14 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 25 450:-
Varje region i Spanien har sin egen särprägel. Denna roadtrip tar dig genom Castilla y León, som även går under tilltalsnamnet ’det riktiga Spanien’. Historiska städer, upplysta torg, byggnadsverk av glödande sandsten och magnifika katedraler väntar dig i denna autentiska region, där du ska besöka Ávila, Salamanca, Zamora och Léon. Innan du kommer så långt ska du uppleva både Spaniens nuvarande och tidigare huvudstad; Madrid som är en livlig och modern metropol med lokala tapasbarer i varje gathörn, konst i världsklass och färgglada kvarter med mysiga marknader och konstnärliga väggar. Toledo, som var Spaniens huvudstad fram till 1561, kommer att charma dig - och ibland utmana din kondition - med slingrande, branta gränder och en betagande, historisk atmosfär. I Toledo får du absolut känslan av att ha rest tillbaka i tiden.

I norra Portugal kör du längs slingrande vägar bland kuperade vinmarker och längs floder. Dourodalen är hem för en av Portugals största stoltheter; portvinet. Slå dig ner vid ett litet bord på någon av de många vingårdarna och skäm bort dina sinnen med en portvinprovning och en utsökt lantlig måltid bestående av lokala råvaror från regionen. En sådan upplevelse ger energi till nästa dag, där du kan ta in vinlandskapet med bil eller på en hyrd cykel. Från Dourodalen rör du dig sen till en annan av Portugals stoltheter; staden Porto som ligger vid Atlanten och skämmer bort sinnena med kulinariska specialiteter, målade klinkers och söta, färgglada hus som står hopklämda längs med kajen och som garanterat ger dig lust att ta bilder i massor. Tiden går snabbt när man strosar omkring i den charmiga portugisiska staden, och om det finns tid kvar finns det gott om kuststräckor och betagande stränder att besöka i och nära Porto. Vem vet, kanske vill du ta en dag eller två på den portugisiska Camino Portugues, som går längs kusten genom Porto och hela vägen till Santiago de Compostela i norra Spanien.

Längs vägen på din resa har vi bokat trevliga 3- och 4-stjärniga hotell för dig. Dessa hotell är centralt belägna i städerna och utgör en utmärkt bas för din resa i Spanien och Portugal. Biluthyrning, flygbiljetter och upplevelser som tapastur i Madrid och båttur på floden i Porto ingår också i priset. Hämta din hyrbil i Madrid och lämna tillbaka den igen i Porto. Vi har inkluderat en större avgift för envägshyra i resans pris, vilket gör att du slipper betala den här avgiften på plats när du hämtar ut bilen.
Om du har andra önskemål för resan, till exempel mer budgetvänliga hotell eller extra utflykter, som en jeepsafari till nationalparken Peneda-Gerês eller en vinprovning i Dourodalen, kan detta också ordnas. På samma sätt kan du välja att göra din resa längre och till exempel fortsätta hela vägen till Lissabon med hyrbil. Din resa kan skräddarsys precis efter dina önskemål. Prata gärna med din resekonsult om detta.

Se alla våra andra fantastiska reseförslag till Spanien här
Läs mer om Spanien här

Bästa reseperiod

Norra och centrala Spanien besöks bäst mellan april och oktober. Här är det varmast under sommarmånaderna (juni – augusti) med temperaturer på 25–30 grader. Under våren (april – maj) och hösten (september – oktober) är temperaturen oftast runt 18–25 grader.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Flyg från Skandinavien till Madrid följt av tapas-runda
Idag flyger du från Skandinavien till Madrid, Spaniens huvudstad. Från Madrids flygplats kan du ta taxi, tåg eller buss till ditt hotell, som ligger perfekt centralt i Madrid. Vila en stund på hotellet innan du ska upptäcka Madrids läckra matscen och många tapasbarer. Du möter din lokala guide på Santa Ana-torget på kvällen, som tar dig och en grupp på max 12 deltagare med på en tre timmars tapas-runda. På utflykten kommer du upptäcka dolda skatter i form av mat och vin med en djup historia. Du besöker totalt fyra av Madrids bästa tapasbarer. En sak är säker; du kommer inte gå till sängs vare sig hungrig eller törstig. Tapas och vin kommer att serveras i massor! Madrid har många sidor; det finns det Madrid som du möter så fort du ankommer staden, och så finns det Madrid som du måste få lokalbefolkningen att visa dig. Kvällens tapasrunda hör hemma i den senare kategorin. Se fram emot en härlig kväll ute i Madrid! (M)
Dag 2: Gå på upptäcktsfärd i Madrid
Njut av frukost på hotellet och bege dig sen ut i Madrids uppslukande stadsliv. Dagen kan du använda precis som du vill. Ett bra tips är att hitta Paseo del Arte, där du kan investera i en biljett som ger dig tillgång till tre av Madrids bästa konstmuseer. Med denna biljett kan du besöka det berömda Pradomuseet samt Reina Sofia och Thyssen-Bornemisza-museet. Precis som Madrid lyckas leverera god mat, så lyckas staden också leverera konst i världsklass. Upptäck målningar från världsberömda målare som Picasso, Goya och Velázquez, bland andra. Om du föredrar att ägna dagen åt något annat än konst finns det också gott om möjligheter till det. Shopping, marknader, nattliv, flamenco, vackra parker och mysiga stadsdelar är andra måsten i Madrid. Till exempel kan du ta dig förbi den fantastiska Mercado de San Miguel som lockar med tapas i massor, eller den gigantiska loppmarknaden El Rastro, där du kan göra bra fynd. Den eleganta fotbollsstadion Palais Real och Santiago Bernabéu är också värda ett besök. (F)
Dag 3: Hämtning av hyrbil och vidare till Toledo
Det är dags att säga adjö till Madrid och ge dig ut på din resa med bil genom Spanien och Portugal. Efter frukost och utcheckning från ditt hotell går du till biluthyrningskontoret på egen hand, där du hämtar din hyrbil. Fortsätt sedan med bil till Toledo, som ligger ungefär en timmes bilresa söder om Madrid. Du checkar in på ett bekvämt hotell i staden och beger dig sedan ut för att uppleva den historiska staden, som ligger i den spanska regionen Castilla-La Mancha. (F)
Dag 4: På äventyr i den medeltida staden Toledo
Toledo är en stad med lång historia. Fram till 1561 var den Spaniens huvudstad och är idag en av Europas äldsta städer. Staden var en gång uppdelad i ett kristet, ett moriskt och ett judiskt kvarter, och denna historia har satt sin prägel på staden. Så snart du sätter din fot i staden kommer du att känna historien komma till liv. Slingrande, smala och ibland branta gator förbinder staden och tar dig förbi vackra kyrkor, katedraler, moskéer och synagogor. Lägg till stadens fort och broar till listan, så förstår du varför Toledo är med på UNESCO: s världsarvslista. Du bestämmer själv hur du vill lägga upp din dag i Toledo. Besök det katolska kapellet Mezquita Cristo de la Luz eller fortet El Alcazar som tronar upp sig över staden och sätter pricken över i:et i den medeltida atmosfären. Katedralen Primada och klostret San Juan de los Reyes förtjänar också att besökas denna dag. Sedan kan du ta en paus på Zocodover-torget, hitta vägen över de historiska broarna eller njuta av en magnifik utsikt över staden från Mirador del Valle. Oavsett vart du går den här dagen kommer du att känna att du har rest tillbaka i tiden. (F)
Dag 5: Från Toledo till Salamanca med hyrbil, med stopp i Ávila
Fler vackra städer väntar dig i Spanien. Sätt dig bakom ratten och fortsätt mot Salamanca som ligger i regionen Castilla y Léon. Från Toledo är det cirka tre timmars bilresa till Salamanca. Längs vägen kan du göra ett stopp i staden Ávila, som är ett annat magnifikt exempel på en medeltida stad. En enorm, riddarliknande och mycket välbevarad stenmur omger staden. Innanför stadsmuren hittar du den arkitektoniska och vackert inredda St. Vincent-basilikan. Håll också utkik efter de små, gula snäckskalen. Ávila ligger nämligen på Camino Teresiano-leden, som går genom 17 städer till Santiago de Compostela. Salamanca visar sig från sin bästa sida redan innan du anlänt till centrum av staden. På infartsvägarna får du en vacker utsikt över staden, där den enorma katedralen är kronan på verket. Checka in på ditt hotell och ta dig till Plaza Mayor i god tid före mörkret faller på. Så dig ner på en av uteserveringarna på torget - eventuellt med ett glas traditionell Cava i handen - och bevittna när lamporna tänds samtidigt över hela torget i skymningen. Detta får dig lätt att tappa andan och applåder bryter ofta ut när lamporna tänds på torget. Detta torg är inte bara historiskt och utsökt vackert med sin glödande sandsten, det är också en samlingspunkt för hela staden. (F)
Dag 6: Utforska den gyllene staden Salamanca
Utforska Salamanca i din egen takt idag. Den gamla stadsdelen är byggd i glödande sandsten som lyses upp på kvällen. Den nyare stadsdelen är uppbyggd i ungefär samma stil för att inte skapa för starka kontraster. Salamanca är också känd för att husera ett av världens äldsta universitet, och det är några magnifika byggnader som hör till det området. Ta dig förbi universitetsbyggnaderna och se om du kan upptäcka den mytomspunna grodan som är inhuggen i universitetets entréområde. Enligt legenden säkrar nya studenter sin akademiska framtid genom att hitta grodan. Helt lätt att upptäcka är den därför inte. Från universitetet är det inte långt till Salamancas katedral som är ett annat måste i staden. Ta den slingrande turen upp i kyrktornet och njut av stadens hustak från toppen. Njut av både barock och gotisk stil - katedralen erbjuder båda. Efter detta kan du ta dig ner till centrum via de slingrande och mysiga gränderna. Shoppa i butikerna och njut av en bit mat på någon av stadens många läckra restauranger. Om du är i Salamanca under påsken bör du utan tvekan också ägna tid åt att delta i de många religiösa processionerna. Påsken är en mycket speciell tid i denna del av Spanien, och processioner äger rum dagligen på gatorna i staden, både under dagen och kvällen. Lokalbefolkningen tar på sig färgglada kostymer och stora huvor och drar stora vagnar med helgon genom gatorna. Det är en show utan like som väntar på dig om du är här under påsken. (F)
Dag 7: Från Salamanca till León med stopp i Zamora
Ännu en annan magnifik stad i Castilla y León väntar på dig. Vid denna tiden på resan har du garanterat fått det äkta Spanien under huden, och León förstärker denna känsla ytterligare. Från Salamanca är det cirka två timmars bilresa till León. Du kan eventuellt stanna i Zamora på väg till León. Zamora rymmer allt från ett gammalt slott till en ikonisk bro och katedral. Således är staden en perfekt mellanlandning på din resa. I León blandas det nya med det gamla. Staden är en intressant blandning av gamla traditioner med moderna nyanser. I den spanska staden möter du allt från vackra, historiska byggnader och en utsökt matscen till musik, teater, magi och film. Kulturella evenemang och festivaler äger regelbundet rum i staden. (F)
Dag 8: Stadsliv, sevärdheter och god mat i León
Ge dig ut på gatorna i León och utforska stadens sevärdheter i din egen takt. Du väljer själv vart du vill låta vägen ta dig idag. En av stadens höjdpunkter är den gotiska katedralen som tronar upp sig på ett stort torg. Katedralen är särskilt känd för sina färgglada glasfönster, som ger ett vackert och inbjudande ljus när du kliver in. I Calles de las Cercas kan du promenera längs den medeltida stadsmuren, medan du på Plaza del Grano kan njuta av den charmiga atmosfären som skapas av kullerstenslagda gator och en liten kyrka. San Isidoro de León är en basilika som också förtjänar ett besök. Här kan du följa fotspåren av de många pilgrimer som passerar genom staden. Den franska delen av Caminon går nämligen genom León, och oftast är det denna Camino man refererar till när man pratar om att ’gå Caminon’. Gatuliv och goda maträtter bör också fylla programmet. Njut av blomsterkantade balkonger i Calle Ancha. Utforska Barrio Húmedo och det historiska kvarteret. Ta en välförtjänt vila på en av de många bra restaurangerna eller kaféerna i området. Smaka på goda ostar, tunt skuren skinka och frestande sötsaker. Leóns kulinariska utbud har något för alla smaklökar.
Dag 9: Från León till Dourodalen
Historiska byggnader och ett medryckande, spanskt stadsliv har fyllt programmet. Det är nu dags att ta sig ut i naturen och beundra en rad vackra landskap. Idag kör du från León i Spanien till Dourodalen i Portugal. Restiden mellan de två destinationerna är cirka 3–4 timmar. Längs vägen kan du besöka Las Médulas, som på sin tid var den viktigaste guldgruvan i det romerska riket. Det imponerande landskapet du kan uppleva här är resultatet av Romarrikets utvinningsprocess, som gick under namnet ’riv ner berget’. Gångar byggdes och vatten hälldes över klippsidorna – en process som har lett till ett enastående resultat. Idag är Las Médulas med på UNESCO: s världsarvslista. Sträck på benen och ta en promenad i landskapet innan du fortsätter köra. Fler vackra landskap väntar på dig i Portugal. Ett kuperat landskap med otaliga vinrankor välkomnar dig vid ankomsten till Dourodalen. Du checkar in på ett 4-stjärnigt hotell omgivet av vacker natur. På kvällen kan du avnjuta middagen på någon av de närliggande vingårdarna. (F)
Dag 10: Livsnjutning i Dourodalen
Dourodalen är inte bara ett naturskönt område – det är också här som världens bästa portvin tillverkas. Här kan du utforska och njuta av pittoreska landskap och fantastisk natur. Gå på portvinprovning hos någon av de lokala vingårdarna och få en inblick i en av Portugals stolta traditioner. Dessa provningar erbjuder otaliga glas av den läckra drycken, där du kan smaka allt från milda bruna nyanser till djupa, kraftiga toner. Portvin är verkligen en värld för sig, och Dourodalen är den perfekta platsen att uppleva kulturen. I Douro förvandlas druvan till dryck, varefter de gyllene dropparna transporteras längs floden till Porto. En båttur på denna flod ingår redan i din resa efter ankomsten till Porto, men om du vill ha fler båtresor kan du gå på en båt i Pinhão och njuta av vinlandskapet från vattnet. Alternativt kan du hyra en cykel eller snöra på dig vandringsskorna. Området erbjuder otaliga bra leder. Till exempel kan du prova på Lamego Trail, som också går under namnet ’portvinsspåret’. Andas ut och njut av lugnet – Dourodalen är sannerligen en plats för livsnjutare. (F)
Dag 11: Porto – sista stoppet på resan
Efter att ha sagt adjö till Dourodalen beger du dig till kuststaden Porto, en av Portugals mest magiska städer. Porto charmar alla med sina små, slingrande gator, färgglada hus och mönstrade kakel i massor. Varje hörn av Porto inbjuder till ett foto. Från Dourodalen har du drygt en timmes bilresa till Porto, där du vid ankomst lämnar din hyrbil på biluthyrningskontoret. De närmaste dagarna i storstaden har du inget behov av bil. Istället kan du njuta av den vackra staden till fots och med traditionell spårvagn. Du bor på hotell centralt i staden. (F)
Dag 12–13: Utforska Porto
Några underbara dagar i Porto ligger framför dig, där du själv bestämmer programmet för dagarna. Det enda som är planerat är en flodkryssning på floden Douro. Du stiger på båten vid Cais in Ribeira och tar dig sedan genom Porto under sex ikoniska broar - från stadens äldsta bro till den mest moderna. Därav namnet "6 bridges cruise". Njut av utsikten över Portos historiska kvarter och färgglada hus längs flodbanken, upptäck portvinshusen som ligger nere vid floden och se flera av stadens historiska kyrkor och kloster. Unna dina smaklökar utsökt mat och dryck. Porto är hem för massor av bra restauranger, och det går heller inte att låta bli portvinshusen och museerna. Du kan dessutom ge dig ut på jakt efter dina favoritkakelplattor. Staden är hem för en myriad av färgglada och mönstrade kakelplattor som pryder hela väggar överallt i staden. I Porto bör du också avsätta tid för promenader i det historiska kvarteret, medan du även kan välja att fortsätta till fots till havssidan. Kanske tar du till och med en dag på den portugisiska Caminon, som går genom staden och vidare ut längs kusten. Du kan också spendera en dag på någon av de fantastiska stränderna som ligger en kort bit från Portos centrum. Till exempel kan du ta en utflykt till Praia da Sereia, Praia dos Ingleses eller Praia de Espinho. Du kommer upptäcka att kusten norr och söder om Porto är en favoritdestination för surfare, och om du är sugen kan du hyra en surfbräda på någon av stränderna. (F)
Dag 14: Hem från Porto
Din två veckor långa, oförglömliga rundresa i Spanien och Portugal har nått sitt slut. Du tar taxi eller kollektivtrafik till Portos flygplats, varifrån du flyger hem till Sverige. Om du inte är redo att åka hem än kan du förlänga din resa och fortsätta med hyrbil längs Portugals kust, hela vägen ner till Lissabon.

Övernattningar

2 övernattningar i dubbelrum på ett 3-stjärnigt hotell i Madrid
2 övernattningar i dubbelrum på ett 4-stjärnigt hotell i Toledo
2 övernattningar i dubbelrum på ett 4-stjärnigt hotell i Salamanca
2 övernattningar i dubbelrum på ett 3-stjärnigt hotell i León
2 övernattningar i dubbelrum på ett 4-stjärnigt hotell i Dourodalen
3 övernattningar i dubbelrum på ett 3-stjärnigt hotell i Porto

Reseförslaget bygger på ovanstående boendestandard, men Winberg Travel kan erbjuda allt från hostel till mellanklasshotell och lyxresorter. Kontakta din reserådgivare för att hitta det boende som passar just dig och din budget.

Information

Vad betyder frånpris?

Priset på en resa beror på i vilken period man reser, hur många man är, om man reser med barn och kan variera från dag till dag beroende på flygens platssituation. Priset du ser på denna resa är ett frånpris per person i delat dubbelrum. Kontakta oss för ett exakt pris på just din resa.

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Självklart - bara säg hur länge du vill vara borta, hur du vill bo, vilka utflykter du vill ha med etc. så är vi redo att ändra resan så den blir exakt som du drömmer om.

Avresedatum

Du kan påbörja denna resa den dag som passar dig bäst

april - oktober

Packlista

 • Guidebok
 • Internationellt körkort
 • Kartbok eller nedladdade kartor på telefonen
 • Eventuella åksjuketabletter
 • Kreditkort
 • Mindre vandringsryggsäck
 • Solkräm
 • Badkläder och handduk
 • Behagliga skor

I priset ingår

 • Flygbiljett Skandinavien - Madrid / Porto - Skandinavien, inkl. bagage
 • Övernattningar enligt program
 • Måltider enligt program
 • Tapas rundtur i Madrid med engelsktalande guide
 • Flodkryssning i Porto
 • 8 dagars biluthyrning inkl. kasko- och ansvarsförsäkring samt envägsavgift för hyrbilen - försäkringsvillkor gäller, kontakta oss för mer information
 • Trygghet på resan – nödtelefon bemannad dygnet runt
 • Täckning av paketreselagen och Resegarantifonden

I priset ingår inte

 • Rese- och avbeställningsskydd
 • Dricks (i Spanien är det god praxis att ge dricks till servicepersonal)
 • Drycker
 • Måltider som inte nämns i programmet
 • Parkeringsavgifter
 • Eventuella vägtullar

Kommentarer till pris

Priset är baserat på lågsäsongspriser. Bokningar under högsäsong (t.ex. jul/nyår och sommarlov) är vanligtvis högre än detta pris.

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: