Av Milla Limrell

Att åka till Hawaii har varit en dröm för mig i många år och nu var det äntligen dags! När man säger Hawaii kommer många bilder fram i huvudet - ett paradis med palmer, stränder, blått vatten och hula hula. Och det visade sig vara det men på ett helt annat sätt än jag föreställt mig och så otroligt mycket mer.

Första beslutet man måste fatta är vilka öar man skall besöka för Hawaii är ju inte en ö och en plats utan närmare 170 olika öar och atoller där 6 av öarna är de man som turist besöker; Big Island (Hawaii), Maui, Oahu, Kauai, Lanai och Moloka’i. Att välja var inte det enklaste men vi valde Big Island och Maui för att det lät spännande och vi är optimister och trodde nog att vi skulle komma tillbaka och se de andra öarna vid ett senare tillfälle.

Big Island heter ju egentligen Hawaii och är som man hör på namnet den största ön. Och vilket äventyr det var! Man flyger in på östra sidan av ön till Hilo och hämtar ut sin hyrbil.
Här uppgraderade resesällskapet vår bil till en cabriolet och vi körde med taket nerfällt ”rain or shine” för har man en cabriolet så har man. Runtikring här finns flera vackra vägar man börjar
sin road-trip på. Vi stannade till vid ett supermysigt fik där det visade sig att servitrisen hade en bror som var gift med den svenska sångerskan Meja – vilken liten värld. Vi fortsatte sedan till dagens mål – Volcanoes National Park där vi bodde inne i själva parken med utsikt över vulkanen.

Det var en wow-faktor att sitta på kvällen och äta middag och se magman lysa röd i nattmörkret. Det är väldigt välordnat och nationalparken erbjuder vandringar på olika platser. Vi hade turen att vara där en dag när man gjorde en vandring bland sulfurfälten. Man gick på gångbroar och det pyste och rök ur marken runtom (och luktade), spännande och vackert! Vi fortsatte sedan med bilen själv och körde ”Crater Rim Drive” med stopp för att vandra på stelnade lavafält, se historiska ristningar, höra havet slå mot klipporna och rent allmänt njuta av detta storslagna naturfenomen. Inne i själva byn Volcano finns dessutom en toppenbra thairestaurang.

Nästa dag tog vi vår cabriolet och körde den förr så beryktade Saddle Road frän öst till väst – och jo, det regnade lite men vi körde nedcabbat. Big Island har 11 olika klimatzoner vilket gör landskapet fantastiskt varierat. På västkusten finns Hawaiis kanske vackraste stränder. Vi tillbringade dagarna med att köra runt och besöka så många vi bara hann, bada och promenera. Här på Hawaii beter sig sköldpaddorna lite annorlunda och på ett sätt man faktiskt inte ser någon annanstans i världen. På eftermiddagarna så kravlar de upp på stränderna och ligger och tar en siesta i solen innan det är dags att simma ut i havet igen och äta kvällsmat. Sköldpaddorna är älskade och skyddade på Hawaii och beståndet stiger faktiskt från år till år. Man får inte gå närmare än 7 fot (drygt 2 meter) men det räcker gott för att både titta och fotografera.

En kväll körde vi upp till det stora observatoriet på den inaktiva vulkanen Mauna Kea. Det var helt gratis, stationen bemannas på kvällarna av frivilliga som ställer in instrumenten efter årstid så man ser de bästa och mest spännande stjärnbilderna plus att de tålmodigt svarar på frågor. Stationen ligger uppe på 4000 meters höjd och det var betydligt kallare än där vi startade. Om vi körde nedcabbat? Såklart!

Så var det dags att byta ö. Livet är enkelt för turister på Hawaii, det är lätt att hämta upp och lämna tillbaka hyrbilen, folk är vänliga och flygplatserna små och avslappnade. Jag glömde alla mina värdesaker i säkerhetskontrollen och innan jag ens upptäckt det letade en vänlig man upp mig och återlämnade allt. Korta flygskutt mellan öarna gör att det går fort att förflytta sig och vips var vi på Maui – en plats som jag trodde bara var stränder, palmer och flashiga hotell. Oj vad fel jag hade för Maui är natur, upplevelser, vulkaner och äventyr. Vi bodde på den södra delen av ön i Wailea med gångavstånd till ett litet centrum vilket är trevligt när man ska äta och inte vill vara på hotellet hela tiden. Här kan man promenera mellan stränderna, massor med sköldpaddor och vackert. Hyrbil är dock ett måste för att man skall kunna göra dagsutflykter och besöka andra stränder som Makena Beach eller Kana’apali. Upp mot nordväst ligger en liten stad som heter Lahaina vars centrum är en blandning av jättesöta gamla hus, massor med små butiker, restauranger och shopping. Front Street i Lahaina är känt som restauranggatan nummer ett!

Det finns två utflykter som är absoluta ”måsten” på Maui. Det ena är att åka upp på vulkanen Haleakalā. Många åker upp och ser soluppgången men det betyder att man måste upp tidigt, tidigt på morgonen och trängas med andra turister så vi åkte upp en gång mitt på dagen och vandrade och en gång för att se solnedgången vilket var absolut magiskt – och kallt. Den andra är att köra The Road to Hana. 84 kilometer med 620 kurvor och 59 broar. Vi gjorde massor med stopp på vägen för att se vattenfall, svarta lavastränder, fika, köpa frukt och njuta av utsikten. Framme i Hana lagom till lunch åt vi de kanske godaste fisktacos vi ätit på Hawaii, vid en food truck. Vi passade också på att åka några mil extra för att besöka den svenskättade flygaren Charles Lindbergs grav som ligger nästan bortglömd på en kyrkogård ute i ingenstans. Man kan inte köra runt ön tillbaka utan man får njuta av de 620 kurvorna en gång till på hemresan! Men som tur var hade resesällskapet uppgraderat bilen även här så med taket nerfällt och vinden i håret var även det alldeles, alldeles underbart!

Så med facit på hand visade sig Hawaii vara oändligt mycket mer än vi trodde först. Det som överraskade mest var kanske all natur, alla upplevelser och öarnas spännande historia med både fakta och sägner. Semestern blev ett stort och fantastiskt äventyr – och vi kommer tillbaka!

Se några av mina favoritbilder här!
Hawaii - you had me at Aloha!
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: