Trygghetsgaranti för dig som bokar resa för 2021 Läs mer här!
8 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 11 950:-
Prisförslag Boka ett möte 0413-17050
Du vandrar delar av ”Camino Francés” - den franska vägen - tillsammans med en mindre grupp och svensk reseledare. Du bor på enkla men bekväma hotell och låter skicka packningen mellan våra boenden för att riktigt kunna njuta av vägen. Totalt vandrar du 114 kilometer av den nästan 900 kilometer långa vandringsleden. Just den franska vägen betecknas som huvudleden och blev ett UNESCO:s världsarv 1998.

Det var när man fann de jordiska kvarlämningarna av Jesu lärjunge, aposteln Jakob, som pilgrimerna började vandra till hans grav. Den förste att vallfärda var Gottskalk, biskop av Le Puy, år 950. Även heliga Birgitta vandrade här på 1300-talet. Jakobsleden som den även heter har många utgångspunkter och sträckningar men strålar alla samman med Santiago de Compostela som slutpunkt. Apostelns symbol – pilgrimsmusslan – används för att markera ledens sträckning.

För att få sitt pilgrimsbevis ”La Compostela” måste man ha vandrat minst 100 kilometer av leden och fått dagliga stämplar i sitt pilgrimspass. Detta, tillsammans med ibland något ömma fötter och för det mesta glada leenden är bevis för att man vandrar som en pilgrim mot Sankt Jakobs grav i Santiago de Compostela – ledsagad av många glada tillrop och ”buen camino”!

Vad krävs för att kunna göra vandringen?
Du går i genomsnitt ca 20 kilometer om dagen. Den längsta vandringen du gör är 25 kilometer och den kortaste 14 kilometer. Underlaget skiftar mellan sand, grus, asfalt och kullersten. Det finns både uppförs- och nedförsbackar på vägen. Då du skickar bagaget behövs bara en lättare dagsryggsäck. Detta tillsammans med väl ingångna vandringskängor och gott humör underlättar vandringen och man behöver inte vara en atlet för att både klara av och njuta av vandringen.

Bästa reseperiod

Man kan vandra Camino de Compostela året runt men vi rekommenderar vår och höst. Man kan gå sommartid men då finns risken att det blir extremt varmt.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa från Skandinavien till utgångspunkten för vår vandring – den lilla byn Sarria
Du flyger till Santiago de Compostela där du möts av din svenska reseledare och strålar samman med resten av gruppen – ni åker sedan tillsammans med buss till byn Sarria där vandringen startar nästa dag. Efter incheckning finns det tid för frågor och funderingar innan de som vill går ut och äter middag tillsammans.
Dag 2: Sarria till Portomarín – bokskog, medeltida broar och bäckar; stora och små
Du startar dagen med att få pilgrimspasset stämplat. Detta gör man på i kyrkor, på vissa hotell, restauranger, turistkontor och på stadshusen. När man är i Galicien så skall man ha två stämplar per dag för att sedan kunna kvittera ut sitt pilgrimsbevis. Idag går vandringen genom små byar och efter 14 kilometer har du kommit till den kända 100-kilometersstenen som visar att det är 10 mil kvar till Santiage de Compostela. Vandringen avslutas i Portomarín där du, efter att ha korsat den 350 meter långa bron över Miño-floden kan njuta av en kall öl (det finns väldigt god alkoholfri sådan i Spanien) i gott sällskap. Är du osäker på vilken efterrätt du skall välja ikväll rekommenderar vi den klassiska mandelkakan! Dagens vandring: Ca 6-7 timmar i behagligt tempo. 22 kilometer. (F)
Dag 3: Portomarín till Palas de Rei - bra backar som tar dig till vandringens högsta punkt
Portomarín har ett spännande förflutet. 1960 flyttades den lilla staden från flodstranden upp till höjden där den befinner sig idag då man byggde fördämningar till Miño-floden som översvämmade hela staden. Flera byggnader flyttades sten för sten, bland annat den vackra kyrkan San Nicolas från 1100-talet och den romerska fasaden till San Pedrokyrkan. När vattenståndet är lågt kan man fortfarande se stenmurarna från de gamla husen. Dagens vandring börjar med en jämn och ibland lite tuff stigning. Det är idag du skall gå till och förbi den högsta punkten på hela vandringen; 772 meter över havet i Ligondebergskedjan. Innan du når passet kan du göra en avstickare till en forntida keltisk fästning och boplats med en enastående utsikt. Strax innan byn Ligonde står stenkorset Crucero de Lameiros från 1670 och härifrån följer man Caminostenarna till Palas de Rei där du sover i natt. Dagens vandring: Ca 6-7 timmar i behagligt tempo, 25 kilometer. (F)
Dag 4: Palas de Rei till Melide - romerska kyrkor, medeltida slott och bläckfisk
Idag väntar dig en lite kortare vandring men med en del både korta och långa upp- och nerförsbackar. Just denna vandring kallas på spanska ”etapa rompepiernas” vilket kan översättas till benkrossardagen men så illa är det inte. Så ingen panik, du går i lugnt tempo och njuter av dagen med många vackra vyer på vägen till Melide. Du passerar flera medeltida broar och vandrar genom de små sömniga byar Casanova och Leboreirp. Melide är en av de bästa platserna att pröva den lokala delikatessen Pulpo á feira – bläckfisk. Det finns många kända ”pulperias” i byn där du kan ladda batterierna och äta bläckfisk som skivats och serveras i olivolja med paprika och kokta potatisar. Dagens vandring: Ca 3-4 timmar, 15 kilometer (F)
Dag 5: Melide till Arzúa - kyrkor, skogsstigar och vattendrag
Resans kortaste vandringsdag. Efter att du lämnar Melide finns det flera vackra kyrkor på vägen där du kan få ditt pilgrimspass stämplat. Vägen är vacker och du korsar flera vattendrag och vandrar genom den medeltida staden Ribadoso innan du kommer fram till dagens mål Arzúa. Någon av stadens fina kyrkor; Santa Maria eller La Magdalena är perfekta att besöka för att få dagens stämplar i pilgrimspassen och dessutom väl värda ett stopp. Dagens vandring: Ca 3-4 timmar, 14 kilometer (F)
Dag 6: Arzúa till Amenal - kyrkor och och lugna vägar
Du vandrar delar av dagen under höga träd, vacker skog och längs bäckar och floder förbi byar och mindre städer. Om dagen är varm passa på att göra ett stopp och titta in i Santa Irena-kapellet för att se den vackra Santiagostatyn och njuta av den svala luften. Efter Santa Irena går du de resterande 5 kilometerna på lugna vägar och stigar. Ju närmare man kommer Santiago de Compostela desto större och livligare blir städerna men dagens mål är en fortsatt liten och lugn stad, Amenal. Varför inte ära en traditionell pilgrimsmeny till middag idag? Ett gott och prisvärt alternativ som gör under för trötta kroppar och tomma magar. Dagens vandring: Ca 6-7 timmar, 23 kilometer (F)
Dag 7: Amenal till Santiago de Compostela - bad vid Lavacolla och utsikt från Glädjens berg
Du lämnar Amenal på morgonen och passerar byn Lavacolla där det är tradition för pilgrimer att bada i Sionllafloden som förberedelse inför ankomsten till Santiago. Du vandrar under höga eukalyptusträd och 3 kilometer från Santiago står Monte de Gozo – Glädjens berg. Ta en paus vid de stora skulpturerna som pryder höjden. Härifrån ser man tornen på katedralen i Santiago för första gången – nu är du nästan framme! Vid ankomst till den heliga staden inkvarteras du för den kommande natten. Nu kan du gå till Pilgrimskontoret för att få ditt pilgrimsbevis. Under medeltiden delades det ut musselskal vid ankomst och det är därför detta är symbolen för pilgrimer. Nu används skalen som en symbol och vägvisare på själva caminon och man ser dem på alla skyltar som visar vägen. Många pilgrimer köper också ett skal och bär på ryggsäcken som tecken på att man är på pilgrimsvandring. Klockan 12 varje dag är det sedan pilgrimsmässa då man tillsammans med andra pilgrimer kontemplerar över sin vandring och känner glädjen över att ha slutfört sin vandring och nått sitt mål. Santiago de Compostela är en härlig stad att besöka. Unik arkitektur och charmiga små gator där man möter andra glada pilgrimer. Den gamla delen av staden förtrollar med sitt medeltida centrum. Här finns marknader, smågator och massor med mysiga restauranger som serverar tapas och iskall öl eller starkt gott kaffe. Inne i katedralen kan man förutom aposteln Jakobs grav se världens största rökelsekar som väger 50 kilo utan rökelse och upp mot 80 kilo när den är fylld och redo för att svänga över mittgången. Dagens vandring: Ca 4-5 timmar, 16 kilometer (F)
Dag 8: Hemresa
Idag är det så dags att åka hemåt. Det ingår transfer till flygplatsen och sedan är du snart hemma i Sverige igen.

Övernattningar

En natt i dubbelrum inklusive frukost i Sarria
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Portomarín
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Palas de Rei
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Melide
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Arzúa
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Amenal
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Santiago de Compostela

Avresedatum

Status Reseperiod Boka senast Pris
Lediga platser Reseperiod10.04.21 - 17.04.21
13 950:-
Prisförslag
Stängt Reseperiod24.04.21 - 01.05.21
13 950:-
Lediga platser Reseperiod26.09.21 - 03.09.21
13 950:-
Prisförslag
Trygghetsgaranti

Information

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Denna resa säljs som ett paket och om man vill göra ändringar kan vi inte återbetala de delar av paketet som ej utnyttjas. Vi kan i de flesta fall, beroende på platstillgång, ordna med förlängning av resan eller ändra hemresan mot ett tillägg.

Gruppstorlek

Min 10 personer Max 15 personer

Nästa: 10-04-2021

Packlista

 • Kläder för väder
 • Regnkappa eller poncho
 • Minst ett par stadiga skor - gärna två - man behöver inte vandrarkängor,ordentliga gymnastikskor fungerar bra
 • Hatt, solkräm & myggspray
 • Vattenflaska
 • Bekväm, mindre ryggsäck för dagspackningen
 • Skavsårsplåster
 • En powerbank till mobilen är alltid bra att ha
 • Äventyrslystnad

I priset ingår

 • Flyg Köpenhamn/Stockholm/Göteborg - Santiago de Compostela t/r i ekonomiklass.
 • För andra avreseorter kontakta Winberg Travel
 • 7 övernattningar med del i dubbelrum på turisklasshotell inklusive frukost
 • Transfer mellan flygplats och hotell t/r
 • Bagagetransfer mellan hotellen
 • Pilgrimspass
 • Svensk färdledare
 • Informationsmöte innan avresa (webinarium)

I priset ingår inte

 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Turistskatt på 2,5 EUR per person/natt som måste betalas på plats
 • Utflykter som ej omnämns i programmet
 • Måltider och dryck som ej omnämns i programmet
 • Visum
 • Dricks

Kommentarer till pris

Priset ovan gäller per person med del i dubbelrum med flyg i ekonomiklass. Vill du flyga i Premium Economy, Business Class eller lägga till extradagar före eller efter resan på egen hand kontakta oss för prisförslag och bokning. Vill du göra denna resa men på andra datum på egen hand kan vi skräddarsy en resa med samma innehåll. Du kan då också lägga till utflykter, ändra reslängd eller byta hotell så resan blir exakt som du vill. Kontakta oss på Winberg Travel på 0413-17050 och hör mer om priser

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Europeiska ERV som täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: