Av Torben Jakobsen och Sanne Maigaard

Tidpunkt för resan: september 2010.

Tre olika utgångspunkter
Vill du boka allting hemifrån? Vill inte boka någonting hemifrån? Vill du göra en kombination och boka en del och i övrigt lämna annat fritt och öppet?
Vårt första råd när det gäller att få maximalt ut av turen: Fundera och överväg hur mycket du hinner med under den tid du har till förfogande. Avstånden i USA är nämligen en gång för alla enorma.

Du gör därför klokt i att stämma av med dig själv hur många timmar du vill eller klarar av att sitta i bilen per dag och utifrån detta planlägga dina övernattningar. Lägg rutten utifrån de highlights och sevärdheter som attraherar dig. Fundera även på hur många dagar du vill tillbringa på de olika ställena.

Bokar du allting hemifrån så riskerar du inga ”No vacancies”-skyltar framme vid målet och du kör lätt och ledigt in på motell efter motell. Du sätter fint och fiffigt ihop din rutt med olika rastplatser och matställen på vägen med hjälp av karta och restips. Allt kan göras hemifrån innan avresa.

Väljer du däremot den fulla friheten och det stora öppna äventyret så bokar du inget alls. Då kan du, i alla fall under högsäsong, eventuellt riskera att missa en del populära och därmed fullbelagda nationalparker.

Vi rekommenderar självklart en kombination: hemifrån bokar du bil och de första och sista par nätterna, däremellan drar du ut på stora fria äventyr med ett par enstaka fixpunkter bokade på förhand. Den här lösningen ger dig flexibilitet samtidigt som du har inte behöver tänka på att övernatta i de värsta flaskhalsområdena, däribland nationalparkerna. Reser du utanför högsäsong ser det givetvis lite annorlunda ut. Kanske du då inte bara lätt kan få ett rum utan även ett budgetpris eller, om det är fullbokat, bara köra vidare till närmsta samhälle och få rum där (till budgetpris). Exempelvis vid Grand Canyon i antingen Grand Canyon Village eller Tusyuan så kostar det ofta upp till dubbelt så mycket att bo som i Williams, som ligger 50 miles söderut. På detta sätt kan du bara justera din tur en aning och plötsligt få nya och roliga alternativ. Och fråga runt lokalt. Amerikanerna kommer att ha massor av goda råd som de villigt delar med sig av om allt från färdväg till utsiktsplats till matställe. Bättre än någon guidebok, och dessutom trivsamt socialt.

Läsa på hemifrån kan du däremot göra när det gäller nationalparkerna men vi vill ändå rekommendera parkernas Visitor Center, där du kan få kartor över parken ihop med personlig rådgivning – och igen lite lokala tips, om vackraste stället, om den lagom svåra hiking-rundan, om den bästa solupp- eller solnedgången. Sedan sätter du ihop din dag, så nära dina idéer och önskemål som möjligt. Varje park har en inträdesavgift och ska du besöka flera av dem så finns det speciella årskort som gäller överallt i landet, på cirka 2000 ”federal recreation sites”. Priset är (2019) 80 dollar. Två namn kan skrivas på passet så ska någon bekant till dig resa inom samma år så kan ni dela och spara lite pengar.

De flesta biluthyrningsfirmor erbjuder GPS i bilen mot en avgift men ifall du bara har med dig en Rand McNally Road Atlas kan du utan problem ta dig runt. Internationellt körkort för turister är inte formellt nödvändigt i USA men underlättar avsevärt. En del uthyrare kräver det dessutom. Här är en solklar detalj att ha fullständigt i ordning innan avresa.
Kom till sist ihåg bilen. Den är en fundamental del av din resa under många, många timmar ”on the road”. Se därför till att ha ett bra fordon. Där är inte några våldsamma prisskillnader mellan kategorierna så välj aldrig den minsta modellen. Det är de sparade pengarna inte värda.
Road Trip, USA
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: