Du vandrar delar av ”Camino Francés” - den franska vägen - tillsammans med en mindre grupp och svensk reseledare. Du bor på enkla men bekväma hotell och låter skicka packningen mellan våra boenden för att riktigt kunna njuta av vägen. Totalt vandrar du 114 kilometer av den nästan 900 kilometer långa vandringsleden. Just den franska vägen betecknas som huvudleden och blev ett UNESCO:s världsarv 1998.
Det var när man fann de jordiska kvarlämningarna av Jesu lärjunge, aposteln Jakob, som pilgrimerna började vandra till hans grav. Den förste att vallfärda var Gottskalk, biskop av Le Puy, år 950. Även heliga Birgitta vandrade här på 1300-talet. Jakobsleden som den även heter har många utgångspunkter och sträckningar men strålar alla samman med Santiago de Compostela som slutpunkt. Apostelns symbol – pilgrimsmusslan – används för att markera ledens sträckning.
För att få sitt pilgrimsbevis ”La Compostela” måste man ha vandrat minst 100 kilometer av leden och fått dagliga stämplar i sitt pilgrimspass. Detta, tillsammans med ibland något ömma fötter och för det mesta glada leenden är bevis för att man vandrar som en pilgrim mot Sankt Jakobs grav i Santiago de Compostela – ledsagad av många glada tillrop och ”buen camino”!
Man kan vandra Camino de Compostela året runt men vi rekommenderar vår och höst. Man kan gå sommartid men då finns risken att det blir extremt varmt.
Dag 1: Avresa från Skandinavien till utgångspunkten för vår vandring – den lilla byn Sarria
Du flyger till Santiago de Compostela eller portugisiska Porto där du möts av din svenska reseledare och strålar samman med resten av gruppen – ni åker sedan tillsammans med buss till byn Sarria där vandringen startar nästa dag. Efter incheckning finns det tid för frågor och funderingar innan de som vill går ut och äter middag tillsammans.
Dag 2: Sarria till Portomarín – bokskog, medeltida broar och bäckar
Du startar dagen med att få pilgrimspasset stämplat. Detta gör man på i kyrkor, på vissa hotell, restauranger, turistkontor och på stadshusen. När man är i Galicien så skall man ha två stämplar per dag för att sedan kunna kvittera ut sitt pilgrimsbevis. Idag går vandringen genom små byar och efter 14 kilometer har du kommit till den kända 100-kilometersstenen som visar att det är 10 mil kvar till Santiago de Compostela. Vandringen avslutas i Portomarín där du, efter att ha korsat den 350 meter långa bron över Miño-floden kan njuta av en kall öl (det finns väldigt god alkoholfri sådan i Spanien) i gott sällskap. Portomarín har ett spännande förflutet. 1960 flyttades den lilla staden från flodstranden upp till höjden där den befinner sig idag då man byggde fördämningar till Miño-floden som översvämmade hela staden. Flera byggnader flyttades sten för sten, bland annat den vackra kyrkan San Nicolas från 1100-talet och den romerska fasaden till San Pedrokyrkan. När vattenståndet är lågt kan man fortfarande se stenmurarna från de gamla husen. Är du osäker på vilken efterrätt du skall välja ikväll rekommenderar vi den klassiska mandelkakan!
Dagens vandring: Ca 6-7 timmar i behagligt tempo. 22 kilometer. (
F)
Dag 3: Portomarín till Palas de Rei - bra backar som tar dig till vandringens högsta punkt
Dagens vandring börjar med en jämn och ibland lite tuff stigning vilket präglar första halvan av dagens vandring. Det är idag du skall gå till och förbi den högsta punkten på hela vandringen; 772 meter över havet i Ligondebergskedjan. Innan du når passet kan du göra en avstickare till en forntida stenåldersboplats och fästning - Castro de Castromaior. Den imponerande byn ligger vid sidan av leden men är tydligt utmärkt och härifrån har man dessutom en vidunderlig utsikt. Strax innan byn Ligonde står stenkorset Crucero de Lameiros från 1670 och härifrån följer man Caminostenarna till Palas de Rei där du sover i natt. Ibland håller dessutom kyrkan San Tirso mitt inne i byn pilgrimsmässa.
Dagens vandring: Ca 6-7 timmar i behagligt tempo, 25 kilometer. (
F)
Dag 4: Palas de Rei till Melide - romerska kyrkor, medeltida slott och bläckfisk
Idag väntar dig en lite kortare vandring men med en del både korta och långa upp- och nerförsbackar. Du går i lugnt tempo och njuter av dagen med många vackra vyer på vägen till Melide. Du passerar flera medeltida broar och vandrar genom de små sömniga byar Casanova och Leboreirp. Ungefär 6 kilometer från Melide ligger Milhulloa, en kryddgård som drivs av ett lokalt kooperativ och de säljer både krämer och kryddor. Melide är en av de bästa platserna att pröva den lokala delikatessen Pulpo á feira – bläckfisk. Det finns många kända ”pulperias” i byn där du kan ladda batterierna och äta bläckfisk som skivats och serveras i olivolja med paprika och kokta potatisar.
Dagens vandring: Ca 3-4 timmar, 15 kilometer (
F)
Dag 5: Melide till Arzúa - kyrkor, skogsstigar och vattendrag
Resans kortaste vandringsdag. Efter att du lämnar Melide finns det flera vackra kyrkor på vägen där du kan få ditt pilgrimspass stämplat. Vägen är vacker och du korsar flera vattendrag och vandrar genom den medeltida staden Ribadoso innan du kommer fram till dagens mål Arzúa. Någon av stadens fina kyrkor; Santa Maria eller La Magdalena är perfekta att besöka för att få dagens stämplar i pilgrimspassen och dessutom väl värda ett stopp. Arzúa är också en plats där man absolut skall passa på att smaka regionens berömda ostar.
Dagens vandring: Ca 3-4 timmar, 14 kilometer (
F)
Dag 6: Arzúa till Amenal - kyrkor och och lugna vägar
Du vandrar delar av dagen under höga träd, vacker skog och längs bäckar och floder förbi byar och mindre städer. Om dagen är varm passa på att göra ett stopp och titta in i Santa Irena-kapellet för att se den vackra Santiagostatyn och njuta av den svala luften. Efter Santa Irena går du de resterande 5 kilometerna på lugna vägar och stigar. Ju närmare man kommer Santiago de Compostela desto större och livligare blir städerna men dagens mål är en fortsatt liten och lugn plats, knappt en by utan mer som en korsning och samlingsplats för pilgrimer på väg. Varför inte äta en traditionell pilgrimsmeny till middag idag? Ett gott och prisvärt alternativ som gör under för trötta kroppar och tomma magar.
Dagens vandring: Ca 6-7 timmar, 23 kilometer (F)
Dag 7: Amenal till Santiago de Compostela - Lavacolla och utsikt från Glädjens berg
Du lämnar Amenal på morgonen och passerar byn Lavacolla där det var tradition för pilgrimer att bada i floden som förberedelse inför ankomsten till Santiago. Du vandrar under höga eukalyptusträd och 5 kilometer från Santiago står Monte de Gozo – Glädjens berg. Ta en paus vid de stora skulpturerna som pryder höjden. Härifrån ser man vid klart väder tornen på katedralen i Santiago för första gången – nu är du nästan framme! Vid ankomst till den heliga staden går man till katedralen för att glädja sig tillsammans med andra ”peregrinos”, fotografera och kanske bara sätta sig på marken och riktigt njuta av sin bedrift. Reser du i grupp hjälper din reseledare dig med att hämta ut ditt pilgrimsbevis. Annars går du till Pilgrimskontoret för att hämta en digital kölapp för att sedan hämta ut ditt pilgrimsbevis.
Under medeltiden delades det ut musselskal vid ankomst och det är därför detta är symbolen för pilgrimer. Nu används skalen som en symbol och vägvisare på själva caminon och man ser dem på alla skyltar som visar vägen. Många pilgrimer köper också ett skal och bär på ryggsäcken som tecken på att man är på pilgrimsvandring. Varje dag är det sedan pilgrimsmässa då man tillsammans med andra pilgrimer kontemplerar över sin vandring och känner glädjen över att ha slutfört sin vandring och nått sitt mål. Tider för dessa mässor finns på en skylt utanför ingången till katedralen, i skrivande stund var tiderna 07.30, 09.30, 12.00 och 19.00 – de är alla på spanska just nu men väl värda ett besök ändå. Man behöver dock vara ute i god tid, bäst plats är på morgonen. Inne i katedralen kan man förutom aposteln Jakobs grav se världens största rökelsekar som väger 50 kilo utan rökelse och upp mot 80 kilo när den är fylld.
Dagens vandring: Ca 4-5 timmar, 16 kilometer (
F)
Dag 8: Hemresa
Idag är det så dags att åka hemåt men vi försöker boka flyg som går på eftermiddagen så du har gott om tid att utforska Santiago de Compostela först. Detta är en härlig stad att besöka med unik arkitektur och charmiga små gator där man möter andra glada pilgrimer. Den gamla delen av staden förtrollar med sitt medeltida centrum. Här finns marknader, smågator och massor med mysiga restauranger som serverar tapas och iskall öl eller starkt gott kaffe. Besök gärna Mercado de Abastos som öppnar klockan 8 på lördag morgon. Ett trevligt museum är Museum of Pilgrimage som ligger vid sidan av katedralen. Transfern från hotellet går i god tid före avresa och snart är du hemma i Sverige igen. (
F)