På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Kroatien.

Praktisk information om att resa på Kroatien

Klimat och bästa restid
I de södra kustområdena i Adriatiska havet, upplever man ett tropiskt medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar. Den bästa reseperioden är från slutet av april till och med oktober. Från november till mars faller ofta betydligt mer regn och temperaturen kan sjunka till och med under nollstrecket. Våra rekommendationer om bästa restid till Kroatien baseras på hur klimatet har varit under tidigare år.

Visum
OBS! Visumreglerna kan ändras med kort varsel så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad eller på UD:s hemsida. Följande information kan komma att ändras.

Kroatien är visumsfritt för svenska medborgare. Du bör dock alltid ta med ditt pass för fotoidentifikation.

Det kan förekomma inresekrav för Kroatien, såsom särskilda krav för vaccinationer, försäkringsskydd, hälsointyg och liknande. Kontakta din resekonsult för aktuella inträdeskrav för Kroatien.
Mer information finns på www.swedenabroad.se

Transport
Buss:
Bussar är den mest populära formen av kollektivtrafik i Kroatien och av goda skäl då busspriserna är relativt låga och busslinjenätet är imponerande utvecklat. Bussarna används inte bara för att transportera resenärer, utan kan också användas för att skicka paket mellan landets olika delar. Alla större städer i Kroatien, som Pula, Rijeka, Zagreb, Zadar och Split, har internationella busslinjer till flera europeiska destinationer som Tyskland, Österrike, Schweiz och grannländerna.

Taxi:
Det finns taxibolag huvudsakligen i och runt större städer som Zagreb och Split. Taxi är till exempel enkelt att använda som transferservice till och från flygplatsen.

Husbilshyra:
Kroatiens många campingplatser gör landet idealiskt för att hyra en husbil. Kör runt i Kroatien i ditt eget tempo och utforska landets oändliga långa kuster och många vackra öar har gjort landet populärt för semester i husbilar.

Båt /Färja:
Kroatien har mer än fem tusen kilometer kust och fler än tusen öar. Därför finns det gott om båttransporter mellan öarna. Det finns ett stort antal färjor, motorbåtar och katamaraner som förbinder öarna med fastlandet. De flesta båtar seglar året runt men andra seglar bara under högsäsong.
Vissa segelrutter kan inte bokas online så var medveten om detta vid segling med de mer välkända rutterna under högsäsong.

Biluthyrning:
Vägnätet i Kroatien är mycket välutvecklat och majoriteten av vägarna är asfalterade och tvåfiliga. Därför är Kroatien är väl lämpad till en bilsemester. Uthyrningsfirmorna är antingen belägna på flygplatsen och/eller i Zagreb, Split och andra större städer. Hyrbil ger dig en flexibel resa där du kan uppleva landet i ditt eget tempo och stanna till precis där du själv vill.

Dricks
Det är brukligt att lägga på ungefär 10% på restaurangnotan i Kroatien. På rundturer förväntar sig lokalguider och busschaufförer lite dricks.


Fakta

Huvudstad: Zagreb
Språk: Kroatiska
Klimat: Tempererat i de norra och östra delarna av landet. Subtropiskt vid kusten
Valuta: Kroatisk kuna
Religion: Romersk katolsk


Information Kroatien


Med en flygtid på ca. 2 timmar och 30 minuter från Sverige är det lätt att ta sig till natursköna Kroatien. I norr gränsar landet till Slovenien och i söder ligger Bosnien och Hercegovina, Montenegro och Serbien. En av de mest besökta platserna, förutom Adriatiska kusten och den dalmatiska skärgården, är de underbara Plitvice sjöarna. Kroatien erbjuder många olika upplevelser och är därför perfekt för en rundresa. Du kan vandra, paddla havskajak, cykla och segla, köra på bilsemester, hyra husbil, dyka och mycket mer. Kroatien har en mycket varierad natur samt en mångsidig och stark kultur.

Huvudstaden Zagreb är väl värt ett besök om du landar ändå här. Staden bjuder på spännande historia, vacker arkitektur, bra restauranger, jazzklubbar, museer och ett antal festivaler under hela året. Zagreb har mycket bra förbindelser till europeiska städer med hjälp av nationella flygbolag och lågprisflygbolag, och kusten ligger bara två timmars bilresa bort. Det är just denna kombination av den välkomnande och gästvänliga kulturen, spännande historia, vilda naturupplevelser med otaliga härliga stränder, skyddade vikar och imponerande berg som speglas i det kristallklara havet, som allt tillsammans gör Kroatien till det perfekta semestermålet för äventyrslystna i alla åldrar.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Anna Šimic

Travel Consultant

info|wt.se

Fanny Hedin

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: