Kalendern säger 2024, men vad säger reskalendern? Är den fortfarande tom? I en värld full av äventyrliga destinationer är det nästan omöjligt att välja vart din drömresa ska gå. Med utgångspunkt i årets listor från bland annat CNN Travel, Forbes, New York Times och Lonely Planet har vi samlat ihop 24 rekommendationer för de bästa resmålen år 2024, för att hjälpa dig att avgränsa ditt sökande.

Så vart ska din resa gå år 2024?

DE 24 BÄSTA PLATSERNA ATT RESA TILL 2024


1. Albanien
Forbes, New York Times och CNN Travel är överens om att Albanien förtjänar en plats på listan över de bästa resmålen 2024. Om du gillar trekking men föredrar områden som inte är överfulla av turister och inte är extremt dyra, då är de albanska alperna perfekta för dig. Bergskedjan sträcker sig även genom Montenegro och Kosovo. Besök Theth National Park och gör dagsutflykter i de vackra landskapen eller ge dig ut på flerdagsturer genom bergen.

2. Florida, USA
Utforska magin i Orlando, hemvist för ikoniska nöjesparker som Disney World och Universal Studios, som tilltalar både barn och vuxna. Ge dig ut på äventyr i Floridas natur med dess rika växt- och djurliv i Everglades National Park. Här kan du åka på en tur med en airboat, där du kan se alligatorer, hjortar, uttrar och cirka 200 olika fågelarter. Florida erbjuder också fantastiska palmfyllda stränder. Besök Miami Beach eller ta en tur till Key West och upplev ett äkta strandparadis.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Florida här.

3. Chile
Som CNN Travel skriver: ”Chile erbjuder något för alla.” Chile har otroligt många fantastiska natur- och äventyrsupplevelser. Prova på vandring i berg, på glaciärer och vulkaner. Paddla kajak eller mountainbike i den fantastiska naturen. Bada i varma källor eller ta en tur till Chiles vinområden. Chile är en spännande destination för äventyrslystna backpackers, par och familjer och finns på både CNN Travels och Lonely Planets lista över de bästa resmålen för 2024.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Chile här.

4. Marocko
Marocko har fått en plats på listan över de bästa resmålen 2024 hos både Lonely Planet och CNN Travel. I Marrakech kan du uppleva den gamla arabiska mystiken och stämningen. I Marrakechs centrum hittar du den gamla stadsdelen Medina, med förtrollande labyrinter av gator och färgstarka basarer där du kan handla lädervaror, mattor, lampor, smycken, kryddor och mycket mer. Marocko erbjuder också imponerande naturupplevelser. Du kan till exempel vandra till toppen av Mt. Toubkal, som med sina 4 167 meter är Nordafrikas högsta berg.

5. Indien
Indien är äventyrligt och kaotiskt på samma gång. I städerna kan du förvänta dig en explosion av intryck – men på ett bra sätt. Du kommer aldrig att ha tråkigt i Indien. Gatorna är fyllda och det vimlar av människor, tutande bilar, slitna cykeltaxis, åsnor, heliga kor och mycket mer. Lonely Planet och Forbes är överens om att Indien förtjänar en plats på listan över de bästa resmålen 2024. Om du söker en andlig upplevelse med meditation och yoga kan du besöka Rishikesh i norra Indien vid floden Ganges, också känd som "världens yogahuvudstad".

6. Alaska, USA
Alaska har länge varit en höjdpunkt på äventyrarnas världskarta, och om du ännu inte har besökt denna spektakulära destination är 2024 året då du borde åka dit! Med vackra fjordar, enorma glaciärer och unikt djurliv är Alaska ett paradis för naturälskare. När du reser till Alaska kan det kännas som om du har kommit till en annan värld, eftersom staten erbjuder unik natur med massiva glaciärer, höga bergstoppar och en unik djurrikedom. Alaska är ett av de minst utforskade områdena i Nordamerika, vilket gör det till en perfekt resedestination för de äventyrliga. Den amerikanska staten i norr har också nått Forbes lista över de bästa destinationerna 2024.
Hitta inspiration i vårt reseförslag för Alaska här.

7. Colombia
Colombia, ett land med ett rikt kulturellt arv, välkomnar besökare med färgglada städer, livlig musik och dans samt en mycket vänlig lokalbefolkning. Colombia sprudlar av äventyr och har mycket att erbjuda; såsom Anderna, Amazonas djungel, karibisk stämning, historia, kolonistäder och naturligtvis kaffe. Du kommer aldrig att ha tråkigt i detta spännande land – och vi håller helt med Forbes om att Colombia bör vara på listan över de bästa resmålen 2024.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Colombia här.

8. Japan
Medan Ostasien i allmänhet upplever stor uppmärksamhet från omvärlden just nu, så är Japan i synnerhet fortfarande en klar favorit hos många. Så förvänta dig att höra mycket om Japan under 2024. Tänk bortom "den gyllene triangeln" – Tokyo, Kyoto och Osaka – när du planerar din resa och utforska istället de mindre kända och ännu vackrare områdena av Japan. Ta till exempel en roadtrip bland Japans vackra södra öar, Kyushu och Yakushima, eller njut av en cykeltur runt konstnärsöarna Naoshima och Teshima. Du kan också vandra på Shikoku, som finns på Forbes lista över de bästa resmålen 2024.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Japan här.

9. Tasmanien, Australien
Australien framhålls som en av de bästa resmålen 2024 av både Lonely Planet, New York Times och Forbes. Visste du att det bara är en två timmar lång flygresa från Sydney till denna unika skatt? Med både stränder, skogar, berg och djurliv har Tasmanien massor av outforskade äventyr för dig om dina resplaner sträcker sig bortom det australiska fastlandet. Är du fascinerad av sällsynta djurarter kan du besöka områden där de tasmanska djävlarna håller till. Här kan du se dem på nära håll och lära dig mycket mer om dem.
Hitta inspiration i vårt reseförslag för Tasmanien här.

10. Sydkorea
I Sydkorea kan du verkligen uppleva kontraster. Ett ögonblick känns det som om du har förflyttats tillbaka i tiden när du vandrar genom gamla byar och gränder, för att i nästa ögonblick känna dig förflyttad till framtiden bland de senaste, högteknologiska prylarna och neonupplysta skyskrapor. Förutom storstadsupplevelser erbjuder Sydkorea också vackra nationalparker och paradisöar. Besök till exempel Seoraksan National Park, som erbjuder många möjligheter till vandring i naturen. Det bergiga området rymmer många vackra landskap, vattenfall och tempel. Få en unik kulturell upplevelse och övernatta på en hanok eller minbak.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Sydkorea här.

11. Namibia
”One of the most memorable experiences is walking among the 1,000-year-old dead trees surrounded by the towering orange dunes in the Deadvlei clay pan. It’s truly a spectacle.” - Forbes. Namibias natur är helt unik och erbjuder varierande landskap – från den röda öknen och världens största sanddyner vid Sossusvlei till den frodiga och djurrika Etosha Nationalpark och det imponerande bergslandskapet i Damaraland.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Namibia här.

12. Mexiko
Mexiko finns på listan över de bästa länderna att besöka 2024 hos både Lonely Planet och CNN Travel, och det kan vi verkligen förstå. Mexiko erbjuder något för alla smaker: vajande palmer på de långa sandstränderna, övervuxna, grönskande ruiner, pulserande storstäder, spännande kultur och mycket mer.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Mexiko här.

13. Panama
Landet med den kända kanalen har mycket att erbjuda. Och som CNN Travel skriver är Panama mycket mer än Panamakanalen. Gör en avstickare till de exotiska San Blas-öarna, som är hem för det färgstarka Kuna-folket, eller besök äventyrsstaden Boquete vid foten av Volcán Barú. Det finns också gott om möjligheter för strand och dykning, och resan kan kombineras med ännu fler äventyr i till exempel Costa Rica. Hitta inspiration i våra reseförslag till Panama här.

14. Tanzania
Tanzania förknippas ofta med safari, och landet erbjuder några av världens bästa platser för safari; nämligen nationalparkerna Serengeti och Ngorongoro. Kombinera safariresan med avkoppling på exotiska Zanzibar och få det bästa av två världar. Ön Zanzibar ligger utanför Tanzanias kust och erbjuder kristallklart vatten med kritvita stränder, och under ytan finns massor av färgglada fiskar. Om du gillar äventyr kan du också vandra till toppen av Afrikas högsta berg, Kilimanjaro. Läs om vår aktiva resa med svensk reseledare här: Vandring till toppen av Kilimanjaro. Hitta inspiration i våra reseförslag till Tanzania här.

15. Skottland
Precis som Lonely Planet tycker vi också att Skottland är värt ett besök! Skottland erbjuder enastående naturupplevelser för dig som älskar att vandra i rå natur. Upplev det majestätiska höglandet, djupa sjöar som Loch Ness och dramatiska kustlinjer. Edinburgh är också värt ett besök. Ta en promenad genom de historiska gatorna i gamla stan, på The Royal Mile, där du kan besöka butiker, kaféer och uppleva den unika atmosfären. Utforska det imponerande Edinburgh Castle som tronar över staden och njut av den fantastiska utsikten över Edinburgh. Drömmer du om att vandra i Skottlands vackra natur? Då kan du här läsa om vår aktiva resa med svensk reseledare: West Highland Way i Skottland.

16. Singapore
Singapore är både ett land, en ö och en storstad på en och samma gång. Singapore är ett litet land instucket mellan Indonesien och Malaysia, men trots sin litenhet har det otroligt mycket att erbjuda. I Singapore smälter tradition och modernitet samman i perfekt harmoni, där historiska tempel står sida vid sida med futuristiska skyskrapor. Upptäck bland annat de futuristiska träden som lyser upp i Gardens by the Bay. Singapore består faktiskt av 60 små öar, och CNN Travel har Singapores små öar, som till exempel St. Johns Island, på listan över de bästa destinationerna att besöka 2024.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Singapore här.

17. Nairobi, Kenya
När de flesta hör Kenya tänker de automatiskt på safari, men om du besöker huvudstaden Nairobi kan du se fram emot många andra spännande upplevelser. Du kan självklart också åka på safari i Nairobi National Park som inte ligger långt från stadens centrum, eller någon av landets andra nationalparker. Enligt Lonely Planet och oss är Nairobi definitivt värt ett besök. Bli introducerad till Nairobi med en guidad tur i slumkvarteret Kibera, besök Karen Blixens gård och lär dig historien om hennes hårda men fascinerande liv, och ta en sväng förbi The Giraffe Center och se tre giraffarter som alla lever i Kenya. När du har besökt Nairobi rekommenderar vi också att utforska resten av Kenya. Här kan du se fram emot fantastisk safari, exotiska öar och besök i massajbyar.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Kenya här.

18. Uzbekistan
En unik destination som har fått en plats på listan över 2024 års bästa resmål hos både Lonely Planet och CNN Travel. Uzbekistan, en pärla i Centralasien, välkomnar resenärer med en fascinerande blandning av antika städer, färgglada basarer och storslagna landskap. Den hisnande uzbekiska byn Sentob, cirka 3,5 timmar från Samarkand, lades till UNESCO:s lista över "Bästa Turistbyar" 2023. Staden har erkänts för sitt engagemang för hållbar utveckling med fokus på natur, ekologisk mat och ekoturism samt bergsturism.

19. Bhutan
Isolerat högt uppe i Himalayas berg ligger det fantastiska kungadömet Bhutan, som får varma rekommendationer av Forbes. Bhutan är ett litet land med mycket att erbjuda; allt från gamla buddhistiska kloster till vackra berg och dalar. Det lilla kungadömet i Himalayas berg är känt för sin rika kultur och naturliga skönhet. Landet är hem för många buddhistiska kloster och tempel, varav några är över 1 000 år gamla. Bhutan är det enda landet i världen som mäter nationell lycka med hjälp av ett index som kallas Gross National Happiness.

20. Utah, USA
Om du planerar en roadtrip i västra USA är det definitivt värt att stanna till i Utah. Det håller även Forbes med oss om. Känn atmosfören av Vilda Västern när du besöker Monument Valley, ett ikoniskt landskap med rödbruna klippor som har varit inspelningsplats för många Hollywoodfilmer. Gör ett stopp i Arches National Park och upplev en surrealistisk värld av naturliga klippbågar, klippformationer och vackra ökenlandskap. Och Utah erbjuder många fler fantastiska naturupplevelser i delstatens många nationalparker.
Hitta inspiration i våra reseförslag till västra USA här.

21. Kanada
Är du ute efter äventyr, stora naturupplevelser och unika djurupplevelser? Då kommer du garanterat att älska Kanada! Kanada är idealiskt för vandring- och cykelturer, fiske, forsränning och klättring i natursköna områden – eventuellt i samband med en roadtrip. Du kan till och med åka på björn- och valsafari och uppleva de imponerande djuren i deras naturliga miljö. Kanada är ett land man lätt blir beroende av.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Kanada här.

22. Toscana, Italien
Upplev det pittoreska landskapet i Toscana som präglas av böljande kullar, olivlundar och vingårdar som sträcker sig så långt ögat kan nå. Dyk ner i Italiens kulinariska värld med autentiska rätter, inklusive regionens berömda viner. Toscana är den perfekta destinationen för dig som älskar att vandra. I Toscana finns det bra möjligheter för dagsturer till fots eller längre vandringar som sträcker sig över flera dagar. Om du vill prova på pilgrimsvandring i Toscana kan du läsa mer om vår aktiva resa med svensk reseledare i Toscana här.

23. Costa Rica
Landet har mycket att erbjuda för äventyrare i alla åldrar, och därför är Costa Rica en spännande destination att lära sig mer om, oavsett om du reser som ung backpacker, på familjesemester, på smekmånad eller som pensionär. Du kan se fram emot att njuta av fantastiska stränder, den frodiga naturen och komma nära landets unika djurliv. De mest eftertraktade platserna i Costa Rica inkluderar bland annat Arenal, Monteverde och Tortuguero, men det finns också spännande äventyr att hitta i till exempel Sámara på den centrala stillahavskusten och i Puerto Viejo de Talamanca vid Karibiska havet.
Hitta inspiration i våra reseförslag till Costa Rica här.

24. Maldiverna
Om Maldiverna inte redan står högt upp på din önskelista över resmål, så är det nu hög tid att överväga detta paradis i Indiska oceanen. Med sina överdådiga vattenbungalows, turkosa laguner och korallrev är Maldiverna synonymt med lyx och avkoppling. Forbes, CNN Travel och Lonely Planet håller med om att Maldiverna förtjänar en plats på listan över de bästa resmålen 2024. Här kan du njuta av avkopplande dagar på stranden, snorkla bland färgglada fiskar och koraller eller helt enkelt koppla av i din privata vattenbungalow. Läs mer om att resa till Maldiverna här.


Källor:
Forbes - '50 Best Places To Travel in 2024'
CNN Travel - 'Where to go in 2024: The best places to visit'
NY Times - '52 Places To Go in 2024'
Lonely Planet - 'Best In Travel 2024'

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: