14 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 28 450:-
Under denna rundresa i södra Balkan passerar du genom några av Balkanhalvön mest gästvänliga länder. Från historiska Split i Kroatien kör du med hyrbil till staden Mostar i Bosnien-Hercegovina, känd för sin historiska bro. Nästa stopp är Bosnien-Hercegovinas huvudstad Sarajevo där en fascinerande stadsrundtur med lokal guide väntar på att få berätta för dig om inbördeskrigen och stadens dramatiska 90-tal. Efter att ha känt av historiens vingslag fortsätter du till Montenegro och den imponerande nationalparken Durmitor som bjuder på gott om vandringsleder bland fjällsjöar och bergstoppar. För den äventyrlige finns också möjlighet till zip-line och forsränning på floden Tara. Från Durmitor kör du via det vackra klostret Ostrog till den vackra och välbehållna staden Kotor. Den gamla hamnstaden härstammar från 1400-talet och ligger vackert placerad vid Kotor-fjorden, omgiven av kalkstensklippor. Härifrån finns det också goda möjligheter att åka på dagsutflykter till Budva, Petrovac och Sveti Stefan. Även nationalparken Lovcen ligger på kort köravstånd från Kotor.

Sista delen av resan går längs Kotorfjorden till Adriatiska havets pärla Dubrovnik i Kroatien, där du återlämnar hyrbilen och avslutar din road trip. Utforska Dubrovniks innan hemresan, så som den två kilometer långa stadsmuren som omger den historiska delen av staden och bjuder på en imponerande utsikt över takåsar, Lovrijenac.fortet och Adriatiska havet.

Du kan välja att förlänga din vistelse i Dubrovnik eller kombinera flera länder under din resa, såsom Albanien, Serbien, Norra Makedonien och Kosovo. Du övernattar på bra turistklasshotell och fina resorts. Det går att både uppgradera och nedgradera standarden så att resan passar just din budget. Du kör själv i egen hyrbil från det att du lämnar Split till dess att du når Dubrovnik. Det är också möjligt att hämta och återlämna hyrbilen på flygplatsen i respektive stad, om du vill ha tillgång till hyrbilen under hela resan.
Prata med oss på Winberg Travel för att få höra mer!

Se alla våra andra fantastiska reseförslag till Kroatien här
Läs mer om Kroatien här

Bästa reseperiod

Det finns två typer av klimat i Kroatien, Bosnien och Montenegro:
 • Vid kustområdena är det tropiskt medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar. Den bästa perioden att resa hit är från slutet av april till och med oktober. Från november till och med mars faller här en del regn och temperaturen kan komma ända ner till fryspunkten.
 • Bosnien-Hercegovina och de bergiga områdena i Montenegro bjuder på ett tempererat fastlandsklimat. Det betyder kalla vintrar med temperaturer som kommer under fryspunkten. Vår,- sommar- och höstmånaderna från maj till oktober bjuder däremot på behagliga temperaturer.


Vädret i Kroatien, Bosnien-Hercegovina och Montenegro är mycket föränderligt, och du bör förbereda dig på oväntade väderförhållanden, särskilt i de bergrika områdena i länderna.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa från Skandinavien och ankomst till Split
Idag flyger du till Kroatiens näst största stad Split, som med rätta har en plats på UNESCO:s världsarvslista. Från Split flygplats tar du dig enkelt till ditt hotell i stadens charmiga centrum genom att ta en buss eller taxi (det är möjligt att köpa flygplatstransfer). Resten av dagen kan du på egen hand börja utforska Splits atmosfäriska gator där närvaron av Dioletians palats utan tvekan kommer att göra intryck på dig. Dioletianus palats står orubbligt i hjärtat av Split och har gjort det sedan 200-talet när romarna anlände till staden. Palatset anses vara en av de bäst bevarade exemplen på romersk arkitektur i världen. Längs Riva, strandpromenaden i Split, hittar du en mängd små butiker, restauranger och kaféer, som alla inbjuder dig att ta en plats och njuta av de kroatiska specialiteterna.
Dag 2: Utforska Split på egen hand
Du har hela dagen på dig att utforska Splits gamla stadsdel eller strosa runt på de många frukt- och grönsaksmarknaderna, fiskmarknaderna och mellan de mysiga små butikerna. Strax utanför Dioletianus palats längs strandpromenaden Riva kan du ta del av den traditionella "Korzo", som både är en del av strandpromenaden men som också med tiden har blivit en vanlig term för turister och lokalbefolkning att "samlas i sociala grupper" på de många mysiga restauranger och kaféer för ett glas vin eller espresso.
Dag 3: Upphämtning av hyrbil och avresa mot Mostar i Bosnien-Hercegova (167 km)
Det är dags att lämna historiska Split och börja ditt Balkan äventyr. Hämta din hyrbil på morgonen och njut sedan av den vackra bilresan till Mostar. På vägen till Mostar kan du stanna till för lunch i staden Omis, i hjärtat av Dalmatien. Staden är mest känd för sin vackra strand och trevliga riviera. Här kan du avnjuta en kaffe eller kroatisk lunch innan du lämnar landet för ett tag. Strax efter att du har korsat gränsen till Bosnien-Hercegovina kan du besöka Kravica-vattenfallen, som med sina 25 meters fall är landets största. Om det finns tid kan du ta dig ett dopp i det kristallklara vattnet eller uppleva någon av de andra aktiviteterna som nationalparken bjuder på. Mostar var den hårdast drabbade staden under kriget och man kan fortfarande se spåren efter detta i stadens gatubild, trots att många byggnader har byggts om. Förr levde katoliker och muslimer sida vid sida i Mostar, men de delades upp under inbördeskriget. Stari Most-bron från 1600-talet skilde den kroatiska och katolska befolkningen från den bosnisk-muslimska befolkningen. Under kriget sprängdes bron i bitar men har därefter byggts om och är idag ett av de bästa exemplen på ottomansk arkitektur på Balkan. Tillbringa dagen med att promenera genom stadens muslimska kvarter över Stari Most-bron till det katolska kvarteret. Du kommer att märka att staden fortfarande är under återuppbyggnad efter inbördeskriget.
Dag 4: Från Mostar till Sarajevo (130 km)
Idag fortsätter du din roadtrip och sätter kurs mot Sarajevo, Bosnien och Hercegovinas huvudstad. Sarajevo har haft stor inverkan på världshistorien. Första gången var år 1917 då mordet på ärkehertig Franz Ferdinand utlöste första världskriget och andra gången var under åren 1992-96 då staden belägrades under inbördeskriget i f.d. Jugoslavien. Trots de fasor och djupa sår från krigen som staden upplevt genom åren, kommer du att mötas av en otroligt gästfri och öppen befolkning. Få turister besöker Sarajevo men de som kommer hit belönas med orörd natur samt massor av historia och kultur. Efter incheckning på ditt hotell har du möjlighet att utforska den orientaliska bazaaren Bezistani med sina mysiga restauranger, butiker och te-/vattenpipa kaféer. Avsluta dagen med en lokal specialitet, cevapi (grillat kött) med hela somun (stort pitabröd), massor av rå lök, och mycket kajmak (lite som gräddfil).
Dag 5: Stadsrundtur i Sarajevo
En spännande dag väntar dig med en lokal guide runt Sarajevo. Under denna privata rundtur kommer guiden berätta om stadens historia från mordet på Franz Ferdinand till det moderna livet i Sarajevo. Det som förmodligen kommer att göra mest intryck är berättelserna om inbördeskriget i f.d. Jugoslavien. Du får höra fruktansvärda historier när du bland annat besöker "Sniper Street" och "Tunnel of Hope." Kulhål och utdragna granatattacker är fortfarande ett inslag i Sarajevos stadsbild, trots att inbördeskriget ägde rum på 90-talet – det påminner oss och lokalbefolkningen om att freden måste beskyddas och respekteras. Efter den guidade rundturen har du tid att ta en kopp te och smälta dagens många intryck.
Dag 6: Från Sarajevo till Durmitor nationalpark i Montenegro (170 km)
Idag går resan vidare till Montenegro. Trots sin storlek erbjuder det lilla landet ett överflöd av vacker natur, spännande historia och sköna stränder. Din resa går mot bergen och Durmitor nationalpark, där du ska bo på ett mysigt, lokalt pensionat.
Dag 7: Trekking i vackra Durmitor nationalpark
Durmitor är Montenegros största nationalpark och här väntar dig några av Balkans mest storslagna natur. Mer än femtio höga bergstoppar bildar tillsammans parkens imponerande landskap, med djupa kanjoner och hisnande glaciärsjöar. Använd dagen för att vandra längs en av de många välmarkerade vandringslederna. Missa inte den stora sjön, Black Lake, där de omgivande bergen reflekteras i det mörka vattnet. Runt sjön passerar en av vandringslederna längs älvens kant och genom skog av vackra tallar. Besök också bron Tara som går över områdets djupaste ravin. Bron stod klar strax före andra världskriget och under kriget tog italienska trupper kontroll över bron. Brons ingenjör, Lazar Jaukovic, hjälpte frihetskämpar att spränga en del av bron för att därmed stoppa trafiken över ravinen. När italienarna fångade honom avrättades Jaukovic på sin egen bro. Idag markerar ett minnesmärke på bron fortfarande ingenjörens mod. För den äventyrliga är Tara bron granne med Europas längsta zip-linje. Här kan du prova din egen våghalsighet när du svävar över den 1 333 meter djupa ravinen. Vi kan också hjälpa dig att boka forsränning på den brusande Tara floden som rinner ner i ravinen.
Dag 8: Med bil via Ostrog kloster till Kotor (188 km)
Resan går vidare mot Montenegros vackra kustlinje. Längs vägen gör du stopp vid Ostrog kloster som är en av landets främsta sevärdheter. Klostret byggdes år 1665 ut från två bergsgrottor. Som ett slags mirakel ser det nästan ut som om klostret växer ut ur själva berget. Från parkeringen går du till fots tillsammans med de lokala pilgrimerna den sista biten till klostret. Kom ihåg klädsel som täcker knän och axlar. Härefter kör du den sista biten mot den gamla staden Kotor. Den ikoniska bergsvägen slingrar sig brant nedför berget, med vackra utsikter över Kotor-bukten. Kotor är en av Montenegros mest välbevarade medeltidsstäder och ligger dold bakom höga berg längst in i Sydeuropas vackraste fjord. Här har du din bas under de kommande tre dagarna, så det finns goda möjligheter för att gå på upptäcktsfärd och utforska stadens många fina palats, kyrkor, butiker, caféer och självklart den enorma stadsmuren som majestätiskt omger staden. Du får heller inte missa St Johns fästning, som trots den något utmanande vandringen uppför trapporna till fortet är ansträngningen väl värd när du når toppen och ser utsikten över staden.
Dag 9-10: Avkoppling i Kotor med möjlighet för dagsutflykter till Budva, Petrovac, Sveti Stefan och Lovcen Nationalpark
De kommande dagarna kan du njuta av Montenegros vackra stränder, städer och vackra natur. Med utgångspunkt från Kotor finns det massor av möjligheter för spännande upplevelser i närområdet. Åk exempelvis på en tur till den närliggande staden Budva, och då speciellt den historiska stadsdelen som är väl värd ett besök. Bakom de tunga stadsmurarna slingrar sig gränderna som en labyrint och här finns massor av mysiga, små matställen där du kan njuta av en middag eller ett glas lokalt vin. Utöver den charmerande, gamla stadsdelen är Budva också en av Montenegros mest besökta badorter tack vare dess långa strandpromenad, vattensportaktiviteter, barer och restauranger där det serveras goda drinkar och välsmakande mat inspirerad av både det lokala köket, Italien och Medelhavet. Du kan också ta en dagstur till Sveti Stefan eller Petrovac som båda är ett par av landets mest fotogena sevärdheter. Särskilt Sveti Stefan är en fantastisk syn – denna lilla befästa stad är byggd på en egen brant och klippig ö som endast är ansluten till fastlandet genom en smal strandremsa. Vill du hellre ut i naturen kan du köra till den vackra nationalparken Lovcen, som sägs vara hjärtat av Montenegro. Mount Lovcen är täckt av tät skog och bergets mörka färger har gett Montenegro dess namn, som betyder just 'det svarta berget'. Glöm heller inte att stanna vid Njegos Mausoleum och den närliggande utsiktspunkten. På en klar dag kan du härifrån få en 360-gradig utsikt över hela Montenegro.
Dag 11: Från Kotor till Dubrovnik i Kroatien (91 km)
Njut av den natursköna körsträckan längs kusten till Dubrovnik i Kroatien idag. När du kommer fram till Dubrovnik har det blivit dags att återlämna hyrbilen och sedan beger du dig till hotellet i staden, där du spenderar resans sista två nätter. Resten av dagen har du på egen hand och kan vandra runt i gamla stan och vid hamnen för att utforska Kroatiens gastronomi och fina viner.
Dag 12-13: På upptäcktsfärd i Dubrovnik
Du har de kommande två dagarna till att på egen hand utforska och upptäcka den historiska staden Dubrovnik. Det finns gott om dagsutflykter i och runt Dubrovnik. Promenera längs de två kilometer långa befästningarna som omger staden. Från stadsmuren får du imponerande utsikt över rödbruna tak, Lovrijenac fortet och Adriatiska havet – en promenad på befästningarna ger en bra översikt över denna bedövande vackra stad. Dubrovnik har en fascinerande historia som har formats av främmande makter som har kommit hit under historiens gång, och därför är staden i dag också upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Dubrovnik var fram till 1204 under bysantinsk överhöghet. Mellan åren 1358-1806 blev staden en del av den italienskdominerade sjörepubliken Ragusa. År 1808 erövrade Napoleons franska kejsardöme staden och år 1814 överlämnades Dubrovnik till Österrike som höll den till 1918. Från 1918 till år 1991 var Dubrovnik en del av Jugoslavien och sedan år 1991 har det varit en del av Kroatien.
Dag 14: Hemresa från Dubrovnik
Det är dags att säga adjö till Dubrovnik och södra Balkan efter en fantastisk resa. Du tar själv en buss eller taxi till flygplatsen (det går att i förväg köpa flygplatstransfer – fråga oss på Winberg Travel så hjälper vi dig) och flyger sedan hem till Skandinavien med ankomst på samma dag.

Övernattningar

2 övernattningar på hotell i Split
2 övernattningar på hotell i Mostar
1 övernattning på hotell i Sarajevo
2 övernattningar på resort vid Durmitor Nationalpark
3 övernattningar på hotell i Kotor
3 övernattningar på hotell i Dubrovnik

Winberg Travel kan erbjuda allt från hostel till mellanklasshotell och lyxresorter. Kontakta din reserådgivare för att hitta det boende som passar just dig och din budget.

Information

Vad betyder frånpris?

Priset på en resa beror på i vilken period man reser, hur många man är, om man reser med barn och kan variera från dag till dag beroende på flygens platssituation. Priset du ser på denna resa är ett frånpris per person i delat dubbelrum. Kontakta oss för ett exakt pris på just din resa.

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Självklart - bara säg hur länge du vill vara borta, hur du vill bo, vilka utflykter du vill ha med etc. så är vi redo att ändra resan så den blir exakt som du drömmer om.

maj - oktober

Packlista

 • Internationellt körkort
 • Guidebok
 • Kartor, på telefonen eller i kartbok
 • Kreditkort
 • Mindre vandringsryggsäck
 • Fleecetröja eller annan varm tröja
 • Vandringsskor
 • Lätt regn- eller skaljacka
 • Badkläder
 • Handduk
 • Solkräm

I priset ingår

 • Flyg Skandinavien - Split / Dubrovnik - Skandinavien, inkl. bagage
 • Övernattningar enligt program
 • Måltider och utflykter enligt program
 • Privat stadsrundtur i Sarajevo med engelsktalande guide
 • 10 dagars bilhyra med upphämtning på flygplatsen i Split och avlämning på Dubrovniks flygplats inklusive 3000 km, kasko- och ansvarsförsäkring med självrisk på 1 000 euro
 • Trygghet på resan – nödtelefon bemannad dygnet runt
 • Täckning av paketreselagen och Resegarantifonden

I priset ingår inte

 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Måltider inte nämns i programmet
 • Dryck
 • Dricks
 • Envägshyra för hyrbilen, cirka 1500 SEK
 • Entréer till sevärdheter och nationalparker
 • Parkeringsavgifter

Kommentarer till pris

Priset gäller för resor i lågsäsong med flyg i ekonomiklass och i mån av plats. Reser man andra tider på året ligger priserna högre, speciellt i högsäsong såsom jul och nyår eller om man bokar sin resa tätt inpå avresa. Ring oss på 040-645 04 90 så ger vi dig en offert på exakt de datum du vill resa. Reseförslagen är tänkta som inspiration. Du kan alltid ändra hotellstandard, antal dagar och vilka utflykter du vill skall ingå. Vi skräddarsyr din resa så att den blir exakt som du tänkt dig.

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: