8 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 19 450:-
Du vandrar delar av ”Camino Portugues” - den portugisiska vägen - tillsammans med en mindre grupp och svensk reseledare. Du bor på enkla men bekväma hotell och låter skicka packningen mellan våra boenden för att riktigt kunna njuta av vägen. Totalt vandrar du drygt 120 kilometer under sex vandringsdagar från staden Vigo nära den portugisiska gränsen till Santiago de Compostela.

Det var när man fann de jordiska kvarlämningarna av Jesu lärjunge, aposteln Jakob, som pilgrimerna började vandra till hans grav. Den förste att vallfärda var Gottskalk, biskop av Le Puy, år 950. Även heliga Birgitta vandrade här på 1300-talet. Jakobsleden som den även heter har många utgångspunkter och sträckningar men strålar alla samman med Santiago de Compostela som slutpunkt. Apostelns symbol – pilgrimsmusslan – används för att markera ledens sträckning.

För att få sitt pilgrimsbevis ”La Compostela” måste man ha vandrat minst 100 kilometer av leden och fått dagliga stämplar i sitt pilgrimspass. Detta, tillsammans med ibland något ömma fötter och för det mesta glada leenden är bevis för att man vandrar som en pilgrim mot Sankt Jakobs grav i Santiago de Compostela – ledsagad av många glada tillrop och ”buen camino”!

Vad krävs för att kunna göra vandringen?
Du går i genomsnitt ca 20 kilometer om dagen. Den längsta vandringen du gör är 27 kilometer och den kortaste 12 kilometer. Underlaget skiftar mellan sand, grus, asfalt och kullersten. Det finns både uppförs- och nedförsbackar på vägen. Då du skickar bagaget behövs bara en lättare dagsryggsäck. Detta tillsammans med väl ingångna vandringskängor och gott humör underlättar vandringen och man behöver inte vara en atlet för att både klara av och njuta av vandringen.

Bästa reseperiod

Man kan vandra Camino de Compostela året runt men vi rekommenderar vår och höst. Man kan gå sommartid men då finns risken att det blir extremt varmt.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa från Skandinavien till utgångspunkten för vår vandring – staden Baiona
Du flyger till Santiago de Compostela där du möts av din svenska reseledare och strålar samman med resten av gruppen – ni åker sedan tillsammans med buss till staden Baiona där vandringen startar nästa dag. Efter incheckning finns det tid för frågor och funderingar innan de som vill går ut och äter middag tillsammans.
Dag 2: Baiona till Vigo - Havsnära start på vår pilgrimsvandring
Camino Portugues har flera olika sträckor, men vi kommer väljer den kustnära vägen de första dagarna. Vi påbörjar vår vandring efter frukost och passar på att få dagens första stämpel i pilgrimspasset redan på hotellet. Under dagen har vi en underbar utsikt över Vigobukten och Ciesöarna som romarna döpte till ”himmelska öarna” för deras skönhet. Vi passerar staden Nigrán med sin vackra, blåflaggade badstrand. Den här delen av Galicien kallas Rias Baixas – uppkallat efter kustens många fiskrika havsvikar. Väl framme i dagens etappmål - hamnstaden Vigo - har vi tillfälle att prova på någon av fisk- och skaldjursspecialiteterna från området. Rias Baixas räknas också till ett av Spaniens främsta vindistrikt så till maten dricker vi med fördel något av de lokala vinerna gjorda på Albariñodruvan. Dagens vandring: Ca 6 – 7 timmar i behagligt tempo. 27 kilometer. (F)
Dag 3: Vigo till Arcade – stad och strålande vyer bland ekar och kastanjer
Du startar dagen med att få pilgrimspasset stämplat. Detta gör man på i kyrkor, på vissa hotell, restauranger, turistkontor och på stadshusen. När man är i Galicien så skall man ha två stämplar per dag för att sedan kunna kvittera ut sitt pilgrimsbevis. Dagens vandring tar oss först längs Vigos gator, men så snart vi är ute ur staden har vi åter fin utsikt över Vigobukten. Dagen bjuder på en lugn och behaglig vandringsupplevelse genom lövskog och små byar. I den lilla staden Redondela så strålar de två portugisiska vandringslederna samman men trots detta vandrar betydligt färre pilgrimer här än på den franska vägen. I Redondela passar det bra att äta en lunch på något av de mysiga torgen eller i de medeltida gränderna. Dagens vandring avslutas i Arcade, längst in i havsviken Ría de Vigo. Har vi tur med vädret kan vi ta ett dopp på stranden i Arcade eller sitta på någon av de trevliga uteserveringarna. Vill du fortsätta på temat seafood, så är Arcade känt för sina ostron och här finns några riktigt bra restauranger. Dagens vandring: Ca 6-7 timmar i behagligt tempo. 23 kilometer. (F)
Dag 4: Arcade till Pontevedra - historisk väg med anor från 1200-talet
Från Arcade korsar vi Verdugofloden via den vackra bron Ponte Sampaio. Här led Napoleons arméer sina största nederlag i Galicien. Vi fortsätter på en väg med samma stenbeläggning som på 1200-talet, där alla tusentals pilgrimer genom seklerna bokstavligen har nött ner stenen vi går på. Vi kan återigen njuta av fantastiska vyer över Vigobukten innan vägen fortsätter längs stigar genom löv- och eukalyptusskog. Dagens mål är Pontevedra som vi når relativt tidigt. Det är en ståtlig stad med välbevarade och vackra kvarter från medeltiden. Stadens stolthet är pilgrimskyrkan Iglesia de la Virgen Peregrina vars grund är formad som en pilgrimsmussla. Det finns gott om små torg med vackra byggnader och trevliga serveringar. Dagens vandring: Ca 3 timmar i behagligt tempo, 12 kilometer. (F)
Dag 5: Pontevedra till Caldas de Reis - kastanjeskog, talldungar och eucalyptusträd
Vi har ännu en dag med riktigt fin vandring framför oss, med omväxlande skogar och små byar. Vi passerar flera av de klassiska sädesmagasinen – horréos – byggda i sten eller trä uppe på sina stenfundament för att hålla mössen borta från skörden. I byn Pontecabras kan vi beundra kyrkan Santa María de Alba med sitt pilrimsmonument, och vid Barosa kan den som orkar ta en avstickare till vattenfallen Fervenzas do Barosa. Vid Lombo da Maceira ser vi en staty av St Jakob med sin vandringsstav som visar oss pilgrimer vägen. Det finns också bäckar och dammar på vägen som passar perfekt att stanna till vid och svalka av fötterna i. Dagens mål är kurorten Caldas de Reis, känd för sina varma källor. Det går att prova på ett bad i det heta vattnet på stadens anrika kurhotell. Dagens vandring: Ca 6 timmar, 22 kilometer (F)
Dag 6: Caldas de Reis till Padron - över floder, förbi källor och genom barrskog
Camino Portugués fortsätter idag över floden Umia och de heta källorna som givit staden sitt namn. Vi går vidare genom skogar med pinjeträd, kastanjer och eukalyptus. En mjuk stigning tar oss upp till byn Santa Mariña för att sedan åter gå neråt till floden Fontenlo. Sista biten mot dagens mål vandrar vi på mjuka stigar genom tallskog. Staden Padrón spelar en avgörande roll i el Caminos historia. Där var här aposteln Sankt Jakob (Santiago på spanska) enligt sägnen anlände till Galicien. Sankt Jakob är helgonet som har givit upphov till pilgrimsvandringarna mot Santiago. Flera helgedomar till Santiagos ära finns i staden och stenen där hans båt ska ha förtöjts kan beskådas under högaltaret i kyrkan som tillägnats honom. Vad passar bättre som förrätt till kvällens middag än traktens bidrag till världens matkultur: Pimentos de Padrón? Dagens vandring: Ca 4-5 timmar, 18 kilometer (F)
Dag 7: Padron till Santiago de Compostela - städer, fält och förorter
Vi startar tidigt för att hinna fram i tid till kvällens pilgrimsmässa i Santiagos katedral. Vandringen för oss åter längs skogsstigar och lantliga miljöer tills vi märker att vårt slutmål närmar sig. Sista biten går genom Santiago de Compostelas förorter innan vi ser katedralen som tornar upp sig över staden. Framme vid torget Praza do Obradoiro kan vi insupa stämningen, glädjen och stoltheten bland alla andra nyanlända pilgrimer. Din reseledare samlar in hela gruppens pilgrimspass och hämtar ut era ”Compostelor” – pilgrimsbevis. Du har sedan gott om tid till att uppleva Santiago de Compostela med alla dess restauranger och sevärdheter. Att besöka pilgrimsmässan i katedralen är för många en höjdpunkt, och har vi tur får vi se det legendariska, 80 kilo tunga rökelsekaret ”el Botafumerio” svingas i hisnande banor över kyrkbänkarna. Dagens vandring: Ca 6-7 timmar, 25 kilometer (F)
Dag 8: Hemresa
Beroende lite på när flyget går finns det tid att fortsätta utforska Santiago de Compostela på som är är en härlig stad att besöka. Unik arkitektur och charmiga små gator där man möter andra glada pilgrimer. Den gamla delen av staden förtrollar med sitt medeltida centrum. Här finns marknader, smågator och massor med mysiga restauranger som serverar tapas och iskall öl eller starkt gott kaffe. Inne i katedralen kan man förutom aposteln Jakobs grav se världens största rökelsekar som väger 50 kilo utan rökelse och upp mot 80 kilo när den är fylld och redo för att svänga över mittgången, detta sker numera ett begränsat antal gånger per år men kanske har vi tur just idag. Det ingår transfer till flygplatsen och sedan är vi snart hemma i Sverige igen. (F)

Övernattningar

En natt i dubbelrum inklusive frukost i Baiona
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Vigo
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Arcade
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Pontevedra
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Caldas de Reis
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Padron
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Santiago de Compostela

Information

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Denna resa säljs som ett paket och om man vill göra ändringar kan vi inte återbetala de delar av paketet som ej utnyttjas. Vi kan i de flesta fall, beroende på platstillgång, ordna med förlängning av resan eller ändra hemresan mot ett tillägg.

Gruppstorlek

Min 10 personer Max 16 personer

Nästa: 29-08-2024

Packlista

 • Kläder för väder
 • Regnkappa eller poncho
 • Minst ett par stadiga skor - gärna två - man behöver inte vandrarkängor, ordentliga gymnastikskor fungerar bra
 • Hatt, solkräm & myggspray
 • Vattenflaska
 • Bekväm, mindre ryggsäck för dagspackningen
 • Skavsårsplåster
 • En powerbank till mobilen är alltid bra att ha
 • Äventyrslystnad

Avresedatum

Status Reseperiod Boka senast Pris
Lediga platser Reseperiod29.08.24 - 05.09.24 Boka senast22-06-2024
19 450:-
Prisförslag
Lediga platser Reseperiod12.09.24 - 19.09.24 Boka senast05-07-2024
19 450:-
Prisförslag
Lediga platser Reseperiod15.05.25 - 22.05.25 Boka senast15-03-2025
19 450:-
Prisförslag
Lediga platser Reseperiod04.09.25 - 11.09.25 Boka senast04-07-2025
19 450:-
Prisförslag

I priset ingår

 • Flyg Stockholm/Köpenhamn/Göteborg - Santiago de Compostela t/r, inkl. bagage
 • 7 övernattningar med del i dubbelrum på hotell, inklusive frukost
 • Transfer mellan flygplats och hotell t/r
 • Bagagetransfer mellan hotellen
 • Pilgrimspass
 • Svensk färdledare
 • Digitalt informationsmöte innan avresa
 • Trygghet på resan – nödtelefon bemannad dygnet runt
 • Täckning av paketreselagen och Resegarantifonden

I priset ingår inte

 • Enkelrumstillägg, 2 950 kr. Reser du själv kan du välja att dela rum med en annan resenär av samma kön som också reser själv, för att undvika enkelrumstillägg. Finns ingen att dela med tillkommer enkelrumstillägg som betalas innan avresa.
 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Utflykter som inte nämns i programmet
 • Måltider och dryck som inte nämns i programmet
 • Visum
 • Dricks

Kommentarer till pris

Priset ovan gäller per person med del i dubbelrum med flyg i ekonomiklass. Vill du flyga i Premium Economy, Business Class eller lägga till extradagar före eller efter resan på egen hand kontakta oss för prisförslag och bokning. Vill du göra denna resa men på andra datum på egen hand kan vi skräddarsy en resa med samma innehåll. Du kan då också lägga till utflykter, ändra reslängd eller byta hotell så resan blir exakt som du vill. Kontakta oss på Winberg Travel på 040-645 04 90 och hör mer om priser

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: