Med sina mer än åtta miljoner invånare spridda över 800 km² är New York en av Amerikas mest tättbefolkade städer. Lägg till detta cirka 44 miljoner besökare per år. New York är uppdelad i fem boroughs: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens och Staten Island - var och en med sin egen atmosfär och särpräglade karaktär. På Manhattan kommer du att finna många av de stora sevärdheterna du känner igen från film och TV.

5th Avenue är en av huvudnerverna i New York och den perfekta startpunkten för den shoppinglystna. Här ligger de alla tätt packade, butikerna och de stora varuhusen, proppade med frestelser för alla och envar smakriktning.

På södra Manhattan ligger finansdistriktet med New York Stock Exchange och Wall Street. Det är en upplevelse att gå runt bland affärsmän och skyskrapor och uppleva atmosfären. Här hittar du också "The World Trade Center Site", som undan för undan snart har blivit återuppbyggd efter attacken 2001.

Soho är namnet på ett av New Yorks mycket spännande områden, som bland annat inkluderar Chinatown och Little Italy. Manhattans Chinatown är den största kinesiska enklaven utanför Asien och erbjuder en mångfald av hantverk, spännande matupplevelser, klädaffärer, teatrar och konstgallerier.

Från Battery Park på södra spetsen av Manhattan är det ett absolut måste att (gratis!) hoppa på en av de gula Staten Island-färjorna som går förbi Frihetsgudinnan som står 46 meter hög på Liberty Island vid New Yorks inlopp. Sedan 2001 är det inte längre möjligt att komma in i själva statyn, men från övre däck på färjan finns det bra utsikt om du håller dig på höger sida. På vägen till Staten Island stannar färjan också på Ellis Island, där du kan besöka National Museum of Immigration. På vägen tillbaka får du en fantastisk utsikt över New Yorks skyline – se till att sitta i båtens framdel.

Från Brooklyn Bridge kan du njuta av en magnifik utsikt över Lower Manhattan och Brooklyn. Det går att ta sig över bron både till fots och på cykel, via det plankbelagda planet på den 500 meter långa bron.

Midtown
I hjärtat av New York ligger Times Square och här börjar också teaterdistriktet där du kan se en av de kända Broadway-musikalerna eller teaterpjäserna, ännu ett måste på din första resa till The Big Apple. Har du inte biljett i förväg men har ork att köa lite kanske du har turen att få en biljett till halva priset till en föreställning samma kväll. Dessa biljetter säljs från och med tvåsnåret varje dag i de små biljettkioskerna på och runt Times Square.

Missa inte utsikten från toppen av Empire State Building. Besöket görs bäst på sen eftermiddag så att du både ser den fantastiska utsikten över New York i dagsljus och när mörkret faller och stadsljusen tänds. Alternativt kan du välja "Top of the Rock" i Rockefeller Center (30 Rockefeller Plaza), där det finns en magnifik utsikt över New Yorks skyline, inklusive Empire State Building, som tornar sig över de andra skyskraporna. Rockefeller Center består av 19 skyskrapor där cirka 65 000 personer arbetar. Under Rockefeller Center ligger ett underjordiskt paradis för alla shopaholics med ett stort utbud av affärer och butiker.

Tillhör modern konst dina lystmäten så är det bara att gå direkt till det populära MoMA-museet med konst för varje smak, från arkitektur och design till skulpturer och målningar.

Varm rekommenderat är också att besöka FN:s högkvarter och betala lite extra för en rundtur.

Uptown
På Upper West Side kan du besöka American Museum of Natural History som huserar en av världens mest spektakulära samlingar av förhistoriska och naturliga artefakter. Bara dinosaurieutställningen med fossilskeletten från en av de stora forntida jätteödlorna är värd inträdet.

Behöver du lite andrum och ro mitt i storstadens slammer så är Central Park precis rätt ställe. Här kan du koppla av i gröna omgivningar och uppleva New Yorks favoritreservat med sjöar, tennisbanor, baseballbanor och många andra rekreationsalternativ. Har du tid kan du hyra roddbåtar eller cyklar men minst lika ljuvligt är det att uppleva Central Park till fots.

Mitt i Central Park ligger Metropolitan Museum of Art och bara ett stenkast bort det arkitektoniska mästerverket Guggenheim Museum med sin moderna konstsamling i världsklass.

Harlem
Norr om Central Park på Manhattan hittar du Harlem som är särskilt känt för sina många kyrkor med gospelgudstjänst.

Onsdag och söndag morgon finns möjlighet att uppleva en gospelgudstjänst i en av kyrkorna i Harlem. Vita vördnadsfulla turister sitter sida vid sida med de lokala afroamerikanerna som hänfört ställer sig upp med armar och ansikte mot skyn medan körer som The Arc Gospel Choir sjunger taket av kyrkan, eller nästintill i alla fall. Amen!

Harlem har sedan 1800-talet varit beryktat för våld, droger och slum, men också som den plats där namn som Duke Ellington, Count Basie, Louis Armstrong, Billie Holiday och James Brown vidareutvecklade den musikaliska kulturen med jazz och soul i områdets många jazzklubbar och på legendariska Apollo Theatre.
Även känt som: The Big Apple

Folkmängd: 8.3 miljoner

Area: cirka 800 km²

Klimat: Tempererat kustklimat

Höjdpunkter: Empire State Building, Statue of Liberty, Central Park, Times Square, Rockefeller Center, World Trade Center, Natural History Museum, Guggenheim Museum, Museum of Modern Art.


New York, USA
New York, USANew York, USANew York, USA
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: