8 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 17 450:-
På Madeira har lokalbefolkningen skapat ett bevattningssystem som samlar upp regnvatten i kanaler längs vandringsstigar som kallas för levador. På vår resa till Madeira vandrar vi längs det 2 000 km långa systemet av levador längs vackra stigar, frodiga lantbruk och pittoreska samhällen. Här får du uppleva Madeira på riktigt, och får ta del av öns många nyanser och landskap.

Resans utgångspunkter är kuststaden Santa Cruz och öns huvudstad Funchal. De två städerna fungerar som vår bas på resan, och härifrån tar vi oss ut på vandringar längs med hela ön. Under resan får vi uppleva ön till fots och i ett behagligt tempo – precis så som ön gör sig bäst! Du kommer också hinna njuta av den lokala stämningen och den välsmakande maten medan du upplever Funchals trevliga bar- och restaurangliv.
Några höjdpunkter på resan är ett besök vid öns östligaste spets, vandringar längs med de vackra levadorna, vandringen till Pico Ruivo – Madeiras högsta punkt – samt det imponerande vattenfallet Cascada Do Risco.

Se fram emot:
 • Vandring upp på Madeiras högsta berg
 • Forsande vattenfall och porlande bäckar
 • Storslagna utsiktspunkter
 • Bekväma boenden i kuststaden Santa Cruz och huvudstaden Funchal


Se alla våra aktiva resor med svensk reseledare här
Läs mer om Portugal här

Bästa reseperiod

Madeira har ett subtropiskt medelhavsklimat, vilket skapar behagliga vintrar och inte för varma somrar. Detta gör det möjligt att vandra på ön året runt.
Vädret kan vara mycket omväxlande på grund av sitt utsatta läge mitt i Atlanten, och du kan nästan hinna uppleva alla fyra årstider på en dag när du rör dig runt på ön. Norra delarna av ön och de många höga bergstopparna kan vara kyliga och regniga, medan de sydligt belägna kuststäderna ofta bjuder på solsken och uppehåll.
Temperaturen är ganska oförändrad över året och ligger vanligtvis mellan 15 och 23 grader i medeltemperatur.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa från Skandinavien och ankomst till Madeira
Efter ankomst till Funchals flygplats möter du din reseledare och chaufför, som ska ta dig till ditt hotell i Santa Cruz. Santa Cruz är en liten kustby som praktiskt taget ligger i änden av flygplatsens landningsbana. Resten av dagen är till fri disposition, och du kan välja att ta en promenad runt i staden eller koppla av vid hotellets pool. (M)
Dag 2: Levada Maroços till Porto da Cruz
Efter frukost påbörjar vi resans första vandring vid den gamla Caniçal-tunneln, och härifrån vandrar vi längs Levada da Fonte Vermelha – även känd som Mimosa-levadan. Levadan för oss genom ett flertal dalar i Machico-området, genom skog- och lantbruksområden. Så småningom lämnar vi levadan bakom oss och följer en stig upp till Boca do Risco. Här är det en fördel att inte ha höjdskräck, då vi så gott som vandrar på kanten av nordkusten och härifrån kan njuta av den fantastiska utsikten över kusten och havet. Vi går till Larano vid Porto da Cruz, där vi besöker sockerrörsfabriken och det finns möjlighet för ett dopp i havet från stenstranden. Härifrån går turen tillbaka till vårt hotell i Santa Cruz. (F,M) Dagens vandring: 12 kilometer (cirka 4,5 timmar)
Dag 3: Ribeiro Frio och Portela
Utgångspunkten för dagens första vandring är Ribeiro Frio – ”den kalla floden” – belägen mitt i det naturskyddade Laurisilva-området. Det här är en av öns äldsta levador och här kan du ha turen att se foreller pila fram i det kalla vattnet. Du kan också se den lokala fågeln Bisbis, öns minsta, samt duvan Pombo Trocaz. Vi vandrar genom en slags urskog med utsikt över Penha d’Águia – örnklippan – och öns nordkust. Den sista biten till Portela vandrar vi på skogsstigar och längs ännu en levada. Efter en halv dags vandring är vi framme vid vårt mål, där vi hämtas av vår buss och körs tillbaka till vårt hotell i Santa Cruz. (F,M) Dagens vandring: 11 kilometer (cirka 4 timmar)
Dag 4: Vandring till Pico Arieiro och Pico Ruivo – Madeiras högsta toppar
Idag ska vi både byta bas för våra vandringar och bestiga några av Madeiras högsta toppar. Efter frukost säger vi farväl till Santa Cruz och beger oss till Achada do Teixeira vid staden Santana. Härifrån påbörjar vi bestigningen av Madeiras högsta berg – Pico Ruivo – 1 861 meter över havet. Från toppen av Pico Ruivo belönas vi med en fantastisk utsikt – så vacker att man nästan tappar andan medan tiden stannar för ett ögonblick. I området får vi dessutom se några av de äldsta existerande växtligheterna på ön. Från toppen av Pico Ruivo går vi nedåt igen innan vi kommer till stigen som ska ta oss till Pico do Arieiro – öns tredje högsta berg. Längs vägen passerar vi den ena fantastiska utsiktspunkten efter den andra, varifrån vi kan blicka ut över Penha d’Águia – örnklippan vid Porto da Cruz – och hela vägen till Ponta São Lourenco. Så är det att befinna sig på Madeiras högsta toppar! Dagens vandring bjuder på många naturtrappor, upp- och nedförsstigningar och vandring genom tunnlar. Efter avslutad vandring hämtas vi med buss och körs till öns huvudstad, Funchal, där vi ska bo under resten av veckan. Om benen tillåter kan du avsluta dagen med en upptäcktsfärd i Funchal. Njut av kvällen på någon av de små mysiga gatorna i den gamla stadsdelen, smaka på de utsökta, lokala maträtterna och det lokala vinet, och avsluta kvällen med en Poncha – en stark och mycket uppfriskande lokal drink som görs på brännvin, honung, rörsocker och citron. (F) Dagens vandring: 11 kilometer (cirka 4,5 timmar)
Dag 5: Avslappning och sightseeing i Funchal
Efter några utmanande vandringsdagar finns det tid för lite välförtjänt och välbehövd vila i Funchal. Staden är mycket charmig och bjuder på många historiska byggnader. Staden ligger i en bukt som omgärdas av frodiga bergssluttningar och det öppna havet. Funchal ligger på öns sydsida och här råder en behaglig temperatur året runt – vilket är en av anledningarna till att knappt hälften av öns invånare har valt att bosätta sig här. I Funchal finns mängder av mysiga restauranger och uteserveringar som bjuder på Madeiras traditionella maträtter. En stadsrundtur till fots är det perfekta sättet att uppleva staden och dess många sevärdheter på. Om du vill uppleva den imponerande utsikten över staden från Montes botaniska trädgård kan du hoppa in i linbanan som svävar över staden, och som tar dig ända fram till den praktfulla trädgården. Är du fotbollsintresserad kan vi rekommendera en sväng längs hamnen, där du möter en staty av nationalhjälten Christiano Ronaldo och hans eget museum, CR7. Har dina fötter fortfarande inte tröttnat på att vandra så kan du följa strandpromenaden ända till stadsdelen Lido, och härifrån vandra längs med kusten till den pittoreska och lokala fiskebyn Câmara de Lobos. Hit och tillbaka till Funchal igen är vandringen 11 km lång, men kan också förkortas genom att ta buss under någon av sträckorna. (F)
Dag 6: Vandring från Boca da Corrida till Encumeada-passet
Dagens vandring håller till i öns mittersta bergsmassiv. Vi åker med buss till Boca da Corrida som ligger strax ovanför byn Jardim da Serra. På vägen hit stannar vi vid kustklippan Cabo Girão, som med sina 580 meter över havet är en av de högsta havsklipporna i världen. Från en utsiktsplattform konstruerad i glas kan du se rakt ner i det brusande havet. Vi börjar sedan vår vandring i Boca da Corrida. Härifrån kan du njuta av den enastående utsikten över dalen Serra de Agua. Vi vandrar upp till platån Boca de Cerro längs med den gamla pilgrimsleden. De magnifika utsikterna och blommorna som täcker bergen är en fest för ögat - den klargula ginsten och den mörkt blåa blåelden smyckar vägen vi går på. Efter att ha vilat fötterna uppe på platån går vi uppför några branta naturtrappor för att nå toppen av berget Pico Grande på 1 657 meters höjd. Vi avslutar dagens vandring med en lång och utmanande nedförsstigning genom kastanjeskogar ända tills vi når Nunnornas Dal - Curral das Freiras. Vandringen slutar i Fajã Escura, där vår buss hämtar upp oss och tar oss tillbaka till hotellet. (F) Dagens vandring: 7,5 kilometer (cirka 4-5 timmar)
Dag 7: Levadavandring i Rabaçal
Dagens destination är Paul de Serra – en platå och tillika det enda platta området på Madeira. Efter att ha avnjutit en välsmakande frukost på vårt hotell åker vi vidare mot vår vandring i Rabaçal. Rabaçal är känt för att ha en av de mest populära levadavandringarna på Madeira – både bland besökare och lokalbefolkningen. Vi börjar dagen med att gå längs med Levada do Alecrim. På den här vandringen är växtligheten dominerad av manshög ljung. Här kan vi också se blåbärsbuskar och vildvuxna orkidéer. Innan vi kommer fram till bergssjön Dona Beja går levadan brant uppför naturtrappor. Belöningen väntar dock bara runt hörnet när vi kommer fram till den lilla, men otroligt vackra sjön. Vi vandrar sen nästan samma väg tillbaka igen, dock med en avstickare ner till Rabaçals skogsvaktarhus. Härifrån går vandringen längs med en av öns äldsta levador till det imponerande vattenfallet Cascada do Risco där vattnet forsar 100 meter ner i en djup, grön ravin. Väl tillbaka vid vår startpunkt hämtas vi av vår buss och körs till en liten restaurang där vi avnjuter en välsmakande barbecue tillsammans. (F) Dagens vandring: 8 kilometer (cirka 4 timmar)
Dag 8: Avresa från Madeira
Idag har det blivit dags att vinka farväl, och förhoppningsvis på återseende, till Madeira efter en veckas utmanande och minnesvärd vandringsresa. Vi ankommer till Skandinavien senare samma dag.

Övernattningar

3 övernattningar på hotell i Santa Cruz
4 övernattningar på hotell i Funchal

Alla övernattningar är i delat dubbelrum med eget badrum. Enkelrum går att få mot extra tillägg.

Kommentarer

Vad krävs av dig för att klara av vandringen?
Vi går i genomsnitt 10 km per dag. Resans längsta vandring är 12 km lång och den kortaste är 7,5 km. Vi vandrar en hel del upp- och nedför berg, så du bör inte vara höjdrädd. Vi bär endast på vår lilla dagsryggsäck, då resten av vårt bagage finns på våra hotell i Santa Cruz och Funchal. Då vi har inkluderade vandringar under 5 utav 6 dagar på Madeira så är det viktigt att du känner dig van att röra dig under många timmar per dag, flera dagar i rad. Se också till att du har väl ingångna vandringsskor för att undvika skavsår.
Du behöver inte vara vandringsproffs för att följa med på resan, utan en normal grundkondition och en kärlek till vandring räcker långt!
Den här resan är som utgångspunkt inte ägnad för rörelsehindrade.

Information

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Denna resa säljs som ett paket och om man vill göra ändringar kan vi inte återbetala de delar av paketet som ej utnyttjas. Vi kan i de flesta fall, beroende på platstillgång, ordna med förlängning av resan eller ändra hemresan mot ett tillägg.

Gruppstorlek

Min 9 personer Max 16 personer

Nästa: 13-11-2024

Packlista

 • Mindre vandringsryggsäck
 • Vandringskängor/vandringsskor
 • Vandringsstrumpor, gärna flera par
 • Regnjacka eller skaljacka
 • Funktionsplagg
 • Ficklampa/pannlampa
 • Vattentäta packningspåsar
 • Solglasögon
 • Solhatt eller keps
 • Solkräm
 • Snack och energibars
 • Vattenflaska
 • Badkläder
 • Skoskavsplåster och sporttejp
 • Frivilligt:
 • Camelbak
 • Vandringssandaler
 • Vandringsstavar och kikare

Avresedatum

Status Reseperiod Boka senast Pris
Lediga platser Reseperiod13.11.24 - 20.11.24 Boka senast13-09-2024
17 450:-
Prisförslag
Lediga platser Reseperiod07.06.25 - 14.06.25 Boka senast08-04-2025
17 450:-
Prisförslag
Lediga platser Reseperiod06.09.25 - 13.09.25 Boka senast08-07-2025
17 450:-
Prisförslag

I priset ingår

 • Flyg Stockholm/Köpenhamn – Funchal t/r, inkl. bagage
 • Svensktalande reseledare
 • Övernattningar och transport enligt program
 • 7 x frukost, 1 x lunch & 3 x middag
 • Vandringar enligt program
 • Entré till Cabo Girão och Cais da Sardinha i Ponta São Lourenço
 • Digitalt informationsmöte innan avresa
 • Trygghet på resan – nödtelefon bemannad dygnet runt
 • Täckning av paketreselagen och Resegarantifonden

I priset ingår inte

 • Enkelrumstillägg, 2 950 kr. Reser du själv kan du välja att dela rum med en annan resenär av samma kön som också reser själv, för att undvika enkelrumstillägg. Finns ingen att dela med tillkommer enkelrumstillägg som betalas innan avresa.
 • Stadsskatt, 2 euro / person och natt. Betalas direkt till hotellet.
 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Måltider som inte nämns i programmet
 • Dryck
 • Dricks
 • Entréer
 • Kontakta Winberg Travel om du vill resa från en annan flygplats, så hjälper vi dig i mån av plats

Kommentarer till pris

Priset ovan gäller per person med del i dubbelrum med flyg i ekonomiklass. Vill du flyga i Premium Economy, Business Class eller lägga till extradagar före eller efter resan på egen hand kontakta oss för prisförslag och bokning. Vill du göra denna resa men på andra datum på egen hand kan vi skräddarsy en resa med samma innehåll. Du kan då också lägga till utflykter, ändra reslängd eller byta hotell så resan blir exakt som du vill. Kontakta oss på Winberg Travel på 040-645 04 90 och hör mer om priser

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: