Grand Canyon National Park är en av USA:s äldsta nationalparker och är till ytan lite större än Halland. Grand Canyon är uppdelat i den södra sidan, South Rim, och den norra, North Rim, som vardera bjuder på olika upplevelser. Att besöka båda sidorna på samma dag låter sig knappast göras, avstånden är helt enkelt för maffiga.

De populäraste utsiktsplatserna finns vid sydsidan, dels tack vara den goda infrastrukturen och naturligtvis vyerna över de ändlösa och dramatiska landskapen. Stora turistrusningen undgås bäst genom att komma hit på hösten. Vandringsmöjligheterna är många och goda och på parkkontoren får man all hjälp och de kartor som behövs med beskrivning av alla de olika lederna.

Är du i riktigt god form och kanske även lite extra tuff så fulländas varje bra Grand Canyon-resa med en tur ner i ravinen. Nedstigningen kräver både krafter och tid, så avsätt ett par dagar. Vittnesmål om värmeslag, uttorkning och utmattning är många och respektingivande så se till att ha vattenflaskorna fyllda när du sakta och säkert rör dig ner mot den brusande Coloradofloden. Väl nere i botten och omgiven av lodräta klippväggar går det att utmana sig själv genom att korsa floden via hängbro. Turerna kan företas på egen hand eller med guide. Kom ihåg att boka i god tid.

I parkens västra del hittar man Grand Canyon Skywalk, den nya stora och sensationella attraktionen. Himmelspromenaden görs på en tio centimeter tjock u-formad glasbro som ligger på 1200 meter över floden. Det kan kanske kännas lite lätt gränsöverskridande att träda ut på en glasbotten som sträcker sig 20 meter ut i luften men upplevelsen är, inte förvånande, helt spektakulär.

Vill du bort från turism och komma närmare vildmark och isolerade landskap så är norra sidan den idealiska platsen. Utsikten härifrån är enastående med enorma vidder som sannerligen sätter världen i perspektiv. Värt att känna till är emellertid att den norra sidan ligger 100 kilometer från den södra och att den av väderskäl är stängd vintertid.

Väder

Under sommarmånaderna är sydsidan/South Rim behagligt varm (21-29°C) och nordsidan/North Rim ett par grader svalare medan Inner Canyon bjuder på extremvärme med upp till 40°C.

Åskstormar är vanliga i juli, augusti och tidiga september. Både South Rim och North Rim hamnar under fryspunkten under vinterperioden. Vägen till North Rim stängs när snön börjar falla i november och öppnar igen i maj medan South Rim har öppet hela året. Reser du om våren eller hösten så var beredd på ombytligt väder, från behagligt till regn och kyla.

Winberg Travel rekommenderar att du besöker nationalparken mellan maj och september.


Grand Canyon National Park, USA
Grand Canyon National Park, USAGrand Canyon National Park, USAGrand Canyon National Park, USA
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: