Yellowstone är Amerikas första och största nationalpark – ytan täcker ett område lite mer än dubbelt så stort som Gotland – och är även den plats i Nordamerika med det största intakta ekosystemet. Tukudeka-stammen var Yellowstones ursprungliga invånarna medan den möjligen förste icke-indian som kom hit var trappern John Colter som 1806 ledde en expedition till området och återvände med otroliga historier om bubblande lera, vilda indianer och förstenade skogar. Först betraktades historierna som rena påhitten och det tog flera expeditioner innan man förstod att detta var en helt spektakulär plats. Därför grundades nationalparken 1872 för att bevara detta Moder Naturs underverk från en gång i det fjärran förflutna.

I Yellowstone hittar du alpina floder, sjöar och vattenfall, varma källor och två tredjedelar av världens gejsrar. Denna unika och fascinerande plats ligger 2000 meter över havet och har uppstått genom ett massivt vulkanutbrott för 640 000 år sedan. 300 gejsrar finns här, aktiverade ur vulkanerna, och hundratals däggdjur, rovdjur, fiskar och fåglar, vissa mera utrotningshotade än andra. Det finns möjlighet att stöta på både grizzlybjörn och gråvarg samt antiloper, älgar och bisonflockar. Bäst upplevs djurlivet tidiga morgnar och sena kvällar.

I Yellowstone finner du huvudleden Grand Loop Road (228 km) som utgör ett enkelt vägsystem med formen av en åtta. Från huvudleden går sidovägar till särskilda attraktioner och utkiksplatser. Under sommarperioden är alla turistcentrum öppna och ligger alla lätt åtkomliga längs med Grand Loop Road och står till tjänst med hjälp och information rörande allting inom nationalparken.
Nationalparken är uppdelad i fem områden. I Geyser Country kan du uppleva världsberömda Old Faithful som var 90:e minut sprutar en stor pelare av varmt vatten och ånga 50 meter upp i luften. Den är dock bara en av de cirka 200 gejsrar som ligger utspridda bara här i Geyser Country.

Vid Madison River och Firehole River finns goda möjligheter till fiske och här har man även god chans att kunna observera vilda djur på nära håll, bland annat i floderna där björnarna fångar sin fisk. Området kring Mammoth Country är fantastiskt att vandra i och hemvist åt bergskedjan Gallatin Range, förstenade skogar och många åar och sjöar.
Det är definitivt värt att besöka Mammoth Hot Springs Terraces, som har bildats av en kombination av kalksten, värme, vatten och förbindelse med jordens inre. Det går att se hur de imponerande kalkstensterrasserna byter färg och form. Den mest öde, natursköna och orörda regionen är Roosevelt Country.

Absaroka Mountains är en del av Klippiga bergen och bergstopparna pryder landskapet och sträcker sig 240 kilometer vid den östra delen av Yellowstone. Lamar River Valley är ett populärt resmål för flugfiskare och bör vara en av de bästa platserna i Yellowstone National Park för att se vilda djur, särskilt grizzlybjörn och varg.
Grand Canyon of Yellowstone ligger i Canyon Country-området och bör inte förväxlas med Grand Canyon i Arizona. Den fascinerande ravinen är på sina ställen upp till 275 meter djup och 800 meter bred. Den som passerar Artist Point blir lätt fascinerad av de mest spektakulära av vyer och gejserturen till Fountain Paint Pots ligger inte långt efter vad gäller mäktiga intryck.

I Lake Country hittar du pittoreska Yellowstone Lake som med sitt läge på 2376 m över havet är den största sötvattensjön i Nordamerika. Kustlinjen sträcker sig 177 kilometer som du kan utforska till fots eller från vattnet i kajak eller kanot. I den högt belägna sjön stiger vattentemperaturen på sommaren sällan till mer än 16 grader och de lägre termiska skikten kan bli ännu kallare, och därför avråder nationalparken från all badning och simning. Från början av december fryser sjön på vissa ställen med upp till en meter is och kan förbli fryst ända in i juni.

En oförglömlig upplevelse är West Thumb Geyser Basin med sin unika kombination av gejsrar, bubblande mudpots (heta källor med kokande lera) och andra varma källor. I Hayden Valley och Pelican Valley finns god möjlighet att titta på djurlivet i parken och både björnar, älgar och bisonoxar rör sig här.

Väder

Yellowstone är öppet året runt men var medveten om att de flesta vägar är stängda under vintermånaderna.

På sommaren är temperaturen cirka 25°C, nätterna är kalla och åskväder förekommer. Vintertemperaturerna varierar mellan -5 och -20°C och snöfall kan förväntas.
På våren och hösten är nätterna kalla och vädret är väldigt oförutsägbart. Dagstemperaturerna varierar mellan 5 och 15°C.
Yellowstone National Park, USA
Yellowstone National Park, USAYellowstone National Park, USAYellowstone National Park, USA
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: