På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Kina.


Praktisk info om att resa i Kina

Klimat och bästa restid
Vår och höst är de bästa tiderna att besöka Peking, eftersom högsommaren kan bli olidligt varm och vintern bitande kall. Å andra sidan är de sydligaste provinserna att föredra om vintern eftersom det här är den milda och torra säsongen – här råder monsunen om sommaren. Är det å andra sidan Xinjiang, Inre Mongoliet eller Manchuriet som är målet så är hela sommarsäsongen rätt tid, eftersom det blir olidligt kallt om vintern.
Våra rekommendationer om bästa resperiod i Kina bygger på hur klimatet har varit under tidigare år. Vädret i Kina kan vara mycket ombytligt och oförutsägbart och därför är våra prognoser endast vägledande.

Pengar
I Kina och Tibet kan du i de större städerna ta ut pengar med ditt kreditkort på bland annat Bank of China, där det i många fall finns bankomater precis utanför banken (max 2000 yuan). Ha alltid med en reserv av dollar eller euro i kontanter (och eventuellt resecheckar).
OBS. Kom ihåg att skaffa gott om yuan innan reser till de mindre städerna, där det ofta finns få eller inga sätt att använda kreditkort eller växelvaluta. Detta gäller till exempel provinserna Gansu och Sichuan.

Visum
Visumregler kan ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar de nuvarande förhållandena vid landets ambassad. Informationen nedan kan ändras.
Visum kan sökas på China Visa Application Service Center i Stockholm eller i Göteborg. Här delges man alla bestämmelser kring besöket, bland annat rörande passgiltighet – passet måste ha längre giltighetstid än sex månader, även vid transit.
Läs mera på www.swedenabroad.se

Transport
Tåg
Över längre sträckor är tåget klart att föredra även om det är något dyrare än buss. Det finns järnvägsförbindelser i alla provinser. Tågen har flera reseklasser: hard seat, hard sleeper (6 personer i öppen kupé), soft sleeper (4 personer i stängd kupé) och soft seat. En resa i hard seat är ofta både livlig och intressant men få har sittfläsk för mer än fem-sex timmar! Soft sleeper kostar ungefär samma som inrikesflyg, men då finns det också en del lyx på menyn! Det är möjligt att köpa mat och dryck ombord på tågen.

Buss
På vissa sträckor finns det ingen tågförbindelse och då är bussen ofta den bästa lösningen. Standarden varierar mycket - från lyxbussar på linjer längs östkusten till uttjänta gamla skrällen genom de inre och västra provinserna. Att köpa buss- och tågbiljetter i Kina kan vara ett företag, så förbered dig väl innan du beger sig till stationen, ta med en god dos med tålamod och glöm allt om service, så löser sig allt förr eller senare. Du kan alltid försöka igen dagen efter ifall det inte skulle lyckas!

Flyg
Om du vill täcka in flera provinser på relativt kort tid (vilket är sällan en bra idé) kan det vara bra att ta flyg. Det finns många inrikesflyg i Kina.

Båt
Tidigare fanns det många färjeruter i Kina längs kusten och även till Japan och Korea men idag är det mest på floderna som det fortfarande är aktivitet i passagerarbåtarna. Även om det fortfarande finns några förbindelser till Korea och Japan, bland annat Shanghai-Kobe-färjan, så är båttransport i Kina för de flesta resenärer lika med en kryssning på Yangze-floden eller en båttur på kanalerna mellan Guilin och Yangshuo.

Dricks
I många länder räknas dricksen som en del av lönen för anställda i servicebranschen. Därför är det bra (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer med flera beroende på vilket land du besöker. Vi rekommenderar därför att du bekantar dig med hur mycket som är normalt att ge i dricks och till vem innan avresa. Sådan information finns till exempel i Lonely Planet guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Beijing
Språk: mandarin
Klimat: subtropiskt till tempererat
Valuta: renminbi/yuan
Religion: ingen officiell religion


Inspiration Kina

Kina – Mittens rike
Kina är ett land som väcker många tankar och under årtusenden har resenärer blivit attraherade av detta enorma rike. Den explosiva utvecklingen som landet genomgår har stor betydelse för de flesta kineser och samtidigt, på grund av den enorma storleken, varierar levnadsvillkoren kraftigt. Från beskedliga bönder vid Yangtse-flodens vackra stränder till nyrika storstadspotentater i det ultramoderna Shanghai eller Hong Kong. För en besökare ter sig denna skillnad som en svindlande upplevelse.

Äventyrlig natur
Kina har en imponerande natur och ett mångsidigt djurliv. Exempelvis bjuder Yunnan-provinsen på pittoreska berg och nästan sagoaktigt landskap och i Guangxi-provinsen kan du uppleva isolerade minoritetsbefolkningar och gå på hisnande vandringar. Gula bergen i Anhui-provinsen lever upp till bilden av Kinas traditionella natur med branta, smala bergstoppar och bonsai-lika träd inramade i dimbankar. Kinas varierade natur innehåller både Tibet och Himalaya-regionens snötäckta höglandsterräng och Gobi-öknens dammslätter. Men resan till Kina kan också omfatta strandupplevelser på till exempel den tropiska ön Hainan.
Kina har en stor och varierad naturrikedom med en uppsjö av spännande växter och en mängd vackra och exotiska djur som du kan uppleva i de cirka 500 naturreservaten som finns i landet. Du kan också, naturligtvis, besöka ett pandacenter och träffa de sällsynta och charmiga djuren.

Kinas historiska handelstraditioner
Ända sedan silkevägens och opiumkrigens dagar har Kina handlat med omvärlden. Exempelvis var keramik, fyrverkerier och nudlar helt okänt i Europa innan det importerades från Kina. Den kinesiska handelsandan är verkligen karakteristisk. Nästan alla priser är förhandlingsbara och säljaren börjar gärna glatt på långt över det dubbla av vad priset kan sluta med att hamna på. Ja, landets unika historia definierar verkligen det Kina som besökaren upplever idag. Här finns de många historiska sevärdheterna, som den Förbjudna staden i huvudstaden Peking, den gigantiska kinesiska muren eller kejsar Qin Shi Huang stora begravningsarmé av terrakottakrigare i staden Xi'an. Du kan också ta Tibet-expressen från Peking till Lhasa, en av världens vackraste tågturer där molnen passerar genom den azurblå himlen, där snötäckta bergstoppar glimmar i solen och en klar blå sjö dyker upp i det karga landskapet på ”Världens tak”.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Adam Kindberg Smeds

Adam Kindberg Smeds

Travel Consultant

info|wt.se
Lotta Avellén

Lotta Avellén

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på:
Rejsegarantifonden
International Air Transport Association
Branschföreningen för landets resebyråer och researrangörer - SRF