Den första listan över världens sju underverk härstammar ända från forntiden. Av underverken på den här listan finns bara Keops-pyramiden i Egypten fortfarande kvar. Därför kom många år senare en ny lista över världens sju nya underverk, med byggnadsverk som kinesiska muren och Machu Picchu i Peru.
Listan över världens sju ursprungliga underverk hittar du här.
Och listan över de sju nya underverken har vi samlat här.

Men är det överhuvudtaget människan som ligger bakom de största underverken? Många anser att naturen är den främsta skaparen av världens största underverk, och av den här bakgrunden har det därför skapats en lista över världens största naturliga underverk. Den listan har vi sammanställt här.

1. Mount Everest, Nepal
Med sina 8 848 meter är Mount Everest världens högsta bergstopp. Berget ligger i bergskedjan Himalaya i Nepal, vid gränsen till Tibet. Bergets engelska namn ’Everest’ kommer från George Everest, som var upptäcktsresande i Indien. Bergets nepalesiska namn, Sagarmatha, och det tibetanska namnet, Chomolungma, betyder ungefär ’Världens gudinna’.
Hitta inspiration till din resa i Nepal här
Vandra till Mount Everest Base Camp med oss

2. Paricutin-vulkanen, Mexiko
Den vackra, kägelformade vulkanen ligger i Michoacán i Mexiko. Dess ikoniska form uppstod först 1943, då den plötsligt bröt fram ur en i övrigt ganska platt majsåker. Vulkanen är därmed den yngsta på det norra halvklotet. Vulkanens utbrott pågick sen från år 1943 och hela nio år framöver. Den anses nu vara vilande och har blivit en populär sevärdhet dit resenärer kan komma ändå upp på toppen av kratern, se den torkade lavan och ruinerna från den inkapslade kyrkan.
Hitta inspiration inför din resa till Mexiko här

3. Grand Canyon, Arizona, USA
Grand Canyon är ett av västra USA:s största kännetecken, och återfinns i staten Arizona. Dalgången har skapats under miljontals år av det tryck som Colorado River har lagt på områdets sten och jord. Dalgången är hela 446 km lång, 29 km bred på den bredaste platsen, och hela 1,8 km djup.
Hitta inspiration inför din resa till USA här

4. Victoriafallen, på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe
Med sina 1 708 meters bredd och 108 meters höjd anses Victoriafallen vara världens största vattenfall. Resenärer från världens alla hörn vallfärdar hit för att skåda den spektakulära synen av 500 miljoner liter vatten som varje minut forsar nerför vattenfallet.
Besök Victoriafallen under din resa i Afrika

5. Guanabara Bay, Rio de Janeiro, Brasilien
Miljonstaden Rio de Janeiro präglar i hög grad bukten Guanabara Bay som omger staden. Men världens största bukt är på alla sätt också ett betydelsefullt underverk – både tack varje sin storlek samt de granitklippor och monoliter som omger den ikoniska bukten.
Hitta inspiration inför din resa till Brasilien här

6. Stora Barriärrevet, Australien
Världens största korallrev består av hela 2 900 smårev, och utgör tillsammans ett cirka 2 300 km långt rev utanför den australiska delstaten Queensland. Resenärer med intresse för dykning kommer från hela världen för att uppleva de många olika sorters koraller, fiskar, växter, hajar, sköldpaddor och rockor som lever i korallrevet, och som tillsammans utgör ett betagande och färgsprakande ekosystem.
Dyk i Stora barriärrevet du också

7. Norrsken, Arktis
Ja, i vissa delar av vårt avlånga land kan vi ha turen att få en glimt av norrsken. Men önskar du att på riktigt, och i de mest spektakulära omgivningarna, få se det magiska naturfenomenet, så är det till de arktiska områdena nära polcirkeln som du ska bege dig. Ta dig också gärna långt bort från de bebodda områdena, för att norrskenet ska ses så bra som möjligt i det kompakta mörkret.
Upplev norrsken på något av följande resmål:
Island
Svalbard
Kanada
Alaska

Källa: WorldAtlas.com – The 7 Natural Wonders of the World
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: