Här finner du praktisk information och fakta om Tjeckien.


Praktisk information om att resa i Tjeckien

Väder och bästa tid att resa
Tjeckien har ett tempererat inlandsklimat med sköna, varma somrar och lite kallare vintrar. Mest nederbörd faller i maj och under sommarmånaderna. Om du tycker om torra och frostiga semesterar är Tjeckien platsen för dig på vintern.

Se vädertabell för Tjeckien här

Pengar
I Tjeckien använder man tjeckisk koruna (CZK) och njut av de låga priserna här. Kreditkort fungerar på många ställen men ta ut lite extra kontanter då många fortfarande håller fast vid kontanttraditionen och det är inte alla restauranger och butiker tar kort. Det finns gott om bankomater i städerna. Se den aktuella kursen här.

Transport
Tåg:
Det finns gott om möjligheter att åka runt i Tjeckien med tåg. Landets nationella järnvägsbolag herer České dráhy (förkortat ČD), men de har inte monopol så man stöter också på Regiojet (förkortat RJ) och LeoExpress (LE). Alla erbjuder långdistanståg mellan landets största städer. Busstrafiken i Tjeckien drivs av privata aktörer och traffikerar de lite mindre städerna och byarna. Ladda ner appen IDOS som hjälper dig hålla ordning på bussarna.

Spårvagn:
Man kan inte missa Prags språvagnar med sin ikoniska röda färg som man valde att behålla när man bytte ut de gamla vagnarna mot en modernare modell. Även i städerna Pilsen och Liberec har man gamla goda spårvagnar, flera av dem en kvarleva från sovjettiden. Så luta dig bakåt och njut av stadens vyer när de passerar spårvagnsfönstret.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Prag
Språk: Tjeckiska
Klimat: Tempererat fastlandsklimat
Valuta: Tjeckisk koruna (CZK)
Religion: Majoriteten har ingen religion, ca 11% är dock katoliker


Information om Tjeckien

Natur och adrenalinrush
I Tjeckien döljer sig ett par ståtliga nationalparker; från Šumava National Park i syd till Krkonoše National Park i norr. Både bjuder på andlöst vackra utsikter, stora, orörda naturområden, frisk luft och massor med granar. Varje vandrares drömland. Och om du inte är så förtjust i det där med långa bergsvandringar erbjuder Krkonoše National Park på en annan sorts adrenalinrusher mi form av trädklättring, rappelling och mountainbiketurer. På vintern förvandlas byn Špindlerův Mlýn till Tjeckiens största skidort och även om pisterna inte är lika branta som i Alperna bjuder landskapet på skidupplevelser i romantiska snölandskap mellan höga granar.

Prag
Livliga marknader, mysiga caféer, gamla byggnader och kyrkor. Prag har allt som man kan önska sig under en storstadsweekend. Förse dig av den välsmakande, billiga maten och njut av en tjeckisk öl i vårsolen vid floden Vltava. Den historiska stadsdelen i Prag heter Staré Město och är fylld av vacker arkitektur. Korsta floden på den kända Karlsbron. Här ligger så stadsdelen Malá Strana som även den är fylld av spännande byggnader och historia, bland annat Prags stiliga borg.

Travel consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: