8 dagar
Inklusive flyg och bagage
10 950:-
Prisförslag Boka ett möte 0413-17050
Du vandrar delar av ”Camino Francés” - den franska vägen - tillsammans med en mindre grupp och svensk reseledare. Du bor på enkla men bekväma hotell och låter skicka packningen mellan våra boenden för att riktigt kunna njuta av vägen. Totalt vandrar du 114 kilometer av den nästan 900 kilometer långa vandringsleden. Just den franska vägen betecknas som huvudleden och blev ett UNESCO:s världsarv 1998.

Det var när man fann de jordiska kvarlämningarna av Jesu lärjunge, aposteln Jakob, som pilgrimerna började vandra till hans grav. Den förste att vallfärda var Gottskalk, biskop av Le Puy, år 950. Även heliga Birgitta vandrade här på 1300-talet. Jakobsleden som den även heter har många utgångspunkter och sträckningar men strålar alla samman med Santiago de Compostela som slutpunkt. Apostelns symbol – pilgrimsmusslan – som används för att markera ledens sträckning.

För att få sitt pilgrimsbevis ”La Compostela” måste man ha vandrat minst 100 kilometer av leden och fått dagliga stämplar i sitt pilgrimspass. Detta, tillsammans med ibland något ömma fötter och för det mesta glada leenden är bevis för att man vandrar som en pilgrim mot Sankt Jakobs grav i Santiago de Compostela – ledsagad av många glada tillrop och ”buen camino”!

Vad krävs för att kunna göra vandringen?
Du går i genomsnitt ca 23 kilometer om dagen. Den längsta vandringen du gör är 28 kilometer och den kortaste 16 kilometer. Underlaget skiftar mellan sand, grus, asfalt och kullersten. Det finns både uppförs- och nedförsbackar på vägen. Då du skickar bagaget behövs bara en lättare ryggsäck. Detta tillsammans med väl ingångna vandringskängor och gott humör underlättar vandringen och man behöver inte vara en atlet för att både klara av och njuta av vandringen.

Bästa reseperiod

Man kan vandra Camino de Compostela året runt men vi rekommenderar vår och höst. Man kan gå sommartid men då finns risken att det blir extremt varmt.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa från Skandinavien till utgångspunkten för vår vandring – den lilla byn Sarria.
Du flyger till Santiago de Compostela där du möts av din svenska reseledare och strålar samman med resten av gruppen – ni åker sedan tillsammans med buss till byn Sarria där vandringen startar nästa dag. Efter incheckning finns det tid för frågor och funderingar innan de som vill går ut och äter middag tillsammans.
Dag 2: Sarria till Portomarín – bokskog, medeltida broar och bäckar; stora och små.
Du startar dagen med att få pilgrimspasset stämplat. Detta gör man på i kyrkor, på vissa hotell, restauranger, turistkontor och på stadshusen. När man är i Galicien så skall man ha två stämplar per dag för att sedan kunna kvittera ut sitt pilgrimsbevis. Idag får vandringen genom små byar och efter 14 kilometer har du kommit till den kända 100-kilometersstenen som visar att det är 10 mil kvar till Santiage de Compostela. Vandringen avslutas i Portomarín där du, efter att ha korsat den 350 meter långa bron över Miño-floden kan njuta av en kall öl (det finns väldigt god alkoholfri sådan i Spanien) i gott sällskap. Är du osäker på vilken efterrätt du skall välja ikväll rekommenderar vi den klassiska mandelkakan! Dagens vandring: Ca 6-7 timmar i behagligt tempo. 22 kilometer. (F)
Dag 3: Portomarín till Palas de Rei. Bra backar som tar dig till vandringens högsta punkt.
Portomarín har ett spännande förflutet. 1960 flyttades den lilla staden från flodstranden upp till höjden där den befinner sig nu. Då man byggde fördämningar till Miño-floden översvämmades hela staden. Flera byggnader flyttades sten för sten, bland annat den vackra kyrkan San Nicolas från 1100-talet och den romerska fasaden till San Pedrokyrkan. När vattenståndet är lågt kan man fortfarande se stenmurarna från de gamla husen. Dagens vandring börjar med en jämn och ibland lite tuff stigning. Det är idag du skall gå till och förbi den högsta punkten på hela vandringen; 772 meter över havet i Ligondebergskedjan. Innan du når passet kan du göra en avstickare till en forntida keltisk fästning och boplats med en enastående utsikt. Och innan du kommer fram till byn Ligonde står stenkorset Crucero de Lameiros från 1670 och härifrån följer man Caminostenarna till Palas de Rei där du sover i natt. Dagens vandring: Ca 6-7 timmar i behagligt tempo, 25 kilometer. (F)
Dag 4: Palas de Rei till Arzúa. Romerska kyrkor, medeltida slott och bläckfisk
Idag väntar dig vandringens kanske hårdaste etapp med många både korta och långa upp- och nerförsbackar. Just denna vandring kallas på spanska ”etapa rompepiernas” vilket kan översättas till benkrossardagen men så illa är det inte. Så ingen panik, du går i lugnt tempo och njuter av dagen med många vackra vyer på vägen till Arzúa. Du passerar flera medeltida broar och vandrar genom små sömniga byar; Casanova och Leboreirp på väg till Melide som markerar att du gjort hälften av dagens vandring. Detta är en av de bästa platserna att pröva den lokala delikatessen Pulpo á feira – bläckfisk. Det finns många kända ”pulperias” i byn där du kan ladda batterierna och äta bläckfiskskivat och serverat i olivolja med paprika och kokta potatisar. Efter Melide korsar du flera vattendrag och vandrar genom den medeltida staden Ribadoso innan du kommer fram till dagens mål Arzúa. Dagens vandring: Ca 7-8 timmar, 28 kilometer (F)
Dag 5: Arzúa till Amenal. Trevliga stigar under höga träd, förbi gräsmarker och fruktodlingar.
Någon av Arzúas fina kyrkor; Santa Maria eller La Magdalena är perfekta att besöka för att få dagens stämplar i pilgrimspassen och dessutom väl värda ett stopp. Du vandrar delar av dagen under höga träd, vacker skog och längs bäckar och floder förbi byar och mindre st’der. Om dagen är varm passa på att göra ett stopp och titta in i Santa Irena-kapellet för att se den vackra Santiagostatyn och njuta av den svala luften. Efter Santa Irena går du de resterande 5 kilometerna på lugna vägar och stigar. Ju närmare man kommer Santiago de Compostela desto större och livligare blir städerna men dagens mål är en fortsatt liten och lugn stad, Amenal. Varför inte ära en traditionell pilgrimsmeny till middag idag? Ett gott och prisvärt alternativ som gör under för trötta kroppar och tomma magar. Nu är det bara 16 kilometer kvar till målet! Dagens vandring: Ca 6-7 timmar, 23 kilometer (F)
Dag 6: Amenal till Santiago de Compostela. Bad vid Lavacolla och utsikt från Glädjens Berg
Du lämnar Amenal på morgonen och passerar byn Lavacolla där det är tradition för pilgrimer att bada i Sionllafloden som förberedelse inför ankomsten till Santiago. Du vandrar under höga eukalyptusträd och 3 kilometer från Santiago står Monte de Gozo – Glädjens berg. Ta en paus vid de stora skulpturerna som pryder höjden. Härifrån ser man tornen på katedralen i Santiago för första gången – nu är du nästan framme! Vid ankomst till den heliga staden inkvarteras du för de kommande två nätterna så det finns gott om tid att utforska staden. Nu kan du gå till Pilgrimskontoret för att få ditt pilgrimsbevis. Under medeltiden delades det ut musselskal vid ankomst och det är därför detta är symbolen för pilgrimer. Nu används skalen som en symbol och vägvisare på själva caminon och man ser dem på alla skyltar som visar vägen. Många pilgrimer köper också ett skal och bär på ryggsäcken som tecken på att man är på pilgrimsvandring. Klockan 12 varje dag är det sedan pilgrimsmässa då man tillsammans med andra pilgrimer kontemplerar över sin vandring och känner glädjen över att ha slutfört sin vandring och nått sitt mål. Dagens vandring: Ca 4-5 timmar, 16 kilometer (F)
Dag 7: Santiago de Compostela
Santiago de Compostela är en härlig stad att besöka och många som vandrar hit ångrar att de inte stannade kvar en extra dag för att uppleva staden och njuta av stämningen. Unik arkitektur, charmiga små gator där man möter andra glada pilgrimer. Den gamla delen av staden förtrollar med sitt medeltida centrum. Här finns marknader, smågator och massor med mysiga restauranger som serverar tapas och iskall öl eller starkt gott kaffe. Inne i katedralen kan man förutom aposteln Jakobs grav se världens största rökelsekar som väger 50 kilo utan rökelse och upp mot 80 kilo när den är fylld och redo för att svänga över mittgången. (F)
Dag 8: Hemresa
Idag är det så dags att åka hemåt. Det ingår transfer till flygplatsen och sedan är du snart hemma i Sverige igen.

Övernattningar

1 natt i dubbelrum inklusive frukost i Sarria
1 natt i dubbelrum inklusive frukost i Portomarin
1 natt i dubbelrum inklusive frukost i Palas de Rei
1 natt i dubbelrum inklusive frukost i Arzúa
1 natt i dubbelrum inklusive frukost i Amenal
2 nätter i dubbelrum inklusive frukost i Santiago de Compostela

Kommentarer

Vill du åka på en dagstur till "världens ände" kan vi hjälpa dig att ordna detta. Kap Finisterre ligger vid en liten pittoresk hamnstad som har gett namn till platsen och ligger cirka 80 km väster om Santiago de Compostela.

Avresedatum

Status Reseperiod Boka senast Pris
Lediga platser Reseperiod25.04.20 - 02.05.20
10 950:-
Prisförslag

Information

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Denna resa säljs som ett paket och om man vill göra ändringar kan vi inte återbetala de delar av paketet som ej utnyttjas. Vi kan i de flesta fall, beroende på platstillgång, ordna med förlängning av resan eller ändra hemresan mot ett tillägg.

Avresedatum

25. april 2020 7. maj 2020 5. september 2020 26. september 2020

Gruppstorlek

Min 9 personer Max 14 personer

Nästa: 25-04-2020

I priset ingår

  • Flyg Köpenhamn/Stockholm/Göreborg - Santiago de Compostela t/r i ekonomiklass.
  • För andra avreseorter kontakta Winberg Travel
  • 7 övernattningar med del i dubbelrum på mellanklasshotell inklusive frukost
  • Transfer mellan flygplats och hotell t/r
  • Bagagetransfer mellan hotellen
  • Pilgrimspass
  • Svensk reseledare
  • Informationsmöte innan avresa (webinarium)

Kommentarer till pris

Priset ovan gäller per person med del i dubbelrum med flyg i ekonomiklass. Vill du flyga i Premium Economy, Business Class eller lägga till extradagar före eller efter resan på egen hand kontakta oss för prisförslag och bokning. Vill du göra denna resa men på andra datum på egen hand kan vi skräddarsy en resa med samma innehåll. Du kan då också lägga till utflykter, ändra reslängd eller byta hotell så resan blir exakt som du vill. Kontakta oss på Winberg Travel på 0413-17050 och hör mer om priser

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Europeiska ERV som täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: