Det vietnamesiska nyåret liknar på inget sätt det svenska. De äger rum kring måndasskiftet januari-februari, det varar i flera dagar och kallas Tet efter ”Tet Nguyên Dán”, som betyder den första morgonens fasta på den första dagen. Det vietnamesiska nyåret markerar att ett nytt månår börjar och firas vanligtvis i slutet av januari eller början av februari.

Varför?

I centrum för festligheterna står vietnamesernas önskan om att vörda och minnas sina förfäder men också att välkomna det nya året ihop med sina familjer.
Dessutom har Tet historiskt sett varit det enda uppehållet under årets lopp då det inte har varit tid att antingen så eller skörda, något som har gett firandet ytterligare innebörd, något i storlek av att man firar både jul och nyår på samma gång.

Hur?

Men vietnamesiskt nyår är också i hög grad ett religiöst firande och under årets sista dagar kan vietnameserna ses slita och gno för att få sina hem rena och nymålade på det att de kan bli av med det gångna årets dålighet. Städning inte bara av smuts, allstå, utan även allsköns olycka – så det städas rejält. Man pyntar också husen med bambuträ, med blommande persikokvistar och annan färggrann blomsterprakt. Husaltaret får sig en fräsch runda pynt av olika sorters frukt och matgåvor och man gör också sitt bästa för att betala tillbaka skulder och lösa tvister och bråk med släktingar, kollegor och vänner – allt för att träda nya och rena in i det nya året.

Gatorna är fyllda av shoppande människor eftersom alla – särskilt barnen – ska ha nya kläder och nya skor att ta på sig på det nya årets första dagar. Under dessa sista dagar av det gamla och första dagar av det nya året är gatorna dekorerade i mycket gult och rött. Här, liksom i flera andra asiatiska länder, anses dessa färger bringa lycka. Under Tet äter man även en hel massa banh chung/sticky rice, svinkött, mungbönor och svarta sesamfrön inslagna i bananblad.

Var?

Var firar man då det bästa vietnamesiska nyåret? Det är lite upp till var och en men på en mindre ort får man en mera intim och lokal stämning – till exempel i Hoi An och Hanoi eller vid Halong Bay. Även Ho Chi Minh City håller givetvis fest, men stadsbilden undslipper ju aldrig helt känslan av vardag och business as usual, vilket däremot nästan helt försvinner på de mindre orterna.
Men oavsett var du än befinner dig i landet under dessa dagar så kan du förvänta dig en härligt skön folkfest under det vietnamesiska nyåret. Folk gör en genuin insats att vara goda människor vid denna tröskel inför det nya eftersom de anser att denna period är avgörande för det kommande året. Det är även därför man ler så mycket just nu – ifall du nu skulle undra.

Andra festivaler och högtider i Vietnam

Det finns en uppsjö av i synnerhet lokala festivaler och festligheter i Vietnam. Här är ett urval av de bästa:

Hoi An Full Moon Festival
Avhålls vid varje fullmåne i staden Hoi An och är en av Vietnams vackraste festivaler. Äger naturligtvis rum under fullmånekvällen/natten och firas genom att hela stan släcker ner strömmen och låter tusentals små färgglada lanternor lysa upp stadens äldre centrum. En mycket vacker och speciell begivenhet.

DaNang International Fireworks Competition
Under juni och juli kan man låta sig imponeras av de skickligaste av pyrotekniker och deras eldsprutande uppvisningar över Han-floden i staden DaNang, där specialister från hela världen tävlar om vem som är bäst på fyrverkeri.

Hue Traditional Crafts Festival
Runt slutet av april eller början av maj presenteras möjligheten för besökare att få en inblick i staden Hues traditionella hantverksbyar med en rad utställningar och möjlighet att köpa allt från smycken till lerskålar och även avsmaka det lokala köket under resans gång.
Røgelse, Vietnam
Hanoi, VietnamHoi An, VietnamHoi An, VietnamVietnamMai Chau, VietnamHanoi, Vietnam

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Servicecenter i Thailand

Vi hjälper dig när du är ute och reser

Thailand, Bangkok

Winberg Travels Servicecenter Bangkok hittar man i lobbyn på Jysk Rejsebureaus fina backpackerhotell New Road Guesthouse. Här sitter våra danska kollegors serviceguider redo att svara på frågor och dela med sig av sin omfattande erfarenhet av resor och fjärran länder så du kan få ut det där lilla extra av din resa i Asien.

Läs mer

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: