9 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 13 450:-
Caminoleden på den portugisiska kustvägen är ett fantastiskt och mycket naturskönt alternativ till den klassiska portugisiska Camino. Leden är inte i närheten lika besökt och trafikerad som några av de andra Caminolederna, men är en perfekt blandning av natur, kultur och historia. Kustvägen användes ursprungligen av pilgrimsresenärer som kom till Portugal via sjövägen, la till i Portos hamn och gick den här vägen till Santiago de Compostela. Resan börjar i vackra och färgstarka Porto och tar dig sen till charmiga kuststäder i norra Portugal, längs den vackra Atlantkusten. Resan tar utgångspunkt i de första sju vandringsdagarna av den portugisiska kustvägen till Baiona, och du kommer att vandra cirka 137 km av den totalt 259 km långa kustleden, som slutar i Santiago de Compostela.

Under resan kommer du att uppleva pittoreska och charmiga små städer där du har möjlighet att smaka på läckra, lokala specialiteter som fisk, skaldjur och vin. Njut av den vilda atlantiska skönheten, bergen, skogarna, vinodlingarna, de vackra sandstränderna och den portugisiska kulturen.

Namnet Camino kommer från det spanska "Camino de Santiago", vilket betyder "Jakobs väg". Det är en gemensam term för ett stort nätverk av rutter som leder till katedralen i staden Santiago de Compostela i nordvästra Spanien, där aposteln Jakob är begravd.
Detta reseförslag är ett exempel på hur din vandring på Caminon kan se ut, men Winberg Travel kan hjälpa dig att arrangera många olika rutter och reseformer på Caminon. Du kan till exempel också välja att avsluta den portugisiska kustvägen vid staden Santiago de Compostela eller helt vid "världens ände", Finisterre.

Winberg Travel kan också hjälpa till med att sätta ihop den här leden med en av Caminons många andra rutter, och skapa resan precis som du önskar den. På alla Caminoleder kan du välja att köpa till middag, transport av bagage mellan dina övernattningar och anmäla dig till en internationell grupp där ni har en lokal guide med er under hela resan.

Winberg Travel har också en vandring i grupp på Camino Portugues tillsammans med svensk reseledare.

Se alla våra andra fantastiska reseförslag i Portugal här
Läs mer om Portugal här

Bästa reseperiod

Det är möjligt att vandra på Caminon året runt, men bästa tiden är från april till oktober.

Temperaturen i norra Portugal är något svalare än resten av landet, och det regnar en del under vintern. De varmaste månaderna i norra Portugal och Porto är juli, augusti och september.
Temperaturen under sommarmånaderna ligger i genomsnitt på 20–25 grader, medan du under vintermånaderna kan förvänta dig en temperatur på cirka 14–18 grader.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa från Skandinavien och ankomst till vackra Porto
Ankomst till Portos flygplats, där vi har inkluderat en transfer till hotellet. Börja din pilgrimsresa på Caminon med att utforska det mysiga Porto med sin UNESCO-listade gamla stad, vackert belägen vid floden Douro och hem för portvinet. Upplev det bästa av den portugisiska gästfriheten innan din vandring på den portugisiska kustvägen börjar. Gör de sista förberedelserna för din vandring och läs lite i din online-guidebok innan du ger dig ut på din pilgrimsvandring.
Dag 2: Första vandringsdagen från Porto till Póvoa de Varzim
Idag tar du tunnelbanan från Porto till Matosinhos vid kusten för att börja din Caminovandring. Med din elektroniska vandringsbok som följeslagare vandrar du idag längs kusten, passerar fiskebyar, olika fort och kapell, det förhistoriska området Castro i San Paio och naturligtvis sandstränder som lockar till dopp av vandringsfötterna. (F) Dagens vandring: 29 km.
Dag 3: Genom Póvoa de Varzim till Esposende
Njut av en lugn promenad längs den vackra hamnen i Póvoa de Varzim och utforska den medeltida stadsdelen innan du fortsätter din vandring. Gå upp till klostret Convento de Santa Clara för att njuta av den bästa utsikten över staden och den omgivande kusten. På vägen till Esposende vandrar du längs den populära kuststräckan i staden Póvoa de Varzim med dess fina sandstrand och korsar naturparken Parque Natural do Litoral Norte. Dagens vandring tar dig också inåt landet, där du går genom fält, skogar och byar och korsar floden Cavado innan du kommer fram till Esposende. (F) Dagens vandring: 22 km
Dag 4: Från Esposende till den vackra staden Viana do Castelo
Idag fortsätter du din vandring längs kusten från Esposende över naturparken mot Viana do Castelo. På vägen passerar du några fyrar och fortsätter inåt i landet med små, milda stigningar. Du vandrar längs grusvägar, skogsstigar och asfaltvägar medan du passerar det kuperade landskapet och vackra kyrkor innan du korsar floden till Viano do Castelo. Ta tillfället i akt att smaka på de läckra, portugisiska specialiteterna, utforska stadens historiska centrum och ta linbanan till Basílica de Santa Luzía för en fantastisk utsikt. Enligt legenden var romarna så imponerade av Vianas skönhet när de nådde staden på 100-talet f.Kr. att de trodde att de hade kommit till paradiset. (F) Dagens vandring: 24 km
Dag 5: Längs Atlantkusten från Viana do Castelo till Vila Praia de Ancora
Idag lämnar du Viana do Castelo och fortsätter norrut längs den vackra Atlantkusten. Idag är en relativt lätt dag som ger dig gott om tid att njuta av ett avslappnat tempo och ger dig tillräckligt med tid till att utforska kuststäderna längs vägen. Idag är det perfekt med ett dopp i havet och att avsluta dagen med färsk fisk eller skaldjur på en av stadens lokala restauranger. (F) Dagens vandring: 19 km
Dag 6: Från Vila Praia de Ancora över gränsen till Spanien och staden A Guarda
Från Vila Praia de Ancora fortsätter du längs kusten mot Caminha, precis vid mynningen av floden Minho där floden möter Atlanten. Från Caminha tar du färjan Santa Rita de Cássia över floden till Galicien, där du ankommer Spanien. Från färjan kan du fortsätta direkt till A Guarda eller ta en liten omväg längs flodmynningen för att få en fantastisk kustutsikt. Om du har energi när du kommer till A Guarda bör du besöka den berömda kullen 'Castro', den keltiska bosättningen. Här kan du se ruinerna av det gamla fortet Castro De Santa Tecla som är över 2 000 år gammalt, samtidigt som du kan njuta av en fantastisk utsikt över staden och havet från höjden. (F) Dagens vandring: 13 km
Dag 7: Från A Guarda till Oia
Från fiskebyn A Guarda fortsätter du norrut och får en magnifik utsikt över havet på din vänstra sida. Efter en trevlig promenad genom branta kustklippor och vegetation når du den charmiga byn Oia, som är känd för sitt kloster från 1100-talet som ligger beläget vid hamnen. Det finns gott om caféer i Oia där du kan koppla av medan du njuter av en fantastisk utsikt över havet och klostret. (F) Dagens vandring: 12 km
Dag 8: Sista vandringsdagen från Oia till Baiona
När du lämnar Oia går du längs en riktigt populär del av kusten som kallas "El Rompeolas", vilket betyder vågbrytaren. Här möter den vilda Atlanten landet på ett vidunderligt, vilt och kraftfullt sätt. Efter att ha passerat den ikoniska fyren Cabo Silleiro når du den livliga kuststaden Baiona med dess vackra marina. När du är i Baiona kan vi rekommendera att du tar dig tid att besöka någon av stadens sevärdheter, som Museo de la Carabela Pinta – ett historiskt museum som berättar om Baiona, den första hamnen i Europa som fick nyheten om upptäckten av Amerika. Museet är en gammal båt som har renoverats och inretts som den såg ut år 1493, med figurer av besättningen och indianerna samt metaller, växter, djur och mat som togs med från den nya världen. Ta en sväng förbi Monumento Encuentro entre dos Mundos – ett monument som restes 1993 för att fira 500-årsjubileet av upptäckten av Amerika och för att symbolisera mötet mellan de två världarna. (F) Dagens vandring: 18 km
Dag 9: Avresa från Portugal och ankomst till Skandinavien
Ditt Caminoäventyr slutar för den här gången i Baiona, där det ingår transfer till flygplatsen i Porto och hemresa till Skandinavien. Det är möjligt att förlänga resan och flyga hem senare, exempelvis från Santiago eller en annan destination. Vi kan hjälpa till att skräddarsy fortsättningen av resan med till exempel hotell, biluthyrning eller utflykter. (F)

Övernattningar

1 övernattning i Porto
1 övernattning i Povoa de Varzim
1 övernattning i Esposende
1 övernattning i Viana do Castelz
1 övernattning i Vila Praia de Ancora
1 övernattning i A Guarda
1 övernattning i Oia
1 övernattning i Baiona

Alla övernattningar är i tvåbädds- eller dubbelrum med eget badrum på familjeägda hotell och gästhus. Standarden är 2–3 stjärnor och de ligger centralt i små byar nära din vandringsled.

Kommentarer

Den genomsnittliga vandringsdagen är cirka 19,5 km, den längsta dagen är 29 km och den kortaste är 12 km. Terrängen varierar mellan sand, grus, åkermark, kullersten och asfalt, och det kan förekomma kuperad terräng. Det är sju vandringsdagar i följd, så se till att vandringskängorna är ingångna innan avresa för att minimera risken för skavsår.

Redan innan avresan kommer du att få en online-guidebok och vägbeskrivningar som kan laddas ner till din telefon. Här finns interaktiva kartor som visar detaljerna för dagens vandring samt information om varje vandringsdag, inklusive antal kilometer, beräknad vandringstid, information om det du ser längs vägen med mera.

På färjeöverfarten från Portugal till Spanien från Caminha till A Guarda kan tidsschemat variera beroende på säsong. Det finns generellt inga färjor på måndagar och färjebiljetten ingår inte i resans pris. Därför rekommenderas det att inte börja resan en onsdag.

Observera att deltagande i vandringar är på eget ansvar, så se till att teckna reseförsäkring hemifrån. Vi rekommenderar Gouda Reseförsäkring, som täcker dessa aktiviteter.

Information

Vad betyder frånpris?

Priset på en resa beror på i vilken period man reser, hur många man är, om man reser med barn och kan variera från dag till dag beroende på flygens platssituation. Priset du ser på denna resa är ett frånpris per person i delat dubbelrum. Kontakta oss för ett exakt pris på just din resa.

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Självklart - bara säg hur länge du vill vara borta, hur du vill bo, vilka utflykter du vill ha med etc. så är vi redo att ändra resan så den blir exakt som du drömmer om.

Avresedatum

Resan kan påbörjas alla dagar.

Gruppstorlek

Resan görs på egen hand. Du kan också lägga till en lokalguide eller göra resan tillsammans i grupp och med svensk reseledare.

maj - oktober

Packlista

 • Elektronisk guidebok
 • Solkräm
 • Solglasögon
 • Solhatt eller keps
 • Snacks
 • Vattentät dagsryggsäck
 • Bra vandringskängor eller vandringskor
 • Fuktavvisande kläder för vandring
 • Bra vandringsstrumpor, gärna två par
 • Lätt regnjacka eller skaljacka
 • Vattentäta packpåsar
 • Vattenflaska
 • Ficklampa/pannlampa
 • Eventuellt badkläder

I priset ingår

 • Flyg Skandinavien - Porto t/r, inklusive bagage
 • Övernattningar enligt program
 • Måltider enligt program
 • Transport enligt program med chaufför som talar begränsad engelska
 • Elektronisk vandringsguidebok
 • Trygghet på resan – nödtelefon bemannad dygnet runt
 • Täckning av paketreselagen och Resegarantifonden

I priset ingår inte

 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Dricks (i Portugal och Spanien är det sed att ge dricks)
 • Färjebiljett för färjeöverfarten från Caminha till A Guarda
 • Dryck
 • Måltider som inte nämns i programmet (det går att köpa till middag innan avresa)
 • Bagagetransport (det går att köpa till innan avresa)

Kommentarer till pris

Priset gäller för resor i lågsäsong med flyg i ekonomiklass och i mån av plats. Reser man andra tider på året ligger priserna högre, speciellt i högsäsong såsom jul och nyår eller om man bokar sin resa tätt inpå avresa. Ring oss på 040-645 04 90 så ger vi dig en offert på exakt de datum du vill resa. Reseförslagen är tänkta som inspiration. Du kan alltid ändra hotellstandard, antal dagar och vilka utflykter du vill skall ingå. Vi skräddarsyr din resa så att den blir exakt som du tänkt dig.

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: