Upp till 90 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 21 950:-
Prisförslag Boka ett möte 0413-17050
Gå i inkaindianernas fotspår under den legendariska, fyra dagar långa vandringen till Machu Picchu i Peru, och upplev den fantastiska saltöknen i Bolivia på en jeeptur.

Du flyger till inkaindianernas gamla huvudstad Cuzco i Peru. Här blir du upphämtad på flygplatsen och får tillbringa de första tre nätterna på en centralt belägen hostel.

Cuzco är en stor höjdpunkt på din resa genom Peru och Bolivia. Staden tar musten ur de flesta, inte bara på grund av sitt läge på 3 400 meters höjd, utan även på grund av sina historiska byggnader och spännande historia. Staden sjuder av liv, och du kommer att finna ett otal restauranger, barer, kaféer och butiker.

Runt Cuzco erbjuds en massa äventyrliga aktiviteter som t.ex. paddling, mountainbiking, zip-line och vandring.

Från Cuzco åker du ut på den legendariska, fyra dagar långa vandringen till inkaruinen Machu Picchu, vackert belägen i Andernas berg.

Därefter är du fri att på egen hand resa runt i och uppleva Peru och Bolivia. När du kommer till staden Uyuni i Bolivia väntar en helt enastående upplevelse på dig där. Du ska åka ut på en tur genom saltöknen Salar de Uyuni. Här ser du salt så långt ögat når, enorma kaktusar, vackra vulkaner, färgrika laguner och bubblande gejsrar.

Hemresan sker från Bolivias huvudstad La Paz.

Se alla våra andra fantastiska reseförslag för Peru här
Praktisk information om Peru

Bästa reseperiod

Hela året. Vandring i Peru är bäst under torrperioden från maj till november.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa från Skandinavien
Avresa från Skandinavien mot Peru, där du (beroende på valt flygbolag) ankommer nästföljande morgon.
Dag 2: Ankomst till Cuzco
Från Lima flyger du direkt vidare till Cuzco, vackert beläget i Anderna på cirka 3.400 meters höjd. En klar dag är inflygningen till Cuzco helt fantastisk. I Cuzco hämtas du på flygplatsen och körs till ditt hostel, där du kommer att övernatta nästföljande tre dagar. Ditt hostel ligger centralt beläget i Cuzco, och här får du träffa andra turister från hela världen.
Dag 3: Stadsrundtur i Cuzco
Idag kan du sova ut och koppla av på förmiddagen. På eftermiddagen ska du åka på en halvdags stadsrundtur i Cuzco. Din guide tar dig med till bland annat den gamla inkafästningen Saqsayhuaman, som kommer att imponera på dig med sina enorma stenar. Den gamla fästningen ligger lite norr om Cuzco, med en fin utsikt över staden. Du besöker även ruinerna vid amfiteatern i Qengo, Pucapucara-fortet, Tambomachay-badet och soltemplet Coricancha. Din guide berättar om stadens och landets historia, och du får en spännande inblick i inkafolkets storhetstid.
Dag 4: Cuzco på egen hand och informationsmöte
Denna dag tillbringar du på egen hand i Cuzco. Du kan exempelvis besöka Plaza de Armas, Cuzcos vackra historiska centrum, eller San Blas, som sjuder av liv och aktivitet. Du hittar trevliga marknader där du bland annat kan köpa färsk frukt, samt ett otal butiker som säljer turer och souvenirer. Det finns många bra restauranger som serverar såväl lokala som internationella rätter. Kl. 18:00 äger ett informationsmöte rum på ditt hostel som berör vandringen till Machu Picchu, där du kan få svar på eventuella ytterligare frågor du kan ha före avresan nästföljande morgon.
Dag 5: Cuzco (3 350 m) - KM82 (Start på vandringen till Machu Picchu) - Wayllabamba-lägret - (2 950 m)
Under din resa i Peru kommer du inte runt ett på den mest berömda inkaruinen, Machu Picchu. Under denna fyradagarsvandring får du vandra i bildsköna omgivningar i Anderna, längs de gamla stigarna som byggts av inkaindianerna. Under vandringens fjärde dag får du lön för mödan när du går igenom Solporten och får uppleva soluppgången med utsikt över den imponerande ruinen. Njut. Du hämtas på ditt hotell i Cuzco tidigt på morgonen och körs till Ollantaytambo (ca två timmars bilfärd). Här har du möjlighet att äta frukost och ev. köpa vandringsstavar och lite snacks inför vandringen. Från Ollantaytambo kör du vidare till KM 82, som är Inkaledens officiella startpunkt till Machu Picchu. Innan du får komma in på Inkaleden måste du uppvisa pass och ev. ISIC-kort. Det är viktigt att du tar med dig samma pass som din resa är bokad med. Idag kommer du att vandra cirka 11 km. Den första sträckan är relativt lätt och en bra uppvärmning inför de närmaste dagarnas vandring. Du går längs floden i Vilcanota-dalen och passerar spännande arkeologiska områden under vägen. Lunchen avnjuts i den vackra omgivningen, och det finns tid för lite avkoppling innan du tillsammans med gruppen vandrar den sista biten till Wayllabamba, som är lägerplatsen för natten. Vandringstid: ca. sex timmar Svårighetsgrad: Lätt–måttlig
Dag 6: Wayllabamba-lägret - (2.950 m) - Warmi Wañusca-passet (4.200 m) - Pacaymayo-lägret (3.600 m)
Dagens vandring är den tuffaste på turen och det är viktigt att du går i ditt eget tempo. Du kommer att gå cirka 10 km och bland annat korsa det berömda och ökända passet Warmi Wañusca på 4.200 meters höjd, även känt som "Dead Woman's Pass". Inkaleden tar oss först igenom skogsområdet i Llulluchapampa-dalen innan den branta stigningen upp till Warmi Wañusca-passet börjar. Du går i din egen takt upp till toppen där du möter upp med gruppen och får en välbehövlig paus medan du njuter av den enastående utsikten. En klar dag kan se flera snötäckta bergstoppar. Det är en bra idé att ta med snacks och choklad som kan ge lite extra energi längs vägen. Härifrån bär det nerför branta steg i cirka två timmar till Pacaymayo-lägret. Här äter vi middag och slår läger för natten efter en vacker men tuff dag i Anderna. Vandringstid: Sju timmar Svårighetsgrad: Måttlig–hård
Dag 7: Pacaymayo-lägret (3.600 m) - Runquracay-passet (3.950 m) - Wiñay Wayna-lägret (2.650 m)
Du kan se fram emot ytterligare en vacker dag i Anderna. Idag ska du vandra 15 km. Du korsar Runquracay-passet och går genom ett vackert landskap med molnskog, orkidéer, ormbunkar och ett rikt fågelliv. Denna bit av Inkaleden är helt underbar, med delvis uthuggna tunnlar och perfekt placerade stenar. Du passerar flera spännande arkeologiska områden, Pacaymayo, Sayacmarca och Phuyupatamarca, som alla är mycket välbevarade inkaruiner. Efter lunch börjar den långa nedstigningen till den imponerande inkaruinen Wiñay Wayna. Denna ruin har byggts mitt i den branta klippan och har utsikt över Urubambafloden. Därifrån är det en kort bit att gå till vårt sista läger, dit du ankommer sent på eftermiddagen. Denna kväll slår alla grupper läger på samma plats, och det är inte riktigt lika mysigt som de två första lägerplatserna. Å andra sidan finns det fler faciliteter, och du kan köpa ett varmt bad samt drickor och tilltugg från den lilla kiosken. Efter middagen tar vi avsked av vår kock och våra bärare, och här hålls en liten ceremoni där du har möjlighet att ge dricks. Vandringstid: Nio timmar. Svårighetsgrad: Lätt–måttlig
Dag 8: Wiñay Wayna-lägret (2.650 m) – Inti Punku (solporten) – Machu Picchu (2.430 m) – Aguas Calientes (2.050 m) – Cusco (3.350 m)
Denna morgon stiger du upp redan kl. 04:00 för att nå Inti Punku (solporten) före soluppgången. Härifrån får du den första glimten av Machu Picchu. Det är en unik upplevelse att se den imponerande ruinen som majestätiskt tronar upp sig mellan två bergstoppar. Ibland kan himlen sätta käppar i hjulet för den perfekta bilden, men vi håller tummarna för en klar dag. Från Solporten är det en kort promenad ner till själva ruinområdet. Här får din grupp en spännande rundtur där er guide berättar om platsens stora historiska och religiösa betydelse. Du kan också besöka det vackra Måntemplet eller bestiga Wayna Picchu. Bredvid Machu Picchu ligger berget Wayna Picchu. Wayna Picchu är 2.720 meter högt och ligger 360 meter högre än Machu Picchu. Härifrån får du en magnifik panoramautsikt över hela ruinen och Machu Picchu. Det tar runt en timme att ta sig upp, men det är en tuff vandring med små branta steg, och du måste vara i bra form för att nå toppen. Endast ett begränsat antal besökare får vara på toppen per dag, så om detta är något du vill uppleva bör du boka och betala för det hemifrån samtidigt som du bokar turen. Turen kan komma att ställas in under regnperioden om leden är för hal. Från Machu Picchu tar du bussen ner till byn Aguas Calientes, som ligger vid foten av berget (det finns en buss som går från Machu Picchu till Aguas Calientes). Här kan du äta lunch och ev. besöka de termiska baden för att vila dina ömma muskler. På eftermiddagen eller tidigt på kvällen (guiden meddelar tidpunkten) tar du tåget tillbaka till Ollantaytambo och åker därifrån med buss den sista biten till Cuzco. Du kliver av vid Plaza San Francisco i centrala Cuzco, varifrån du kan gå till ditt övernattningsställe. Vi rekommenderar att du beställer en övernattning till tidpunkten då du återkommer från vandringen, detta då du anländer sent till Cuzco (ca. kl. 22:30). Vandringstid: Två-tre timmar, sju km. Svårighetsgrad: Lätt–måttlig
Dag 9-?: Upplev Peru och Bolivia på egen hand
Härifrån reser du vidare på egen hand i Peru. Landet erbjuder många spännande upplevelser. Du kan välja att tillbringa lite längre tid i Cuzco och ta en kurs i spanska eller arbeta som volontär. Du kan också resa vidare till Amazonas-regnskogen och uppleva dess imponerande djur- och växtliv. Du får inte missa ett besök vi Titicacasjön med sina flytande öar och de närliggande öarna Amantani och Taquile, där lokalbefolkningen fortfarande lever enligt uråldriga traditioner. Från Titicacasjön är det upplagt att resa vidare in i Bolivia och huvudstaden La Paz. Bolivia är också ett fantastiskt land att resa i. Landet är inte lika utvecklat som Peru, men det är bara en del av charmen med att resa runt i landet. Du bestämmer själv när din tur till saltöknen, Salar de Uyuni, ska börja. Datumet kan antingen bestämmas hemifrån eller bokas under resans gång. Du reser själv till Uyuni, turens startpunkt. Uyuni är en liten prick i södra Bolivia. Staden var ursprungligen känd för sin saltproduktion, men besöks idag flitigt av turister som vill uppleva den vackra saltöknen och Bolivias högland (altiplano).
Program för tredagarsturen till saltöknen: Dag 1: Uyuni – saltöknen – Quisa
Turen till saltöknen Salar de Uyuni och Bolivias gyllene högland sker på cirka 3.600-5.000 meters höjd. Det är därför viktigt att du har acklimatiserat dig innan du beger dig ut på den här turen. När du anländer från Pero och redan har vandrat i Anderna har du fått den bästa “uppvärmning” du kan få. Var emellertid alltid uppmärksam på symptom för höjdsjuka. Avresa från Uyuni, där du i fyrhjulsfordon åker mot saltöknen tillsammans med din grupp. Bolivias saltöken är den största i världen med sina 10.000 km2. Det enorma platta och vita landskapet och den blåa himlen ger en fantastisk kontrast, och du kan ta helt underbara bilder här ute. På vägen dit besöker du den lilla staden Colchani, där du får lära dig om saltutvinning ur öknen. Du passerar även ett salthotell som - precis som namnet antyder - är byggt helt av salt! Lunchen avnjuts på “fiskön” (isla del pescado). Det finns ingen fisk i närheten av denna lilla ö mitt i saltöknen, men på avstånd har ön formen av en fisk. Här kan du se jättekaktusar upp till 12 meter höga. Övernattning sker i primitiva sovsalar i den lilla staden Quisa. Ta med dig en varm sovsäck och varma kläder, då nätterna är iskalla.
Dag 2: Quisa - Chiguana-öknen - Red Lagoon
Från Quisa fortsätter turen till Chiguana-öknen, som omges av höga vulkaner. På vägen upplever du de vackraste laguner i olika färger. Här kan du också ha turen att träffa upp till tre olika flamingoarter. Du besöker också världens högsta och torraste öken, Siloli, på 4.550 meters höjd. Här får du se den eleganta lavaformation som föreställer ett träd som står helt ensamt på den gyllene slätten. Innan du når dagens övernattningsställe stannar du till vid en utkikspunkt där du kan se ut över Red Lagoon, där det även finns flamingos.
Dag 3: Red Lagoon - Dali-öknen - Green Lagoon - Uyuni
Tidigt nästa morgon fortsätter turen mot Sol de Mañana-gejsern på 5.000 meters höjd. Mycket termisk aktivitet förekommer i området, och du kan se kokande vatten, bubblande lera och gas tränga upp ur jorden. Du kan ta ett dopp i den 35 grader varma källan. Nästa stopp är Dali-öknen. Detta månlandskap gav Salvador Dalí inspiration till sina bilder, och det är en otroligt surrealistisk upplevelse att köra här. Härifrån kör du till Green Lagoon, som ligger vid foten av Licancabur-vulkanen (6.000 m) på gränsen till Chile. En fantastiskt flott avslutning på turen innan du återvänder till Uyuni, dit ni ankommer på kvällen. Härifrån reser du vidare på egen hand. Din flygbiljett hem är från La Paz.

Övernattningar

Tre nätter i sexbäddsrum på Milhouse hostel i Cuzco
Tre nätter i tält på inkaledsvandringen till Machu Picchu
Två nätter i primitiva sovsalar i saltöknen med gemensam toalett

Kommentarer

Kom ihåg informationsmötet om vandringen till Machu Picchu kl.18.00 dagen före vandringens början.

Vandringens övernattningsplatser kan komma att ändras beroende på tillgänglighet och gruppens fysik och tempo.

Under vandringen bär du ditt eget bagage. Det är svårt att vandra i Anderna, särskilt för oss svenskar som inte är vana vid de många upp- och nedgångarna i den tunna bergsluften. Därför kan det vara till hjälp att köpa en uppgradering av turen som bland annat inkluderar en bärare som bär din sovsäck och liggunderlag samt 2,5 kilo av ditt personliga bagage. Då behöver du själv bara bära din dagsryggsäck med vatten, kamera, regnjacka och extra tröja/strumpor.

Notera att guiden lämnar gruppen efter rundvisningen vid Machu Picchu och du sedan har resten av dagen fritt till ditt förfogande. Du tar själv bussen till Aguas Calientes och kliver på tåget tillbaka till Cuzco.

Winberg Travel rekommenderar att du tar minst två dagar i Cusco för att acklimatisera dig innan turen börjar.

Turen till saltöknen i Bolivia företas på mellan 3 700-5 000 meters höjd. Här är det väldigt viktig att vara välacklimatiserad före avgång.

Höjdsjuka kan förekomma på alla turer och vandringar, oavsett om man följer de rekommenderade riktlinjerna för området (läs mer på Vårdguiden). Du bör också vara medveten om att en del av vandringarna inte överensstämmer med de rekommenderade riktlinjerna för t.ex. övernattningshöjd, då de annars inte hade kunnat genomföras.

Alla vandringsturer som erbjuds av Winberg Travel testas, och vi upplever ytterst sällan att våra resenärer drabbas av höjdsjuka som påverkar upplevelsen. Emellertid är det mycket viktigt att du går ner i höjd om du upplever symptom på höjdsjuka (exempelvis illamående eller huvudvärk). Lyssna noggrant på dig själv och din kropp. Höjdsjuka är något man ska ta på stort allvar. I extrema fall har det haft dödlig utgång när vandrare ignorerat symptomen och fortsatt upp i bergen. Du bör kontakta din läkare och diskutera hur du kan förebygga höjdsjuka under din vandring.

Vi återbetalar inte vandringar som påverkas eller avbryts på grund av höjdsjuka.

Nätterna i Anderna är kalla. I synnerhet i Bolivia, under turen till saltöknen, kan temperaturen falla till under noll (under juni-juli ända ner till minus 15 grader). Kom därför ihåg varma kläder och sovsäck.

Sovsäckar kan hyras för båda turer, men för att vara säker på att sovsäcken har rätt kvalitet rekommenderar vi att du köper den i Sverige.

Information

Vad betyder frånpris?

Priset på en resa beror på i vilken period man reser, hur många man är, om man reser med barn och kan variera från dag till dag beroende på flygens platssituation. Priset du ser på denna resa är ett frånpris per person i delat dubbelrum. Kontakta oss för ett exakt pris på just din resa.

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Självklart - bara säg hur länge du vill vara borta, hur du vill bo, vilka utflykter du vill ha med etc. så är vi redo att ändra resan så den blir exakt som du drömmer om.

Avresedatum

Inkaleden är stängd under februari månad, så om du reser under denna period arrangerar vi en annan vandring åt dig som inkluderar ett besök i Machu Picchu.

maj - november

Packlista

 • Kläder för väder
 • Regnkappa eller poncho
 • Badkläder & handduk
 • Minst ett par stadiga skor
 • Hatt, solkräm & myggspray
 • Toalettpapper
 • Energirika snacks och choklad
 • Fem liter vatten till turen till saltöknen
 • Sovsäck

I priset ingår

 • Utrikesflygbiljetter från Skandinavien till Peru och hem från La Paz i Bolivia
 • Inrikesflyg Lima - Cuzco
 • Transport från flygplatsen i Cuzco till centralt beläget hostel i Cuzco
 • Tre nätter i flerbäddsrum med frukost
 • Stadsrundtur i Cuzco
 • Fyra dagars vandringstur längs Inkaleden till Machu Picchu i Peru:
 • Busstransport från Cuzco till KM 82 (startpunkt för inkaledsvandringen)
 • Engelsktalade guide, kock och bärare (endast till gemensam campingutrustning, mat och första hjälpen-väska inkl. syre)
 • Tre nätter i tält på liggunderlag
 • Inträde till Inkaleden och Machu Picchu
 • 3 x frukost, 3 x lunch, 3 x middag, 3 x snacks
 • Guidad rundvisning vid Machu Picchu
 • Buss från Machu Picchu till Aguas Calientes
 • Tåg från Aguas Calientes till Ollantaytambo och buss tillbaka till Cuzco
 • Tre dagars tur till saltöknen Salar de Uyuni i Bolivia:
 • Transport i fyrhjulsfordon
 • Engelsktalande guide och lokal chaufför
 • Två nätter i sovsal
 • 2 x frukost, 3 x lunch, 2 x kvällsmat

I priset ingår inte

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Visum
 • Måltider, transporter och utflykter som ej ingår enligt program
 • Dricks
 • Inträde under stadsrundturen i Cuzco (ca. 80-100 soles) i Peru
 • Inträde till de varma källorna i Aguas Calientes (tillval – betalas lokalt) i Peru
 • Inträde till Isla Incahuasi (ca. 30 bs), Reserva Eduardo Avaroa (ca. 150 bs) i Bolivia

Kommentarer till pris

Priset gäller för resor i lågsäsong med flyg i ekonomiklass och i mån av plats. Reser man andra tider på året ligger priserna högre, speciellt i högsäsong såsom jul och nyår eller om man bokar sin resa tätt inpå avresa. Ring oss på 040-645 04 90 så ger vi dig en offert på exakt de datum du vill resa. Reseförslagen är tänkta som inspiration. Du kan alltid ändra hotellstandard, antal dagar och vilka utflykter du vill skall ingå. Vi skräddarsyr din resa så att den blir exakt som du tänkt dig.

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på:
Rejsegarantifonden
International Air Transport Association
Branschföreningen för landets resebyråer och researrangörer - SRF