Los Angeles ligger i södra Kalifornien och omges av öknen. Det finns upp till 320 soldagar om året, och även om Los Angeles ofta är inneslutet i en dimma som liknar Londons smog på sommaren så gör det subtropiska klimatet det alltid varmt. Och lite dimma och smog håller varken lokalbefolkning eller turister borta från de många vackra sandstränderna.

Los Angeles är en av världens knutpunkter för internationell handel, teknik, utbildning och underhållning. Den amerikanska filmindustrin har sitt huvudsäte i Hollywood och många av de stora skådespelarna har valt att bosätta sig i Los Angeles. Det är därför inte ovanligt att få syn på en och annan kändis på gator, kaféer eller nattklubbar i Los Angeles.

Som turist i Los Angeles finns det mycket att göra. Det finns mer än 80 teatrar där du kan se allt från musikaler till stand up-framträdanden till klassiska föreställningar. Los Angeles har också över 300 museer, mer än någon annan amerikansk stad.

Nedan hittar du inspiration för sevärdheter och platser som kan vara spännande att uppleva i Los Angeles:

  • Är du inne på film och underhållning, missa inte då inte en heldag på Universal Studios Film City. Du kan uppleva specialeffekter och se på rekvisita från många av de stora Hollywoodfilmerna och stöta på flera av de kända filmfigurerna, från King Kong till Shrek. Minst en dag behövs för att utforska Universal City. Kom tidigt för att undvika de värsta köerna.


  • Disneyland är en mäktig upplevelse för barn i alla åldrar som ligger i Anaheim, 50 km sydost om Los Angeles. På vardagar är köerna för de olika åkturerna inte alls lika långa som på helgerna.


  • Den fantastiska utsikten över Los Angeles och Hollywood Hills, där den berömda Hollywood-skylten kan ses, upplevs bäst från Griffith Park Observatory.


  • Vi känner alla till The Walk of Fame på Hollywood Boulevard, där tusentals bronsstjärnor är nedsänkta på trottoaren, i dagsläget över 2600, alla ingraverade med namn på olika filmstjärnor och filmpersonligheter. Framför den anrika biografen Chinese Theatre hittar man 200 av de stora stjärnornas hand- och fotavtryck i cement, och ibland mer, som Bob Hopes näsa och Groucho Marx cigarr.


  • På Hollywood Boulevard ligger även den berömda Kodak Theatre, där Oscar-ceremonin äger rum. Här hittar du också köpcentret Hollywood & Highland Center, där man från den översta gångbron har en fin utsikt över Hollywood-skylten.


  • Sunset Boulevard med sina höga palmer känner vi väl igen från filmer och tv-serier. Den går parallellt med Hollywood Boulevard och är full av exklusiva nattklubbar och butiker.


  • Promenerar eller kör du runt i Beverly Hills kan du få se de rika och berömdas stora vackra hus. Tar du en promenad förbi Rodeo Drive kommer du kanske att stanna till vid någon eller några av de mycket fashionabla designbutikerna, bland annat kända från filmen Pretty Woman.


  • Los Angeles själva centrum är mindre turistiskt men klart värt att ta en runda i och titta på de vackra byggnaderna, inklusive stadshuset, Walt Disney Concert Hall och den moderna Cathedral of Our Lady of the Angels.


  • Santa Monica är ett vackert område med strand, affärer och skön semesteratmosfär. På Santa Monicas breda sandstrand (där TV-serien Baywatch filmades) kan du sola och plaska runt i vågorna som fin omväxling till stadens andra sevärdheter och aktiviteter. Ta en promenad på Santa Monica Pier längs strandpromenaden och ät en god lunch eller middag på en av de mysiga restaurangerna på 3rd Street Promenade, där det också finns bra butiker.


  • Venice Beach är ett annat härligt strandområde där surfare, skejtare, artister och andra kreativa typer håller till.


Smeknamn: City of Angels / Tinseltown (Hollywood)

Invånare: 3,8 mill.

Area: 1 290 km²

Klimat: Subtropiskt - endast 38 cm regn faller årligen

Höjdpunkter: Universal Studios, Disneyland, Beverly Hills / Rodeo Drive, Hollywood Boulevard / Walk of Fame, stränderna i Santa Monica och Venice Beach

Los Angeles, USA
Santa Monica Pier, Los Angees, USAVenice Beach i Los AngelesLos Angeles, USA
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: