Av Søren Madsen

Jag sitter i ögonblicket på ett mysigt litet café i stadsdelen Thamel ganska precis i mitten av huvudstaden Kathmandu. Tittar man lite närmare härikring så ser man en och annan spricka i väggarna som spår efter jordskalvet 2015, men inte i någon större omfattning. Besöker man däremot några av stans äldre stadsdelar så kommer man att se en del byggnader som ännu ligger i ruiner. Men i det stora hela är det knappt man kan se att det bara har gått ett år sedan jordskalvet ägde rum.

Stämningen i gruppen jag hade med till Everest Base Camp har varit helt fantastisk. Vi var 18 personer, den yngsta 21 och den äldsta 62. Alla nådde fram till målet.
Själv var jag i Kathmandu då jordskalvet slog till i fjol men fruktade aldrig någonsin för mitt liv. Jag var med på flera frivilligaktioner och samlade in pengar och tält till de drabbade. Det er skönt att vara tillbala och se att allt rullar på som det ska igen.
Nepal är ett så fantastiskt land att när man har varit här en gång så kan man inte låta bli att komma tillbaka.

Med i gruppen var faktiskt tre personer som även var med på samma tur året innan men som inte genomförde den på grund av jordskalvet. Den gången satt de fast i bergen med all flygtrafik inställd i en knapp vecka och nu ville de komma tillbaka och fullborda vandringen och på så sätt få bukt med de dåliga minnena de hade fått med sig förra gången. Det där tycker jag var väldigt strongt gjort av dem. I år nådde alla base camp på topphumör.
Det är helt normalt med jordskalv i dessa trakter; Nepal ligger mellan två kontinentalplattor, vilket ju i sin tur är grunden till att Himalaya-bergen har bildats. Vill man ha ett par förhållningsregler så kan det vara en idé att inte vistas i gamla tegelbyggnader eftersom även små skakningar kan innebära ras. Inne i Thamel, där jag just nu sitter, är alla hotell av armerad betong och helt utom fara. Ha ordning på er reseförsäkring är mitt tips, vilket ju alltid bör gälla när man är ute på äventyr.

Annars vill jag bara rekommendera alla som vill ha äventyr, kultur och natur att resa till Nepal. Landet är proppfullt av de mest fantastiska upplevelser och trekkingen kan vara världens bästa. Vill man däremot oroa sig för olika naturkatastrofer så görs det bäst hemma i soffan.

Kom ut och känn av världen – det blir man stark av!

Søren Madsen, Everest Base Camp, NepalSøren Madsen, Everest Base Camp, NepalSøren Madsen, Everest Base Camp, NepalSøren Madsen, Everest Base Camp, Nepal
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: