På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Vietnam.


Praktisk information om att resa i Vietnam

Klimat och bästa restid
Du kan resa till Vietnam när som helst på året, men var beredd på att vädret skiljer sig mycket mellan de olika regionerna. I söder sträcker sig regnperioden från maj till november. Resten av året är en torrperiod med något högre temperaturer och högre luftfuktighet. I Ho Chi Minh-staden ligger temperaturen på omkring 30 grader året runt. I norr är vintern förhållandevis kall från december till mars (ned till 15 grader i Hanoi) och det kan bli riktigt kallt i bergen (nattfrost). Under sommaren från maj till oktober är temperaturer över 30 grader och starka men korta skyfall inte ovanliga. De bästa årstiderna för vandring är vår och höst. Centrala Vietnam råkar ofta ut för tyfoner och efterföljande översvämningar under perioden oktober–november. Om du vill dyka i området runt Nha Trang (centrala Vietnam) är förutsättningarna bäst från slutet av januari till början av oktober.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa baseras på hur vädret har varit under föregående år. Vädret i Vietnam kan vara mycket ombytligt och oförutsägbart och därför är våra rekommendationer endast vägledande.

Pengar
Valutan heter dong. Det finns gott om bankomater i de större städerna i Vietnam. De flesta internationella betal- och kreditkorten fungerar bra. I de större städerna i Vietnam kan du ta ut pengar på ditt kreditkort. Ta med US-dollar i kontanter i reserv.

Kontrollera aktuell valutakurs på: www.xe.com.

Villkor för visum
OBS! Visumreglerna kan ändras med kort varsel så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad eller på UD:s hemsida. .
Följande information kan komma att ändras.

Svenska medborgare kan resa till Vietnam utan att söka visum på förhand för vistelser upp till 45 dagar. Resenärer måste ha ett giltigt pass med minst 6 månaders kvarvarande giltighetstid vid inresa. För vistelser längre än 45 dagar krävs visum. Läs mer om Vietnams inreseregler på svenska UD.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Länkar
www.vietnamnews.net – engelskspråkiga hemsida med nyheter från Vietnam.
www.vietnamrailways.net – Vietnam Rail. Här hittar du uppdaterad information om avgångstider för tåg över hela Vietnam.
www.vietnamonline.com – användbar i din planering av rundresor i Vietnam. Beskrivning av städer och attraktioner.

Diverse
I Vietnam behöver du oftast ingen adapter. Uttagen ser ut som vi är vana vid i Sverige.


Fakta

Huvudstad: Hanoi
Språk: Vietnamesiska
Klimat: Tropiskt monsunklimat
Valuta: Dong
Religion: Buddhism, kristendom och traditionella religioner
Tidsskillnad: Vintertid ligger Vietnam 6 timmar före Sverige och sommartid är det 5 timmars tidsskillnad.


Information Vietnam

Charmiga Vietnam
Vietnam är landet där karaoke är en folksport och ett musiksystem bedöms efter hur högt det låter. Stadslivet äger rum ute på gatorna, där skratt från de små teborden och de högljudda shopparnas prat blandas med bullret från de många skotrarna. Mitt i detta charmiga och pulserande stadsliv kan man också njuta av en café au lait på ett av de gamla trottoarkaféerna från den franska kolonialtiden.

Vietnams varierande natur
Om du tar dig utanför de stora städerna, bjuder landet på naturupplevelser som är värda detta s-formade landets slogan: The hidden charm. Även om cirka tre fjärdedelar av landet är täckt av storslagna berg, kan man också njuta av ändlösa sandstränder och lummiga skogar. Det röda deltat i norr, Mekong-deltat i söder, Ha Long-bukten och ändlösa risfält, gör Vietnam till en unik upplevelse av olika naturtyper som bara väntar på att utforskas och fotograferas.

Med historien som resesällskap
Landet bjuder också på en resa tillbaka i historien. Olika länder och krig har satt sin prägel på arkitektur, gastronomi och sevärdheter och därför reser du i Vietnam alltid med historien som resesällskap. Trots sin brutala historia har Vietnam upprätthållit både ett traditionellt och modernt kulturliv. Idag lever de många minoritetsfolken sida vid sida i det moderna vardagslivet.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Fanny Hedin

Travel Consultant

info|wt.se

Shailee Parasnis

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: