Välkommen till drömmarnas landskap och naturfotografernas bästa canvas. Yosemite nationalpark är USA:s tredje största nationalpark och mycket populär. I perioder kan turistmassorna vara svåra att undgå men med lite planläggning går det att komma hit utanför ”rusningstrafiken”. Med säkerhet blir denna resa i alla fall en mycket minnesvärd upplevelse.

I Yosemite finner du den gigantiska granitmonoliten El Capitan (910 meter) vars lodräta väggar drar till sig många bergsklättrare och vars topp används som utsprång för base-jumpers. Half Dome är en imponerande, kulformad granitvägg som höjer sig 1444 meter over Yosemitedalen och varje fotografs drömbild kan knäppas vid Mirror Lake, där Half Dome avspeglas i sjöns spegelblanka vatten. Det är utan minsta tvekan värt promenaden hit.

Den som kommer hit på våren kommer att kunna se hur snön smälter och fyller vattenfallen till bristpunkt, en spektakulär syn som känns som livets egen friskaske fläkt. Glöm inte att leta upp regnbågen vid bildsköna Vernal Falls, eller att uppleva det högsta vattenfallet Yosemite Falls (739 meter) eller för den delen det kraftfulla Bridalveil Falls.

En spektakulär utsikt över just Yosemite Valley, Half Dome och Yosemite Falls får du om du tar dig upp i de lite tunnare luftlagren vid Glacier Point, som häver sig 2200 meter över havet. Under vintersäsongen är just denna del dock avstängt på grund av snöfall. En annan fin möjlighet att uppleva Yosemite Valley lite från ovan är utsiktsplatsen Inspiration Point.

Om vintern är Yosemite som ett stort, ljuvligt orört äventyrsland med snötäckta ängar och bergstoppar med istappar hängande från furuträden medans solen blitt skiner över alltihopa. Trivsamma Badger Pass Ski Area är populärt för skidsport för hela familjen med mjuka backar och dalar så att även nybörjarna kan testa lite skidor eller snowboard.

Väder

Nationalparken är öppen året runt.

Våren (april - maj) är den perfekta årstiden om man vill se vattenfallen i fullt brus. Dagarna är normalt ljumma och soliga men en och annan sen vinterstorm kan dyka upp och överraska. Upplev gärna parken om sommaren då dagarna är varma och de festa blommor slår ut. Oktober och november bjuder på en uppsjö av vackra höstfärger, vattenståndet i fallen minskar och turismen också. I vintermånaderna (december till mars) faller snön, det är kallt och temperaturen faller ofta under fryspunkten.
Yosemite National Park, USA
Yosemite National Park, USAYosemite National Park, USAYosemite National Park, USA
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: