Av Sofus Madsen

Första mötet med Zanzibar är stenstaden Stone Town, som både kan nås via flyg eller båt från fastlandet. Det är verkligen en stad som är värd att besöka i minst ett par dagar. I stadsdelen Old Town är det lätt att sugas in i de små trånga gränderna, som är fyllda av små trivsamma souvenirbutiker, caféer och restauranger. Chanserna till prisvärda fynd är strålande, särskilt om man är på humör att köpslå lite om varorna.

Genom olika perioder har här kommit och farit många olika folkslag, som alla har satt prägel på arkitekturen. Här kan man se byggnader i arabisk, indisk, brittisk och portugisisk stil, vilka alla ger staden sitt helt speciella och imponerande utseende.

Varje kväll sätts en lång rad med små bodar upp längs med vattnet, från vilka man kan avnjuta allehanda läckerheter från havet medan man blickar ut mot den vackra solnedgången över Indiska oceanen.

Fem kilometer väster om Stone Town ligger Changuu, även känt som Prison Island, också detta väl värt ett besök. Ön har en park fee som betalas vid ankomst, ett par lyxhotell och en riktigt härlig strand och många kommer hit för att snorkla vid det väldiga korallrevet. Här finns även enorma landsköldpaddor som det går att komma mycket tätt inpå.

Populärt är också kryddturerna, ”the spice tours”. Man åker ut till en av de många kryddfarmerna och under ledning av en guide får man en sinnesupplevelse utöver det vanliga. Bland de många kryddarterna som odlas här finns vanilj, kryddnejlika, kardemumma och svartpeppar.

Dra dig inte för att unna dig att par avslappnande och välgörande dagar vid en av de många vita sandstränderna med alldeles kristallklart vatten.
Kendwa Beach, Zanzibar
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: