Jasper National Park, Alberta
Jasper National Park, Kanadas största nationalpark som funnits sedan 1907, är porten till Klippiga bergen. Den består av mer än 10 000 kvadratkilometer ofördärvat bergslandskap och det är också här som det smått oändliga utbudet av vackra bergsjöar börjar.

Du borde se:
Athabascafallen, vattenfallet som genom åren har kluvit sig genom de smala sprickorna på klipporna. Testa gärna själv dina krafter mot vattnets styrka med en flodfärd på de omgivande floderna.
Om du är mer inställd på en lugn kanottur kan du paddla ut på Maligne Lake (och ja, det är dyrt oavsett var du hyr en kanot: räkna på 250 kr per timme).

Är du till fots och begiven på vanding så kan Old Fort Loop rekommenderas. Det är en tur på tre och en halv kilometer till vad som en gång i tiden var en gammal pälshandelsstation. Du kommer förmodligen att se en del vilda får med horn på vägen.
Kom också ihåg att besöka det 3 363 meter höga Mount Edith Cavall, där Angel-glaciären finns. Den har fått sitt namn efter sin vinglika form.

Här kan du bo:
Mellan Jasper och Banff finns den största ansamlingen av turister, så det finns gott om möjligheter att bo i Jasper City, som visserligen är ganska litet men riktigt mysigt. Naturligtvis finns det även en stor mängd campingplatser, så det är lätt att hitta något som passar just dina behov. Dessutom finns här otaliga vandrarhem.

OBS! Kör du själv från Jasper så unna dig gärna att stanna till vid Columbia Icefields ungefär halvvägs mellan Jasper och Lake Louise som gett namn åt Icefield Parkway Road. Det är en fascinerande syn ut över ett jättestort isfält på 325 kvadratkilometer med ett djup på mellan 100 och 365 meter. På vägen ner till området visar olika skyltar var isfältet en gång gick i tidernas morgon. Columbia Icefield är en kvarleva från den senaste istiden och består av hela åtta glaciärer.
Jasper National Park, Kanada
Jasper National Park, KanadaJasper National Park, KanadaJasper National Park, Kanada
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: