"If you're going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair" sjöng man i sången från 1967 om vad som den gången blev den stora tillflyktsorten för hippiekulturen under vad som kom att kallas ”The Summer of Love”. Nuförtiden går det lite lugnare till i denna Kaliforniens fjärde största stad med knappt 900 000 invånare. San Francisco ett av USA:s handels- och affärscentrum och många stora internationella banker och andra verksamheter har sitt huvudsäte här. Staden är också ett stort turistmål och många lockas av mångfalden – San Fransisco har till exempel en lång historik inom gaykulturen med många ikoniska personer och skeden kopplade hit.

Sommarvädret är övervägande torrt och varmt men på grund av San Franciscos läge på nordspetsen av San Francisco-halvön har staden sin dos av kraftiga skyfall. Generellt har San Francisco milda om än stundtals regniga vintrar.

San Francisco får en också till att tänka på sportbilar, branta gator med flotta färgglada två- och trevåningshus och så självklart stadens landmärke nummer ett, Golden Gate-bron. Men här finns så väldigt mycket annat också. Läs vidare här för lite inspiration om sevärdheter och platser som kan vara spännande att uppleva i San Francisco.

Omkring en femtedel av San Franciscos befolkning är av asiatisk härkomst och som huvudsakligen bor i San Franciscos Chinatown. Här hittar man kinesiske specialiteter av alla de slag och det är väldigt roligt och givande att ta sig runt till fots medan man insuper alla dofter och alla de färgrika gatorna.

På Fisherman's Wharf och på den stojiga hamnpromenaden vid Pier 39 kan du kika på de loja sjölejonen som solar sig på piren eller ta en färja ut till det beryktade Alcatraz-fängelset, där bland annat Al "Scarface" Capone satt internerad. På grund av det stora intresset för Alcatraz kan det speciellt under högsäsong vara utsålt på färjorna, så vill du vara säker på att komma dit så boka biljetterna innan avresa, till exempel genom Winberg Travel.

Union Square är San Franciscos centrum med flotta byggnader och exklusiva butiker. Härifrån kan – och måste – du hoppa på en spårvagn och åka upp för de branta gatorna. Brantast av dem alla är Lombard Street och även nog den krokigaste! Glöm inte kameran så att du kan infånga den fantastiska utsikten. Passa också på att stanna till vid Golden Gate park, ett härligt vattenhål och ett perfekt ställe för en picknick.

Andra ställen att gärna rekommendera inkluderar surfarnas favorittillhåll Ocean Beach eller promenadturen från Point Lubus till Land's End, där man får en perfekt utsikt över Golden Gate-bron. Och den som har den minsta lust kommer inte att ångra en tur över själva bron – den är på 2,7 kilometer, och på cykel.
Smeknamn: Frisco

Folkmängd: cirka 900 000

Area: 121 km²

Klimat: Milda, regniga vintrar och torra somrar.

Store sevärdheter: Golden Gate-bron, Alcatraz, San Francisco Museum of Modern Art

Golden Gate, San Francisco, USA
Alcatraz, San Francisco, USASan Francisco, USASan Francisco, Californien, USA
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: