24 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 28 950:-
Prisförslag Boka ett möte 0413-17050
Ditt äventyr startar i den mer outforskade, östra delen av landet där man hittar betydligt färre turister. Här, både i Holguín och inte minst i Santiago de Cuba-regionen får man uppleva även de lite mörkare sidorna av Kubas historia i form av minnen från slaveriets tid då flera hundra tusen slavar hämtades från Afrika för att arbeta på sockerplantagen på ön. Idag är det afrikanska inflytandet fortfarande stort och det är mycket intressant att uppleva denna del av Kubas historia.

Från öst så förflyttar du dig sedan mot mitten till små, mysiga städer som Bayamo och Camagüey, du pausar din road trip några dagar för att njuta av fantastiska Cayo Coco.

Från nordkusten går sedan färden söderut via kulturella Santa Clara till den nästan obligatoriska men underbara staden Trinidad där du stannar i tre nätter för att verkligen hinna njuta av denna väldigt speciella plats. Du fortsätter västerut via historiska Playa Girón och Soroa till den lilla men populära byn Viñales. Efter ett par dagar här så är det så dags att åka mot huvudstaden Havanna som är resans sista stopp. Här avslutar du en resa där du upplevt många av Kubas alla facetter.

Se alla våra andra fantastiska reseförslag för Kuba här
Praktisk information om Kuba

Bästa reseperiod

Kuba har subtropiskt klimat och kan besökas året runt. Den bästa tidpunkten att besöka landet är mellan november och april, då vädret mestadels är torrt och risken för orkaner som minst. Mellan april och november inträffar regnperioden då temperatur och luftfuktighet stiger men detta bör inte avskräcka någon från att besöka landet då Kuba oavsett klimat är fantastiskt.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa från Skandinavien och ankomst till Kuba och Holguín
Du reser från Skandinavien till Kuba, färden går motsols och du landar samma dag. Övernattning på ett typiskt kubanskt ”casa particular” i Holguín.
Dag 2: Holguín och upphämtning av hyrbilen
Första dagen är på Kuba tillbringar du i avslappnade Holguín. Stämningen här speglar exakt en lite större kubansk stad minus stora turisthorder. Holguín är en lite förbisedd destination, kanske beroende på att den populära kuststaden Guardalavaca ligger bara en timme härifrån och då hoppar man över Holguín. Inte mindre är den en kul, livlig och kulturell stad där invpnarna nogsamt håller fast vid gamla traditioner. En av de viktigaste platserna i staden är Plaza Calixto García, med sin rosa och gröna marmor och den berömda statyn av General Calixto Iñiguez García, general under Kubas frihetskrig. Du hämtar även upp din hyrbil idag så du är redo att åka i morgon. (F)
Dag 3-4: Baracoa
Då du redan hämtat ut din hyrbil är du redo att ge dig av direkt efter frukost. Första stoppen på resan är kuststaden som dessutom är landets äldsta stad. Det är inte många turister som besöker Baracoa då staden ligger relativt isolerad. Vi rekommenderar ett besök till Catedral de Nuestra Senora de Asucíon där man kan bese Cruz de Parra, träkorset som Christoffer Colombus hade med sig hit. Strosa runt i staden eller ta en båttur på Kubas djupaste flod; Rio Toa. På vägen till Baracoa kan man även stanna till i Birán, Fidel Castros födelsestad. Du åker även genom Alejandro Humboldt Nationalpark som passar bra för en promenad innan du kommer fram och inkvarterar dig i ditt casa particular. Du har nu två nätter här och kan utforska staden i lugn och ro. (F)
Dag 5-6: Santiago de Cuba
Från vackra Baracoa går färden vidare till Kubas näst största stad Santiago de Cuba. Vägen hit går utmed kusten och halvvägs kan du välja att ta innervägen och passera förbi det ökända Guantanamo. I Santiago de Cuba har du också två övernattningar då det finns mycket att se och göra både inne i och strax utanför staden. Ta en promenad till Parque Céspedes där lokalbefolkningen samlas för att träffas, småprata och spela brädspel. Den vackra, gula katedralen Catedral de Nuestra Señora de la Asunción är också värd ett besök. Vi rekommenderar också nyrenoverade Castillo del Morro – stadens fort från 1700-talet. Det är dessutom ett UNESCOS:s världsarv. Är du nyfiken på mer historia kan du besöka Moncada, en tidigare barack i vilken den kubanska revolutionen tog sin början. Idag är den en skola och ett museum men man kan fortfarande se skotthålen i väggen från det stora slaget. (F)
Dag 7: Bayamo
Färden går idag vidare till Bayamo med ett lite långsammare tempo än Santiago de Cuba. Staden är känd som "Ciudad de los coches" vilket betyder ungefär ”häst och vagn-staden” och ger en idé om stämningen i staden. Hälften av invånarna använder faktiskt häst som sitt dagliga transportmedel. Bayamo är en liten tidskapsel där man får möjlighet att uppleva autentisk, kubansk kultur. (F)
Dag 8: Camagüey
Kubas tredje största stad är kanske den mest sofistikerade av landets städer efter huvudstaen Havanna. Lokal konst blomstrar här i Camagüey och som bildar en vacker fond till de många vackra kolonialbyggnaderna. Staden är en labyrint av små, mysiga gator och det är lätt att låta sig gå vilse med jämna mellanrum. (F)
Dag 9-11: Cayo Coco
Efter mycket stadskultur och vackra landskap är det kanske dags att koppla av lite på en vacker strand. Och om det är något man har på Kuba så är det vackra stränder. Du pausar din road trip lite och stannar i tre nätter här i Cayo Coco. Hotellet är All Inclusive då det är kutym vid i princip alla strandhotell. Cayo Coco ligger i norr och är som sinnebilden av ett vykort – dags att njuta! ([AI])
Dag 12: Från Cayo Coco till Santa Clara
Du vinkar farväl till ditt kubanska paradis och sätter kursen inåt landet igen och den kulturella högborgen och universitetsstaden Santa Clara för en natt. Staden är känd för Che Guevaras gravmonument och här brinner en evig flamma till hans minne (F)
Dag 13-15: Trinidad: historia, natur och musik
Det är svårt att undvika ett stopp i Trinidad när du besöker Kuba. Trinidad och dess omgivningar bjuder på stora upplevelser det vore synd att missa. Staden är ett UNESCO:s världsarv, en hederstitel den delar med nio andra städer på Kuba. De centrala delarna av staden är en vacker blanding av kullerstensgator, pastellfärgade gamla hus och massor av själ. En av Kubas bästa stränder ligger bara en dryg mil söder om Trinidad och bergen Sierra Escambray når man under en dagsutflykt. I den närbelägna dalen ”Valle de los Ingenios” kan man besöka ett historiskt plantage där slaveriet frodades ända fram till slutet av 1800-talet och säkrade produktionen av socker och brännvin. En något ljusare upplevelse är att ta del i Trinidads kvällsliv med massor av live musik och salsa på kvällarna. (F)
Dag 16: Playa Girón
Efter tre dagar i vackra Trinidad är det dags att sätta sig i bilen och åka vidare på de kubanska vägarna. Nästa stopp på resan är den sömniga lilla kuststaden Playa Girón som ligger vid Bay of Pigs. Trots stadens ringa storlek finns här ofantligt mycket historia. Det var här som de amerikanske styrkorna landsteg den 17 april 1961 för att försöka besegra Castros trupper. Det gick inte helt enligt planerna och Castros seger är något man fortfarande talar mycket och ofta om i lilla Playa Girón. Förutom historia bjuder Playa Girón även på en liten strand med det klaraste blå vatten, perfekt för ett dopp. På vägen till Playa Girón kan du också åka förbi staden Cienfuegos som också kallas Söderns Pärla. Här finns spännande arkitektur och en närmast Rivieraaktig stämning, om än lite bedagad. (F)
Dag 17: Soroa
Dagen är nog mest att se som en dag på vägen men det behövs om du skall komma ordentligt långt västerut. Du tillbringar natten i den lilla staden Soroa som ligger mitt i Sierra del Rosario en liten bit upp i bergen. Soroa är därför kyligare än vid kusten, naturen är otroligt frodig med vattenfall och vacker natur. (F)
Dag 18-19: Viñales
Trots sin ringa storlek har byn Viñales varit ett populärt stopp för besökare i mpnga år och har dessutom lyckats behålla sin autenticitet. Man åker hit för att uppleva livet på Kuba på riktigt, sitta på veranda vid sitt casa particular och njuta. Du kan vandra i de vackra omgivningarna i Viñalesdalen, se de imponerande kalkstensklipporna eller besöka ett tobaksplantage och smaka på en nyrullad kubansk cigarr. Du har två nätter här i Viñales med kultur, natur och det lokala livet står i fokus. (F)
Dag 20-22: Havana – återlämning av hyrbilen
Du lämnar så Viñales och sätter kursen mot resans sista anhalt, grädden på moset, Kubas sagoomspunna huvudstad Havanna. Ingen resa till Kuba är komplett utan några nätter här. Här finns det mesta; museer, parker, marknader, vackra byggnader – och inte minst den charmiga och oväntade konstrasten mellan stadens olika delar. Direkt vid ankomst lämnar du tillbaka din bil och tar en taxi på egen hand till ditt casa particular. Du har sedan tid att vandra runt i staden, smit in på La Floridita, Ernest Hemingways stamlokus och ta en mojito, utforska den historiska delen av staden, Habana Vieja och låt dig omfamnas av den färgstarka och livfulla atmosfären. (F)
Dag 23: Hemresa
Så är det dags att säga tack och farväl till Kuba. Du har en transfer till flygplatsen så bara njut av staden, landet och stämningen tills det är dags att åka. (F)
Dag 24: Ankomst till Skandinavien
Du ankommer till Skandinavien efter en upplevelserik och förhoppningsvis oförglömlig resa runt nästan hela Kuba.

Övernattningar

Två nätter på casa particular i Holguín
Två nätter på casa particular i Baracoa
Två nätter på casa particular i Santiago de Cuba
En natt på casa particular i Bayamo
En natt på casa particular i Camagüey
Tre nätter på standardhotell på Cayo Coco, All Inclusive
En natt på casa particular i Santa Clara
Tre nätter på casa particular i Trinidad
En natt på casa particular i Playa Girón
En natt på casa particular i Soroa
Två nätter på casa particular i Viñales
Tre nätter på casa particular i Havana

Kommentarer

Att resa till Kuba är att göra en tidsresa tillbaka till 1950-talet med allt vad det innebär - gamla amerikanska bilar, ett liv utan mängder av teknik och bekvämligheter vi vant oss vid och som vi idag betraktar som självklara.
Kuba är fortfarande drabbat av sanktioner vilket innebär att det inte alltid finns det utbudet av produkter som vi är vana vid.
Boendet är mycket enkelt på vissa av platserna vi besöker och en standard långt under vad vi är vana vid. Så vi tipsar om att ta med ett litet reseapotek, pappersnäsdukar/toalettpapper, schampo & tvål, några påsar Y3 för tvätt i handfatet och en egen handduk.
Men inte att förglömma, det som finns är ett överflöd av härliga & glada människor, medryckande musik & dans, läskande romdrinkar och cigarrer!

Det finns inte så många bensinstationer utanför städerna, så kom ihåg att tanka innan du lämnar en stad.
Du måste vara minst 21 år gammal och ha haft körkort i 1 år för att få hyra bil på Kuba.
Notera att du behöver kontanter för att avlägga deposition när du hämtar din hyrbil.
Kom ihåg ditt internationella körkort.
Vi rekommenderar att du köper en karta över landet därhemma eftersom dessa är svåra att köpa på Kuba.
Det är viktigt att du är uppmärksam att det i nuläget finns mycket få bilar till uthyrning på Kuba. Därför ska du vara ute i god tid om du önskar att resa runt i landet med egen bil. Vi kan annars arrangera privat transfer eller så kan du åka lokaltransport, som alternativ till hyrbil.

Information

Vad betyder frånpris?

Priset på en resa beror på i vilken period man reser, hur många man är, om man reser med barn och kan variera från dag till dag beroende på flygens platssituation. Priset du ser på denna resa är ett frånpris per person i delat dubbelrum. Kontakta oss för ett exakt pris på just din resa.

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Självklart - bara säg hur länge du vill vara borta, hur du vill bo, vilka utflykter du vill ha med etc. så är vi redo att ändra resan så den blir exakt som du drömmer om.

Avresedatum

Denna resa kan man påbörja alla dagar.

november - april

Packlista

 • Reseförsäkring - kom ihåg att denna är obligatorisk - den första maj 2010 införde Kuba nya regler för resesjukförsäkring för samtliga utlänningar samt kubaner med bostad utanför landet. Försäkringskort eller certifikat ska uppvisas i samband med inresa och vara giltigt under hela vistelsen. Försäkringen ska täcka utgifter för medicinsk behandling och läkarbehandling.

I priset ingår

 • Flyg Skandinavien - Holguín // Havana - Skandinavien
 • Bilhyra i 20 dagar, ekonomistorlek
 • 18 nätter på casa particular
 • 3 nätter på standardhotell
 • övernattningar, transporter och måltider enligt program
 • Visum till Kuba

I priset ingår inte

 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Utflykter som ej omnämns i programmet
 • Måltider och dryck som ej omnämns i programmet
 • Dricks
 • Bensin - kostnaden för en full tank betalas vid avhämtning och bilen återlämnas med tom tank
 • Obligatorisk bilförsäkring (ca. 10 CUC/dag - betalas lokalt i kontanter)
 • Ev. extra chauffør ca tre CUC/dag
 • Flygplatsavgift - vid avhämtning eller avlämning på flygplatsen tillkommer en avgift på ca 20 CUC
 • Deposition på mellan 150-450 CUC beroende på bilstorlek. Förvänta er som regel att beloppet ska betalas kontant i CUC när bilen hämtas.
 • (samtliga dessa försäkringar och avgifter betalas lokalt på Kuba till biluthyraren).

Kommentarer till pris

Priset gäller för resor i lågsäsong med flyg i ekonomiklass och i mån av plats. Reser man andra tider på året ligger priserna högre, speciellt i högsäsong såsom jul och nyår eller om man bokar sin resa tätt inpå avresa. Ring oss på 0413-170 50 så ger vi dig en offert på exakt de datum du vill resa. Reseförslagen är tänkta som inspiration. Du kan alltid ändra hotellstandard, antal dagar och vilka utflykter du vill skall ingå. Vi skräddarsyr din resa så att den blir exakt som du tänkt dig.

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på:
Rejsegarantifonden
International Air Transport Association
Branschföreningen för landets resebyråer och researrangörer - SRF