Av Betina och Mattias

Vi tog dem åt sidan var för sig och frågade vad deras topp tre är när det gäller upplevelser i Stillahavsområdet. Och utan att de kunde stämma av med varandra var de faktiskt ganska överens, dels i att det nästan är omöjligt att nöja sig med tre upplevelser, men också när det gäller de saker de har valt att lyfta fram.

BETINA
Mina favoriter är många fler än tre ... men jag försöker ändå:

1. Knölvalarna i Tonga.
En av mina höjdpunkter från Stilla havet var att simma med knölvalar. Ljudet från deras sång och mötet med dessa omtänksamma jättar som ser efter sina ungar var en obeskrivlig upplevelse.

2. Cook Islands, Mitiaro.
Upplevelsen av att bo på en lokal ö där du är den enda gästen! Att gå till kyrkan på söndag med lokalbefolkningen – de fantastiska psalmerna och de färgstarka blommorna. Allt var väldigt rörande. Och så tänker jag på fisketurer, färska kokosnötter och lokalbefolkningens enorma gästfrihet.

3. Franska Polynesien med dykning i världsklass.
Här är så många fantastiska öar som alla har något speciellt att erbjuda. Jag var särskilt imponerad av Moorea, där det var mycket vackert och frodigt. Det fanns möjlighet till vandring och mountainbiking och underbar snorkling med rockor och hajar. Och norra paradisöarna Fakarava och Rangiroa med ett fantastiskt liv under havsytan, kritvita stränder och vackra laguner.

MATHIAS
Det är ingen lätt uppgift att välja de största upplevelserna i Stillahavsområdet. Området erbjuder så mycket – inklusive några av mina största reseupplevelser någonsin. Om något ska lyftas fram måste det vara:

1. Simning med knölvalar i Tonga.
Få naturupplevelser slår att få snorkla runt i Stilla havet med de här majestätiska jättarna. Varje år från ungefär mitten av juli till mitten av oktober migrerar knölvalarna från Antarktisområdet till varmare vatten för att mata sina unga i den trygga och varma miljön. Det erbjuder en unik möjlighet att snorkla med de fantastiska djuren. Det är verkligen en av de största upplevelser jag har haft - simma runt med upp till 18 meter långa valar och deras ungar. Detta måste ni göra!

2. Flygtur över Kiribati-atollen i litet propellerplan.
Sällan har jag känt mig så långt ute i vida världen som när jag flög med ett litet propellerflyg över Gilbert-öarna i Kiribati. Vi skulle till den lilla ön Makin där få turister sätter sin fot. Planet var fullt av lokalbefolkning på väg hem till familjen samt olika varor från de mera välförsedda öarna. Doften av diesel från den gamla flygmotorn ihop med utsikten över den vackra atollen och de turkosa lagunerna från luften – en helt fantastisk upplevelse. Här är man väldigt långt hemifrån!

3. Middag med lokalbefolkningen på Cooköarna.
Det finns få platser i världen där du känner dig lika välkommen som på Cooköarna – här möts du alltid av ett "Kia orana" och ett stort och uppriktigt leende! Vad man erbjuder i gästfrihet, stränder och paradiskänsla i största allmänhet matchar man dock inte helt när det gäller matkulturen. Jag blev vän med några från huvudön Rarotonga som berättade att de knappt hade sovit på hela natten eftersom deras familj skulle komma tillbaka från en Nya Zeeland-resa. Men det var inte alls återföreningen som upphetsade dem utan det faktum att de hade blivit lovade en påse McDonalds-käk från Auckland Airport! Med det sagt är det en mycket speciell upplevelse att bli inbjuden till måltid på Cooköarna. En av de mest fantastiska nätterna var på Little Mitiaro. Här höll man hedersmiddag för mig, min flickvän och min kollega Betina. Måltiden bestod av burkspaghetti, lite för många vodkadrinkar och så ukulelesång långt fram på småtimmarna. Alldeles för underbart för att inte hamna på topplistan, med andra ord.
Betina & Mathias, StillehavetBetina & Mathias, StillehavetBetina & Mathias, StillehavetBetina & Mathias, Stillehavet
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: