Utanför staden Moab i delstaten Utah finner du nationalparken Arches. Som namnet indikerar är bågarna skälet till att platsen 1929 förläntes fredad status av president Herbert Hoover. Nationalparken sträcker sig över ett område på 310 kvadratkilometer och med åren har man funnit 2200 naturliga bågar, skapade i berget av vind och vatten.

Landskapet är rött ökenlandskap och vegetationen sparsamt fördelad. Det finns vertikala väggar överallt i mjuka formationer och höga kolumner. Och så framträder de plötsligt i landskapet - bågarna. Emellanåt finner man två som korsar varandra och hela tiden blir kör- eller gångturen belönad med en genialt verk av mästerskulptrisen Moder Natur.

I Arches går det bra att ta med bilen under den största delen av vägen. Det finns parkering både vid de vackra utsiktspunkterna och mellan utgångspunkterna och vandringslederna. Några av vandringarna är på under en kilometer, så alla orkar gå med.

Skulle man vilja tillbringa hela dagen i Arches så man vandra flera av de mindre turerna och därigenom uppleva en stor del av parkens vackraste platser. Längsta turen är på modiga 11,6 kilometer men där är flera att välja på som ligger på cirka 5-7 kilometer. Den vackraste av dem alla har döpts till Delicate Arch och just denna formation pryder även nummerplåtarna på bilar registrerade i Utah. The Window Section är två bågar som ligger nästan otroligt tätt och beskrivs som ett nordligt och ett sydligt fönster. Även Landscape Arch ska nämnas, som med sina imponerande 93 meter är den största av dem alla.

I USA skyddas nationalparkerna, så det är viktigt att respektera alla skyltar om att stanna på vandringlederna. Öknen har en levande skorpa som består av bland annat alger, svampar och lavar, vilka förser växterna med vatten. Om skorpan förstörs av fotspår kan det få stora konsekvenser för detta fantastiska och obeskrivligt vackra landskap, eftersom det tar naturen hundratals år för att korrigera en sådan skada.

Moab, staden strax utanför Arches, är ett paradis for actionsugna slynglar av alla kön och åldrar. Här kan man hyra terrängfordon på både två och fyra hjul, här erbjuds forsränning, bergscykling och fallskärmshopping, firning, jeepåkning i vild terräng, ridning med mera med mera; listan är lång och det finns något för alla. I stort sett alla aktiviteter sker huvudsakligen utanför parken.

En något förbisedd pärla är grannparken, absolut värd minst en halv dags vistelse. Canyonlands ligger cirka 50 kilometer från Moab och till skillnad från Arches mjuka röda formationer är här sträva klippor, kanjons och man kan se både Coloradofloden och Green River. De två floderna delar upp parken i tre delar och vi rekommenderar en tur till Islands in the Sky, som ligger närmast Moab.

You’ve passed it – you’ve missed it!
Missa absolut inte en biltur i Arches och Moabs vackra omgivningar. Från Moab kör du ut från stan via Route 191 och tar norrut och vidare på Route 128 riktning Cisco.

Colorado-floden rinner sig genom de röda klippformationerna och de visuella intrycken är i sanning spektakulära. På vägen kommer du att se folk på forsränning i sina gummibåtar och längs floden finns massor av fina campingmöjligheter. Här är också Red Cliff Lodge som ett mysigt alternativ till camping med små stugor som går helt ner mot vattnet. Cirka halvvägs åker man över Coloradofloden och då ändras landskapet radikalt. Plötsligt kör man i… ja, är det ett månlandskap eller kanske Gobiöknen? Steppen breder ut sig med liten eller ingen alls växtlighet. Allt detta på en liten omväg på 80 kilometer som utan tvekan är värd att ta!

Väder

Arches nationalpark är öppen året om.

Sommaren bör undvikas eftersom temperaturen på dagtid utan vidare kan uppgå till och över 38°C. Bästa månaderna för parkbesök är antingen april-maj eller från mitten av september till oktober, då temperaturerna är mera behagliga. Kommer du hit under vintermånaderna så du räkna med 0-10°C som varmast och ner mot minus 18°C under de kallaste dagarna.
Arches National Park, USA
Arches National Park, USATurret Arch, Arches National Park, USAArches National Park, USA
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: