När du kör runt bland västra Kanadas nationalparker kan du enkelt konstatera att landet är lika fyllt med campingplatser som det är med naturupplevelser. Trots det stora utbudet är de flesta platserna välbesökta under högsäsongen mellan maj och september – inte bara med stora husbilar, de så kallade RV:s, utan också med tält i alla regnbågens färger.
Det finns en stor anledning till detta: Kanada upplevs nämligen bäst när du är ute i naturen. Det är inget annat än äkta njutning att lägga sig för att sova till ljudet av naturen som du har spenderat hela dagen i, och morgon efter morgon dra upp tältöppningen i ett nytt och spännande område av vackra Kanada som utmärker sig med en fantastisk varierad natur, allt efter var du väljer att slå upp tältet. På bara några dagar kan din utsikt från tältet variera från enorma granskogar och bergsområden till öppna sandstränder och djupblå skogssjöar.

Akta dig för björnar
Nu tänker du kanske: Är det inte farligt? Och jo – det finns många björnar i Kanada. Särskilt om du reser dit i början av sommaren, i maj och juni, när snön smälter uppe i bergen och björnarna söker sig ner i dalarna för att hitta föda. Men nej, det är inte i din matlåda de letar efter – om du inte lämnar den ute. Som med allt annat vilt djurliv kan du inte kontrollera det, men genom att inte ha livsmedel och annat som lockar björnens nyfikna nos inne i tältet, har du redan minskat sannolikheten för ett björnmöte avsevärt. Så länge du använder sunt förnuft och förvarar maten i bilen eller väl tillslutna lådor, bör du inte behöva få några obehagliga överraskningar.
Några av de stora campingplatserna har ett elektriskt björnstängsel som omgärdar området, men det är inget som du kan förvänta sig på särskilt många ställen – just eftersom björnarna inte är ett problem så länge folk är försiktiga. Det finns flera tusen bruna grizzlybjörnar och svartbjörnar, och det är ytterst sällan som de angriper människor, och ger sig i princip aldrig på tält.

Björnbjällror och hästbromsar
När du vandrar i naturen ska du se till att antingen bära en bjällra eller göra tillräckligt med oväsen för att markera att människor är på väg. På så sätt kan björnarna hålla sig på avstånd. Samma sak gäller när du ska gå på toaletten på natten: Se till att klappa eller göra något ljud så att du inte plötsligt befinner dig mellan en björnhona och hennes ungar.
Så oroa dig inte för att möta en björn. Däremot kan du med rätta oroa dig lite för myggorna och den kanadensiska varianten av bromsar, som kallas deer flies. Dessa får bokstavligen ditt blod att rinna om de lyckas bita dig – och det gör de tyvärr. De är inte farliga, men deras bett ger svullnader och irritation i flera veckor. Så kom ihåg att använda ett bra insektsmedel (de med DEET är starkast för huden, men också mest effektiva) – och undvik att slå upp tältet i fuktiga områden nära stillastående sötvatten, där myggorna gärna kläcker sina larver.
Men utöver de här varningarna finns det inte mycket som står mellan dig och några fantastiska tältnätter i Kanadas överväldigande natur!

De bästa platserna att tälta på i västra Kanada

Var och när är det bäst att resa?
Man brukar säga att tältsäsongen i Kanada sträcker sig från Victoria Day (tredje måndagen i maj) fram till Labour Day (första måndagen i september). Under den här perioden är nätterna fria från både frost och snö. I de västra bergsområdena och i norra Kanada kan det ibland komma kallfronter och nederbörd som kan ge snö i juli och augusti, men detta är ytterst sällsynt.
British Columbia och Vancouver Island ligger på lägre höjdnivåer, och har under åren förlängt sin tältsäsong markant tack vare varma luftströmmar från Stilla havet. I delar av södra Ontario är breddgraderna desamma som norra Kalifornien, så även där har de en längre campingsäsong. Juli och augusti är högsäsong, så då kan du riskera att komma fram till en campingplats som är fullbokad. Troligen finns det en i närheten som har plats, men vill du vara säker på att få en plats bör du boka i förväg.

FÖRDELAR MED ATT SOVA I TÄLT

Det är billigt!
Att sova i tält är det klart billigaste övernattningsalternativet i Kanada. En övernattning kostar omkring 20 dollar, cirka 200 SEK. Kanada är generellt sett ett rätt dyrt land, så här har du verkligen möjlighet att få mycket semester för pengarna.

Det är bekvämt
Eftersom så många övernattar på campingplatser har landet också gjort många ansträngningar som hjälper de campande gästerna. Det finns som regel en plats där man kan laga mat på sitt medhavda primuskök eller en grillplats där man bara behöver köpa till ved. Dessutom finns det kranar för dricksvatten, dusch och fina toalettfaciliteter.

Det kräver inga förkunskaper
Det fina med att sova i tält är att det inte kräver några förkunskaper. Alla kan göra det. De flesta tält idag är lätta – både när det kommer till vikt och till att sätta upp. Har du ett bra tält och en vettig sovsäck behöver du inte heller oroa dig för kalla eller blöta nätter.

Vad gör du om du möter en björn?

Möter du en brun grizzlybjörn som inte springer iväg vid åsynen av dig, ska du:
  • Ta upp små barn och stanna i er grupp
  • Undvika att springa, krypa ihop eller spela död
  • Ge björnen utrymme och backa bort från den – fortfarande stående mot den – så att den har en flyktväg
  • Låta bli att komma närmare för att ta bilder

Om du möter en svartbjörn, en så kallad black bear, ska du:
  • Tala till den med mjuk röst medan du backar bort från den
  • Undvika att titta den i ögonen
  • Kom ihåg att vissa björnar är så vana vid människor att de inte är rädda och flyr vid åsynen av dig. Detta betyder inte att de är tama – de kan fortfarande vara aggressiva, även om det inte verkar så.

Bra platser att shoppa campingutrustning på i Kanada
Canadian Tire
Mountain Equipment Co-op
Walmart
Telt, Jasper, Canada
Frihed, CanadaRensdyr, CanadaBanff National Park, KanadaBjørnehegn, Jasper, CanadaTelt, Wells Gray, CanadaTelt, Pacific Rim, CanadaGrizzly bjørn, Rocky Mountain

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: