Trygghetsgaranti för dig som bokar resa för 2022-2023 Läs mer här!
14 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 24 050:-
Prisförslag Boka ett möte 0413-17050
Under denna rundresa i södra Balkan passerar du genom några av Balkanhalvön mest gästvänliga länder. Från historiska Split i Kroatien, kör med hyrbil till Bosnien och Hercegovinas huvudstad Sarajevo där en fascinerande stadsrundtur med lokal guide väntar. Staden Mostar med sin kända bro är nästa stopp, innan du fortsätter till Montenegro och den imponerande Durmitor nationalpark som bjuder på gott om vandringsleder bland fjällsjöar och bergstoppar. För den äventyrlige finns också möjlighet till zip-line och forsränning på floden Tara.

Kör via det vackra klostret Ostrog till de härliga stränderna i Bečići där du har tid för avkoppling vid stranden. Med hyrbilen kan du också åka på dagsutflykter till Budva, Petrovac och Sveti Stefan. En kort men otroligt naturskön bilresa väntar dig när du sedan kör vidare mot den gamla hamnstaden Kotor med anor från 1400-talet och som ligger vackert i Kotorfjorden, omgiven av kalkstensberg.

Sista delen av resan går längs Kotorfjorden till Adriatiska havets pärla Dubrovnik i Kroatien, där du återlämnar hyrbilen och avslutar din road trip. Utforska Dubrovniks innan hemresan, så som den två kilometer långa stadsmuren som omger den historiska delen av staden och bjuder på en imponerande utsikt över takåsar, Lovrijenac fortet och Adriatiska havet.

Du kan välja att förlänga din vistelse i Dubrovnik eller kombinera flera länder under din resa, såsom Albanien, Serbien, Norra Makedonien och Kosovo. Du övernattar på bra turistklasshotell och läckra semesterorter. Det går att både uppgradera och nedgradera standarden så att resan passar just din budget. Du kör själv i egen hyrbil från det att du lämnar Split till dessa att du når Dubrovnik. Det är också möjligt att hämta och återlämna hyrbilen på flygplatsen i respektive stad, om du vill ha tillgång till hyrbilen under hela resan.
Prata med oss på Winberg Travel för att få höra mer!

Se alla våra andra fantastiska reseförslag till Kroatienhär
Läs mer om Kroatien här

Bästa reseperiod

I de södra kustområdena i Adriatiska havet, upplever man ett tropiskt medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar. Den bästa reseperioden är från slutet av april till och med oktober. Från november till mars faller ofta betydligt mer regn och temperaturen kan sjunka till och med under nollstrecket. Våra rekommendationer om bästa restid till Kroatien baseras på hur klimatet har varit under tidigare år.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa från Skandinavien och ankomst till Split
Idag flyger du till Kroatiens näst största stad Split, som med rätta har en plats på UNESCO:s världsarvslista. Från Split flygplats tar du dig enkelt till ditt hotell i stadens charmiga centrum genom att ta en buss eller taxi (det är möjligt att köpa flygplatstransfer). Resten av dagen kan du på egen hand börja utforska Splits atmosfäriska gator där närvaron av Dioletians palats utan tvekan kommer att göra intryck på dig. Dioletianus palats står orubbligt i hjärtat av Split och har gjort det sedan 3:e århundradet när romarna anlände till staden. Palatset anses vara en av de bäst bevarade exemplen på romersk arkitektur i världen. Längs Riva, strandpromenaden i Split, hittar du en mängd små butiker, restauranger och kaféer, som alla inbjuder dig att ta en plats och njuta av de kroatiska specialiteterna.
Dag 2: Utforska Split på egen hand
Du har hela dagen på dig att utforska Splits gamla stadsdel eller strosa runt på de många frukt- och grönsaksmarknaderna, fiskmarknaderna och mellan de mysiga små butikerna. Strax utanför Dioletianus palats längs strandpromenaden Riva kan du ta del av den traditionella "Korzo", som både är en del av strandpromenaden men som också med tiden har blivit en vanlig term för turister och lokalbefolkning att "samlas i sociala grupper" på de många mysiga restauranger och kaféer för ett glas vin eller espresso.
Dag 3:Upphämtning av hyrbil och avresa mot Sarajevo i Bosnien och Hercegovina (244 km)
Det är dags att lämna historiska Split och börja ditt Balkan äventyr. Hämta din hyrbil på morgonen och njut sedan av den vackra bilresan till Sarajevo, Bosnien och Hercegovinas huvudstad. Sarajevo har haft stor inverkan på världshistorien. Första gången var år 1917 då mordet på ärkehertig Franz Ferdinand utlöste första världskriget och andra gången var under åren 1992-96 då staden belägrades under inbördeskriget i f.d. Jugoslavien. Trots de fasor och djupa sår från krigen som staden upplevt genom åren, kommer du att mötas av en otroligt gästfri och öppen befolkning. Få turister besöker Sarajevo men de som kommer hit belönas med orörd natur samt massor av historia och kultur. Efter incheckning på ditt hotell har du möjlighet att utforska den orientaliska bazaaren Bezistani med sina mysiga restauranger, butiker och te-/vattenpipa kaféer. Avsluta dagen med en lokal specialitet, cevapi (grillat kött) med hela somun (stort pitabröd), massor av rå lök, och mycket kajmak (lite som gräddfil).
Dag 4: Stadsrundtur i Sarajevo
En spännande dag väntar dig med en lokal guide runt Sarajevo. Under denna privata rundtur kommer guiden berätta om stadens historia från mordet på Franz Ferdinand till det moderna livet i Sarajevo. Det som förmodligen kommer att göra mest intryck är berättelserna om inbördeskriget i f.d. Jugoslavien. Du får höra fruktansvärda historier när du bland annat besöker "Sniper Street" och "Tunnel of Hope." Kulhål och utdragna granatattacker är fortfarande ett inslag i Sarajevos stadsbild, trots att inbördeskriget ägde rum på 90-talet – det påminner oss och lokalbefolkningen om att freden måste beskyddas och respekteras. Efter den guidade rundturen har du tid att ta en kopp te och smälta dagens många intryck.
Dag 5: Med bil från Sarajevo till Mostar (129 km)
Idag fortsätter du din roadtrip och sätter kurs mot Mostar. Längs vägen kan du stanna till i Jablanica vid floden Neretva, där den tidigare slaviska diktatorn Titos partisaner vann en viktig strid mot tyskarna under andra världskriget. Bron över floden sprängdes två gånger, men man har valt att lämna brostumpen som ett minnesmärke över slaget. Mostar var den hårdast drabbade staden under kriget och man kan fortfarande se spåren efter detta i stadens gatubild, trots att många byggnader har byggts om. Förr levde katoliker och muslimer sida vid sida i Mostar, men de delades upp under inbördeskriget. Stari Most-bron från 1500-talet skilde den kroatiska och katolska befolkningen från den bosnisk-muslimska befolkningen. Under kriget sprängdes bron i bitar men har därefter byggts om och är idag ett av de bästa exemplen på ottomansk arkitektur på Balkan. Tillbringa dagen med att promenera genom stadens muslimska kvarter över Stari Most-bron till det katolska kvarteret. Du kommer att märka att staden fortfarande är under återuppbyggnad efter inbördeskriget.
Dag 6: Från Mostar till Durmitor nationalpark i Montenegro (231 km)
Idag går resan vidare till Montenegro. Trots sin storlek erbjuder det lilla landet ett överflöd av vacker natur, spännande historia och sköna stränder. Du korsar gränsen vid den lilla staden Deleusa och kör sedan vidare till Montenegros näst största stad Niksic där du kan avnjuta en god lunch på någon av stadens många trottoarkaféer. Res sedan vidare mot bergen och Durmitor nationalpark, där du bor på ett mysigt, lokalt pensionat.
Dag 7: Trekking i vackra Durmitor nationalpark
Durmitor är Montenegros största nationalpark och här väntar dig några av Balkans mest storslagna natur. Mer än femtio höga bergstoppar bildar tillsammans parkens imponerande landskap, med djupa kanjoner och hisnande glaciärsjöar. Använd dagen för att vandra längs en av de många välmarkerade vandringslederna. Missa inte den stora sjön, Black Lake, där de omgivande bergen reflekteras i det mörka vattnet. Runt sjön passerar en av vandringslederna längs älvens kant och genom skog av vackra tallar. Besök också bron Tara som går över områdets djupaste ravin. Bron stod klar strax före andra världskriget och under kriget tog italienska trupper kontroll över bron. Brons ingenjör, Lazar Jaukovic, hjälpte frihetskämpar att spränga en del av bron för att därmed stoppa trafiken över ravinen. När italienarna fångade honom avrättades Jaukovic på sin egen bro. Idag markerar ett minnesmärke på bron fortfarande ingenjörens mod. För den äventyrliga är Tara bron granne med Europas längsta zip-linje. Här kan du prova din egen våghalsighet när du svävar över den 1 333 meter djupa ravinen. Vi kan också hjälpa dig att boka forsränning på den brusande Tara floden som rinner ner i ravinen.
Dag 8: Med bil via Ostrog kloster till Bečići (199 km)
Resan går vidare mot Montenegros vackra kustlinje. Längs vägen gör du stopp vid Ostrog kloster som är en av landets främsta sevärdheter. Klostret byggdes år 1665 ut från två bergsgrottor. Som ett slags mirakel ser det nästan ut som om klostret växer ut ur själva berget. Från parkeringen går du till fots tillsammans med de lokala pilgrimerna den sista biten till klostret. Kom ihåg klädsel som täcker knän och axlar. Efter besöket vid klostret kör du till Bečići på Budva Riviera. Bečići och Rafailovici delar en 2 kilometer lång strand där man hittar allt från standresorter till restauranger och mysiga strandbarer.
Dag 9-10: Avkoppling i Bečići med möjlighet till dagsutflykter till Petrovac och Sveti Stefan
Under två dagar har du tid att njuta av Montenegros vackra stränder runt Bečići. Det finns också gott om möjligheter till spännande upplevelser. Ta till exempel en promenad till närliggande Budva, som är både större och livligare än Bečići. I synnerhet är Budvas historiska stadsdel väl värd ett besök. Bakom de stora stadsmurarna gömmer sig en labyrint av små gator och det finns massor mysiga matställen där du kan njuta av en god middag eller ett glas lokalt vin. Du kan också ta en dagstur till Sveti Stefan eller Petrovac som båda är ett par av landets mest fotogena sevärdheter. Särskilt Sveti Stefan är en fantastisk syn – denna lilla befästa stad är byggd på en egen brant och klippig ö som endast är ansluten till fastlandet genom en smal strandremsa.
Dag 11: Med bil från Bečići till Kotor via Lovcen N.P. (86 km)
Från Bečići går turen vidare till Kotor Bay idag. Kör med fördel via den vackra nationalparken Lovcen som sägs vara hjärtat av Montenegro. Mount Lovcen är täckt av tät skog och den mörka färgen på berget har gett sitt namn till Montenegro som betyder det svarta berget. Missa inte att stanna till vid Njegoš Mausoleum och den närliggande utsiktspunkten. Härifrån sägs det att man kan se ut över hela Montenegro. Du kör sedan den sista biten mot den gamla staden Kotor. Den ikoniska bergsvägen snirklar sig brant ner för berget med vacker utsikt över Kotor Bay. Kotor är en av Montenegros mest välbevarade medeltida städer och ligger gömd bakom höga berg vid kanten av en av södra Europas vackraste fjordar. Utforska stadens många ståtliga herrgårdar, fina kyrkor, mysiga butiker, kaféer och naturligtvis den enorma stadsmuren som majestätiskt omger staden. Du övernattar i den lilla mysiga staden Perast, varifrån du kan ta en kort båttur till en av fjordens två konstgjorda öar.
Dag 12: Kör till Dubrovnik i Kroatien (91 km)
Njut av den natursköna körsträckan längs kusten till Dubrovnik i Kroatien idag. När du kommer fram till Dubrovnik har det blivit dags att återlämna hyrbilen och sedan beger du dig till hotellet i staden, där du spenderar resans sista två nätter. Resten av dagen har du på egen hand och kan vandra runt i gamla stan och vid hamnen för att utforska Kroatiens gastronomi och fina viner.
Dag 13: Utforska Dubrovnik
Du har hela dagen att på egen hand utforska och upptäcka den historiska staden Dubrovnik. Det finns gott om dagsutflykter i och runt Dubrovnik. Promenera längs de två kilometer långa befästningarna som omger staden. Från stadsmuren får du imponerande utsikt över rödbruna tak, Lovrijenac fortet och Adriatiska havet – en promenad på befästningarna ger en bra översikt över denna bedövande vackra stad. Dubrovnik har en fascinerande historia som har formats av främmande makter som har kommit hit under historiens gång, och därför är staden i dag också upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Dubrovnik var fram till 1204 under bysantinsk överhöghet. Mellan åren 1358-1806 blev staden en del av den italienskdominerade sjörepubliken Ragusa. År 1808 erövrade Napoleons franska kejsardöme staden och år 1814 överlämnades Dubrovnik till Österrike som höll den till 1918. Från 1918 till år 1991 var Dubrovnik en del av Jugoslavien och sedan år 1991 har det varit en del av Kroatien.
Dag 14: Hemresa från Dubrovnik
Det är dags att säga adjö till Dubrovnik och södra Balkan efter en fantastisk resa. Du tar själv en buss eller taxi till flygplatsen (det går att i förväg köpa flygplatstransfer – fråga oss på Winberg Travel så hjälper vi dig) och flyger sedan hem till Skandinavien med ankomst på samma dag.

Övernattningar

2 nätter på Pax Hotel i Split
2 nätter på VIP hotell i Sarajevo
1 natt på Villa Anri i Mostar
2 nätter på Hotel Polar Star på Durmitor nationalpark
3 nätter på Iberostar Bellevue i Bečići
1 natt på Hotel Leon Coronato vid Kotor
2 nätter på Hotel Lapad i Dubrovnik

Winberg Travel erbjuder allt från budget hotell till boutique och lyxhotell i Kroatien. Tala med oss på Winberg Travel om du vill ändra din hotellstandard.
Trygghetsgaranti

Information

Vad betyder frånpris?

Priset på en resa beror på i vilken period man reser, hur många man är, om man reser med barn och kan variera från dag till dag beroende på flygens platssituation. Priset du ser på denna resa är ett frånpris per person i delat dubbelrum. Kontakta oss för ett exakt pris på just din resa.

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Självklart - bara säg hur länge du vill vara borta, hur du vill bo, vilka utflykter du vill ha med etc. så är vi redo att ändra resan så den blir exakt som du drömmer om.

april - oktober

I priset ingår

  • Flyg Skandinavien - Split//Dubrovnik - Skandinavien
  • Övernattningar enligt program
  • 10 dagars bilhyra med upphämtning på flygplatsen i Split och avlämning på Dubrovniks flygplats inklusive 3500 km, kasko- och ansvarsförsäkring med 1000 EUR självrisk
  • Måltider och utflykter enligt program

I priset ingår inte

  • Rese- och avbeställningsförsäkring
  • Utflykter som ej omnämns i programmet
  • Måltider och dryck som ej omnämns i programmet
  • Visum
  • Envägsavgift som betalas på plats ca. 750 kronor

Kommentarer till pris

Priset gäller för resor i lågsäsong med flyg i ekonomiklass och i mån av plats. Reser man andra tider på året ligger priserna högre, speciellt i högsäsong såsom jul och nyår eller om man bokar sin resa tätt inpå avresa. Ring oss på 0413-170 50 så ger vi dig en offert på exakt de datum du vill resa. Reseförslagen är tänkta som inspiration. Du kan alltid ändra hotellstandard, antal dagar och vilka utflykter du vill skall ingå. Vi skräddarsyr din resa så att den blir exakt som du tänkt dig.

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på:
Rejsegarantifonden
International Air Transport Association
Branschföreningen för landets resebyråer och researrangörer - SRF