New Orleans, största staden i delstaten Louisiana, är bland mycket annat känd för sin matkultur och sina många berömda restauranger. Världsberömda kockar som René Bajeux, Paul Prudhomme og Emeril Lagasse stammar alla härifrån och har idag sina restauranger här. New Orleans är också känt för andra former av kultur och i synnerhet musik. Cajun, Mississippi Delta Blues och givetvis New Orleans-jazz spelas överallt i stan - på torg, gator, restauranger och uteserveringar. Överallt hör man musik, inte minst på sommaren. Shoppingmöjligheterna är också goda med ställen som bland annat Canal Street och French Quarter.

French Quarter
French Quarter är den äldsta och mest kända stadsdelen i New Orleans och det är lätt att se varför. I området finns många bra restauranger, barer, nattklubbar, kaféer, konstgallerier och museer. Husen i grannskapet kännetecknas av spansk stil medan gatunamnen nästan alla är franska. Här finns naturligtvis den världsberömda Bourbon Street (Rue Bourbon) med sina många restauranger, tavernor, voodoo-shops och mycket mer. French Quarter är också känt för sina historiska byggnader, bland dem St. Louis-katedralen, Pontalba Buildings, The Presbytère och Cabildo. Förutom att promenera runt på gatorna rekommenderas också att ta en hästdroska runt Jackson Square och se det färgglada urvalet av konstverk, köpmän och gatukonstnärer som ger New Orleans sin skönt skruvade karaktär. French Quarter är så fullt av liv att besökare kan gå igenom gatorna om och om igen och varje gång upptäcka något nytt.

Natchez Steamboat
Upplev New Orleans från Mississippifloden ombord på den historiska Natchez Steamboat. Förmiddagsturen är på två timmar med avgång från French Quarter med härlig lunch ombord till oförglömlig musik från den unika calliope-orgeln, driven med ånga! Kvällsturen bjuder på en lika härlig middag till musik av livebandet Dukes of Dixieland. Vare sig det är dag eller kväll ombord på Natchez Steamboat så är den vackra utsikten garanterad.

Louis Armstrong Park
Louis Armstrong Park ligger i French Quarters förlängning och är en vacker park med stora gräsklädda backar, små laguner och kulturella auditorier. I parkens sydliga hörn ligger det historiske Congo Square, ett kullerstensbelagt torg som under 1700-talet var samlingspunkt för de svarta slavarna som träffades här och spelade musik. Bakom parken ligger flera traditionsrika byggnader som Mahalia Jackson Center for Performing Arts, Jazz National Historical Park och det nyligen renoverade Perseverance Hall No. 4, där man varje år håller ett flertal jazzkonserter.

Preservation Hall
I hjärtat av New Orleans French Quarter ligger det berömda Preservation Hall, hemvist för det berömda Preservation Hall Jazz Band som hyser en rad av stans bästa jazzmusikanter. Här samlas mängder av människor för att återuppleva de goda gamla jazzdagarna och även om du redan blivit imponerad av hur skickliga många av stans gatumusiker kan vara så är det inget mot en konsert på Preservation Hall – utan varken konkurrens eller tvekan det populäraste stället för levande musik i denna så levande musikmetropol.

Swamp Tour
Cirka 25 minuters bilresa från New Orleans ligger ett klassiskt ”bayou”, ett träskområde där man kan utforska ett exotiskt djur- och växtliv. Ihop med kunniga guider kommer du att färdas till de mörka vattnen i Louisianas sumpmarker, ansikte mot ansikte med naturens skönhet samt, inte omöjligt, en alligator eller tre. Detta är ett annat liv än det borta i stan, vilt och otämjt. Vi rekommenderar det verkligen.
Även känt som: The Crescent City och The Big Easy.

Folkmängd: Själva stan har omkring 343 800 invånare medan det större New Orleans-området med förorter har cirka 1,3 miljoner invånare (2019).

Area: 907 km² varav 52 % land och 48 % vatten.

Klimat: Klimatet är subtropiskt och cirka 1500 mm regn faller årligen mot cirka 6-700 mm i Sverige. De genomsnittliga temperaturerna är 10-15 grader i december och januari och 28-32 grader i juli och augusti. Det är dock inte ovanligt att temperaturen på en varm sommardag kommer upp nästan 50 grader vid den varmaste tiden och hög temperatur tillsammans med hög luftfuktighet innebär åskväder nästan varje dag under sommaren.

Höjdpunkter: French Quarter, Natchez Steamboat, Louis Armstrong Park, Preservation Hall och Swamp Tour.


French Quarter, New Orleans, USA
New Orleans, USANew Orleans, USANew Orleans, USA
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: