Precis som talesättet ”Alla vägar leder till Rom” så är det nästan samma sak med Santiago de Compostela i nordvästra Spanien. Staden är en pilgrimsmetropol och samlingspunkt för ett stort och förgrenat nät av europeiska Camino-leder, där du vandrar i de historiska fotspåren hos aposteln Jakob. Totalt finns det 281 kategoriserade Camino-leder som sträcker sig över 8 300 mil genom 29 länder, så det är ingen tvekan om att det finns något för alla vandringssmaker – oavsett om du drömmer om att kasta dig ut i din första Caminovandring eller söker inspiration till ännu en minnesvärd Caminoresa.


CAMINOVANDRING – I FOTSPÅREN PÅ ÅRHUNDRADEN AV TRADITIONER, HISTORIA OCH KULTURARV


Vilken Camino-led är bäst?
Hos Winberg Travel erbjuder vi två olika Camino-leder med svensk reseledare -
Camino Francés och Camino Portugués på den sista sträckan mot Santiago de Compostela.

Den förstnämnda leden förknippar många med den traditionsrika Camino, så tar vandrare genom historiska städer och kulturella monument samtidigt som den bjuder in till många säregna upplevelser. Camino Francés betecknas som huvudleden och blev en del av Unescos världsarvslista år 1993. Det har skrivits otaliga böcker och producerats flera filmer med utgångspunkt i denna klassiska Camino Francés, vilket också betyder att den lockar till sig majoriteten av de vandrare som ger sig ut på en Caminovandring. Leden bjuder på växlande vandring på allt från skogsstigar till kullersten och asfalt, och den utmanar sina vandrande besökare med många både upp- och nedförsstigningar. På Winberg Travels gruppresan hoppar vi på leden i Sarria och fortsätter genom Portomarín, Palas de Rei, Melide, Arzúa och Amenal, innan vi når fram till Santiago de Compostela.

Leden på Camino Portugés är en aning mindre välbesökt än den franska leden, men ligger helt klart också i den populära änden av Camino-skalan. Vi börjar vandringar på Camino Portugés i staden Baiona på den spanska västkusten, och de första vandringsdagarna vandrar vi med Atlanten som trogen följeslagare. Tycker du om kustvandring med charmerande fiskebyar och goda möjligheter för ett uppfriskande dopp i havet, så har du helt klart något att se fram emot under ledens första del. Härefter svänger leden av inåt landet, vilket gör att du under din vecka på Camino Portugés kommer uppleva omväxlande natur, utsiktsplatser och varierad terräng, som på allt från skogsstigar, asfalt, träbroar, sanddyner och grusstigar leder oss mot Santiago de Compostela. Från Baiona går leden till Vigo, Arcade, Pontevedra, Caldas de Reis, Padron och vidare till slutdestinationen i Santiago de Compostela.

Läs mer om gruppresan med svensk reseledare till Camino Francés

Läs mer om gruppresan med svensk reseledare till Camino Portugués


Gemenskap och människomöten
Det är kutym att du hälsar med ett ”Buen Camino” – trevlig resa – när du passerar andra vandrare eller grupper på de historiska och traditionsbundna Caminolederna. När Winberg Travels reseledare och deltagare på våra Caminoresor vänder kosan hem mot Sverige efter en vecka på de historiska stigarna i Spanien är det just mötet med människorna som korsar vår väg som etsar sig fast i våra minnen. Här ingår både gemenskapen bland nya resedeltagare i gruppen och mötet med de tillfälligt passerande på leden, i kyrkorna eller på våra övernattningsplatser.

”För mig är det här att vandra på Caminon mer än något fysiskt. Det innebär tid för att stanna upp, fördjupa sig och reflektera över tillvaron, medan jag njuter av de vackra omgivningarna, gemenskapen och historien på leden, samtidigt som jag i sakta mak rör mig framåt mot katedralen i Santiago de Compostela," berättar en av våra reseledare.

Att vandra i fotspåren till en uppsjö av historiskt befästa traditioner och sägner är något som på riktigt knyter samman människor på vandringslederna. Vi vandrar med utsikter över majestätiska kuststräckor och bergsområden samtidigt som vi känner solens värme i våra ansikten. När dagen går mot kväll delar vi både rödvin och rövarhistorier, och minns den gångna dagens upplevelser på Caminon. Det är sådana upplevelser som otvivelaktigt kommer ta sig direkt in på topplistan över dina bästa reseminnen.


Pilgrimspass som minnesbok
Under medeltiden utfärdade kyrkan och kungens ämbetsmän pilgrimspass till vallfärdande pilgrimer för att kunna skilja på pilgrimer och omkringresande rövare och våldsmän. Idag används pilgrimspass för att man ska få tillgång till övernattningar på härbärgen, där du får en stämpel med dig vidare på din färd. Du kan också få dina stämplar i kloster, kyrkor och på turistkontor längs med alla etablerade Caminoleder. Väljer du att delta i en resa med Winberg Travel på antingen Camino Francés eller Camino Portugés med svensk reseledare, ser vi till att ta med pilgrimspass till dig och de andra deltagarna på gruppresorna. Önskar du vid resans slut i Santiago de Compostela få ett bevis på att du har vandrat på Caminon ska du minst ha vandrat 10 mil samt kunna visa upp ett pilgrimspass med två stämplar per dag, när du bara vandrar den sista delen av Caminon, som vi gör på våra gruppresor.

På det sättet fungerar passet även som en minnesdagbok och en fysisk symbol på din pilgrimsresa. Plocka fram den när äventyrslusten gör sig påmind och du önskar att drömma dig tillbaka till alla de storslagna upplevelser som du var med om på resan på Caminon. Och kanske ger det dig också lust att drömma om mer?
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: