November är högtidernas högsäsong i USA. Det sparkar igång med läskiga kostymer och godis i långa banor till Halloween på Alla helgons afton den 31 oktober och sedan kommer den kanske största högtiden, Thanksgiving (i hård konkurrens med julen), där man – förutom att vara tacksam – också äter mycket kalkon med god sås och pumpapaj. När amerikanerna sedan har smält den tunga måltiden gör de sig redo för årets maffigaste rea, Black Friday, med så galna erbjudanden att även den mest proppmätta kommer att sprinta omkring i shoppingarkaderna, från fynd till fynd.

Tillhör du nu inte de lyckligt lottade som kommer till USA precis i november så finns det lyckligtvis finns det massor av högtider, traditioner och minnesdagar i det amerikanska kalenderåret så med lite planering kan det mycket väl gå att pricka in något. Och har man en gång upplevt hur begivenheterna avfestas och firas i USA så är man också fullt villig att låta nästa tur över Atlanten sammanfalla med en högtid. Här är några av de coolaste, vildaste, roligaste och finaste tillfällena.

Valentine's Day
Alla hjärtans dag infaller den 14 februari och har efterhand också fått fäste i Sverige men jämfört med USA ligger vi i lä. Överallt ser man hjärtformad choklad och blommor och i många storstäder ordnas särskilda arrangemang, ofta med Amor och hans stickande små pilar, skjutklar och väntande runt hörnet…

Mardi Gras
Om Valentine är parens dag så är Mardi Gras singlarnas. Dagen, som ofta ligger samtidigt som vår egen fettisdag, infaller nästa gång 25 februari (2020) och liknar mest av allt en karneval med parader och full gatufest. Ordet Mardi Gras är franska och betyder just fet tisdag eftersom den traditionellt inföll i förbindelse med fastan, då man dagen innan åt mängder av fet och stabbig mat. Speciellt i den del av amerikanska södern som tidigare var fransk, och därmed katolsk, var högtiden stor. Epicentrum är kreolhuvudstaden New Orleans i Louisiana, där festens höjdpunkt är att kasta halsband till varandra i med gröna, lila och guldfärgade ”beads”, pärlor. Tricken för att skaffa sig så mycket färggrann grannlåt som möjligt är många, däribland att visa lite extra bar hud (allt i bästa tänkbara smak, såklart…). Er du i New Orleans under denna period ska du absolut inte missa denna folkfest som naturligtvis äger rum i de franska kvarteren. Flera andra större sydstatsstäder firar också Mardi Gras, ibland på olika datum. Så har du tur med schemat så kanske du rentav hinner beta av mer än en festlig fettisdag under din resa!

Memorial Day
Dagen som hedrar de bortgångna infaller på den fjärde måndagen i maj. Ursprungligen var den tillägnad de som stupade i inbördeskriget men idag innefattar den alla som fallit i ett krig. Man håller ceremonier på kyrkogårdar, öppna offentliga platser och i kyrkor. Dagen är besläktad med Veteran’s Day, som infaller den 11 november, då man hedrar dem som tjänat den amerikanska hären och inte har stupat i krig.

4th of July: Independence Day
Utan någon som helst jämförelse årets mest patriotiska dag i USA – och kanske världen. Detta är nationens födelsedag, firad på årsdagen av undertecknandet av oavhängighetsförklaringen, vilket skedde 1776 då Amerikas förenta stater blev fria från den brittiska kolonialmakten. För det flesta amerikaner betyder det även picknick, saftiga burgare på grillen och vräkiga flaggspel. De flesta med självaktning har även investerat i allehanda fyrverkerier och natthimlen denna dag kommer att spraka, glimma och gnistra. Räkna med många parader och konserter. Oavsett var du befinner dig kommer du garanterat att få en eller flera kramar av lokalbefolkningen som i alla åldrar och storlekar kommer att fira denna dag och dess betydelse med stor och varm innerlighet.

Columbus Day
Den 12 oktober 1492 seglade den italienska sjöfararen Christopher Columbus in i Den Nya Världen och upptäckte Amerika. Detta firas med stora parader, pyntade i italienska färger. Flera andra nationer firar denna dag på själva datumet den 12 medan den i USA äger rum den andra måndagen i oktober – härnäst 14 oktober 2019.

Halloween
Halloween infaller i gengäld alltid den 31 oktober och innebär, som kanske bekant, en massa otäckheter i långa banor. Barnen går från dörr till dörr och hotar med bus om de inte får godis – trick or treat! – och får sina påsar proppfulla av sötsaker. De vuxna är inte mycket sämre, och på många arbetsplatser ser man på denna dag en del spektakulära medarbetare såsom superhjältar, vampyrer och pirater, eller vad nu fantasin möjliggör (ganska mycket här i landet, har vi erfarit). Rör man sig ute denna kväll så går det plötsligt upp för en att den emellanåt ganska professionella och strikta amerikanerna besitter förmågan att ge sig hän i de dristigaste av outfits… Har du ännu inte varit i USA under ett Halloween så har du verkligen något att se fram emot, ingen tvekan. Ett stort och härligt kostymparty, privat och offentligt, som alla deltar i med största glädje – vilket är just vad som gör det hela så spektakulärt.

Thanksgiving
Tacksägelsedagen infaller alltid på den fjärde torsdagen i november, härnäst den 28 november (2019). Högtiden var ursprungligen en skördefest efter att europeiska nybyggare i Massachusetts 1621 med hjälp av de infödda indianerna sådde och dyrkade jorden och till slut kunde fylla sina lador med grödor som bokstavligen räddade dem från svältdöden. Av tacksamhet anordnade man nu en gemensam fest som sedan blev en årlig tradition. Idag har tacksamheten mera fokus på att samla de nära och de kära och så det ju ”grödorna”, inte minst en fet och god kalkon, som får sin stund på bordet. Delar av måltiden går tillbaka till ursprunget medan annat har tillkommit med åren. Klassiska rätter och ingredienser är idag stekt kalkon, tranbärssås, potatis och pumpapaj. Innan familjen går igång med att smörja kråset säger man tack för det man har blivit given – och för att man får vara tillsammans. Skulle du inte befinna dig ihop med en amerikansk familj så finns det restauranger som serverar den måhända kaloririka men garanterat ännu mera välsmakande måltiden. Den bara måste prövas en gång, minst.

Black Friday
Många amerikaner tar ledigt dagen efter Thanksgiving för att få en förlängd weekend ihop med familj och vänner och inte minst för att kunna shoppa loss på Black Friday, då priserna är så låga att folk bokstavligen trampar på varandra för att få ta del av olika otaliga supererbjudanden så snart som butiksdörrarna har öppnats. För en fin shoppingupplevelse med något mindre risk att bli omkullsprungen kan outlet-butikerna rekommenderas, som regel belägna i utkanten av alla amerikanska storstäder. Här är erbjudandena många och trängseln mera human.

Christmas
Julen i USA är en stor och färgstark händelse. Hus efter hus på gata upp och gata ner pyntas och dekoreras med ljus och ornament som bara amerikaner kan pynta. Varje kör med minsta självaktning och tonkänsla sjunger ”Christmas carols” i vart och vartannat gathörn, precis som i filmerna. Den 24 december firas precis som här hemma och även den 25 december är en stor dag. Precis som med Thanksgiving firar men ihop med familjen och reser, om det behövs, stora avstånd för att vara tillsammans.

New Year’s Eve
När det kommer till nyårsfirandet så kan vi skandinaver faktiskt hålla amerikanerna stången när det gäller att inte låta årets sista dag gå till spillo i stillhet. På nyårsdagen tar USA en extrapoäng eftersom man under denna dag återigen träffas och önskar varandra ett gott och lyckobringande nyår. Skulle du ha turen att befinna dig i New York den 31 så måste du se till att kolla in ”the ball drop” på Times Square, där en gigantisk 23 meter bred ljuskula åker ner från New York Times-skyskrapan i takt med nedräkningen av de sista 60 sekunderna – en begivenhet som har ägt rum sedan 1907.
USA
USA, Valentine's DayUSA, Mardi GrasUSA, Memorial DayNew York, USAUSA, Columbus DayUSA, HalloweenUSA, ThanksgivingUSA, JulenUSA, New Year’s Eve

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: