den torra årstiden i Uganda är från januari till mars och juni till oktober samt december.
Regnsäsongen i Uganda är från slutet av mars till maj samt november.

Observera att vädret är oförutsägbart och mycket ombytligt i bergsområdena under hela året, så det är viktigt att ha utrustningen i ordning och alltid vara beredd på regn och kyla när man är på höglandet.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avgång från Skandinavien - Ankomst Entebbe
Avresa från Skandinavien mot Kampala, Ugandas huvudstad, där du anländer sent på kvällen. Beroende på flygbolag kommer det att bli en eller två mellanlandningar längs vägen. Vid ankomst kommer du att hämtas på flygplatsen och köras till hotellet, en körning på mellan 45 minuter och en timma. Resten av kvällen är på egen hand.
Dag 2: Upplev Kampala från baksätet på en motorcykel
Efter frukost på ditt guest house kommer du att hämtas och köras till startpunkten för en annorlunda stadsrundtur i Kampala – från baksätet av en motorcykel. Föraren fungerar även som din guide under dagen. Under resan är det möjligt att ganska fritt planera och improvisera programmet ihop med din guide och fokus kommer att vara på att se Kampalas höjdpunkter; kända byggnader, historiska platser, religiösa monument. Under körturen kommer du att möta ugandierna ansikte mot ansikte och en färgstark upplevelse är garanterad genom hela dagen. Vid slutet av eftermiddagen är du tillbaka på ditt guest house och resten av dagen kan användas på egen hand. (F)
Dag 3: Cykeläventyr och transfer från Entebbe till Lake Mburo National Park (ca 7-8 km på cykel)
Efter frukost väntar en relativt lätt cykeldag. Du börjar dagen med att cykla genom Entebbes centrum till stadens vackra botaniska trädgård. Efter ditt besök i den vackra trädgården åker du med bil i cirka fyra timmar till nationalparken Lake Mburo. Vid ingången till Nshara Gate cyklar du själv den sista biten, drygt en kilometer, till din lodge. Resten av dagen är på egen hand. (F,L,M)
Dag 4: Cykelsafari i Lake Mburo National Park (ca 60 km på cykel)
Efter frukost väntar en spännande dag i parken på cykel. Parken är känd för en mängd olika vilda djur, dock ej stora kattdjur och elefanter, vilket gör parken till en perfekt cykeldestination. I nationalparken bor Ankole-folket och du har en chans att se dem färdas på några av de många vägarna i parken. Rutten tar dig genom savannen och sjön Mburos akaciaskogar. Här kan du ha turen att få uppleva parkens zebror, impalas, vattenbufflar, babianer, flodhästar och några av områdets mer än 300 fågelarter. Cykelvägen i parken kan anpassas efter individuella önskemål. Dagen avslutas på eftermiddagen i din lodge och efter cirka 60 äventyrliga kilometer på cykel. (F,L,M)
Dag 5: Lake Mburo National Park (ca 13 km på cykel) - Lake Bunyonyi med cykeläventyr vid sjön (ca 40 km på cykel)
Efter att ha ätit frukost kör du cirka 13 kilometer på cykel genom flera små byar till Sanga-porten, en annan av parkens ingångar. Här väntar en bil och du körs söderut mot sjön Bunyonyi, en tur på cirka fyra timmar genom landets varierade natur. Bunyonyi är en vulkanisk sjö och en unik upplevelse. Sjön är Afrikas näst djupaste sjö och mäter 900 meter på sin djupaste punkt. Sjön Bunyonyi ligger 2100 meter över havet och är omgiven av ett grönt sluttningslandskap vilket gör det till en idealisk plats att cykla. Det finns 29 öar på sjön och det finns bra möjligheter att ge sig ut på kanottur till de små öarna vid sjön. Efter ankomst till sjön äter du lunch innan det är dags för en färgstark cykelupplevelse på cirka 40 kilometer på kuperad terräng vid sjön med flera fantastiska utsiktsplatser på vägen. Du avslutar din cykeltur vid ditt boende och resten av dagen är på egen hand. (F,L,M)
Dag 6: Cykeläventyr från sjön Bunyonyi - Kisoro (ca 45 km på cykel)
Efter frukost kommer du att uppleva en äventyrlig och utmanande cykeldag i kuperad terräng. Du cyklar cirka 45 kilometer i Ugandas sydvästra hörn. Cykelvägen går genom Ugandas gröna högland och du anländer efter cirka fyra timmar, beroende på antalet stopp på vägen. Du stöter på flera lokala byar längs vägen och är framme mitt på dagen vid regnskogen Echuya. Här äter du lunch och besöker sedan Ugandas Batwa-folk. Denna pygméstam bor även i skogsområdena i Bwindi respektive Mgahinga. Stammen rör sig runt i området för att lära ut och vidareföra sina traditioner till stammens ungdomar och barn. De fick tidigt namnet av Ugandas övriga folk som "skogens väktare", eftersom den centrala delen av deras kultur har varit att se efter skogen och dess djur. Efter denna unika upplevelse får du transport resten av vägen till Kisoro, där du kan spendera resten av dagen på egen hand. (F,L,M)
Dag 7: Cykeläventyr från Kisoro - Kanottur på Lake Mutanda - Nkuringo (ca 26-36 km på cykel)
Efter att ha ätit frukost cyklar du sju kilometer och därifrån väntar dig en och en halv timmas vandringstur mot Lake Lake Mutanda. Härifrån väntar en äventyrlig kanottur på cirka tre timmar. Din cykel kommer att transporteras till motsatt sida av sjön medan du är på sjön. Från Rwanjenje tar du en cykeltur på nio kilometer i kuperad terräng. Denna resa tar knappt tre timmar beroende på antalet stopp på vägen. Vid ankomsten till Rubuguri Junction väntar bilen på att ta dig den sista milen in i Bwindi Impenetrable National Park och dagen slutar vid den vackra Nkuringo Gorilla Lodge. Om du har bra ben och är redo för en utmaning kan du välja att cykla den sista biten på cirka två timmar. Lunch tas på cykelturen. Efter ankomst är resten av dagen på egen hand i och runt lodgen. Två underbara nätter väntar dig i berömda Bwindi National Park. (F,L,M)
Dag 8: Gorilla-trekking i Bwindi Impenetrable National Park
Nästan hälften av världens cirka 1000 levande bergsgorillor lever enligt WWF World Wildlife Fund – cirka 400 stycken – i Bwindi Impenetrable National Park. Resten av Ugandas bergsgorillor – cirka 200 – bor i Mgahinga Gorilla National Park och de återstående 400 vilda gorillorna fördelas mellan Kongo-Kinshasa och Rwanda. Antalet bergsgorillor här innebär att Bwindi Impenetrable National Park är en av de viktigaste livsmiljöerna för detta imponerande djur. Det finns 36 gorillafamiljer här, varav elva har kontakt med människor en timme om dagen och en familj har kontakt med forskare, så att kunskapen om djuren kan ökas. De återstående gorillafamiljerna har ingen alls kontakt med människor, vilket är väsentligt för ekosystemet. Inträde till en gorillatur i parken kostar från 450 US-dollar under lågsäsong och 600 under högsäsong (avgiften ingår i resans pris). Dessa pengar bidrar till skydd och bevarande av dessa magnifika och utrotningshotade djur, bland annat genom att ge goda villkor åt parkens skötare. Dessutom fokuseras på att höja lokalbefolkningens levnadsstandard och bland annat har brunnar, vattenreningsverk och lokala skolor uppförts. Dessutom gör flera natur- och djurräddningsföreningar en stor insats för att skydda befolkningens och djurens levnadsmiljöer. Intresseorganisationer har fokuserat på att förvärva jordbruksområden nära djungeln, vilket har bidragit till ett naturligt avstånd mellan lokalbefolkningen och gorillornas habitat. Denna samordnade insats tillsammans med statliga bidrag har medfört att befolkningen sedan 2010 har ökat från 780 till 1004 gorillor över hela världen. En av resans absoluta höjdpunkter börjar omedelbart efter frukost denna morgon, då du körs till nationalparkens huvudkvarter. Här följer briefing och information inför dagens gorilla-vandring i den täta bergsregnskogen, bland annat om avstånd till djuren (minst sju meter) och tid ihop med dem (högst en timma). Lunch tas idag med i matpaket och turen kan ta allt mellan två och åtta timmar, beroende på var den gorillafamilj vi har tillåtelse att besöka har valt att slå sig ner kvällen innan. Chanserna till ett möte ligger i alla fall på 95%. Regnskogen är på många ställen tätt bevuxen och den här dagen kommer att kräva en del av din fysiska form, bland annat för att ta dig an både djupa klyftor och branta uppförsbackar. I denna både tuffa och även stundtals ganska leriga miljö rekommenderas bra klädsel och skodon – långa byxor och långärmad tröja behövs för att skydda huden från den vassa växligheten. Mötet med bergsgorillorna blir ändå för många inte en av utan den absoluta höjdpunkten på hela resan – att på nära avstånd få uppleva denna mäktiga varelse kan helt säkert bli en av de stunder du för alltid kommer att minnas. (F,L,M)
Dag 9: Inkuringo i Bwindi National Park - Buhoma (cykelavstånd 20 km)
En äventyrlig cykeltur väntar på dig i utkanten av Bwindi National Park. Du upplever området och den 36000 år gamla regnskogen från din cykel. Det kommer att finnas flera vackra utsiktspunkter och ditt cykeläventyr tar dig över landsvägar där turister sällan rör sig. Du stannar till i byn Nteko som ligger vid kanten av nationalparken. Byn är en mötes- och handelsplats för de många lokalbefolkningarna och på marknadsdagar får man en underbar inblick i stamkulturen och handelsvanorna. På vägen till Buhomo stannar du till vid Munyanga regnskogsvattenfall. Efter ankomsten till Buhomo är resten av dagen på egen hand. (F,L,M)
Dag 10: Buhoma - Kihili – Ishasha-området i Queen Elizabeth National Park
Denna förmiddag väntar en transfer från Kihili till Ishasha-området i Queen Elizabeth National Park. Den knappt 1800 kvadratkilometer stora Queen Elizabeth National Park tillhör på goda grunder Ugandas populäraste nationalparker. Parken är välsignad med The Big Five: elefanter, noshörningar, lejon, leoparder och bufflar. Parken ligger längs ekvatorn i den västra delen av landet och erbjuder klassisk safari med savann och skogsområden som är så berömt i Kenya, Tanzania och Sydafrika. Parken består av ett spännande och varierat fågelliv och det är möjligt att uppleva över 600 olika fågelarter i parken. En stor upplevelse och specialitet är lejon som klättrar träd i Ishasha-området i södra Queen Elizabeth. Du tillbringar natten i Ishaha-området och resten av eftermiddagen blir det en spännande djurskådningstur bland savannens vilda djur i bästa game drive-form.(F,L,M)
Dag 11: Safari i Ishasha-området och båttur i Queen Elizabeth National Park
Eftersom det är under tidig morgon som djuren är som mest aktiva så börjar din safari vid soluppgången. Du kan ha tur att se några av parkens berömda lejon i träden. Dessutom kan du upptäcka bufflar, flodhästar, elefanter, hyenor och många fler savanndjur. Frukost äts efter morgonsafarin. Mitt på dagen kommer du att få vara med på en tretimmars äventyrlig safarikryssning på Kazinga-kanalen. Kanalen förbinder Lake Edward och Lake George och sträcker sig 40 kilometer mellan sjöarna. Under båtturen kan du uppleva krokodiler och flodhästar från båtdäcket. Dagen slutar på ditt boende och resten av dagen är på egen hand. (F, L, M)
Dag 12: Queen Elizabeth National Park - Vandring i Rwenzori Mountains - Samalira Camp (1667-3171 meter)
Denna morgon börjar med en tidig frukost före solens första strålar. Då behöver du en transfer till foten av de berömda Rwenzori-bergen. Ett par äventyrliga dagar väntar dig här, inte minst en utmanande trek i de ugandiska Moon Mountains. Turen startar mellan 08:30 och 09:30 från Trekkers Hostel i staden Kyanjiki. Den första etappen av vandringsturen är drygt två kilometer uppför bergen till UWA Ranger Station (1727 m). Den första delen av vägen är brant och du vandrar genom de gröna trädområdena innan bergen går över i alpinterräng. På UWA Ranger Station kommer en lokal ranger att berätta om området, historia, vandringsleder i nationalparken och inte minst de regler som resenären bör vara medveten om under vandringsturen. Efter briefingen går du längre upp i Ugandas ”månberg”. En utmanande dag väntar på dig med många vackra utsiktspunkter. Längs vägen kan du njuta av att höra skrik från schimpanser i dalarna vid Rwenzori-bergen. Dessutom kan du ha tur att se markattor i träden längs vägen. Efter några timmars vandring öppnar sig terrängen och det kommer att bli en fantastisk utsikt över dalarna, och du kan skymta Lake George och Queen Elizabeth på avstånd. Vid slutet av eftermiddagen anländer du till Samalira Camp, som ligger vackert belägen på en höjd av 3171 meter. Du går cirka nio kilometer denna dag, varav sex timmar trekking. Resten av dagen är du på egen hand i lägret. (F,L,M)
Dag 13: Vandring i Rwenzori-bergen - Samalira Camp - Kalalama Camp (3171 - 3515 m.)
En ny dag väntar på dig i de äventyrliga Rwenzori-bergen. Efter frukost i bergen börjar trekkingen med en stadig uppförsbacke och du korsar en liten bäck. Härifrån går vägen 200 meter upp över en bergsväg från vilken du kan se flera av de jättelika ljungträden. Från berget kan du se Kilembe-byn i dalen. Turen fortsätter till Kalalama Camp på 3515 meter över havet. Efter ankomsten till Kalalama Camp kan du njuta av utsikten över staden Kasese och inte minst få en fantastisk utsikt över Lake George. Från lägret i sydlig riktning kan du uppleva de dramatiska stenmurarna mot toppen av bergen Rwatamaguta och Karasimbi. Middag äts på lägret. Den här dagen avverkar du sju kilometer i kuperad och brant terräng. Du bör räkna med att trekka fem timmar denna dag. Efter ankomst är resten av dagen på egen hand och middagen serveras på sen eftermiddag.(F,L,M)
Dag 14: Vandring i Rwenzoribergen Kalalama Camp - Ranger Station - Regnskog i Kibale Forest National Park
På trekkingens tredje dag vaknar du tidigt på morgonen till en vacker soluppgång om vädret är klart. Efter frukost börjar du nedstigningen till 2600 meters höjd. Härifrån går du på stigar omgivna av bambu, eftersom klimatet är varmare här och en högre regnnivå gör platsen idealisk för bambuträd. Du äter lunch på Sine Rock Shelter, uppkallad efter en skytt som jagade djuren i bergen och bodde i stugan i 30 år. Lunch tas under nedstigningen. Du går ca 10-12 kilometer denna dag. Turen avslutas med ett kort besök på den lokala rangerstationen innan transfer till Kibale Forest National Park. Efter ankomst är resten av dagen på egen hand i ditt läger eller på ditt guest house. (F,L,M)
Dag 15: Cykeltur på Crater Lakes (cirka 42 km på cykel)
Efter frukost åker du till Kasiisi-området. Här väntar den sista turen på resan. Under morgonen cyklar du förbi områdets tre vulkaniska sjöar och på vägen ser du flera små byar och en mängd gröna teplantager och flera kratersjöar. Cykelturen tar cirka tre timmar och du kör huvudsakligen på grusväg omgiven av vacker natur. Du äter lunch och eftermiddagen tillbringas vid de fascinerande träskområdena Magombe och Bigodi. Efter en äventyrlig och aktiv dag är resten av dagen på egen hand på ditt läger eller guest house. (F,L,M)
Dag 16: Kibale chimpans-trekking och trek i regnskogen
Efter en tidig frukost vandrar du in i regnskogen. Hela dagen ägnas åt att utforska och lära mera om Kibale Forest National Park, som tillhör de nationalparker i världen med högst bestånd av fritt levande chimpanser, cirka 1500 stycken. Totalt finns det tolv olika arter av apor i regnskogen, dessutom skogselefant, buffel, vildsvin och flodhäst samt antilop och rådjur, och inte mindre än 325 fågelarter, bland dem en del tämligen sällsynta. Tillsammans i liten grupp ger vi oss ut för att hitta en av regnskogens schimpansfamiljer, till vilket chanserna bör vara goda (95% – de är ju fria djur). Förutom ett fantastiskt möte med schimpanserna i parken passerar vi flera små kratersjöar i djungeln på vår väg tillbaka till ditt läger eller guest house. Resten av dagen är på egen hand. (F,L,M)
Dag 17: Transfer från Kibale National Park till Jinja
Efter frukost väntar en längre biltur med ett par pausstopp på vägen. Beroende på trafiken anländer du till äventyrsparadiset Jinja sent på eftermiddagen. Du är i bil cirka 7-9 timmar denna dag. Resten av dagen är på egen hand. (F)
Dag 18-19: Upplev Jinja på egen hand
Jinja stor nu helt till ditt förfogande med några spännande dagar i natursköna omgivningar. Jinja ligger vid Nilens utlopp ur Victoriasjön och är känd som Afrikas äventyrsstad nummer ett med fantastisk forsränning och kajakpaddling på Nilen på menyn, eller, för den som längtar, ett 44 meters bungyjump över floden. Du kan även utforska området till häst eller på mountainbike. Landskapet längs den vackra Nilen är unikt och fantastiskt och staden ligger vackert och är därför också perfekt för några dagars avkoppling. Dagarna är på egen hand. (F)
Dag 20: Jinja - Entebbe flygplat
Efter frukost åker du tillbaka till Kampala och vidare till Entebbe flygplats. Beroende på din avgångstid med flyget kan det förekomma väntetider i antingen Jinja eller Kampala (kontrollera med din travel consultant).
Dag 21: Ankomst till Skandinavien
Du kommer hem till Skandinavien med ryggsäcken full av vackra och magnifika djur- och naturupplevelser.

Övernattningar

Sexton nätter på hotell/lodge

Kommentarer

Denna resa kräver en relativt god fysik och vi rekommenderar att man är en erfaren mountainbikecyklist.

I Rwezoni kan man ta med en väska på max 15 kilo

Information

Vad betyder frånpris?

Priset på en resa beror på i vilken period man reser, hur många man är, om man reser med barn och kan variera från dag till dag beroende på flygens platssituation. Priset du ser på denna resa är ett frånpris per person i delat dubbelrum. Kontakta oss för ett exakt pris på just din resa.

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Självklart - bara säg hur länge du vill vara borta, hur du vill bo, vilka utflykter du vill ha med etc. så är vi redo att ändra resan så den blir exakt som du drömmer om.

Avresedatum

Denna resa kan påbörjas varje dag under förutsättning att det är minst 2 personer anmälda

Gruppstorlek

Gruppstorlek på max 5-7 personer

januari - marsjuli - oktober

Packlista

 • Kläder för väder
 • Badkläder & handduk
 • Hatt, solkräm & myggspray
 • Bekväma skor
 • Pannlampa
 • Cykelkläder
 • Vattenflaska

I priset ingår

 • Flyg Skandinavien - Entebbe t/r (inklusive bagage)
 • 2 nätter på Holiday Express i Kampala /Entebbe eller liknande.
 • 2 nätter på Rwakoko Rock i Lake Mburo Nationalpark eller liknande.
 • 1 nätter på Lake Bunyonyi Eco Camp Lake Bunyonyi eller liknande.
 • 1 nätter vid Travelers Rest i Kisoro eller liknande.
 • 2 nätter på Nkuringo Bwindi Gorilla Lodge eller liknande.
 • 1 nätter Silver Back Lodge eller liknande.
 • 1 nätter på Ishasha Jungle Logde eller liknande.
 • 1 nätter på Kasenyi Safari Camp eller liknande.
 • 2 nätter i Rwenzori bergen vid Kibale Nationalpark eller liknande.
 • 3 nätter på Haven Hotel vid Jinja.
 • Transporter, övernattningar, måltider och utflykter enligt program
 • Cykel
 • Cykelhjälm
 • Parkinträden
 • Trekkingguide
 • Täckning av paketreselagen och Resegarantifonden

I priset ingår inte

 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Transporter och utflykter som ej omnämns i programmet
 • Måltider och dryck som ej omnämns i programmet
 • Visum
 • Dricks

Kommentarer till pris

Priset gäller för resor i lågsäsong med flyg i ekonomiklass och i mån av plats. Reser man andra tider på året ligger priserna högre, speciellt i högsäsong såsom jul och nyår eller om man bokar sin resa tätt inpå avresa. Ring oss på 040-645 04 90 så ger vi dig en offert på exakt de datum du vill resa. Reseförslagen är tänkta som inspiration. Du kan alltid ändra hotellstandard, antal dagar och vilka utflykter du vill skall ingå. Vi skräddarsyr din resa så att den blir exakt som du tänkt dig.

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: