På denna sida hittar du praktisk information och fakta om USA.


Praktisk information om att resa i USA

Klimat och bästa restid
I USA är nästan alla klimat representerade. Om du vill resa i hela USA passar september och oktober bäst då det normalt är behagligt väder i hela landet. Hösten i norra USA kallas för ”Indiansommar”. Det är en varm och torr tid då bladen på träden ändrar färg och skapar ett fantastiskt färgspel. Det finns stora regionala skillnader i klimatet men du kan använda följande som en guide för bästa restid.
OBS! Florida kan drabbas av orkaner under perioden juli till november.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa i USA baseras på hur klimatet har varit föregående år. Vädret i USA kan vara mycket skiftande och oförutsägbart och därför ska våra rekommendationer endast ses som en fingervisning.

 • Nordöst och Mellanvästern rekommenderas från maj till november.
 • Sydstaterna rekommenderas från april till november. Det kan dock vara outhärdligt hett i juli–augusti.
 • Rocky Mountains-staterna rekommenderas från maj till oktober.
 • Stilla havs-staterna rekommenderas från april till november.
 • Florida och södra Kalifornien är varma året runt.
 • På vintern är stora delar av kontinenten täckta av snö – faktiskt ända ner till den mexikanska gränsen.


Pengar
Kreditkort är absolut nödvändigt i USA eftersom det kan vara svårt att hyra en bil eller ett hotellrum i USA utan kreditkort. Vanligast är Visakort och MasterCard som kan användas i de allra flesta butiker och restauranger. Medtag eventuellt kontanter i US-dollar i reserv, men det är inte nödvändigt eftersom det finns bankomater på flygplatser och många andra platser.

Villkor för visum
OBS! Visumreglerna kan ändras med kort varsel så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad eller på UD:s hemsida.
Följande information kan komma att ändras.

Sverige är en del av Visa Waiver-programmet, vilket innebär att du kan resa runt som turist i USA i upp till 3 månader utan visum. Enda kravet är att du har en flygbiljett ut ur landet. Observera att om du reser till ett av de angränsande länderna Kanada, Mexiko eller länderna i Karibien, kan du inte senare förnya ditt turistvisum vid inresa i USA. (Det innebär att man inte kan få ytterligare 90 dagar)
Observera att det är ett krav att du är i besittning av ett maskinläsbart pass vid inresa i USA. Detta gäller även barn, oavsett ålder som är tvungna att ta med sig sina egna maskinläsbara pass. Alla svenska pass utom provisoriska pass är maskinläsbara.

OBS! Från 12 januari 2009 måste alla svenska medborgare göra en ESTA-registrering online minst 72 timmar före inresan. Registreringen ersätter det gröna formuläret som tidigare utfärdades på flygplanet. Registrera dig på ESTA:s hemsida här. Från den 8 september 2010 tar ESTA ut en mindre avgift för förhandsgodkännandet.

För övrigt måste viseringsfrågor alltid riktas till den amerikanska ambassaden i Sverige.

Transport
Flyg
USA är ett oerhört stort land och därför är det viktigt att begränsa sig. Om du har begränsat med tid och skulle vilja se fler saker runt om i landet bör du ta flyget.
Det finns en mängd lågprisflygbolag som flyger inrikes i USA. Dessa företag är ofta mycket restriktiva med sina flygbiljetter och det går oftast inte att boka om eller få en återbetalning.
Det är en bra idé att boka dina inrikesflyg samtidigt med flygbiljetten för ditresan eftersom det är billigare och bagaget då ingår i priset.

Bil, motorcykel och husbil
Om du har begränsat dig till en viss del av USA så är bil, husvagn eller motorcykel det bästa och mest oberoende sättet att ta sig runt. Här bestämmer du själv takten och du kan stanna när du vill. Du kan återlämna din bil någon annanstans än där du hyrde den, men du bör vara medveten om att det ofta tillkommer en ganska rejäl extraavgift. Priset beror på storlek/modell, vilket område du startar din resa ifrån, säsong, samt (vid biluthyrning) om du är över eller under 25 år. Det räcker med att ta med ett svenskt körkort men det rekommenderas att ta med ett internationellt körkort för att undvika språkliga missförstånd. Kom även ihåg kreditkort.
Det är oftast billigare att hyra bil, husbil eller motorcykel hemifrån.
Det går sällan kollektivtrafik ut till nationalparkerna, så ett hyrt fordon eller en guidad tur är nödvändigt om du vill besöka dessa områden.

Boka gärna en bil som är ett snäpp större än vad du tror att du behöver. Du kommer att vara på resande fot i många timmar och det lilla pristillägget är värt extra komforten.

Winberg Travel rekommenderar att du antingen hyr en GPS eller köper McNallys Road Atlas (kan köpas i Winberg Travels butiker), vilket ger en riktigt bra överblick av vägnätet i varje stat.

Det rekommenderas inte att lifta i USA.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i exempelvis Lonely Planets guideböcker.

Bra råd
 • Köp ett "National Park Pass" (Annual) för ca. 80 US-dollar så kommer du in gratis i alla nationalparkerna
 • Boka din första hotellnatt hemifrån så blir starten på resan lite lugnare
 • Boka övernattningar i storstäder och särskilt i populära nationalparker, eftersom det ofta blir fullbokat i samband med långhelger och semesterperioder
 • Boka övernattningar i förskott runt helgdagar (se nedan) eftersom det snabbt blir fullbokat
 • Boka en hyrbil hemifrån
 • Planera dina resor hemifrån eftersom avstånden är stora


Länkar
KOA – Campgrounds of America
Amtrak – tåg
Vädret i USA
Nationalparker och statsparker

Nationella helgdagar
1. januari, New Year's Day
3. måndag i januari, Martin Luther King Day
3. måndag i februari, Washington's Birthday
Sista måndagen i maj, Memorial Day
4. juli, Independence Day
1. måndag i september, Labor Day
2. måndag i oktober, Columbus Day
11 november, Veterans Day
4. torsdag i november, Thanksgiving Day
25. december, Christmas


Fakta

Huvudstad: Washington D.C.
Språk: Engelska
Klimat: Tempererat, polarklimat och tropisk
Valuta: US-dollar
Religion: Ingen statsreligion


Information USA

Att välja är en konst
USA är kanske det mest omväxlande och mångskiftande landet i världen. USA är diners och dollargrin, cowboys och camping, hamburgare och Budweiser, indianer och idoler – USA är storslaget! Som resenär i USA, kommer du att upptäcka att varje stat är som ett nytt land, vart och ett med sin egen distinkta kultur. Från New Yorks livliga metropol och Manhattans skyskrapor till den öronbedövande tystnaden i en av de många nationalparkerna. Och från det avkopplande livet i San Francisco och de soldränkta boulevarderna i LA till det pulserande och neondränkta Las Vegas.

Något för alla
Den varierande naturen i USA gör det svårt att begränsa sig när resan planeras. Grand Canyons branta väggar konkurrerar med skyskrapor av klippformationer i landets nationalparker om en plats på rutten. Och de djupa ändlösa skogarna och torra öknarna tävlar mot krokodilfyllda Everglades och härliga palmbeströdda stränder om resenärens uppmärksamhet.

Om du vill uppleva något annorlunda på din resa så är en roadtrip i bil, mc eller husbil ett bra sätt att uppleva USA och ger en härlig frihet till att uppleva nationalparker, sevärdheter och städer i din egen takt. Och om du har lust att testa livet som cowboy kan du också besöka fantastiska rancher.

Vital nation
Även befolkningen återspeglar en nyanserad och mångskiftande komposition. Här härskar drivkraft och energi, men vad som kännetecknar den typiska amerikanen är nästan omöjligt att säga, för vem är den typiska amerikanen? De många olika etniska folken berikar resenären med en ny insikt i, inte bara i ett lands utan i många länders olika kulturer och seder.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Karin

Karin Svensson

Travel Consultant

info|wt.se
Lotta Avellén

Lotta Avellén

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: