Kalendern säger 2023 – men vad säger resekalendern? Är den fortfarande tom? Med en värld full av äventyrliga destinationer är det nästan omöjligt att välja vart din drömresa ska gå. Med utgångspunkt i årets listor från bland annat CNN Travel, Forbes och Lonely Planet har vi satt ihop våra 23 rekommendationer på de bästa resmålen 2023, som förhoppningsvis kan hjälpa dig att avgränsa möjligheterna.

Så vart ska din resa gå 2023?


DE 23 BÄSTA PLATSERNA ATT RESA TILL 2023

1. Rotorua, Nya Zeeland
Planerar du en resa under 2023 bör du helt klart överväga att låta resan ta dig förbi Rotorua – äventyrshuvudstaden på Nya Zeelands nordö. Här kan du utmana dig själv med en mängd coola äventyrsupplevelser, såsom rafting, bungyjump eller en tur i den så kallade Shweeb Racer. Men äventyret stannar inte här. På din resa till Rotorua kan du komma nära inpå maorikulturen tack vare en extremt hjärtlig och öppen befolkning som bjuder in dig till lokala upplevelser i staden. Och tycker du om att utforska naturen får Rotorua också full pott vad gäller dramatisk natur med allt från gejsrar till varma källor och termiska bad.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Nya Zeeland här.

2. Arktis
Medan Antarktis kunde stoltsera med att vara äventyrsresornas älskling 2022, så är hela det arktiska området på listan över platser som du måste se 2023. Hit räknas bland annat Island, Svalbard och Grönland som rymmer allt som du kan önska dig på din resa: orörd natur, äventyr och möjligheten för att se norrsken. Medan du utforskar naturens skönhet kan du se fram emot att landa i dig själv och känna lugnet som sänker sig medan du rör dig runt i en isolerad värld. Och vi vågar nästan gissa att du kommer lära dig en sak eller två om dina personliga gränser när du kommer nära inpå Islands gejsrar, kör snöscooter och hundsläde på Svalbard eller utforskar isbjörnarnas hemmamiljö på Grönland.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Island här.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Svalbard här.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Antarktis här.

3. Kuala Lumpur, Malaysia
Malaysias huvudstad Kuala Lumpur skapar en fest för alla dina sinnen. Här möts du av färgsprakande marknader, väldoftande gatukök och frodiga parker, moderna shoppingcenter och historiska monument – och frestas du av en god drink under småtimmarna så bjuder också staden på ett livligt nattliv. Kuala Lumpur har ett av Asiens mest spännande och inspirerande kök, och den asiatiska metropolen skämmer bort dina smaklökar med läckra snacks och lokala specialiteter som du kan njuta av vid ett trevligt matstånd medan du får dig en pratstund med kocken. Så är du en foodie traveller bör Kuala Lumpur stå överst på din bucket list för 2023!
Hitta inspiration i våra reseförslag till Malaysia här.
Läs mer om Asiens bästa streetfood här

4. New Mexico, USA
New Mexico går under tilltalsnamnet Förtrollandets land, och du blir i allra högsta grad förtrollad när du besöker staten i det sydvästra USA. Här finns 23 infödda stammar samlade på en plats, och New Mexico bjuder därför på en alldeles vidunderlig mix av kulturer, konst och musik som är spännande att uppleva för alla som älskar ett kulturellt äventyr. Du kan också se fram emot att njuta av maten och omgivningarna, för även här briljerar New Mexico bland de amerikanska sydstaterna.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Sydstaterna i USA här.

5. Armenien
Det är hög tid att få upp ögonen för vackra och historiska Armenien. Landet är hemvist för storslagna landskap såsom Kaukasus-bergen och Sevan-sjön. Här hittar du också gamla, arkitektoniska underverk som Garn-templet och Haghpat-klostret, som både finns med på Unescos världsarvslista.
Gillar du vandring så kan du i Armenien uppfylla dina vildaste vandringsdrömmar på den 861 kilometer långa vandringsleden på den transkaukasiska stigen genom Armeniens landskap. Resan du däremot för matens skull så väntar här matupplevelser lång över det vanliga. Det armeniska köket doftar av färska örter och kryddor, och om du slår dig ner på de lokala restaurangerna kan du smaka specialiteter som khash (benmärgsbuljong), dolma (fyllda vinblad), manti (dumplings) och de berömda, hemlagade pickles.

6. Guatemala
Guatemala har för många stått i skuggan av sina latinamerikanska grannländer, men det blir det ett stopp för under 2023. Guatemala representerar ”best of Latinamerika” – men utan samma mängd av resenärer som du kan riskera att stöta på i bland annat Mexiko. Besök Guatemala för naturens storslagna skönhet och för mötet med Latinamerikas kanske mest hjärtliga befolkning.

7. Safari i Afrika
2023 går i safarins tecken! Safari i Afrika kommer trenda stort i år, och med högsta poäng på äventyrsskalan förstår vi helt och hållet varför. På en safari får du nämligen allt som du kan drömma om på din resa – djurlivet alldeles inpå, utsikt över den fantastiska naturen och massvis av utomhusaktiviteter.
Därutöver får du smaka på välsmakande, lokala rätter och möter de människor som lever sina liv sida vid sida med savannens djur. De senaste åren har lyxlodger bytts ut mot bushcamping för att skapa den helt autentiska safariupplevelsen. Vill du åka på ett äkta äventyr under 2023 så ska du sätta kurs mot safaridestinationer som Botswana, Kenya, Rwanda, Sydafrika, Tanzania eller Zambia.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Afrika här.

8. Japan
Som ett av de sista länderna att öppna igen efter coronapandemin har Japan otvetydigt återvunnit som topplacering som ett favoritresmål hos resenärer från hela världen. Medan Ostasien generellt märker av ett stort intresse, så är Japan fortfarande en klar toppfavorit hos många – så förvänta dig att höra mycket om Japan under 2023! Tänk utanför ”den gyllene triangeln” – Tokyo, Kyoto och Osaka – när du planerar din resa, och utforska istället de mindre kända och mycket vackrare områdena i Japan, såsom bergrika Sapporo i norr eller naturparadiset Okinaza i söder. På det sättet undviker du också turistmassorna som ofta samlas i Japans mest kända städer.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Japan här.

9. Tasmanien, Australien
Endast två timmar bort med flyg från Sydney väntar en unik reseskatt på dig, som förväntas få sitt stora genombrott under 2023. Med både strand, skog, berg och djurliv innehåller Tasmanien på en hel skattkista av outforskade äventyr för dig vars resedrömmar rör sig utanför det australiska fastlandet. Är du fascinerad av ovanliga djurarter kan du besöka områdena där de tasmanska djävularna håller till. Här kan du se dem helt nära inpå och lära dig mer om dem.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Australien här.

10. Guyana
Guyana har gått under radarn hos resenärer i många år, men det kommer 2023 att ändra på. Landets kultur är nära förbundet med den karibiska kulturen, och Guyana är dessutom det enda landet i Sydamerika som har engelska som officiellt språk. 90% av Guyanas landyta är regnskog, och det är därför en alldeles fantastisk plats om du vill uppleva orörd natur och otroliga vattenfall under din resa.
Omgiven av flora och fauna kommer du få en helt unik kontakt till naturen när du reser genom Guyanas regnskog. Här lever ursprungliga befolkningsgrupper nära inpå regnskogens fantastiska djurliv med bland annat jaguarer och myrslokar. Du kan övernatta på charmerande eko-resorts eller i idylliska trähus djupt inne i djungeln, samtidigt som du äter de lokala curryrätterna och det sydamerikanska tunnbrödet ”roti”.

11. Yukon-territoriet, Kanada
Hör du till dem som tycker om att resa ”off the beaten path” och att utforska orörda områden, så är Kanadas nordvästra territorier – och särskilt Yukon – en stark rekommendation för reseåret 2023. Yukon är en orörd, och för de flesta en oupptäckt, del av Kanada. Här vimlar det av djurliv i de vackra landskapen. Du kan inkvartera dig på små, traditionella övernattningsställen där du möter de lokala öga mot öga, som gärna hälsar dig välkommen genom att berätta historier från deras liv och vardag. Beroende av säsong är det nordvästra Kanada också en perfekt plats om du vill uppleva det betagande norrskenet.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Kanada här.

12. Seychellerna
Seychellerne kan absolut konkurrera i paradisfaktor med exotiska favoriter som Maldiverna, Bali, Gili-öarna och Mauritius. På din resa till Seychellerna kan du njuta av fantastiska stränder, åka på romprovning på det erkända Takamaka-destilleriet eller besöka en vaniljodling där du får lära dig mer om hur man skördar det svarta guldet. Även Victoria Botanical Garden är väl värt ett besök. Här kan du svalka dig i skuggan och få en alldeles unik upplevelse när du matar de imponerande jättesköldpaddorna.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Seychellerna här.

13. Porto, Portugal
Har du ännu inte haft nöjet att uppleva den nordportugisiska staden Porto, så är det hög tid att lägga till staden på din bucket list. Här överväldigas du av fantastisk arkitektur och vackra utsikter över havet, och dessutom kan du se fram emot god mat och ännu bättre viner till budgetvänliga priser. Våra bästa rekommendationer för upplevelser i Porto är en heldagsrundvisning bland Dourodalens vingårdar med provsmakning och lunch under vägen eller ett besök på något av stadens historiska museer.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Portugal här.

14. Alaska, USA
Alaska har länge varit en höjdpunkt på äventyrares världskartor, och har du ännu inte besökt det spektakulära resmålet så är 2023 året när du ska iväg! Med vackra fjordar, enorma glaciärer och ett unikt djurliv så är Alaska ett paradis för naturälskare. Men Alaska är också ett fantastiskt resmål om du har intresse för kultur. Här står nämligen lokalbefolkningen för att administrera en rad autentiska upplevelser för dess besökare, där du får en inblick i de inföddas kultur och deras arbete kring bland annat hållbarhet och naturbevarelse.
Hitta inspiration i våra reseförslag till USA här.

15. Mustang Valley, Nepal
Berömt för vackra bergsvandringar längs gamla stigar hittar du Mustangdalen i Nepals imponerande Himalayaberg, vid gränsen till Tibet. Under 2023 kan du förvänta dig att höra mycket mer om Mustangdalen i takt med att fler och fler får upp ögonen för dess många kvaliteter: de gamla byarna med buddhistiska kloster, de handgjorda Mustanggrottorna över Gandakifloden och naturligtvis de många äventyrliga trekkinglederna. Planerar du en trekkingresa under 2023 så är Mustangdagen i Nepal helt klart värt att övervägas.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Nepal här.
Se också vår lista över världens bästa trekkingleder här.
Se också vår lista över världens bästa vandringsleder här.

16. Bogotá, Colombia
Colombias huvudstad Bogotá glöms ofta bort som resmål i landet, för att karibiska kustområden som exempelvis Rosario-ögruppen tillsammans med Unesco-världsarvsstaden Cartagena får all uppmärksamhet. Men det ska 2023 se till att ändra på, för Bogotá har nämligen massor att bjuda på!
Här kan du följa med på en guidad rundvisning där du får höra om stadens kulturella förvandling från graffitins vilda västern till imponerande gatukonstgalleri. Och lika färggrann som stadens fasader är, lika magiskt och färgsprakande är Bogotás kök. Här kan du gå på en kulinarisk upptäcktsfärd i Colombias mångfaldiga matsal, med allt från läckra husmansrätter till gastronomi på Michelin-nivå. Och så måste du självklart smaka på det colombianska kaffet som ligger högt upp på listan över världens bästa kaffesorter.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Colombia här.

17. Saudiarabien
Saudiarabien har först ganska nyligen öppnat upp för resenärer, men trots det har landet gått rakt in på listan över toppresmål för 2023. I Saudiarabien garanteras du en kulturupplevelse utöver det vanliga, då du reser utanför allfartsvägarna i den mystiska ökenstaten med dess fantastiska kulturskatter. Besök den antika staden Riyadh, den betagande Al-Ula-öken och den historiska staden Medina, som nu är öppen för alla – oavsett religion.

18. Torres sund, Australien
Öarna i Torressundet mellan det nordliga Australien och Papua Nya Guinea är kända för sitt rika kulturarv och betagande skönhet. Än idag är öarna till stor del en outforskad pärla som glöms bort av resenärer, som istället håller sig till Australiens fastland. Detta ska vi ändra på 2023!
På öarna står lokalbefolkningen redo att hälsa dig välkommen och bjuda in dig till kulturella aktiviteter såsom fisk och dans. En helt unik möjlighet för dig som planerar en resa i dessa utkanter.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Australien här.

19. Bhutan
Isolerat högt uppe i Himalayas berg ligger det betagande kungadömet Bhutan. Vid återöppnande efter coronapandemin öppnade också den historiska Trans Bhutan Trail som har varit otillgänglig i 60 år. Stigen, vars historia går ända tillbaka till 1500-talet, är en av världens längsta vandringsleder och sträcker sig från Haa i västra Bhutan till Trashigang i öster. Den var en gång i tiden det enda sättet att resa tvärs över Bhutan, och har därför haft en enorm betydelse för landets historia. Längs vägen passerar du magisk natur, 21 tempel, 12 bergspass, 5 hängbroar, gamla fästningar, kloster och mycket mer. Vandringsleden förtjänar helt klart en plats högt upp på din bucket list för 2023.

20. Bansko, Bulgarien
Bansko i Bulgarien är en sagolik stad som kan besökas året runt. Under de ljusa månaderna kan staden erbjuda fantastiska vandringar och utomhusaktiviteter i vackra omgivningar. Besök Pirin Nationalpark där du kan vandra med betagande utsikter som följeslagare. Är du i bra vandringsform kan du också bestiga Vihren – den högsta toppen i Pirinbergen – på en relativt överskådlig dagsutflykt. Under vintern förvandlar Banske till ett äventyrligt skidsportområde med skidbackar i bergen. Och så är både det traditionella köket och de lokala vinerna i absolut toppklass, när hungern ska stillas efter många timmars fysisk aktivitet.

21. Chattanooga, Tennessee, USA
Du känner till Nashville med countrymusiken, och du känner till Memphis där Elvis bodde, men känner du också till Chattanooga? Antagligen inte, men det ska det bli ändring på under 2023! Chattanooga ligger vid foten av Appalacherna vid Tennessee-floden, vilket gör att platsen bjuder på ett enormt utbud av naturaktiviteter. Utöver detta kan staden också erbjuda spännande upplevelser för de konst- och historieintresserade, och är du en riktig matälskare har staden också ett stort urval av härliga restauranger och mikrobryggerier som står redo att skämma bort dina smaklökar.
Hitta inspiration i våra reseförslag till östra USA här.

22. Mauretanien
Mauretanien har kanske hittills inte stått överst på din bucket list, men är du en resenär med sug efter äventyr kan Mauretanien ge dig ditt livs bästa resa. Det stora dragplåstret är en tågresa med världens längsta tåg – Train des Mines – på den 704 km långa järnvägssträckan från grottstaden Zoureat till hamnen i Nouadhibou. Tåget transporterar järnmalm från grottorna i öknen till hamnen, där den exporteras till resten av världen. Tågresan tar cirka 22 timmar och garanterar äventyr längs hela vägen, när du åker med fantastisk utsikt över Sahara samtidigt som du kan följa lokalbefolkningens vardag och arbete utanför tågfönstret.

23. Costa Rica
Costa Rica är en återvändare för 2022 års reserekommendationer, med god anledning. Landet har massor att bjuda på för äventyrare i alla åldrar, och därför är Costa Rica en spännande destination att höra mer om – oavsett om du reser som ung backpacker, på familjeresa, bröllopsresa eller som pensionär.
Se fram emot att njuta av fantastiska ständer och den frodiga naturen, samt att komma helt inpå landets unika djurliv. Till de mest eftertraktade platserna i Costa Rica hör bland annat Arenalvulkanen, molnskogen Monte Verde och Tortuguero nationalpark. Det finns också spännande äventyr att upptäcka i Punta Leona på Stillahavskusten och i Sarapiqui på det karibiska låglandet.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Costa Rica här.

Källor:
Forbes - 'Best Places To Travel In 2023'
CNN Travel - 'Where to travel in 2023'
Vogue - 'The 12 Best Places to Travel In 2023'
Lonely Planet - 'Best In Travel 2023'
Insider - '23 of the best places to travel to around the world in 2023'
The Washington Post - 'The top travel destinations for 2023, according to experts'


TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: